naleśniki - przepisów 7054

  1. Naleśniki z pieczarkami i fetą zapiekane w beszamelu
    Naleśniki z pieczarkami i fetą zapiekane w beszamelu

    kucharek tyle przepisów na naleśniki. Ja mam swój przepis, który wykorzystuję od lat, naleśniki z tego przepisu bardzo Nam smakują i być może ktoś z niego skorzysta. Jeśli jednak macie inny sposób to przygotujcie naleśniki wg swojej receptury. Mąką w przepisie jest podana orientacyjnie, każda mąka inna i czasem wystarczy szklanka, a czasem potrzebne są aż dwie(...)Musimy dodawać mąkę partiami i oceniać czy konsystencja ciasta jest już dobra. Dzisiejsze naleśniki nadziane są pikantnym farszem z pieczarek, pora i fety. Farsz musi być dobrze doprawiony, aby jego smak był dobrze wyczuwalny w połączeniu z naleśnikami. Całość zapiekana jest w sosie beszamelowym. Farsz można przygotować dzień wcześniej, dzięki temu smaki jeszcze lepiej się przegryzą

    Przepis pochodzi z bloga Smak mojej kuchni, prowadzonego przez Paulina Kubasiak.

  2. Słodkie naleśniki
    Słodkie naleśniki

    wszystkich miłośników połączenia bananów z czekoladą…. Ale nie, nie będzie to deser, czy ciasto, a naleśniki, które świetnie sprawdzą się na śniadanie lub obiad czy kolację:) Naleśniki dla prawdziwych łasuchów. Na słodko. Z kremem orzechowo-czekoladowym i bananami. I o ile te podawane na zimno są pyszne i pewnie wiele osób zna takie połączenie, to moja dzisiejsza(...)propozycja jest wzbogacona o jeszcze jeden słodki element – naleśniki te bowiem smarujemy masłem, posypujemy niewielką ilością cukru pudru i zapiekamy w piekarniku. Jeśli cukru pudru użyjecie zbyt dużo, na naleśnikach utworzy się słodka i chrupiąca cukrowa skorupka. Całości dopełniają podpieczone i grubo krojone orzechy laskowe. W sezonie świetnie sprawdzą się też świeże maliny. Polecam wypróbować:) A więcej

    Przepis pochodzi z bloga Smaki Na Talerzu, prowadzonego przez SmakiNaTalerzu.

  3. Naleśniki owsiane z owocami
    Naleśniki owsiane z owocami

    codzień nie jemy zbyt dużo potraw przygotowanych z mąki owsianej, więc postanowiliśmy przygotować na śniadanie naleśniki owsiane z owocami. Naleśniki te są odrobinę inne w smaku i dzięki wykorzystaniu mąki razowej zapewniają znacznie dłuższe poczucie sytości. Naleśniki razowe możemy zaliczyć do dań dietetycznych, bowiem mąka owsiana zalecana jest jako zamiennik mąki pszennej. Naleśniki podaliśmy z serkiem(...)jajka, wodę, mleko i cukier miksujemy na jednolitą masę. Na patelni posmarowanej odrobiną oleju wylewamy odrobię masy naleśnikowej i smażymy z obu stron. Po usmażeniu zdejmujemy naleśnik i odstawiamy do przestygnięcia. Na naleśnikach owsianych układamy serek homogenizowany, a na nim pokrojone świeże owoce. Smacznego! Post Naleśniki owsiane z owocami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  4. Naleśniki bez glutenu
    Naleśniki bez glutenu

    Naleśniki bez glutenu są dobrą alternatywą dla tradycyjnych naleśników. Są bardzo delikatne i miękkie. Ciasto biszkoptowe, ale o wiele smaczniejsze. Podane z serkiem waniliowym smakują prze cudnie. Jednak nie jest to łatwy przepis ze względu na brak mąki. Aby nasze naleśniki nadawały się do zjedzenia należy pamiętać o kilku rzeczach. Naleśniki nie mogą być duże(...)oleju. Próbowałam bez i nic z tego mi nie wyszło. Ciasto przywarło, przy próbie przekręcenia naleśnika na drugą stronę , rozwaliło się i wylądowało w koszu! I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Smażyć należy na małym ogniu ponieważ ciasto można łatwo przypalić i naleśniki nie są smaczne. Wiem, że zabrzmiało groźnie i pewnie zniechęciłam Was do spróbowania tych naleśników

    Przepis pochodzi z bloga Ekspansja Smaku, prowadzonego przez Anna Grzeszczuk.

  5. naleśniki w 100% bez  glutenu
    naleśniki w 100% bez glutenu

    Naleśniki bez mąki są dobrą alternatywą dla tradycyjnych naleśników. są bardzo delikatne i miękkie. Ciasto biszkoptowe ale o wiele smaczniejsze. Podane z serkiem waniliowym smakują prze cudnie. Jednak nie jest to łatwy przepis ze względu na brak mąki. Aby nasze naleśniki nadawały się do zjedzenia należy pamiętać o kilku rzeczach. Naleśniki nie mogą być duże(...)oleju. Próbowałam bez i nic z tego mi nie wyszło. Ciasto przywarło , przy próbie przekręcenia naleśnika na drugą stronę , rozwaliło się i wylądowało w koszu! I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Smażyć należy na małym ogniu ponieważ ciasto można łatwo przypalić i naleśniki nie są smaczne. Wiem że zabrzmiało groźnie i pewnie zniechęciłam Was do spróbowania tych naleśników

    Przepis pochodzi z bloga Ekspansja Smaku, prowadzonego przez Anna Grzeszczuk.

  6. Naleśniki na maślance
    Naleśniki na maślance

    Zrobiłam masło i zostało mi sporo maślanki a nie miałam na nią pomysłu więc zrobiłam naleśniki na słodko. Naleśniki z maślanki są równie pyszne jak te na mleku, w sumie jak dla mnie nie ma wielkiej różnicy poza tym, że są leciutko kwaskowe w smaku. Ciasto zrobiłam rzadsze więc naleśniki wyszły mi cieniutkie. Podałam je z serkiem(...)miski wlać wodę i maślankę. Dodać jajko, cukier, olej oraz mąkę i wszystko dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto odstawić na ok 20 minut. Następnie rozgrzać patelnię i usmażyć cienkie  naleśniki. Z podanych składników wyszło mi 10 naleśników. Do zmielonego sera dodać jogurt oraz 5 łyżek dżemu wiśniowego lub truskawkowego i dokładnie wymieszać. Gotowym serkiem posmarować część naleśników

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  7. Naleśniki z serem i pomarańczami
    Naleśniki z serem i pomarańczami

    Naleśniki z serem i pomarańczami.  Jako wielbicielka pysznych śniadań, zapraszam Was na naleśniki z nadzieniem z białego sera i pomarańczami w gęstym słodkim sosie! Jak, już kiedyś Wam pisałam, uwielbiam naleśniki. mogłabym je jeść co najmniej co drugi dzień, i na pewno by mi się nie znudziły. Chyba mogę je zrobić na ponad kilkadziesiąt sposobów, był(...)smażenia naleśników, ma niziutki brzeg, dzięki czemu przewracanie nie stanowi żadnego problemu, patelnia jest teflonowa i wymaga minimum oleju do smarowania, co 3 lub 4 naleśnik, rozprowadzam pędzelkiem cienką warstwę. Naleśniki smażymy na jasny złoty kolor. MASA SEROWA: - 250 g białego sera - 1 jajko - 2 łyżki śmietany (zamiennie użyj jogurtu greckiego) - ziarenka z 1/2 laski wanilii - 2 łyżki

    Przepis pochodzi z bloga SMYKWKUCHNI, prowadzonego przez SMYKWKUCHNI.

  8. Naleśniki gryczane
    Naleśniki gryczane

    Naleśniki gryczane to świetna alternatywa do tradycyjnych naleśników. Sprawdzą się dla osób będących na diecie bez glutenu. Świetnie smakują z owocami, dżemem, Nutellą lub miodem. Ciasto na naleśniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jaja 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju Naleśniki gryczane Wykonanie(...)przygotowane ciasto na naleśniki gryczane odstawiamy na minimum pół godziny. Następnie rozgrzewamy patelnię i wylewamy pierwszego naleśnika. Obracamy dopiero jak będzie miał ładny złoty kolor i smażymy z drugiej strony. Podajemy z owocami, dżemem lub Nutellą. Mi najbardziej naleśniki gryczane smakują z miodem ;) Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba porcji Liczba kalorii w porcji

    Przepis pochodzi z bloga Naleśniki, prowadzonego przez majka.

  9. Naleśniki z pieczarkami i cebulą
    Naleśniki z pieczarkami i cebulą

    takim odpowiednikiem pierogów z kapustą i grzybami, które robimy na Boże Narodzenie.  Ale ostatnio zostało mi trochę pieczarek więc upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu :) Usmażyłam więcej naleśników i przy okazji zrobiłam dla dzieci na podwieczorek naleśniki z dżemem i serkiem homogenizowanym. A wracają do naleśników z pieczarkami i cebulą to pamiętajcie, żeby przed podaniem(...)talerz podsmażyć naleśniki żeby były chrupiące a ser w środku ciągnący się.  Składniki: Naleśniki 8 szt. pieczarki 0,5 kg cebula 3 szt. (średnie) vegeta, pieprz ser ok 50 g  olej (u mnie kokosowy) Najpierw zaczynam od naleśników, na które przepis znajdziecie tutaj . Następnie lub w międzyczasie żeby nie marnować czasu, jak smażę naleśniki

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Viki, prowadzonego przez Viki.

  10. Jesienne naleśniki
    Jesienne naleśniki

    jesień. Kolorowa, złocista, trochę szara. Kapryśna. Właśnie ona natchnęła mnie, żeby zrobić jesienne naleśniki. Skąd taka nazwa? Bo jesień to czas kasztanów. Dlatego naleśniki zrobiłam z mąki z  kasztanów jadalnych.   Mam nadzieję, że wygląd moich naleśników przypadnie Wam do gustu, bo o smaku mogę jedynie zapewnić, że warto je było(...)Serek mascarpone utarłam z ekstraktem waniliowym i rozsmarowałam cienką warstwę na każdym naleśniku. Dżem nałożyłam na połowę naleśnika i zwinęłam w trójkąt.     Potem wystarczy je dowolnie udekorować. Ja rozgrzałam kilka kostek czekolady, wymieszałam z odrobiną mleka i polałam naleśniki.       Wyszły pyszne. Tak jak wyglądają tak właśnie smakują. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia u Krysi, prowadzonego przez Krystyna Boner.

  11. NALEŚNIKOWA BABKA
    NALEŚNIKOWA BABKA

    Uwielbiam przygotowywać z naleśników różne potrawy.Sà łatwe i szybkie do przygotowania.Warto też mieć zapas wcześniej usmażonych naleśników , co nam skróci czas na ich oczekiwanie.Kiedy naleśniki ostygną , przekładamy każdy cienką przezroczystą folią i wkładamy do lodówki ( tak można je przechowywać 2-3 dni.).Przełożone folią można naleśniki zamrozić ,a gdy będziemy chcieli je wykorzystać ,to zdejmujemy(...)naleśniki,ostudzič.Ser rozetrzeć z połową cukru i 1 szkl.jogurtu naturalnego na gładką masę.Smarujemy każdy naleśnik serem , na nim możemy ułożyć owoce ,ale nie musiał,zwinąć w rulon.Pozostały jogurt ubić z jajkami i cukrem, ułożyć naleśniki na posmarowanej blasze keksowej.Polać jogurtem z jajkami,wstawic do rozgrzanego piekarnika na 30 minut,posypać cukrem pudrem, możemy

    Przepis pochodzi z bloga Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki, prowadzonego przez Danuta Rozmys.

  12. Zapiekane naleśniki z karmelizowanymi jabłkami w sosie waniliowym
    Zapiekane naleśniki z karmelizowanymi jabłkami w sosie waniliowym

    przestudzenia. Teraz czas na smażenie naleśników. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były dosyć cienkie. Z podanych składników wyszło mi 7 szt. naleśników. Akurat na jedną warstwę ułożoną w formie(...)wymiarach 30x22 cm. Na każdy naleśnik nałożyć po 2 łyżki farszu jabłkowego, i zwinąć je jak krokiety, zaginając lekko boki do środka. Naleśniki z nadzieniem ułożyć dosyć ściśle w formie do zapiekania, wysmarowanej uprzednio masłem. Przygotować sos waniliowy. W wysokim kubku wymieszać cukier, mąkę i niewielką ilość mleka na gładką pastę. Pozostałe mleko wlać do rondelka i podgrzać

    Przepis pochodzi z bloga Świat Domowej Kuchni, prowadzonego przez mapik27.

  13. Naleśniki z ciecierzycy
    Naleśniki z ciecierzycy

    Naleśniki z ciecierzycy Naleśniki z mąki z ciecierzycy są moimi ulubionymi. Są nie tylko pyszne, ale dodatkowo zawierają duże ilości białka i są świetnym sposobem na „porcję strączków” w codziennej diecie dla osób nieprzepadających za nimi. Smak ciecierzycy nie jest wyczuwalny! Ja uwielbiam wzbogacać je o czarną sól, która imituje jajko oraz sodę oczyszczoną dodającą(...)umieść w dzbanku i zblenduj na gładko – nie mogą zostać żadne grudki. Smaż naleśniki na suchej patelni do naleśników (1 chochelka = 1 naleśnik) z obu stron. Gdy już usmażysz swoje naleśniki posmaruj je tym, na co akurat masz smaka. Ja wcześniej podałem Ci przykład mojego wczorajszego podania, ale już nie raz jadłem z masłem orzechowym

    Przepis pochodzi z bloga Blendman, prowadzonego przez Konrad Budzyk.

  14. Naleśniki gryczane
    Naleśniki gryczane

    Naleśniki gryczane to świetna alternatywa do tradycyjnych naleśników. Sprawdzą się dla osób będących na diecie bez glutenu. Świetnie smakują z owocami, dżemem, Nutellą lub miodem. Ciasto na naleśniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jaja 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju Naleśniki gryczane Wykonanie(...)przygotowane ciasto na naleśniki gryczane odstawiamy na minimum pół godziny. Następnie rozgrzewamy patelnię i wylewamy pierwszego naleśnika. Obracamy dopiero jak będzie miał ładny złoty kolor i smażymy z drugiej strony. Podajemy z owocami, dżemem lub Nutellą. Mi najbardziej naleśniki gryczane smakują z miodem ;) Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba porcji

    Przepis pochodzi z bloga Naleśniki, prowadzonego przez majka.

  15. Mocno czekoladowe naleśniki z bitą śmietaną i granatem
    Mocno czekoladowe naleśniki z bitą śmietaną i granatem

    Kochani, chyba każdy z nas lubi naleśniki. Lubi je jeść, ale niekoniecznie lubi je robić. Przyznam się szczerze, że moim problemem od zawsze był fakt, że naleśniki smażymy na tłuszczu, że czasem przywierają, że niejednokrotnie dymią...Nie czarujmy się(...)zawsze jakieś "ale" jest.... I tylko to "ale" hamuje niejednokrotnie każdego przed zrobieniem naleśnika. Dlatego bardzo ucieszyła mnie naleśnikarka http://pl.russellhobbs.com/russell-hobbs-products/cooking-and-baking/fiesta-crepe-maker-20920-56.html , którą otrzymałam do testów i jestem pozytywnie zaskoczona, jak szybko i bez dymu i co najważniejsze bez smażenia na tłuszczu, można przygotować pyszne naleśniki! Stworzone przez Russell Hobbs urządzenie do smażenia naleśników posiada łatwy w obsłudze

    Przepis pochodzi z bloga Z Kuchni Do Kuchni, prowadzonego przez primavera77.