wafle - przepisów 606

  1. bajaderkowa rolada na waflach
    bajaderkowa rolada na waflach

    suchego ciasta 1 i 1/2 szkl mleka 100 g masła budyń czekoladowy 3 łyżki kakao 3 jajka ponadto: słoik kwaśnego dżemu (u mnie z porzeczek) 2 kwadratowe wafle 100 g mlecznej czekolady 2-3 łyżki mleka ew. cukrowe ozdóbki Ciasto drobno pokruszyć (ja zmieliłam w malakserze). Jajka, kakao i budyń rozmieszać w 1/2 szkl mleka. Pozostałe mleko zagotować, na wrzące(...)wlać masę kakaową, ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać, aż się rozpuści. Dodać okruszki ciasta, ponownie wymieszać. Jeden z wafli położyć na kawałku papieru do pieczenia (ułatwi to formowanie rolady). Połowę ciepłej masy wyłożyć na pierwszy wafel, równo rozsmarować Na wierzchu rozsmarować połowę dżemu, przykryć drugim waflem, rozsmarować resztę masy i dżemu. Odczekać ok 4-5 minut

    Przepis pochodzi z bloga 6niebo, prowadzonego przez Asa_6niebo.

  2. Wafle przekładane masą kajmakową z tartymi orzechami laskowymi
    Wafle przekładane masą kajmakową z tartymi orzechami laskowymi

    Dziś na deser, wafle przekładane! Wafle, któż ich nie jadł? W dobie komercyjnych batonów, kiedy mamy ochotę na małe co nie co..wystarczy tylko trochę chęci, aby ze zwykłego wafla sklepowego zrobić rozpływające się w ustach cudeńko do kawy. Sprawdzi się wszędzie, dzieci je kochają! A w prostocie siła! Składniki wafle kajmak o smaku waniliowym mleko zagęszczone około 5 łyżek(...)orzechów laskowych lub włoskich  Masę przełóż do rondelka, dodaj masło i mleko zagęszczone. Mieszaj , aż wszystko ładnie się połączy. Na koniec dodaj orzechy. Wymieszaj, i chłodną masą przekładaj wafle. Pokrój na kwadraty i podawaj z ulubiona kawą. Jest pysznie , jest prosto ! Podałam na  Porcelanie Bogucice Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Z Kuchni Do Kuchni, prowadzonego przez primavera77.

  3. Pischinger
    Pischinger

    Składniki: 1 opakowanie okrągłych wafli 100 g gorzkiej czekolady 100 g posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki kremówki 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki masła Polewa: 2 łyżki kremówki 1 łyżka masła 3/4 gorzkiej czekolady Czekoladę pokrusz i przełóż do garnka. Dodaj cukier puder,śmietankę,masło i rozpuść na małym ogniu. Dodaj orzechy i podgrzewaj do momentu aż masa zgęstnieje. Przełóż(...)wafle kremem,pamiętając aby nie smarować wierzchniego wafla. Tak przygotowane wafle obciąż deseczką i odstaw w chłodne miejsce na ok. 3 godziny. Polewa: Czekoladę posiekaj i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę,masło i mieszaj do połączenie się składników. Ciepłą polewą posmaruj wafle i odstaw aby polewa zastygła

    Przepis pochodzi z bloga Around the flavors, prowadzonego przez ewuska2016.

  4. Roladki waflowe z czekoladą i pistacjami wg Di
    Roladki waflowe z czekoladą i pistacjami wg Di

    Przepis autorski (mój). Proporcje należy dostosować do własnych potrzeb. Pistacje można zastąpić innym orzechami lub wiórkami kokosowymi. Niżej podam opis roladek ze zdjęcia.   (10-12 sztuk) 2 wafle tortowe 150g kremu czekoladowego (użyłam z orzechami) 50g czekolady (użyłam gorzkiej) 20g pistacji (użyłam solonych)   Wafle delikatnie zwilżyć, aby trochę zmiękły (nie rozmokły). (Najlepiej każdy wafel położyć na mokrej szmatce(...)przykryć jej drugą częścią.) Następnie wafle posmarować kremem czekoladowym i podzielić na 5-6 pasków. Każdy z nich zwinąć. Całość odstawić do momentu - aż wafle stwardnieją. (Można podsuszyć w piekarniku. Osobiście zostawiłam je na całą noc.) Po tym czasie każda roladkę maczać w rozpuszczonej czekoladzie i kolejno w drobno posiekanych/zmielonych pistacjach

    Przepis pochodzi z bloga Di gotuje, prowadzonego przez Di gotuje.

  5. Kotleciki ruskie, czyli pierogi inaczej
    Kotleciki ruskie, czyli pierogi inaczej

    wypływającego farszu. Jest na to jednak sposób. Poniżej przedstawiam Wam sposób na ruskie pierogi inaczej, czyli w sumie "Ruskie Kotlety". Składniki: 1kg ziemniaków 250g twarogu 1 duża cebula wafle (zwykłe prostokątne, "andruty") 1 jajko sól, pieprz bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. Odlane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem na papkę. Cebule siekamy bardzo(...)drobno i podsmażamy na oleju. Twaróg mielimy lub dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy podsmażoną cebulę i twaróg do ziemniaków i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy równomiernie wafle farszem. Zostawiamy wafle by nasiąknęły nieco, należy pamiętać by nie zostawiać brzegów bez farszu, bo suchy wafel będzie nam później nie pękał. Kiedy wafle z farszem nam zmiękną, zwijamy je delikatnie w rulon

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj z Rumcajsem, prowadzonego przez Rumcajs.

  6. wafle przekładane dżemem
    wafle przekładane dżemem

    przełożenia chciałam użyć porzeczkowego, ale nie mogąc go namierzyć wybrałam, jak mi się wydawało smażone wiśnie. a że były to całe owoce, to lekko je zmiksowałam. przełożyłam wafle i okazało się, że są dość pikantne. użyłam wiśni z zielonym pieprzem . sprawdziły się i w tej roli ;) dla miłośników bardziej klasycznych połączeń polecam  andruty z kajmakiem lub piszinger . wafle(...)dżemem 1 opakowanie okrągłych wafli (8 szt.), 2 słoiczki dżemu Dżem, który ma zwartą konsystencję najpierw przełóż do miseczki i dokładnie rozmieszaj. Dzięki temu łatwiej będzie smarować. Każdy wafel smaruj w miarę równą porcją dżemu, przykrywając kolejnym waflem. Przed pokrojeniem odstaw je obciążone na około 30 minut, żeby trochę zmiękły

    Przepis pochodzi z bloga Eksperyment sobotni, prowadzonego przez Eksperyment Sobotni.

  7. rolada bakaliowa w waflu
    rolada bakaliowa w waflu

    czekoladowym. Jest bardzo smaczna, zwłaszcza jeśli dodamy do niej dużo ulubionych bakalii. Z podanych składników wyszła mi bardzo długa rolada, spokojnie wystarczy dla większego grona łasuchów. Składniki: 2 grube wafle  200 g herbatników 100 g rodzynek 100 g skórki pomarańczowej  250 g margaryny (nada się lepiej niż masło) 1 galaretka pomarańczowa 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao(...)kokosu  kilka łyżek mleka Galaretkę rozpuścić w szklance wody, odstawić. Margarynę, cukier i kakao zagotować, dodać bakalie  i odstawić do wystudzenia. Herbatniki połamać na mniejsze kawałki. Wafle ułożyć obok siebie zakładając jeden za drugi. Skropić je mlekiem. Galaretkę wymieszać z masą kakaową i zostawić. Kiedy zacznie tężeć dodać pokruszone herbatniki. Kiedy masa nie będzie już płynna wyłożyć

    Przepis pochodzi z bloga Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia, prowadzonego przez klementynka.

  8. wafle z galaretką
    wafle z galaretką

    Nadchodzi lato, coraz więcej czasu będziemy spędzać na powietrzu więc będziemy mieć mniej czasu na gotowanie. Dlatego takie wafle będą idealne na ciepłe dni- są lekkie a ich słodycz przełamałam odrobiną powideł śliwkowych. A dodatkowo są proste w przygotowaniu i tanie.  Składniki: 3 wafle kwadratowe galaretka czerwona galaretka żółta galaretka zielona galaretka bursztynowa 2 kubeczki śmietanki kremówki(...)pieczenia, wyłożyć ją folią i na dnie ułożyć jeden andrut. Jeden kubeczek śmietanki ubić na sztywno z cukrem pudrem, wlać wystudzoną galaretkę. Kiedy masa zacznie tężeć wylać ją na wafel i wyrównać lub zrobić ząbki za pomocą specjalnej szpatułki. Galaretki zieloną i czerwoną rozpuścić osobno każdą w szklance wrzątku. Kiedy zaczną mocno tężeć wyłożyć je na żółtą piankę, każdą mniej

    Przepis pochodzi z bloga Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia, prowadzonego przez klementynka.

  9. Domowy knoppers - wafelek z masą mleczną i orzechową
    Domowy knoppers - wafelek z masą mleczną i orzechową

    mleka 2 łyżki cukru 150 g masła 1 szklanka mleka w proszku Masa orzechowa: 100 g masła 150 g nutelli 1 łyżka kakao 100 g orzechów laskowych Dodatkowo: 3 wafle ok. 26 x 26 cm 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Sposób przygotowania: 1. Masa mleczna: Mleko zagotować z cukrem w małym garnuszku i ostudzić. Masło ubić mikserem(...)uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Masło, nutellę i kakao zmiksować, na koniec dodać orzechy i wymieszać. 3. Czekoladę mleczną i gorzką roztopić w kąpieli wodnej. Pierwszy wafel posmarować masą orzechową i przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną i przykryć trzecim waflem. Obciążyć np.książką i włożyć do stężenia kremów do lodówki. Wafle od strony kremu mlecznego posmarować

    Przepis pochodzi z bloga Na Ciasteczkowych Papierach, prowadzonego przez dagita.

  10. Krokiety z serem na waflach
    Krokiety z serem na waflach

    środowy poranek zapraszam na pyszne krokiety na słodko. Są szybkie do przygotowania, nie wymagają smażenia naleśników. Doskonałe na obiad lub ciepłą kolację.  SKŁADNIKI: 1 opakowanie wafli kwadratowych, 400g sera białego, 2 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 1 jajko, 1,5 szklanki bułki tartej, 150g masła do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Ser ugniatam widelcem z żółtkami, cukrem(...)cukrem waniliowym. 2. Wafle przecinam na pół. Każdy z wafli przykrywam wilgotną ściereczką, aby zmiękł.  3. Na wafle wykładam porcje masy serowej. Rozsmarowuję. Wafle zwijam w rulony. 4. Przygotowane krokiety zanurzam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano na rozgrzanym maśle

    Przepis pochodzi z bloga Tradycyjna kuchnia Kasi, prowadzonego przez Kasia J..

  11. Wafle czekoladowe
    Wafle czekoladowe

    Wafle czekoladowe Coś do kawy potrzebne na już i teraz? Ponadczasowe wafle:) Sprawdzają się zawsze i wszędzie. Łatwe, szybkie i baaaardzo smaczne. Polecam!!!  Składniki: opakowanie wafli szklanka cukru kostka masła lub margaryny 4 łyżki kakao 4 łyżki mleka pół szklanki mleka w proszku Sposób przygotowania Masło roztopić w rondelku, dodać cukier, 4 łyżki mleka, kiedy cukier się roztopi, zdejmujemy(...)rondelek z ognia i wsypujemy kakao, energicznie mieszamy. Po uzyskaniu jednolitej gładkiej masy wsypujemy mleko w proszku i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wafle smarujemy jeszcze gorącą masą i przekładamy aż do wyczerpania składników. Okręcam gotowy wafel folią spożywczą i przygniatam czymś ciężkim na około godzinę. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga na moim stole..., prowadzonego przez Elwira Masłowska.

  12. Mazurek kajmakowy.
    Mazurek kajmakowy.

    Kochani, dziś zapraszam Was na kawałek świątecznego mazurka. Będzie to mazurek kajmakowy, z własnoręcznie zrobioną masą kajmakową ( tutaj przepis ) i wafli, czyli chyba najbardziej tradycyjny, polski  i najprostszy do zrobienia mazurek. Serdecznie zapraszam!!! Składniki na mazurek kajmakowy: 1 paczka suchych wafli 1 porcja masy kajmakowej ( z tego przepisu  ewentualnie z puszki-1 lub 2 sztuki) DEKORACJA(...)cukier puder+sok z cytryny) lub lukier królewski (białko ukręcone z cukrem pudrem)      Z jeszcze gorącej masy kajmakowej odlewamy około 200 ml na polewę, resztą przekładamy wafle (jeśli używamy masy z puszki to odkładamy tylko 5-6 łyżek masy, resztę lekko podgrzewamy i smarujemy nią wafle). Pamiętajmy, że ostatni wafel ma pozostać suchy! Tak przygotowanego mazurka zawijamy

    Przepis pochodzi z bloga Rozpustne gotowanie, prowadzonego przez Agnieszka Gąsior.

  13. Waflowa rolada z kaszą jaglaną, czyli zdrowsza wersja salcesonu :)
    Waflowa rolada z kaszą jaglaną, czyli zdrowsza wersja salcesonu :)

    wydawać znajomy, bo już go kiedyś prezentowałam, z tymże w formie tarty . A Ty którą wersję wybierzesz? :) Składniki (na dwie rolady 2-waflowe lub jedną 3-waflową): 3-4 wafle tortowe (użyłam tych ) 1 szklanka kaszy jaglanej + 3 szklanki wody 1/3 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki kakao 350 ml mleka roślinnego (np. migdałowego lub owsianego ) 5-6 daktyli(...)może się wydawać zbyt rzadka, ale po nocy spędzonej w lodówce zastygnie i rolada z łatwością da się pokroić. Nie czekamy, aż masa ostygnie, tylko od razu pokrywamy nią wafle, dzięki temu szybko zmiękną. Ja przełożyłam 3 wafle masą i jeszcze mi jej zostało, więc można zrobić dwie rolady 2-waflowe. Na pierwszym waflu rozsmarować część masy, przykryć drugim, znów

    Przepis pochodzi z bloga Domowa Cookierenka Agi, prowadzonego przez cookierenka.

  14. Wafle z kremem kakaowym
    Wafle z kremem kakaowym

    Madzia zrobiła pyszne wafle z kremem kakaowym! Tak sobie po prostu siedziała i nagle wymyśliła, że zrobi. Wstała więc i zrobiła. Tak po prostu :) Według przepisu swojej babci. A musicie wiedzieć, że Magdy babcia gotuje jak nikt inny kogo znam, serio. Te wafle mają niestety jedną wadę i to naprawdę dużą. Ile by się ich nie zrobiło to zawsze będzie(...)garnku, aż nam się ładnie wszystko rozpuści i połączy ze sobą. Po ostygnięciu dodajemy mleko w proszku i miksujemy mikserem aż się połączy. I smarujemy tą masą nasze wafle. I przekładamy jeden drugim, aż posmarujemy wszystkie. Następnie zawijamy wafle w papier śniadaniowy lub papier do pieczenia lub po prostu w to opakowanie, w którym były. I przygniatamy czymś ciężkim, żeby

    Przepis pochodzi z bloga Marder&Marder Manufacture, prowadzonego przez Matka Teresa.

  15. Rolada z andrutów na zimno z masą kokosową i kakaową
    Rolada z andrutów na zimno z masą kokosową i kakaową

    przepis zdobyłam drogą "pantoflową". Roladki prezentują się wyśmienicie, a ich wykonanie jest proste i ekspresowe- nie wymagające pieczenia. Składniki: 2 szt. wafla Galaretka Wykonanie: Galaretkę ugotować i pozostawić do wystudzenia. Składniki na masę kokosową: 1 margaryna 15 dag wiórek kokosowych 10 łyżek mleka ½ szklanki cukru Wykonanie masy kokosowej: Cukier rozpuścić w mleku, następnie dodać wiórki kokosowe i zagotować aż cukier(...)łyżki kakao 2 paczki ciastek albertów- szkolnych Wykonanie masy kakaowej: Wszystkie składniki połączyć ze sobą, ciastka pokruszyć, dodać do masy kakaowej i zagotować około 5 minut. Składanie rolady: Wafel posmarować masą kakaową , ułożyć pasek tężejącej galaretki, drugi wafel posmarować ciepłą masą kokosową. Położyć wafle jeden na drugim (wafel z masą kokosową ma być na górze) następnie szybko zawinąć

    Przepis pochodzi z bloga Tradycyjna Kuchnia, prowadzonego przez Tradycyjna Kuchnia.