Młoda kapusta najczęściej wykorzystywana jest przeze mnie do przygotowania jej na ciepło jako dodatek do obiadu, do młodych ziemniaków. Tym razem jednak postanowiłam zrobić z niej zupę, czyli kapuśniak, ale na słodko, bo zamiast jak zazwyczaj użyć kapusty kiszonej była młoda, jędrna, świeża kapusta. Wywar powstał na wołowinie co dodało zupie smaku. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbardzo, że nie uciszając rozum i wyrzuty sumienia zdązyłam połączyć go z innymi sezonowymi warzywami i ziołami – Read More Artykuł Prosta sałatka z bobem i młodymi ziemniakami z koperkowym pesto pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny
Flymetothespoonzupie, tym lepszy jej smak, więc nie należy go oszczędzać. Ważne jest to, że ma to być młody koperek, bez rozwiniętych kwiatów. Składniki (na 3 porcje): 6 małych ziemniaków mała marchew kawałek selera korzeniowego pół cebuli liść lubczyku 2 łyżki oleju do smażenia duża garść koperku (grubości kobiecego nadgarstka) sól pieprz łyżka śmietany Warzywa korzeniowego obrać i pokroić w kostkę
Weekendy w domu i ogrodziechłodzie nawet do trzech miesięcy. Obecnie konfituje się mięsa: kacze, gęsie i inne dla walorów smakowych. Zachęcam do spróbowania takiej ośmiornicy, jest kremowa, delikatna i pyszna. Ośmiornica confit z ziemniakami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietakiego delikatnego kremu jeszcze u nas nie było. W towarzystwie grzanek, pestek i oleju z pestek dyni zasmakował u nas każdemu. Kto jeszcze ma ochotę spróbować? Składniki: 5 ziemniaków 3 żółte marchewki 2-3 korzenie pietruszki lub pasternaka kawałek selera 150 ml kremówki 2 liście laurowe ziele angielskie - 3 ziarenka 3 ząbki czosnku rozmaryn, zielona pietruszka pieprz, sól
Ze smakiem i z pasjąprzepis na pyszny krem z batatami o bardzo energetycznym kolorze :) Czy nie wygląda zachęcająco? Komu miseczkę? Jeszcze troszkę zostało :) Składniki na kilka porcji: zupa : 2 duże bataty 3 ziemniaki 3 pomarańczowe marchewki 1 korzeń pietruszki lub pasternaka mały kawałek selera 3 ząbki czosnku mała gałązka rozmarynu zielona pietruszka 1 łyżka masła ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz albo chilli
Ze smakiem i z pasjąjuż zbyt dużo wody, żeby nie powstała zupa Mąkę rozmieszać z małą ilością wody i wlać do gotującego się sosu. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i gotowe. Podawać z ziemniakami i dodatkowo ogórkiem kiszonym. Danie bardzo smaczne, polecam. Smacznego
Kuchnia Pokoleńmięsa duszone. Dziś zajrzymy do kuchni Warmii i przyjrzymy się pysznemu daniu z tego regionu. Mięso jest soczyste, aromatyczne i bardzo pyszne. Żeberka wieprzowe z Warmii i marchew z ziemniakami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZupa koperkowa to pyszna i pożywna zupa, która charakteryzuje się delikatnym, koperkowo-śmietanowym smakiem. Zupa koperkowa doskonale smakuje zrobiona na bazie domowego rosołu, a pulpeciki i ziemniaki sprawiają, że zupa jest bardziej syta. Continue reading Zupa koperkowa at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plJajka sadzone z boczkiem to niepełna wersja typowego angielskiego śniadania. Z całą pewnością ten posiłek doda Wam energii na resztę dnia. Zobaczcie zatem jakich składników potrzebujcie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!porcji: 6 porcji Czas przygotowania: 45-60 minut Składniki: kalarepa – 2 duże sztuki razem z liśćmi pietruszka – 2 sztuki marchewka – 2 sztuki cebula – 1 sztuka ziemniaki – 6 sztuk woda lub bulion – 1,5 – 2 litry koperek – 1 pęczek śmietana 18% – 2 czubate łyżki kurkuma – ½ łyżeczki ostra papryka – szczypta sól
wiecejwarzyw.plcebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 1 litr bulionu drobiowego 1 marchewka, pokrojona w kostkę 1 pietruszka, pokrojona w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 5 liści jarmużu, posiekane bez łodyg 3 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 szklanki śmietanki 36% 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego tymianku
karmelowyGrillowana pierś z kurczaka to bardzo zdrowa propozycja na obiad. Odpowiednio doprawiona stanie się wyjątkowym daniem. Możecie podać ją z ziemniakami z wody, albo z wersją zapiekaną. Sprawdźcie jak szybko przygotować pierś z kurczaka. Składniki pojedyncza pierś z kurczaka oliwa świeży tymianek świeży rozmaryn pieprz sól Grillowana pierś z kurczaka – przepis W moździerzu rozcieramy zioła, pieprz, sól razem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Większość z nas ma swoją ulubioną kuchnię, a dla Polaków jest to kuchnia rodzima, bazująca na ziemniakach i dużej ilości warzyw oraz przygotowanych na wiele sposobów daniach zawierających dość znaczne ilości mięsa drobiowego i wieprzowego. Niemniej jednak, niekiedy warto choć odrobinę wyjść ze swojej strefy komfortu i skosztować przysmaków oferowanych nam przez inne kultury. Możliwość taką mają rodacy wyjeżdżający najczęściej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!było pysznie. Proporcje pozostawiam wam, to zależy ile robicie, na ile osób, jaki duży garnek, z jakich składników. Moje prażone są typowe śląskie, bez marchewki i buraków, tylko ziemniaki i wędlina. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik