mojprzepisna.pl | Prażone jabłka do słoików na zimę Domowe jabłka prażone to jest to! Będę ich używać nie tylko do szarlotki, ale również do ryżu i kaszek
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowy ocet jabłkowy Domowy ocet jabłkowy robi się ze skórek po jabłkach, więc jeżeli macie dostęp do dobrych, niepryskanych i niewoskowanych jabłek nie wyrzucajcie skórek
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa Święta zbliżają się wielkimi krokami, ja już szykuję swoją kandyzowaną skórkę pomarańczową do Makowca zawijanego , a wy, używacie skórki pomarańczowej, do
moj przepis namojprzepisna.pl | Buraczki na zimę Jak ja TO lubię, zachodzę do spiżarki, a tam ogóreczki gotowe na ogórkową lub kanapeczkę czy dodatek do kotlecika. Dynia, gotowa na
moj przepis naOpis Marynowana cukinia: Marynowana cukinia to wspaniały pomysł na zimowe przetwory. Cukinia jest bardzo zdrowa i sprzyja naszemu organizmowi zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Cukinia bogata jest w witaminę C. Jeżeli dbacie o linię oraz waszą dietę, polecam Wam cukinię w codziennych daniach. Jest bowiem ona lekkostrawna i niskokaloryczna. Również wspomaga trawienie oraz przyspiesza metabolizm. Polecam cukinię również dla osób(...)chorych na cukrzycę, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Korzystnie działa również na nasz wzrok i poprawia wygląd skóry. Przetwory zazwyczaj przygotowujemy w zalewie octowej. W tym przypadku również tak będzie. Warzywa w occie często stanowią doskonałą bazę dla innych, nieco bardziej urozmaiconych przetworów. Polecamy Wam również nasze przepisy na przetwory . Składniki: 3 kg cukinii 2,5 szklanki octu
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSałatka Lwowska z buraczków , zimowe przetwory Sałatka Lwowska z buraczków to jeden ze smaczniejszych sposobów na przetworzenie tego warzywa jaki znam . Jest naprawdę doskonała nawet na surowo , a już po za pasteryzowaniu i odczekaniu miesiąca po prostu wymiata . Doskonała przystawka do zimowych obiadów . Nic nie trzeba robić , tylko odkręcić wieczko i wypuścić trochę lata ze słoika , a w domu zrobi(...)się przytulnie i ciepło Własne przetwory to coś, bez czego nie wyobrażam sobie prawdziwego domu . To one robią atmosferę jesieni kiedy kuchnia zasłana jest warzywami , a na blatach stoją słoiki , wiadomo że już lato dobiega ku końcowi .. Moje chłopaki mówią ,że dom pachnie jesienią czyli jak suszone grzyby ,koper , kiszone ogórki i powidła w jednym.. Też uwielbiam ten klimat
Ogrodnik w podróżyzrobić nasze ulubione ogórki kiszone na zimę. Przepis ten podała mi moja babcia, która robi tak ogórki od lat. Ile należy dodać soli, jakie przyprawy i jakie naczynia, by przetwory były najsmaczniejsze? Ten prosty przepis pozwoli na szybkie przygotowanie przetworów, jest on banalnie prosty a smak i wykonanie na pewno zachwycą każdego! Ogórki kiszone na zimę można przygotowywać w wielu(...)Przygotuj słoiki, muszą być czyste i suche . Często poleca się, by wyparzyć wcześniej słoiki, aczkolwiek ja wstawiam je do zmywarki i nigdy nic złego się nie stało z moimi przetworami. Dokładnie umyj również nakrętki, nie mogą mieć śladów rdzy ani żadnych wgnieceń. Lepiej zakupić kilka nowych nakrętek, niż liczyć, że kilkuletnie lekko uszkodzone nakrętki pozwolą na bezproblemową fermentacje. Ogórki kiszone
To Musisz WiedziećFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Wrzesień to miesiąc, w którym robimy przetwory. Kluczowym przetworem jest ketchup domowej roboty. Zobacz jak zrobić ketchup domowej roboty. The post Ketchup domowej roboty appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyOgórki kiszone – to chyba obowiązkowe przetwory w każdym domu co roku w sezonie ogórkowym. Nie wyobrażam sobie sezonu bez zaprawiania ogórków kiszonych , czy konserwowych :) One muszą być i koniec! :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ogórki kiszone na zimę Kiszone ogórki są przygotowywane przez nas co roku. Z resztą tak jak ogórki konserwowe, czy dżem truskawkowy – te przetwory muszą(...)najmniej 2-3 godziny. Ogórki powinny być twarde, jędrne i bez uszkodzeń. Poza tym do przepisu na ogórki kiszone niezbędna jest woda, sól (najlepiej kamienna niejodowana – taka do przetworów), czosnek, korzeń chrzanu, koper wraz z baldachami oraz dodatkowo można użyć liści chrzanu, dębu lub wiśni. Niektórzy dodają jeszcze do ogórków kiszonych ziele angielskie i liście laurowe – ale moim
Kulinarne PrzebojeOgórki amerykańskie do hamburgerów , sandwichy – przetwory Ogórki amerykańskie , to bardzo praktyczny sposób na przygotowanie , całosezonowego dodatku do hamburgerów , czy sandwichy . No a przecież powszechnie wiadomo że nie ma dobrego sandwicha , czy hamburgera , bez porządnego pikla z ogórka . Obecnie jestem w letnim amoku robienia przetworów , więc trochę Was nimi podręczę Ogórki smakują doskonale , są chrupiące , dzięki czemu nadają zwykłym kanapkom(...)zaletą jest to że ogórki , użyte do ich zrobienia nie muszą być idealne , mogą być krzywe i tak są przecież krojone . Zachęcam , zawsze to jakaś odmiana od tradycyjnych przetworów . Mimo ,że na pierwszy rzut oka, nie są niczym specjalnym , smakują świetnie i nie są banalne . W naszym domu to numer jeden zimą , zaraz po ” Golden Eye ” – czyli
Ogrodnik w podróżyeśli śledzicie mojego bloga, to zapewne wiecie, że jestem wielką entuzjastką domowych i zdrowszych zamienników sklepowych produktów. Dlatego dzisiaj, pozostając w temacie przetworów, mam dla Was przepis na domowy ketchup Tym razem będzie to przepis, który kilka lat temu dostałam od mojego Dziadzia. Od tego czasu, domowy ketchup z cukinii jest obowiązkowym punktem na mojej liście przetworów. Jeśli(...)ketchupem warto przechowywać w chłodnym miejscu, a po otwarciu – koniecznie w lodówce! A Wy robicie takie domowe ketchupy, czy korzystacie ze sklepowych? Smacznego! A jeśli szukacie inspiracji na przetwory, polecam moje przepisy: Jarzynka a la vegeta Frużelina czereśniowo-jabłkowa Domowa nutella śliwkowa Artykuł Domowy ketchup z cukinii – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondipiórka. Oczyszczoną marchew i pietruszkę ścieram na tarce o grubych oczkach. Najpierw ugotuję fasolkę szparagową: Wodę w której będę gotowała fasolkę, delikatnie solę i słodzę, dodałam łyżeczkę soli do przetworów i łyżeczkę cukru. Do gotującej wody wrzucam fasolkę i od momentu włożenia do wody gotuję około 15 minut, pod przykryciem. Następnie odcedzam i odstawiam. Przygotowanie pozostałych składników sałatki: W dużym(...)słoiki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Tak przygotowaną sałatkę najlepiej jest przechowywać w chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeDo Polski wrócił mróz… w końcu jest przecież zima. W takim razie rozgrzewająca zimowa herbata będzie idealna na chłodne wieczory. Oprócz efektu ogrzewania poprawi naszą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zeszły tydzień znów stał pod znakiem przetworów. Własne ogórki były na tyle duże, by zebrać je i zakonserwować, a cukinia, którą dostałam od Mamy też już wołała o pomstę do nieba i litość nad nią. Nie było jej mało, bo po obraniu i wydrążeniu pestek coś koło 5kg, a i to nie wzięłam całej. Pozostałe dwie leżą i czekają(...)Pasteryzacja: Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania, metodą „na mokro”: na dnie dużego garnka układamy np. ścierkę, wkładamy słoiczki (podobnej wielkości) i zalewamy wodą do ¾ ich wysokości. Gotowe przetwory wyciągamy na ściereczkę BEZ ODWRACANIA! Kilka razy zdarzyło mi się pasteryzować i po wyciągnięciu odwrócić do góry dnem. Odkąd na suficie w mojej kuchni pojawiło się leczo- już tak nie robię
Kuchnia w czekoladzielepszego zimą niż domowa sałatka buraczkowa. Lato i jesień to dla mnie czas spełnienia – przetwory, przetwory, przetwory… . Tą sałatkę poleciła mi siostra, która podobnie jak i ja jest zwolenniczką domowych przetworów. Miło jest zimą otworzyć słoiczek gotowej sałatki do obiadu, więc zachęcam do wypróbowania tego przepisu. SAŁATKA BURACZKOWA NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 6 kg buraków 1 kg papryki
Pieguskowa Kuchnia