przetwory - 14749 przepisów (strona:5/984)

Przetwory z owoców – owoce w soku własnym do słoików na zimę 30

Przepis na proste przetwory z owoców do słoików na zimę, czyli owoce w soku własnym! Wystarczą jedynie owoce i cukier. Tak przygotowane owoce możesz wykorzystać do wielu dań – do polania placuszków, do owsianki, do ciast i deserów, a także możesz wyjadać je same! Jak zrobić owoce w soku własnym do słoików? Przygotowanie owoców w soku własnym jest bardzo proste(...)Wystarczy, że owoce wraz z cukrem będziesz podgrzewać w rondelku aż owoce puszczą sok i zmiękną. Następnie całość przekładamy do słoików i pasteryzujemy. Dokładny przepis znajdziesz poniżej. Przepis na przetwory z owoców na zimę Owoce w soku własnym do słoików Via Gusto Przepis na proste przetwory z owoców do słoików na zimę, czyli owoce w soku własnym! Wystarczą jedynie owoce

Via Gusto
Domowy Ketchup pikantny 61

zeszłym roku zostałam obdarowana wielką skrzynią pachnących pomidorów. Ponieważ skrzynia była olbrzymia narobiłam sporo słoiczków pełnych pomidorowych przetworów. Zrobiłam ketchup na ostro , łagodny ketchup dla dzieci bez cukru oraz także bez cukru – sos pomidorowy z papryką i cukinią , również idealny dla naszych małych pociech. Słoików było pełno i przez cały rok z nich korzystaliśmy. Ja się wprost zakochałam w wersji(...)pikantnej, a dzięki przetworom pomidorowym dla dzieci miałam bazę do przygotowywania SZYBKICH obiadków dla mojej córci. Pamiętam, że narobiliśmy się bardzo, ale korzystając potem z tych cudeniek, wiedzieliśmy że było warto poświęcić ten jeden dzień w roku, aby potem przez cały rok czerpać z tego pyszne i zdrowe korzyści . Miesiąc temu wykończyliśmy ostatni słoiczek pochodzący z naszych zeszłorocznych pomidorowych poczynań

Moja Delicja
Sezon na grzyby – od zbioru do marynaty 122

wieczory. Towarzyszyć nam zapewne będzie kilka dobrych książek, seriale i… przekąski. A może by tak zamiast sklepowych przegryzek, czyli chipsów, paluszków i słodkich ciasteczek, samemu przygotować pyszne wypieki i przetwory? Upieczmy obwarzanki krakowskie, zróbmy dżem z dzikiej róży lub jabłka i ukiśmy grzyby. Wypieki wytrawne – słone przekąski Kiedy nadchodzi jesień, spada nasz poziom zadowolenia z życia. Słońce coraz rzadziej pojawia(...)które ze sobą skręcamy. Zawijamy je w kółka i sklejamy wodą. Uformowane już obwarzanki krakowskie obgotowujemy najpierw w wodzie z dodatkiem cukru i sody, a później pieczemy w piekarniku. Przetwory owocowe – dżemy i konfitury Jesień kojarzy nam się z czasem, kiedy sięgamy po pierwsze letnie przetwory owocowe. Przygotowujemy też dżemy i konfitury z owoców, które dojrzewają wczesną jesienią. Przyrządzając owocowe

Codzienna kuchnia niecodzienna
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 190

trwała druga edycja mojej akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Przeprowadziłam ją w Mikserze Kulinarnym i na Durszlaku (tu trwała krócej, bo system akceptuje maksymalnie 31-dniowy czas trwania akcji). Zebraliśmy 47 przepisów na Mikserze i 96 na Durszlaku. Niektóre przepisy powtarzają się. Bardzo Wam wszystkim dziękuję za udział i za tak różnorodne przepisy! Już dziś zapraszam do akcji w przyszłym roku(...)kolejnej edycji wezmę pod uwagę również przepisy związane z ziołami. Hajduczku, gdybym zapomniałam, przypomnij koniecznie! Do akcji zgłosiliście mnóstwo przepisów na przetwory z warzyw, owoców i grzybów. Najbardziej zaskoczyła mnie blogerka o nicku Hajduczek - przywołałaś mnóstwo starych i - mam wrażenie - zapomnianych receptur na nalewki i kiszonki. Poza tym napisałaś na swoim blogu wiele cennych rad związanych z przygotowaniem przetworów

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowy Ketchup pikantny 609

zeszłym roku zostałam obdarowana wielką skrzynią pachnących pomidorów. Ponieważ skrzynia była olbrzymia narobiłam sporo słoiczków pełnych pomidorowych przetworów. Zrobiłam ketchup na ostro , łagodny ketchup dla dzieci bez cukru oraz także bez cukru – sos pomidorowy z papryką i cukinią , również idealny dla naszych małych pociech. Słoików było pełno i przez cały rok z nich korzystaliśmy. Ja się wprost zakochałam(...)wersji pikantnej, a dzięki przetworom pomidorowym dla dzieci miałam bazę do przygotowywania SZYBKICH obiadków dla mojej córci. Pamiętam, że narobiliśmy się bardzo, ale korzystając potem z tych cudeniek, wiedzieliśmy że było warto poświęcić ten jeden dzień w roku, aby potem przez cały rok czerpać z tego pyszne i zdrowe korzyści . Miesiąc temu wykończyliśmy ostatni słoiczek pochodzący z naszych zeszłorocznych pomidorowych

Moja Delicja
Ogórki krokodylki (w chilli) 42

Sezon na ogórki w pełni, więc czas uzupełnić spiżarnię domowymi przetworami, tak aby móc się cieszyć ich smakiem zimą! Ogórki krokodylki (w chilli) to zdecydowanie nasz faworyt wśród ogórkowych przetworów. Krokodylki to marynowane, pikantne ogórki z chilli. Są chrupiące, charakteryzują się lekko ostrym, wyrazistym smakiem. Ogórki w chilli stanowią świetny dodatek do obiadu, są idealne na kanapkę, a także sprawdzą(...)się jako przekąska na przyjęcie. Mężczyźni je uwielbiają, świetnym przykładem jest mój mąż. Krokodylki to jego ulubione ogórkowe przetwory, dlatego zawsze robię ich najwięcej. Polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na ogórki krokodylki (w chilli) . Może to będzie Twój numer 1 wśród ogórkowych przetworów? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ogórki krokodylki (w chilli): 2 kg ogórków 1 główka czosnku 1 łyżka

Gotuj z Prezesem
Przetwory jagodowe – przyjazne diabetykom 51

Owoce jagodowe i ich przetwory powinny być stałym elementem diety każdego z nas. Stanowią też idealną przekąskę dla osób z cukrzycą. Są niskokaloryczne, mają niski indeks glikemiczny, a przy tym są źródłem cennego błonnika. Owoce jagodowe i ich przetwory są zalecane w żywieniu osób z cukrzycą przez ekspertów Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Naukowcy sądzą, że powinny odgrywać większą rolę(...)dużej mierze da się zapobiegać, ale nawet kiedy już się rozwinie, to można z nią skutecznie walczyć. Warto wiedzieć, że pomocne w tym mogą być owoce jagodowe i ich przetwory. Regularne spożywanie owoców jagodowych poprawia gospodarkę węglowodanową organizmu. Liczne badania wskazują, że owoce jagodowe mogą zmniejszać stężenie glukozy we krwi i jednocześnie zwiększać wrażliwość komórek na działanie insuliny. To korzystne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przetwory tradycyjnie zakręcone - warsztaty Lidla 143

wspomnieliśmy byliśmy na warsztatach kulinarnych. Prowadził je Paweł Małecki, mistrz Polski cukierników (a dzielnie mu asystował Maciej, jego prawa ręka). Temat warsztatów był bardzo na czasie, bo były nim przetwory. Oczywiście nie jakieś tam zwykłe tradycyjne przetwory, bo niby co mistrz cukierniczy miałby wspólnego z przetworami? Były to przetwory na słodko. Pomysł był trafiony w 10, bo wszystko łączyło się(...)logiczną całość. Po pierwsze pora na przetwory idealna, po drugie można te produkty traktować po prostu jak słodkie przetwory typu dżem, albo też mogą być swoistym półproduktem, podstawą do zrobienia pysznych słodkich wypieków. I tutaj już obecność mistrza cukierniczego przestaje dziwić. Przy każdym przetworze pokrótce dowiadywaliśmy się jak i do czego moglibyśmy dany produkt użyć. Fantastyczna sprawa. Całość, jak przystało

Marder&Marder Manufacture
Ogórki w curry 432

Ogórki w curry – to pyszne przetwory z ogórków , które idealnie smakują zarówno jako dodatek do obiadu, czy też jako dodatek do kanapek lub zagryzka na imprezie. Pyszna słodko-kwaśna zalewa z dodatkiem curry zasmakuje z pewnością każdemu. Ogórki curry to z pewnością HIT wśród przetworów z ogórków ! Gorąco zachęcamy do wypróbowania przepisu na ogórki w zalewie curry! (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Ogórki curry przepis Ogórki w zalewie curry to nasza obowiązkowa pozycja wśród przetworów ogórkowych, tuż po podobnych do nich ogórkach kanapkowych, bo z tą samą przyprawą (czyli curry). W poniższym przepisie pyszna zalewa słodko-kwaśna z dodatkiem curry super komponuje się z obranymi i pokrojonymi na ćwiartki ogórkami gruntowymi. Co jest najważniejsze w przetworach z ogórków? A no mianowicie

Kulinarne Przeboje
Najsmaczniejsze ogórki kanapkowe w occie na ostro 17

pepperoni, które wniosą nutkę pikantności i charakterystycznego smaku. Te dwa składniki idealnie uzupełniają się, tworząc unikalną kombinację smakową. Zalewa z octem jabłkowym, czyli czy ocet jabłkowy nadaje się do przetworów ? Ocet jabłkowy doskonale nadaje się do przetworów! Z powodzeniem można użyć octu jabłkowego zamiast octu spirytusowego w przetworach. Oba rodzaje octu są bezpieczne i nadają się do konserwowania żywności. Wybór(...)pomiędzy nimi zależy od preferencji smakowych i rodzaju przetworu, który przygotowujesz. W przypadku przetworów, kluczowym czynnikiem jest odpowiedni poziom kwasowości, który działa jako środek konserwujący. Jeśli zamieniasz ocet spirytusowy na ocet jabłkowy w przepisie, będziesz musieć dostosować ilość octu lub innych składników, aby zachować odpowiedni poziom kwasowości i bezpieczne warunki przechowywania przetworów. Powinno się użyć dwa razy więcej octu jabłkowego

Via Gusto
Książka „Domowe przetwory” Walter Trausner 84

ciągu ostatnich lat, coraz popularniejsze stają się przepisy z zeszytu naszych babć. Tyczy się to szczególnie przepisów dotyczących różnego rodzaju przetworów. Jednymi z najbardziej popularnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, są przepisy na dżemy i konfitury. Wiele osób, ze względów zdrowotnych i walorów smakowych, decyduje się na wytworzenie własnych dżemów owocowych w zaciszu domowym. Z racji rosnącego zainteresowania starymi(...)recepturami, powstają kolejne książki, z nowymi przepisy na rozmaite konfitury, dżemy czy powidła – jedną z nich jest książka Waltera Trausnera „Domowe przetwory”. Zdecydowanie się na zrobienie domowych przetworów, pozwoli na podbicie smaku każdej potrawy, przy zachowaniu dobrego składu. Daje to także możliwość do urozmaicenia receptury wedle własnego uznania, poprzez dodanie lub zmniejszenie ilości danego składnika, co umożliwi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Co zrobić z papryki 83

zrobić z papryki? Przetwory z papryki! Papryka to kolejne po pomidorach warzywo, którym postanowiłam się zająć. Jestem jej zdecydowaną fanką. Dlaczego warto jeść paprykę? Przede wszystkim papryka jest smaczna, zajadam ją często na surowo pokrojoną w paski. Jest dobrym źródłem witaminy C. Są w niej również inne witaminy, chociażby z grupy B czy witamina E. Papryka jest również źródłem m.in(...)potasu, wapnia i żelaza. Zawartość poszczególnych składników zależy także od koloru papryki. Sierpień i wrzesień to najlepszy czas, żeby zrobić przetwory z papryki. Papryka idealnie nadaje się do marynowania w occie, po upieczeniu można z niej przygotować pyszne pasty, czy sosy na zimę. Podczas marynowania zachowuje kształt i smak. Upieczona i obrana ze skórki smakuje wybornie. Oprócz przetworów z papryki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
"Przetwory z pomysłem" 125

Dzisiaj chciałabym zaprezentować Czytelnikom mojego bloga książkę autorstwa Patrycji Machałek pt." Przetwory z pomysłem". Premiera książki odbędzie się już 3 lipca. W naszych ogrodach i na targowiskach pełno jest teraz przeróżnych owoców i warzyw. W książce "Przetwory z pomysłem" Pani Patrycja pokazuje nam w jaki sposób przetworzyć te dobra natury, aby cieszyć się ich smakiem przez całą zimę. Własnoręcznie wykonane(...)przetwory to skarby każdej spiżarni. W książce Pani Patrycji znajdziemy wiele cennych przepisów na przetwory owocowe i warzywne. Autorka książki pokazuje nam jak przygotować: domowe dżemy, konfitury, marmolady, powidła, galaretki, przeciery, frużeliny, syropy, kompoty, nalewki, sosy i przeciery warzywne, solonki, marynowane warzywa, domowy ocet i kiszonki. Każdy rozdział książki poprzedzony jest wstępem przedstawiającym historię powstawania danej grupy przetworów. Przepisy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Powidła bez mieszania 1210

Pośród różnych przetworów ze śliwek, powidła bez mieszania są moim absolutnym faworytem. Mało z nimi roboty i tak na dobrą sprawę poza przygotowaniem owoców nie wymagają już żadnej uwagi. Co bardzo ważne, po ich zrobieniu nie trzeba szorować garnków, bo nie znajdziecie na nich śladów przypaleń. Każdego roku przygotowuję przynajmniej kilka słoiczków powideł, które zwykle ekspresowo znikają ze spiżarni(...)Jakie śliwki najlepiej nadają się na powidła? To żadna tajemnica – jakie śliwki, takie powidła. Słodkie, dojrzałe owoce nadają się w tym wypadku idealnie, gdyż to właśnie dzięki nim przetwory nabiorą wyjątkowego smaku. Dodatkowo, jeśli będziesz używać słodkich owoców, możesz nieco (a nawet całkowicie) zmniejszyć ilość używanego cukru, zdając się wyłącznie na ten zawarty w śliwkach. Moim faworytem są węgierki

okolicepalnika.pl
Jak gotować słoiki z przetworami 70

gotować słoiki z przetworami: Jak gotować słoiki z przetworami, czyli w jaki sposób pasteryzować słoiki z naszymi ulubionymi przetworami? Po sezonie letnim, kiedy mamy najlepszy dostęp do świeżych owoców, warzyw czy grzybów, zabieramy się za marynowanie. Jest to najlepszy sposób, oprócz ich mrożenia na zachowanie na długi czas. Jednak, aby na długo zachowały swoją świeżość musimy te słoiki poddać pasteryzacji(...)które mogły trafić do słoików po ich umyciu lub w trakcie nakładania konfitur. Trzeba jednak wiedzieć jak to zrobić. Poniżej przedstawiamy Wam kilka najważniejszych porad. Jak gotować słoiki z przetworami – porady: Należy pamiętać, że pasteryzacja to proces, który polega na podgrzaniu domowych przetworów w słoikach w temperaturze od 60°C do 100°C. Ważne, aby temperatura nigdy nie przekroczyła

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
“Wielka księga słoików” – recenzja 135

kilo czereśni, z którymi trzeba zdążyć zanim się szpaki dowiedzą. Czujemy też atawistyczny zew do robienia słoików, który pochodzi z czasów, gdy o tej porze roku nasze babcie robiły przetwory na długą zimę. Teraz nie robimy już przetworów, dlatego że musimy. Dzięki temu możemy czerpać z tego więcej przyjemności, przygotować mniejsze ilości, mniej się narobić a więcej nacieszyć. Domowe przetwory(...)warzyw, które rosną blisko, więc nie będziemy nabijać kilometrów w transporcie. Obecnie w sklepie można kupić wszystko. Ale i tak nasze kuchnie zamieniają się latem w fabryki przetworów. Szukamy też teraz nowych przepisów i pomysłów. Na słoiki tradycyjne, które pamiętamy z domu, ale też na nowe egzotyczne i międzynarodowe dania. Dobrą książką na ten czas będzie “Wielka księga słoików

Ugotowane pozamiatane
Domowe przetwory – by zima miała smak lata 116

Przetwory po pasteryzacji (źródło: ifood.tv) Może i robienie domowych przetworów nie należy do najbardziej rozrywkowych zajęć, jednak efekty poświęconego na to czasu wynagradzają każdy wysiłek. Oczywiście można przecież pójść do sklepu i kupić słoiczek ulubionego dżemy lub konfitury, jednak czy w tym wypadku smak jest równie naturalny a produkt zdrowy? Chyba tak to nie działa. Im tańszy koszt zakupu(...)więcej cukru, a więc tym gorszy składnik diety. Możemy także poszukać stoiska z napisem „naturalne przetwory” jednak kiedy zapytamy o cenę, będziemy pluli sobie w brodę, że latem nie poświęciliśmy kilku godzin i sami ich nie zrobiliśmy. Na szczęście społeczeństwo coraz częściej rozumie co znaczy zdrowy tryb życia i stara się według niego kształtować swoje nawyki żywieniowe. A satysfakcja przychodzi

WojnaNaSmaki.pl

Proponowane wyszukiwania