ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1222/2562)

Zupa krem z brokułów 207

Składniki: -700-800 g brokułów -1,5 l bulionu warzywnego -2 małe ziemniaki -2 łyżki śmietany 18% -2 małe ząbki czosnku -natka pietruszki -sól, pieprz -gałka muszkatołowa -grzanki lub groszek ptysiowy Wykonanie: Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy podzielone na różyczki brokuły. Kiedy warzywa będą miękkie, zdejmujemy zupę z ognia

KasiekGotuje
Sałatka z marynowaną ośmiornicą 217

Pamiętacie przepis na marynowaną ośmiornicę ( klik  ) ? Taki stwór świetnie nadaje się do sałatki. Ilość składników podana trochę "na oko". Nie ma znaczenia czy ziemniaki będą dwa czy trzy, ilość ośmiornicy też zależy od tego czy chcemy aby była tylko niewielkim dodatkiem czy  raczej głównym składnikiem.  Każda wersja połączenia poniżej podanych składników będzie smaczna. Polecam, świetna przystawka(...)podstawie  tego  przepisu składniki ok 300 g   marynowanej ośmiornicy 2-3 ugotowane ziemniaki, pokrojone w mniejsze kawałki 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 1 zielony ogórek, pokrojony w plasterki 2  pomidory dojrzałe,pokrojone w grubą kostkę 1 - 2 ząbki czosnku, posiekane łyżka posiekanej natki pietruszki do doprawienia: sok z 1/2 cytryny ok 50 ml oliwy

Stare Gary
Knedle z morelami i żurawiną 224

pełne stragany i za to lubimy lato. Urzekły nas morele z rumianym licem. Natychmiast powstał pomysł na knedle z morelami w roli głównej.     Składniki: -1 kg ugotowanych ziemniaków -12-15 małych moreli -2,5 szklanki mąki pszennej -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej -2 jajka -1/3 kostki masła -4-5 łyżek bułki tartej -solidna garść suszonej żurawiny(...)łyżki płynnego miodu -sól, olej Żurawinę kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z miodem. Morele myjemy, osuszamy i nacinamy, aby usunąć pestki. Lekko przestudzone ziemniaki zgniatamy gnieciuchem lub w prasce. Dodajemy 1,5 szklanki mąki, mąkę ziemniaczaną, jajka i wstępnie zagniatamy ciasto. Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę pszenni zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałek. Dzielimy na części. Kawałki ciasta spłaszczamy

Maminek kulinarny
Zupa kalafiorowa 330

Składniki: 1 mały kalafior cebula kilka ziemniaków 4 skrzydełka natka pietruszki włoszczyzna 4 łyżki śmietany sól i pieprz Opcjonalnie : śmietana (ulubione przyprawy) Przygotowanie: Skrzydełka z kurczaka włożyć do garnka razem z okrojoną wcześniej włoszczyzną. Zalać wszystko ok 2 litrami wody. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować na małym ogniu ok 30-40 minut. Następnie przecedź (skrzydełka i marchewkę przełóż(...)miseczki).  Do bulionu  dodaj podzielonego na różyczki kalafiora oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj do miękkości warzyw i dodaj kawałki mięsa ze skrzydełek(bez skóry) i marchewkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Można zaprawić śmietaną według uznania

The Sweet Damsel
Karkówka po flisacku 274

boczkiem zapieczonej w bulionie. 1 kg karkówki Przyprawa do karkówki Przyprawa uniwersalna typu Vegeta Musztarda łagodna miodowa Mąka do obtoczenia Olej do obsmażenia 3 marchewki 1/2 czerwonej papryki 7 ziemniaków 200 g boczku wędzonego Garść natki pietruszki 2 cebule Sól Pieprz 1,5 szklanki bulionu grzybowego lub pieczarkowego Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. W całości nacieramy przyprawą do karkówki. Zamykamy(...)smarujemy z obydwu stron musztardą. Obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. Mięso układamy w dużym żaroodpornym naczyniu. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Paprykę w kosteczkę. Warzywami przykrywamy mięso. Cebulę kroimy w piórka a boczek w paseczki. Wysypujemy na wierzch. Całość podlewamy bulionem. Pieczemy pod przykryciem

VioletoweKucharzenie
Kluski leniwe 224

ziemniaków (ugotowanych i dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę - mogą być z poprzedniego dnia) 250 g półtłustego białego sera jajko mąka sól W misce łączymy ziemniaki i twaróg. Całość dzielimy na 4 części, jedną wykładamy i to miejsce uzupełniamy mąką. Solimy, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, im mniej maki dodamy

Atlas Smaków
Zupa z białej kapusty 187

udko kurczaka ćwiartka główki białej kapusty 2 ziemniaki 2 marchewki natka pietruszki sól i pieprz Udko zalewamy zimną wodą i gotujemy. Zbieramy szumowiny i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy marchew pokrojoną w plasterki i kapustę obieraną z zewnętrznych liści, umytą i poszatkowaną w małą kostkę. Gotujemy do miękkości. Mięso wyciągamy, kroimy na małe kawałki

Atlas Smaków
Zupa krem z bobu 174

szklanki ugotowanego i obranego bobu 2 średnie ziemniaki 0,5 l wody 2 plasterki wędzonej szynki cebula ząbek czosnku oliwa z oliwek sól i pieprz Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć nie rumieniąc. Zalać wodą i dodać ziemniaki pokroić w kostkę. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać połowę bobu i zagotować. Zmiksować z szynką

Atlas Smaków
Kremowa zupa z dyni 170

dyni 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 ziemniaki bulion warzywny gałka muszkatołowa, czerwona słodka papryka sól i pieprz pestki dyni, prażone na suchej patelni Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Pokroić w dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebule i czosnek, szklimy. Dodajemy dynie i pokrojone w dużą(...)kostkę ziemniaki. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem do zakrycia warzyw. Gotujemy do miękkości ok 30 min. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku papryką i gałką muszkatołową. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy bulionu lub wody, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy. Zupę podajemy posypaną pestkami dyni

Atlas Smaków
Kotleciki z łososia 211

dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę - mogą być z poprzedniego dnia) mały pęczek posiekanej natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka mąki 2 cytryny oliwa sól i biały pieprz Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ciepłe przecisnąć przez praskę i ostudzić. Łososia opłukać i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i białym pieprzem. Ugotować na parze ( lub w durszlaku, przykryte(...)folią aluminiową, nad gotującymi się ziemniakami ). Zdejmij skórę z ryby, rozdrobnij i wymieszaj z łyżką mąki. Dodaj jajko, posiekana natkę oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Zetrzyj drobno skórkę z jednej cytryny a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Masę podziel na 8 części. Delikatnie uformuj każdą w krążek o grubości ok 2 cm, oprószając mąką. Talerz oprósz mąką, ułóż kotleciki

Atlas Smaków
Zupa ryżowa na skrzydełkach z kurczaka 288

dodaje jej ciekawego smaku, w połączeniu z ryżem stanowi smaczną zupkę, prostą, szybką i smakowitą, a częstokroć o to nam chodzi... Składniki: 3 skrzydełka 1 pęczek włoszczyzny 3 średnie ziemniaki 1/2 szklanki ryżu basmati listek laurowy 3 ziarnka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Skrzydełka myjemy, przekładamy do garnka z wodą. Wrzucamy listek laurowy(...)ziarnka ziela angielskiego, gotujemy na wolnym ogniu. Włoszczyznę obieramy, myjemy kroimy w paski, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, ryż opłukujemy w zimnej wodzie. Przekładamy wszystko do gotujących się skrzydełek,  wsypujemy pieprz ziołowy, gotujemy około 20 minut.  Pod koniec gotowania przyprawiamy solą oraz pieprzem świeżo mielonym. Możemy również zupę zabielić śmietaną.Podajemy z posiekaną natką pietruszki. Smacznego

kgwjanczewo
szybkowar-udko z kaczki z sałatą i ziemniakami... 205

Składniki: udka z kaczki 2 większe, przyprawa do gyrosa 4 łyżeczki, olej rzepakowy 5 łyżek, ziemniaki 50 dag, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki, woda 1 szklanka, sałata zielona 1 główka, jogurt naturalny 200 ml, cukier 2 łyżeczki, sól 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/4 łyżeczki, ocet jabłkowy 2 łyżeczki umyte i osuszone udka(...)kaczki natrzeć przyprawą gyros, na gorącym oleju zrumienić w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" z każdej strony na udka zrumienione wsypać ziemniaki pokrojone na grubsze kawałki i wymieszane z kucharkiem, pieprzami, wlać wodę szybkowar zamnkąć i od zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 30 minut, szybkowar otworzyć jak samo ciśnienie opadnie sałatę porwać na mniejsze

W Mojej Kuchni Lubię
Krem z cukinii, Uczta Babette 300

aksamitnie kremowa. Przygotowanie ekspresowe. Podaj z grzankami chlebowymi i zieleniną. Smacznego! Składniki: 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy ½ cebuli 2 ząbki czosnku 1 większa cukinia (użyłam żółtej) 2 większe ziemniaki (najlepiej odmiana sałatkowa) 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego lubczyk kurkuma sól, pieprz Rozgrzej w garnku masło i oliwę i zeszklij drobno posiekane cebulę i czosnek. Następnie dodaj drobno(...)pokrojone cukinię i ziemniaki i smaż przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Wlej do garnka wodę, tak aby przykryła warzywa. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Gotuj do miękkości. Zupę zblenduj, dodaj kurkumę, ponownie zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp grzankami chlebowymi i zieleniną. Oscarowa Uczta Babette (1987, Gabriel Axel) to opowieść o dwóch siostrach, które

Qlinarnie i Qlinarnie
Młoda kapusta, mielone i ziemniaki czyli tradycyjnie 251

Duszona młoda kapusta, świeżo usmażone mielone kotlety i młode ziemniaki obficie posypane koperkiem…tradycyiny obiad latem niemalże na każdym polskim stole, nie sądzicie? Taki właśnie obiad ugotowałam dla mojej rodzinki. Wszyscy jedli, że aż im się uszy trzęsły. “Czemu nie robisz zimą takiego obiadu? ” zapytało moje dziecko. Wytłumaczyłam, że to danie sezonowe, a poza tym smakuje lepiej(...)się na nie czeka cały rok. Przyrządzam młodą kapustę przynajmniej raz w tygodniu z różnymi rodzajami mięsa, z ziemniakami lub kaszą i jakoś nigdy nam się nie nudzi. Pewnie macie swój ulubiony przepis na młodą kapustę i mielone. Lubię gotować młodą kapustę z dodatkiem marchewki, laurowego liścia i mnóstwo zieleniny. Lubię kiedy kapusta jest nieprzegotowana i zawiera mało płynu

codojedzenia
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym 727

Bardzo szybka, pyszna sałatka idealna na gorące dni bądź jako dodatek do grilla. Składniki: 1 kg ziemniaków 0.5 kg ogórków kiszonych 1 pęczek koperku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki wyszorować i ugotować w łupinkach. Gdy wystygną obrać ze skórki, pokroić w grubszą kostkę. Ogórka kroimy w kosteczkę, a koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki wkładamy

magiczna kuchnia Kasi