piąta ćwiartka, czyli żołądki drobiowe w sosie koperkowym

piąta ćwiartka, czyli żołądki drobiowe w sosie koperkowym

piąta ćwiartka, czyli żołądki drobiowe w sosie koperkowym

Piątą ćwiartką określa się te części zwierzęcia, które po uboju nie stanowią żadnej ćwiartki tuszy. Bardzo mi się to określenie podoba. Zwłaszcza, że jemy podroby, na tyle, na ile zaopatrzenie lokalnych sklepów pozwala. Bez problemu można dostać wątróbkę, żołądki drobiowe, czy flaczki. Jednak jakoś wydaje mi się, że wiele osób ma problem z ich kupnem i przyrządzeniem. Łatwiej kupić udko kurczaka. I tu mi się przypomniał wpis, w którym pierwszy raz podawałam dzisiejszy przepis. Nie powiem, co powiedziała latorośl,... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Eksperyment sobotni

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.