ciepłe dni lub dla osób dbających o linię. Przepis znalazłam w magazynie 'GoodFood 3/2015'. Zapraszam do gotowania! Składniki na 3-4 porcje: 400 g pora, drobno posiekanego 200 g ziemniaków w skórce, startych na tarce 500 ml wywaru drobiowego 200 g mrożonego zielonego groszku 150 g naturalnego jogurtu 0% 3 łyżki posiekanej mięty 3-4 plastry prosciutto świeżo mielony pieprz(...)szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Pora i ziemniaki umieszczamy w garnku, zalewamy wywarem drobiowym. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pod przykryciem 8 minut. Po tym czasie dodajemy groszek i gotujemy 5 minut. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy solą, dodajemy jogurt. 2. W między czasie na suchej rozgrzanej patelni smażymy plastry
My Culinary Artśląskie to jedno z tradycyjnych dań Kuchni Polskiej, które bardzo często gości u nas na stole. Nie znam nikogo, kto by ich nie lubił. Składniki; 1 kg ziemniaków, 2 jajka, 5 dag mąki ziemniaczanej, sól, Wykonanie; Ziemniaki gotujemy, ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną.Dodajemy sól i dokładnie ucieramy na gładką masę.Formujemy
Anioły w kuchniszybki obiad ”, ale mimo wszystko przez większość czasu „robi się samo”. Jest również dość lekkie, zdrowe i całkiem apetyczne z wyglądu. Można je podawać z różnymi dodatkami, od ziemniaków, poprzez różne kasze, aż po ryż. Ze względu na dość „uniwersalny” skład, nasz „gulasz” będzie pasował do wszystkich z nich. Z drugiej jednak strony możemy podać go zupełnie bez niczego jako(...)Proste, kolorowe i apetyczne danie dla tych, którzy lubią podroby. Składnikami i sposobem wykonania nawiązuje do węgierskiego gulaszu. Można podawać samodzielnie, albo z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g serc indyczych 1 średnia czerwona papryka (250g) 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (100g) kawałek najlepiej środkowej części pora 200ml bulionu drobiowego (może być
Kulinarna Pokusazupek. A jednak! Przepis na 2 osoby. Potrzebujesz: 500 ml wywaru z włoszczyzny 200 g kukurydzy konserwowej 200 g piersi z indyka 1 cebula 2 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku odrobina szczypiorku sól pieprz można dodać chilli Co robić? 1. Obraną włoszczyznę włożyć do garnka i zalać wodą, gotować - Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę(...)czosnkiem. 2. Dodać drobno pokrojone ziemniaki, posolić i jeszcze chwilę smażyć. 3. Podsmażone warzywa dodać do 500 ml wywaru. Dodać pokrojone mięso, połowę kukurydzy i zagotować. 4. Zupę zmixować blenderem. dodać sól i pieprz do smaku (i np. chilli) 5. Dodać resztę kukurydzy. 6. Podawać ze szczypiorkiem
Matka Żywicielkaokoło 20 sztuk) - mąka orkiszowa - 1 szklanka - mąka pszenna pełnoziarnista - 1 szklanka - gorąca woda - 3/4 szklanki - oliwa - 2 łyżki - twaróg - 1 kostka - ziemniaki - 4 sztuki - cebula - 1 sztuka - oliwa - 1 łyżka - pieprz, sól Sposób przygotowania: Ciasto: Przesiać mąki, dodać do nich 2 łyżki oliwy oraz wodę, a następnie intensywnie(...)wyrabiać ciasto, powinno być sprężyste. Obwinąć je ściereczką i pozostawić na około 15 minut. Podzielić na małe części, cienko rozwałkować, kubkiem wycisnąć kółka. Farsz: ziemniaki obierać, ugotować w wodzie, gdy ostygną dokładnie je ugnieść, dodać twaróg oraz pokrojoną w kostkę, podsmażoną na łyżce oliwy cebulę. Całość razem wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Farsz nakładać łyżeczką do wyciętych
Fit-aminamożna dostać tutaj KLIK , więc warto kupić i pichcić ;) Zupa podana na talerzu z serii Antonio od Porcelana Bogucice pęczek zielonych szparagów ( 50 dag) 1 kg ziemniaków korzeń pietruszki ćwiartka selera por 3 ząbki czosnku ½ łyżeczka Imbiru 1-2 łyżeczki soli , wg smaku pieprz cytrynowy 2 łyżki gęstej śmietany(...)jogurtu groszek ptysiowy Szparagi myję i odrywam twarde końce. Kroję na kawałki . Ziemniaki obieram, myję i kroję w dużą kostkę. Tak samo postępuję z pietruszką i selerem. Pora też kroję w grube plastry. Wszystkie warzywa przekładam do garnka i zalewam wodą, dodaję ząbki czosnku, sól . Gotuję do miękkości warzyw. Na koniec przyprawiam do smaku, imbirem, pieprzem cytrynowym
Takie tam pichceniebędę ją jeszcze nie raz robić, bo bardzo nam posmakowała, więc może wtedy uda się zrobić lepsze i wymienić :) Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki 50 g drożdży 3 ugotowane ziemniaki 6 łyżek ciepłego mleka 3 łyżki letniej wody 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka kminku Nadzienie: 250 g makaronu (u mnie kolanka) 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej(...)przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej dołek - wlewamy do niego ciepłe mleko i wkruszamy drożdże, lekko mieszamy je z mlekiem. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy rozgniecione ziemniaki, paprykę słodką, kminek i wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce - do wyrośnięcia. Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Odsączamy. Kapustę kiszoną
Kolorowy PrzepisownikPlacki ziemniaczane, bliny, ołatki... nazw jest wiele, a placki te same - na pewno nie dietetyczne, ale pyszne placuszki, którymi zajada się każdy! Osobiście - uwielbiam! :) Składniki: ziemniaki (po starciu 2 litry) 2 szkl mąki pszennej 2-3 jajka 1 cebula sól pieprz 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, myjemy i wraz z cebulą ścieramy na drobnych oczkach tarki
Kolorowy Przepisownikniedługo wiele rzeczy będzie z nami jadła, więc ja już się przygotowuję do gotowania jednego obiadu dla całej trójki :) Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki 50g świeżych drożdży 3 ugotowane ziemniaki 3 łyżki ciepłego mleka 3 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki ciepłej wody 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej szczypta soli morskiej(...)marchwi (można użyć mrożonej) 1 brokuł 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Z przesianej mąki, drożdży, mleka i wody robimy zaczyn. Po chwili dodajemy roztarte (zimne) ziemniaki i przyprawy. Wyrabiamy lekko klejące ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie obraną i umytą marchewkę kroimy w kostkę. Zagotowujemy wodę, odrobinę solimy, wlewamy łyżkę oliwy
Kolorowy Przepisownikpomysłów :) Składniki: 2 l. bulionu warzywnego 1 szkl. soku z ogórków kiszonych 5 dużych ogórków kiszonych 300g. mini marchewek mrożonych 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 bulwy selera 4 duże ziemniaki 200g. czerwonej soczewicy 200 ml. śmietany 30% 1 czubata łyżka mąki pszennej sól pieprz koperek Sposób przygotowania: Świeże warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w małą kostkę. Marchew, pietruszkę, selera
Kolorowy Przepisownikchciałam wcześniej (niby mogłam) ze względu na to, że jest to jednak obiad smażony. W wersji dla dorosłych należy bardziej doprawić do smaku. Składniki: 1 mała cukinia 1 średni ziemniak 1 jajko 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli szczypta pieprzu Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy wraz ze skórką na drobnych oczkach tarki. Oprószamy pół szczypty soli(...)odstawiamy, aby puściła sok - odsączamy. Ziemniak obieramy, myjemy i ścieramy na papkę (jak na bliny). Solimy pół szczypty i odciskamy nadmiar płynu. Warzywa przekładamy do jednej miski, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i doprawiamy odrobiną pieprzu. Całość dokładnie wyrabiamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy małe placuszki wykładając masę łyżką i lekko spłaszczając. Powinny być rumiane z obu stron. Smażymy na wolnym ogniu
Kolorowy PrzepisownikDynia to znacznie więcej witamin i mikroelementów niż ziemniaki. Warto ją połączyć z ziemniakami i stworzyć puree, które dostarczy nam poza wartościami odżywczymi także więcej smaku i koloru na talerzu niż klasyczna wersja tego dania
Milion Smakówsposób przyrządzania smażonych ziemniaków podejrzałam u mojej mamy i jest on zdecydowanie moim faworytem. Ziemniaki najpierw gotuję w mundurkach (można to zrobić wcześniej) a przed samym podaniem obieram, kroję w kawałki i smażę na maśle. Koniecznym dodatkiem jest świeży koperek lub szczypiorek
Milion SmakówBatat, czyli wilec ziemniaczany, nazywany inaczej słodkim ziemniakiem czy też patatem będzie fajnym i smacznym zamiennikiem naszego poczciwego ziemniaka. Warzywo pochodzi z Ameryki Południowej, można go jeść po ugotowaniu lub pieczeniu. Dziś zapraszam na pieczone bataty z rozmarynem, podałam je z sosem jogurtowo-ziołowym . Pieczone bataty z rozmarynem Czas przygotowania: 45 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 3 bataty
Kulinarne przygody Gatitypodana z grzankami. Zapraszam. SKŁADNIKI: końcówki z pęczka szparagów zielonych 1 marchewka pół pora kawałek selera 2 ząbki czosnku sol, pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego 2- ziemniaki 3 łyżki śmietanki 12% 1 żółtko 2 bułeczki do zrobienia grzanek ( dowolne , u mnie graham z ziarnami) koperek do posypania WYKONANIE: Szparagi płuczemy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy obraną marchewkę(...)seler. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu 30 min. W tym czasie płuczemy pora, kroimy w plastry i podsmażamy na maśle. Dodajemy do wywaru. Gotujemy jeszcze ok 20 min. Pod koniec dodajemy pokrojony w kostkę czosnek. Wywar odcedzamy. Z warzyw zabieramy marchewkę. Pozostałe blendujemy. Ponieważ łodygi szparagów są nieco włókniste, więc u mnie do końca się
W kuchennym oknie Ewy