ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1248/2562)

Zupa chrzanowa na Wielkanoc 194

trzeba, albo zapomnimy go kupić/nastawić... Gorąco polecam! Składniki na 4 porcje: 200 g wędzonego boczku 1/2 selera 1 duży por (tylko biała część) 2 pietruszki 4 ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki chrzanu może być mniej lub więcej wg smaku 150 ml śmietanki 5 szklanek bulionu warzywnego lub wody 1 liść laurowy(...)suszonego majeranku sól i świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka klarowanego masła (opcjonalnie) jaja na twardo do podania Boczek pokroić w paski lub drobną kostkę. Seler, pietruszkę i ziemniaki obrać, opłukać pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Por pokroić w plasterki Na suchą patelnię wrzucić boczek. Jeżeli jest chudy dodać trochę masła. Podsmażyć na chrupko, zdjąć

Pełny talerz
Wielkanocna sałatka - Jarzynowa polanka z pieczarkami 263

SPOŁEM - dziękujemy. A Was zapraszamy na pyszną sałatkę :)  Jarzynowa polanka z pieczarkami  SKŁADNIKI:  (na 2-3 polanki)  2 marchewki 1/2 pietruszki 1 duży ziemniak 2 jajka 1 - 2 ogórki konserwowe 3 - 4 łyżki kukurydzy konserwowej 3 - 4 łyżki groszku konserwowego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka chrzanu sól i pieprz natka pietruszki pieczarki marynowane – małe  PRZYGOTOWANIE(...)Marchewkę, ziemniaka, pietruszkę – gotujemy  w mundurkach. Obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki konserwowe kroimy również w kosteczkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę i groszek – mieszamy. Następnie dodajemy majonez, chrzan, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy. W obręczach lub tortownicy układamy marynowane pieczarki do góry nogami, oprószamy posiekaną natką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wegańska sałatka jarzynowa 189

wymiarze będącym ponad skąpymi i restrykcyjnymi daniami dyktowanymi zmieniającą się modą. Choć brak jej dostojeństwa, nie wydaje mi się, aby miała się czego wstydzić.  Składniki: 4 średnie ziemniaki 5 marchewek 1 pietruszka ½ selera 2 jabłka ½ kostki tofu Szczypta soli kala namak Szczypta kurkumy 1 cebula 3 kiszone ogórki  1 łyżeczka musztardy 125 g groszku (ugotowanego lub z puszki(...)szklanki zdrowego roślinnego majonezu Ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler ugotuj lub upiecz i pozostaw do ostudzenia. Wszystkie pokrój w drobną kosteczkę.  Przygotuj zastępnik jajek: tofu pokrój w drobną kosteczkę, oprósz solą kala namak i kurkumą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180° na 10 min.  Jabłka obierz ze skórki, również pokrój w drobną kostkę, podobnie jak cebulę i ogórki

Roślinna - blog wegański
Udziec z indyka z warzywami 467

kilo udźca z indyka - 6 małych marchewek - 2-3 małe pietruszki -kawałek selera  - 4 ząbki czosnku - 3-4 łyżki oleju z awokado - 6-8 średnich ziemniaków - 2 duże cebule - 5 liści laurowych - 6-8 kulek ziela angielskiego - łyżeczka soli, papryki ostrej, słodkiej, majeranku, curry, pieprzu czarnego lub ulubionych przypraw do mięs Warzywa obierz, umyj, pokrój cebulę. Ułóż w naczyniu(...)Ziemniaki możesz ugotować osobno lub piec z w/w warzywami. Dołóż liścia laurowego, posyp zmielonym zielem angielskim. Z pozostałych przypraw zrób mieszankę. Mięso oczyść , umyj i osusz. Natrzyj przygotowaną mieszanką ziół. Poukładaj indyka na warzywach. Polej olejem z awokado. Znosi on wysokie temperatury nie tracąc walorów odżywczych. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką i piecz w 200° termo obieg przez

Pasje Jolki
Zupa chrzanowa 199

ostra od chrzanu kremowa zupa na wywarze warzywnym, która syci i rozgrzewa. Do podania ze zrumienionym boczkiem lub z grzankami chlebowymi w wersji dla wegetarian. Składniki: pęczek włoszczyzny kilka ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziela angielskie słoiczek chrzanu 100 ml śmietany kremówki łyżka majeranku sól, pieprz dodatkowo: kawałek wędzonego boczku lub grzanki Włoszczyznę i ziemniaki obrać i pokroić na kawałki

wyzwania kuchenne
wielowarzywna sałatka wielkanocna 1866

składniki: 100 g zielonej soczewicy 3 jaja 1 puszka groszku konserwowego 200 g ogórków konserwowych 400 g marchewki 400 g ziemniaków 200 g selera 100 g pietruszki 100 g pora 1 pęczek szczypiorku 1 słoik majonezu 1 łyżka musztardy sól, pieprz wykonanie: Soczewicę płuczemy, zalewamy zimnej wody i odstawiamy na 2 godz. do namoczenia, po czym wsypujemy szczyptę soli(...)gotujemy na małym ogniu do momentu, aż będzie dostatecznie miękka. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Marchew, ziemniaki,selera i pietruszkę szorujemy, wkładamy do garnka zalewamy wrzątkiem dodajemy 1/2 łyżki soli i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Odcedzamy, studzimy obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy, kroimy w półplasterki. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Szczypiorek

Domowy Smak Jedzenia
Ruskie pierogi 166

Składniki:   500 g mąki, 1 szklanka gorącej wody lub mleka, sól Farsz: 700 – 750 g ziemniaków, 1 duża lub 2 mniejsze cebule, 250 g białego sera, łyżeczka masła,sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać ugotować i odcedzić. Dodać masło. Rozgnieść na puree. Cebulę podsmażyć na złoty kolor. Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki razem wymieszać. Doprawić solą

kulinarnajamka.blogspot.com
Krokiety a la ruskie pierogi 182

naleśniki: 1 kg mąki, pół łyżeczki soli, 2 – 3 łyżki oleju,  ok. 1  l mleka,  1 l wody mineralnej, 1 – 2 jajka. Farsz: 800 – 850 g ziemniaków, 1 duża lub 2 mniejsze cebule, 250 g białego sera, łyżeczka masła,sól, pieprz Panierka: 1 – 2 jajka rozmieszane z większą ilością zimnej wody, bułka tarta. Przygotowanie:   Ziemniaki obrać

kulinarnajamka.blogspot.com
Żur na zakwasie owsianym 202

wywarze z wędzonego boczku , żurek , żytni zakwas na żur Żur na zakwasie owsianym - przepis: Składniki: 0,5 litra zakwasu owsianego ----> z tego przepisu 3-4 średniej wielkości ziemniaki 1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek białej części pora kawałek selera 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 25 dag wędzonego boczku 4-5 ziaren ziela angielskiego 5-6 ziaren pieprzu(...)listki laurowe przyprawa typu vegeta sól do smaku Żur na zakwasie owsianym - jak zrobić? Warzywa obrać, umyć i pokroić. Ziemniaki w kostkę, marchewkę w plasterki. Pietruszkę, seler i por pozostawić w całości. Cebulę obrać i opalić nad palnikiem, aż zacznie ciemnieć. Warzywa włożyć do garnka, zalać zimną wodą (około 1,2-1,5 litra wody). Dodać warzywa, opaloną cebulę, ząbki

Moje Qulinaria
Krupnik na szyjkach indyczych z suszonymi grzybkami i kasza jęczmięnną. 294

polecam smakowitą zupkę na rozgrzewkę i poprawę humoru :) Składniki - 2 duże szyje z indyka - 2 marchewki, - 1 pietruszka - pól selera - cebula, kawałek pora - 2 ząbki czosnku - 3 większe ziemniaki - 6 łyżek kaszy jęczmiennej - garść suszonych grzybków - gałązka lubczyku i pietruszki zielonej - sól,  domowa wegeta  - majeranek Wykonanie Szyjki indycze kroję na połówki lub mniejsze kawałki w zależności od wielkości(...)godziny. Po tym czasie dodaję je wraz zalewą w której się moczyły do gotujących się szyjek. Kiedy szyjki są już prawie miękkie dodaję pokrojone w kosteczkę ziemniaki, pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę, seler ,por, opieczoną na palniku cebulkę i ząbki czosnku. Całość dalej gotuję, następnie dodaję ok. 6 łyżek kaszy jęczmiennej, gotuję jeszcze ok. 15 minut. Na koniec dorzucam

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego 319

potrzebujemy: - 5-6 ziemniaków - 1 polędwiczkę wieprzową (możecie oczywiście zastąpić kurczakiem czy np ulubioną kiełbaską) - 1 cebula - słoik groszku - słoik czerwonej fasoli - puszkę kukurydzy - koncentrat pomidorowy - przyprawy: sól, pieprz, tymianek, cząber, ostra papryka opcjonalnie: ser do zapeiczenia (na wierzch) Ziemniaki obrać, umyć i pokroic w cienkie plastry. Podgotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Z mięsa, warzyw i koncentratu pomidorowego

Szybko Tanio Smacznie
Zupa rybna 229

temu, ale nie przeze mnie robioną. Zupa rybna - przepyszna, z warzywami. Kiedyś zrobiłam ją z trzech rodzajów ryb. Teraz robiłam z dorsza. Składniki: 350-400 gramów dorsza 3 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka 1 mała garść świeżej bazylii 1 mała garść świeżego oregano 1 garść dymki 1 mała garść koperku 1 kostka warzywna sól pieprz 1 łyżka śmietany do zabielenia(...)Zioła siekamy Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę Pietruszkę obieramy myjemy i kroimy na cztery Z ryby usuwamy skórę Rybę kroimy w kwadraty Wszystko wrzucamy do garnka, przyprawiamy i zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy kostkę i przyprawy Całość zagotowujemy, a następie zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem - aż warzywa będą miękkie Zabielamy śmietaną

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz z jeleniny 222

posiekana cebula 4- 5 ząbków czosnku 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki 2 łodygi selera naciowego, obrany i pokrojony w plastry 2 czerwone ziemniaki, pokrojone w spore kawałki 2 szklanki bulionu 1 łyżeczka octu z czerwonego wina 3/4 puszki pomidorów 1  łyżka mieszanki przypraw (zawinięte w gazę)* natka pietruszki do podania  *mieszanka(...)podzielone na połówki przygotowanie Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną cebulę obsmażać jeszcze chwilę. Włożyć pozostałe składniki - liść laurowy, czosnek, marchewki, seler naciowy, ziemniaki, pomidory. Włożyć mieszankę przypraw zawiniętą w gazę, zalać wszystko bulionem , dodać łyżeczkę octu i gotować na małym ogniu przez 1 i 1/2 godziny, tak długo aż mięso będzie bardzo miękkie

Stare Gary
Barszcz śledziowy 265

zachodzi potrzeba doprawiamy cukrem i pieprzem. Smak ma być zrównoważony – słono-słodko-kwaśny. Dodajemy odłożone śledzie z cebulą – mieszamy. Gotowy barszcz śledziowy chłodzimy w lodówce. Barszcz śledziowy podajemy z ziemniakami „w mundurkach”, albo tak jak ja podałam – z ziemniakami pieczonymi po szwedzku . Jest to potrawa wybitnie dla smakoszy i nie w każdego trafi gust, ale aby coś ocenić – trzeba jednak

mojewypiekiinietylko
Zupa klopsowa z tartą marchewką 200

zupa klopsowa, która zyskała pięknego koloru dzięki startej marchewce. Jedna z moich ulubionych zup. 300g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Sól Pieprz 500 g ziemniaków 1 duża marchew 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżek przyprawy typu Vegeta 1 kostka rosołowa 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany 18% 5 łyżek octu 2 litry wody(...)Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystko zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową i Vegetę. Gotujemy około 15 minut. Mięso mielone wyrabiamy w z jajkiem, bułką tartą, drobno pokrojoną cebulką, solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i wkładamy je delikatnie do zupy. Czekamy aż wypłyną na wierzch

VioletoweKucharzenie