przetwory - 14749 przepisów (strona:10/984)

Dżem z borówek amerykańskich 50

Dżem z borówek amerykańskich robię na dwa sposoby. W tym wpisie zdradzam, jak najcześciej przygotowuję słodkie przetwory z borówek do słoików . Borówka amerykańska to niezwykle zdrowy owoc, który w tym sezonie dosłownie zalał mnie swoją obfitością! Naprawdę nie spodziewałam się tej ilości borówek, którą zebraliśmy z naszych krzaczków. Można je liczyć w dziesiątkach kilogramów! Coś czuję, że w kolejnych letnich(...)sezonach będę tworzyć nowe przepisy na przetwory z borówką w roli głównej Przetwory z borówki amerykańskiej W tym roku przygotowałam 3 rodzaje przetworów z borówek amerykańskich: dżem, konfiturę i sok. Konfitura i sok powstają za jednym zamachem. Dżem przygotowuję z dodatkiem tajemniczego, naturalnego zagęszczacza Oto szczegóły: Konfitura i sok z borówek amerykańskich Do dużego garnka wrzucam umyte owoce. Dodaję niewielką

Wiszniówka
Botwinka w słoikach na zimę 68

Wystarczy, że zamkniesz w słoikach liście i młode buraczki. Przepis na botwinkę w słoikach na zimę jest prosty i nie zajmie Ci dużo czasu. Podobnie jak w przypadku innych przetworów potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników: kilku pęczków botwinki, kopru, czosnku octu, soli i wody. Botwinkę pasteryzowaną na zimę warto przygotować właśnie teraz, kiedy młode liście i buraczki są najsmaczniejsze(...)Przygotowując przetwory na zimę koniecznie sprawdź ten przepis marynowana czerwona cebula . Botwinka marynowana do słoików na zimę, to najlepszy sposób, aby cieszyć się smakiem pysznej zupy, gdy za oknem śnieg i mróz.   Botwinka w słoikach na zimę przepis proporcje na 5-6 słoików o pojemności 500 ml 4 pęczki botwinki z dość dużymi buraczkami, 2-3 średnie buraki ćwikłowe

Cztery Fajery
Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli 42

góry dnem, wstawić do miski do całkowitego ostudzenia, jak będą zimne, postawić normalnie. Przechowywać w zaciemnionym zimnym miejscu, najlepiej w piwnicy czy spiżarni. * Ja wszystkie słoiki, używane do przetworów, myję w zmywarce na najwyższej temperaturze (około 60 st. później zostawiam je w zmywarce aby się całkowicie osuszyły). Smacznego! Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej

moj przepis na
Dżem rabarbarowo-pomarańczowy 43

mojprzepisna.pl | Dżem rabarbarowo-pomarańczowy Nawet się nie spodziewacie, że z takiego zwykłego rabarbaru można wyczarować tak wspaniałe przetwory na zimę. Jeżeli macie jeszcze rabarbar w ogrodzie to koniecznie, powtarzam koniecznie musicie, przygotować taki dżemik. Jest słodko-kwaśny, zaskakujący w smaku. Przepyszny, jeden słoiczek od razu z mężem spałaszowaliśmy, nie czekając na zimę ;-). Składniki na 10 słoików

moj przepis na
Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli 45

góry dnem, wstawić do miski do całkowitego ostudzenia, jak będą zimne, postawić normalnie. Przechowywać w zaciemnionym zimnym miejscu, najlepiej w piwnicy czy spiżarni. * Ja wszystkie słoiki, używane do przetworów, myję w zmywarce na najwyższej temperaturze (około 60 st. później zostawiam je w zmywarce aby się całkowicie osuszyły). Smacznego! Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej

moj przepis na
Dżem rabarbarowo-pomarańczowy 31

mojprzepisna.pl | Dżem rabarbarowo-pomarańczowy Nawet się nie spodziewacie, że z takiego zwykłego rabarbaru można wyczarować tak wspaniałe przetwory na zimę. Jeżeli macie jeszcze rabarbar w ogrodzie to koniecznie, powtarzam koniecznie musicie, przygotować taki dżemik. Jest słodko-kwaśny, zaskakujący w smaku. Przepyszny, jeden słoiczek od razu z mężem spałaszowaliśmy, nie czekając na zimę ;-). Składniki na 10 słoików

moj przepis na
Domowy Ajwar – pasta z pieczonej papryki i bakłażana 56

przygotowuję pewne dania obiadowe z dodatkiem ajwaru (czyli pasty z pieczonej papryki i bakłażana) kupowanego w sklepie. Jako, że staram się unikać żywności przetworzonej oraz zachęcona zeszłorocznymi pomidorowymi przetworami, jakie wcinaliśmy przez cały rok (np. na mój ulubiony: Domowy Ketchup pikantny ), postanowiłam w tym roku w sezonie na paprykę i bakłażana zrobić własny Domowy Ajwar. Z poniższego przepisu otrzymamy ostrą(...)słoików (patrz instrukcja poniżej). Czystym ręcznikiem papierowym przetrzyj gwint słoika i dobrze dokręć (ważne jest aby na gwincie, czyli miejscu styku słoika z nakrętką nie znalazła się żadna odrobina przetworu) . A następnie dokonaj pasteryzacji wg instrukcji poniżej. Z podanych składników otrzymałam 5 słoiczków, czyli około 1,5 litra ajwaru. Wyparzanie słoików do przetworów: Piekarnik nagrzej do 100°C (grzałka góra

Moja Delicja
Powidła z piekarnika 59

powidła są śliwki węgierki. Powinny być duże, zdrowe, soczyste i dojrzałe. Warto spróbować ich przed zakupem, aby upewnić się, że są naprawdę słodkie. Właśnie takie najlepiej nadają się na przetwory. W czasie pestkowania owoców, konsekwentnie odrzucaj wszystkie robaczywe i nadgnite śliwki. Czy powidła śliwkowe trzeba słodzić? To dosyć często zadawane pytanie, a odpowiedź na nie brzmi(...)jeśli masz na to ochotę, lubisz słodkie przetwory lub jeśli po prostu trafiły ci się niezbyt słodkie śliwki. Nie, jeśli nie lubisz lub nie chcesz dosładzać przetworów, masz już bardzo słodkie owoce lub po prostu chcesz przygotować możliwie jak najbardziej tradycyjną wersję powideł. Dodawanie cukru do powideł to sprawa bardzo indywidualna. Zwykle nie jest to konieczne, ponieważ śliwki to jedne

okolicepalnika.pl
Pyszna sałatka do słoików na zimę z ogórkami i papryką 183

wyjdzie około 7 słoików o pojemności 720 ml 2 ½ kg ogórków około 350 g cebuli około 800 g papryki zalewa na ogórki: 1 litr wody 2 ½ łyżki soli do przetworów na zalewę do słoików: 5 szklanek wody 250 ml (1250 ml) 2 szklanki 250 ml octu 10% (500 ml) 500 g cukru kryształ (2 szklanki 250 ml i 4 łyżki(...)łyżeczka soli do przetworów 2 łyżeczki gorczycy białej 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarenek pierzu kilka listków laurowych 3 ząbki czosnku (drobno pokrojony) oraz po 1 łyżce oleju na każdy słoik (użyłam rzepakowego) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sałatka do słoików na zimę z ogórkami i papryką Przygotowanie: Najpierw przygotuję ogórki i cebulę: Ogórki bardzo

Uwaga Babcia Gotuje
Ogórki kiszone 295

Opis Ogórki kiszone: Ogórki kiszone to jedno z najsłynniejszych przetworów na zimę przygotowywane w naszych domowych kuchniach. Mamy teraz najlepszy okres na zimowe zaprawy. Nie ma nic lepszego zimą, niż ogórki kiszone domowej roboty jako dodatek do obiadu. Ogórki najlepiej zaprawiać w okresie letnim, ponieważ większość z nas ma swoje ogórki w ogródkach. Również te kupowane na straganach(...)dobrej cenie i w smaku są najlepsze. Pamiętajcie, że domowe ogórki kiszone mogą stać w spiżarce przez wiele lat. We własnoręcznie robionych przetworach najlepsze jest to, że znamy całą zawartość słoika i dokładnie wiemy jak powstały. Ogórki kiszone to jeden z naszych narodowych smakołyków. Jednak wiele obcokrajowców nie rozumie naszego zachwytu nad takimi produktami jak kiszonki. W moim domu nigdy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli 76

góry dnem, wstawić do miski do całkowitego ostudzenia, jak będą zimne, postawić normalnie. Przechowywać w zaciemnionym zimnym miejscu, najlepiej w piwnicy czy spiżarni. * Ja wszystkie słoiki, używane do przetworów, myję w zmywarce na najwyższej temperaturze (około 60 st. później zostawiam je w zmywarce aby się całkowicie osuszyły). Smacznego! Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej

moj przepis na
Dżem rabarbarowo-pomarańczowy 87

mojprzepisna.pl | Dżem rabarbarowo-pomarańczowy Nawet się nie spodziewacie, że z takiego zwykłego rabarbaru można wyczarować tak wspaniałe przetwory na zimę. Jeżeli macie jeszcze rabarbar w ogrodzie to koniecznie, powtarzam koniecznie musicie, przygotować taki dżemik. Jest słodko-kwaśny, zaskakujący w smaku. Przepyszny, jeden słoiczek od razu z mężem spałaszowaliśmy, nie czekając na zimę ;-). Składniki na 10 słoików

moj przepis na
Książka z moimi 55 przepisami na Desery i Przetwory bez cukru 90

Owocowe historie. Desery i Przetwory bez cukru ” to najnowsza książka, której jestem współautorem. Specjalnie na jej potrzeby przygotowałam i samodzielnie sfotografowałam 55 pysznych potraw z owocami w roli głównej, w tym 35 deserów i 20 przetworów w wersji bez białego cukru . Znajdziecie w niej m.in. moje przepisy na torcik gofrowy i torcik z pankejków, tarty, trufle, surowe pączki, lody(...)sorbety, budynie, batony, galaretki, ciasteczka, muffinki, ciasta, serniki, owoce zapiekane na różne sposoby, desery w szklaneczkach, musy. Z przetworów: 3 rodzaje powideł śliwkowych, dżemy, konfitury, kompoty, masła owocowe, musy owocowe, chutneye czy musztardę z gruszek. W książce znajdziecie wiele zdrowych pozycji, wegetariańskich, wegańskich czy bez glutenu. Do książki z bloga trafił przepis na: “ Deser z mango z malinami

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania