Składniki: Ciastka 300 g. mąki pszennej + do podsypywania przy wałkowaniu 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 125 g. margaryny + do posmarowania blaszki 125 g. smalcu 2 żółtka 0,5 szkl. śmietany 18% 1 białko cukier kryształ Truskawki 450 g. mrożonych truskawek (lub świeżych) 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej odrobina zimnej wody Na stolnicę przesiej mąkę, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, cu... czytaj dalej...
Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...