zupa z udkami - 381 przepisów (strona:19/26)

Meksykańska zapiekanka z quinoa i przepis miesiąca 399

czarnej fasoli, quinoa i kurczaka. Obiad jednogarnkowy i bardzo łatwy do przyrządzenia. Quinoa czyli komosa ryżowa jest bardzo popularna w mojej kuchni. Używam quinoa często do sałatek na ciepło , zup , na śniadanie , do pieczenia ale również na sypko zamiast ryżu czy ziemniaków. Quinoa coraz częściej można spotkać w polskich sklepach, choć większość z Was pewnie nie wie jak ją wykorzystać(...)domyślacie, że taka zapiekanka jest niepowtarzalna w smaku Meksykańska zapiekanka z quinoa Składniki: 4 – 5 porcji 160 g białej quinoa (komosa ryżowa) 500 g kurczaka, u mnie odfiletowane udka 100 g czarnej fasoli 1 cebula 4 ząbki czosnku ½ l buljong z kurczaka 1 łyżka pomidorowego przecieru 1½ łyżeczki sambal oelek 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżki oleju 2 łyżeczki nasion

codojedzenia
Krem selerowy złocisty z serem feta z szybkowaru 181

Ten prosty krem chce się zajadać łyżkami! Jego piękny i soczysty kolor  to wynik mieszanki dwóch składników: selera i marchewki.  Krem zrobiłam

Szybko Szybkowar
Kurczak i warzywa w bulionie 180

prostu mocny wywar z warzyw i mięsa ( kury , kurczaka , wołowiny czy nawet wieprzowiny czy koniny) z dodatkami jedzony jako zupa. Ale czasem nie mam ochoty na sytą zupę ( bo taką jest rosół ) i wtedy gotuję mocny bulion i oblewam nim ułożone na głębokim talerzu kawałek mięsa rosołowego i warzywa z rosołu. Podaję do tego i łyżkę i nóż i widelec(...)włoszczyźnie 1 kapelusz suszonego grzybka 1 liść laurowy 6 ziaren czarnego pieprzu 2 ziela angielskie sól 1 goździk 4 szklanki wody świeży lubczyk Umyć i rozdzielić na 2 kawałki udko ( udka). Ma być pałeczka i górne udko. Nie odcinam tłuszczyków ( tylko kuperek jeśli jest) bo rosół jest gotowany tylko na kurczaku i był by za chudy gdybym go odtłuściła

Buniabaje w kuchni
Kurczak z 40 ząbkami czosnku 167

później ją przykryć i włożyć do piekarnika, to super wszystko możemy zrobić w 1 naczyniu. Jeżeli nie mamy, to bierzemy dużą patelnie, rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka, kładąc udka skórą do dołu. Usmażone kawałki przekładamy miski. Kroimy cebulę i wrzucamy na patelnię, na której smażył się kurczak, dodajemy tymianek, podsmaż chwilę, wlej wino i zakołysz patelnią. Czas na czosnek(...)ziemniakami, sałatką. A co z upieczonymi ząbkami czosnku? No cóż są całkiem smaczne, faktycznie znika gdzieś nieprzyjemny ostry smak. Można wrzucić kilka ząbków do puree z ziemniaków lub przygotować zupę czosnkową. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Rosół o smaczku orientalnym -na skróty 274

poprawki. To znaczy nie zmieniam nic w składnikach bo przecież gotuję go tak samo . Wygładzę tylko opis i pstryknę nowe zdjęcia. Rosół to w polskiej kuchni jedna z popularniejszych zup. Gotowany i od święta i na co dzień .Warto pamiętać o tym , że dobry rosół wymaga czasu , cierpliwości i dobrego mięsa. Część tego rosołu podałam doprawiony na wzór orientalny(...)potrawy i doprawiłam sosem Teiryaki- ma być lekko kwaskowy - podałam z chińskim makaronem - tym bez gotowania - jak zwykle wykorzystuję część bulionu , mięso i warzywa na inne potrawy  Zmęczone udka i coś jeszcze   -dodałam duży kapelusz suszonego podgrzybka lub 2 mniejsze - posypuję drobno usiekanym szczypiorkiem o kuchnia orientalna lubi takie zestawienie smaków

Buniabaje w kuchni
Gumbo z Nowego Orleanu. Garnek pełen smaku 424

mięsa lub owoców morza z wybranymi warzywami i przyprawami, w bulionie zagęszczonym specjalną, bardzo ciemną i długo gotowaną zasmażką. W konsystencji można je uplasować gdzieś między gulaszem a gęstą zupą.   Mięsem w gumbo są np. kurczak, kaczka, wiewiórka, królik czy aligator. Głównym składnikiem gumbo bazujących na samych owocach morza są krewetki, raki lub kraby, czasami też ostrygi. Z wyjątkiem(...)następny raz. Kiełbasę pokrójcie w plasterki. Odmroźcie krewetki – najszybciej wkładając każdą z osobna pod bieżącą wodę, chłodną, żeby spłukać warstewkę lodu i nie wymaczać mięsa – oderwijcie ogonki.   Udka kurczaka oczyśćcie, zalejcie w osobnym garnku 2 litrami zimnej wody. Dodajcie do garnka poćwiartowaną cebulę, 2 pozostałe gałązki selera naciowego, 2 liście laurowe, obrane i przekrojone na pół marchew i pietruszkę

Karo in the Kitchen
Rosół drobiowy NIEbanalnie podany 97

Rosół jaki jest każdy widzi. I ilu kucharzy tyle wykonań. Można go podawać sam, z makaronem, kawałkami ziemniaków lub roztartymi ziemniakami - jak u nas :) ja o

Kolorowy Przepisownik
KURCZAK W PIKANTNEJ KOKOSOWO-MIGDAŁOWEJ PANIERCE – przepyszny! 210

ostatnim czasie ukochane słodkości zamieniłam na rozgrzewające dania obiadowe, gulasze, zapiekanki, zupy, no i oczywiście mięsa ( to znak, że zima zbliża się wielkimi krokami :D ). A jak mięsa – to u mnie zdecydowanie króluje kurczak – bo szybko, łatwo i bardzo smacznie! Od jakiegoś czasu zdecydowanie chętniej niż po kurczaka na wagę sięgam po kurczaka pakowanego. Zwracam jednak uwagę(...)Piersi z kurczaka w ostrej kokosowo-migdałowej panierce. Do tego kuskus , świeże, soczyste pomidorki koktajlowe i fantastyczny obiad mamy gotowy! Koniecznie wypróbujcie! Ps. w taki sam sposób można przygotować udka z kurczaka – również polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 2 szt * posiekane migdały – 30 g * wiórki kokosowe – 30 g * cebula – 1 szt * czosnek

Ostra na Słodko
Rosół 239

W płucach grzechocze przy każdym oddechu, drapie i pali żywym ogniem. Nos prawie odpada od nieustannego przecierania. Tak, w naszym domu zawitało letnie przeziębienie, bo jak

Przepysznik - BLW i nie tylko
Smaczny i zdrowy początek...czyli dietetyczny pasztet drobiowy z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami 139

ząbki czosnku mały pęczek natki pietruszki 2 jajka garść orzeszków ziemnych (niesolonych) garść rodzynek sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra łyżka oleju rzepakowego. Przygotowanie: 1. Umyte i osuszone udka z kurczaka zalałam ok. 2 litrami zimnej wody i zagotowałam. Po zebraniu szumowin dodałam obraną i pokrojoną w spore kawałki włoszczyznę, 2 łyżeczki soli, 3 ziarenka ziela angielskiego i 3 listki(...)metalowych foremek muszą je wyłożyć lekko natłuszczonym papierem do pieczenia) i dokładnie uklepałam. 11. Piekłam godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.  * bulion można wykorzystać jako bazę do zupy, na przykład pomidorowej :) A oto efekt, myślę, że warto było poświęcić trochę czasu, bo smakuje wybornie. Polecam, Pani M. :)  Pasztet drobiowy z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami

Kulinarny Pamiętnik
Galaretka drobiowa naturalna - bez żelatyny z szybkowaru 384

Pyszna galaretka drobiowa - świetna alternatywa dla galaretki na bazie żelatyny wieprzowej. Robię ją dość często, głównie w celach zdrowotnych - dla wzmocnienia stawów.  Wywar sam w

Szybko Szybkowar
Flaczki wołowe 166

Flaczki nauczył mnie gotować tata dość niedawno i wiążę się z tym całkiem ciekawa historia. Razem z mężem i tatą mieliśmy odwiedzić moją ciocie i wujka

Smakowy Raj
Rosół 258

pozostałości po filetowaniu, pieczeniu czy gotowaniu ryb na parze potencjalnie niejadalne części zwierząt – szyje, ogony, kolana, kręgosłupy, nogi, łapy… mięso z kośćmi – np. żeberka, kurze skrzydełka, udka – w przypadku, gdy nie mamy dostępu do samych kości odpady przy gotowaniu – pozostałości z oczyszczania mięsa, resztki ugotowanych lub upieczonych mięs – żeberka, głowy rybie, kurze kadłuby(...)niższych temperaturach, np. w wolnowarze, co skutkuje mniejszą ilością glutaminy w wywarze. Gotowy rosół można pić (np. szklanka-dwie dziennie), ale doskonale się też sprawdza jako podstawa samodzielnie gotowanych zup i sosów. Mocny wywar z kości można zamrozić w foremkach do lodu, tworząc swoje własne i bardzo zdrowe kostki rosołowe . Ja najczęściej gotuję rosół z kości wołowych (surowych albo pozostałościach

PaleoSMAK