* sos pomidorowy*: – 1 puszka pomidorów obranych – 1 łyżka octu balsamicznego – duża szczypta pieprzu – 1 łyżeczka oregano – 0,5 łyżeczki suszonej bazylii (lub 1 łyżeczka posiekanej świeżej) – 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 2 ząbki przeciśnięte przez praskę) – 0,5 łyżeczki soli Pomidory umieścić razem z przyprawami i octem balsamicznym w blenderze i dokładnie zmiksować. Sos ten można przechowywać w lodówce do tygodnia. Artykuł Pomidorowy sos do pizzy pochodzi z serwisu Cook Yourself . ... czytaj dalej...
Pizza jest to potrawa z kuchni włoskiej, zwyczajowo używa się ciasta drożdżowego, smaruje sosem pomidorowym i sypie się tartą mozzarellą i ziołami, całość następnie piecze się w nagrzanym mocno piecu.
Czytaj dalej...