razie potrzeby podlewamy odrobina wody. Doprawiamy ewentualnie solą oraz papryką słodką i wędzoną. Mniam. Podajemy z czym chcemy i jak chcemy. Przepis na upały i sezon paprykowy idealny. Szybko, zdrowo, kolorowo. U nas następnego dnia dołożyliśmy podsmażaną pierś przyprawianą papryką wędzoną. Zupełnie nowego smaku nabrało danie
Kuchnia po mojemupełnia smaku jest z pewnością bardziej wyczuwalna niż w oryginale. Dla każdego amatora stripsów - przepis nie lada gratka. Mój mały Smakosz zajadał się niesamowicie - z resztą ja też. Zdrowo to może nie było, ale za to jak pysznie. Następne będą "twisterki" :) Ciekawe tylko za ile pojawią się na blogu
Kuchnia po mojemuteraz i za każdym razem gdy złapiecie za telefon i zechcecie zadzwonić po kupne byle co. Wierzcie mi - lepiej w domu pofantazjować. Będzie pysznie, a i zawartość lodówki się zdrowo przegrupuje przy okazji. Polecam. Wszelkie wskazówki znajdziecie w moich wcześniejszych wpisach. Pyszna zarówno świeżutka jak i odgrzewana w dniu następnym - warto więc z robić więcej za jednym zamachem
Kuchnia po mojemuzrobić ile tylko mogę… Ale oczywiście nie jest tak, że kuchnię omijam szerokim łukiem Coś tam jednak przygotowuję… Sałatka z soczewicy, brokułu i granatu to pomysł na zdrowy, bezmięsny i kolorowy posiłek. Jest to ciekawe połączenie sycącej soczewicy, miękkiego brokułu, chrupkiej rzodkiewki i granatu i aromatycznej natki pietruszki. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam takie połączenie Zapraszam na lekką
UgotujmyTo.plciągłe bieganie za kudłatym stadem i przeganianie go do upadłego po całym ogrodzie). Nasze obawy można by było wymieniać jeszcze długo. Mimo to, byliśmy całkowicie uodpornieni na podszepty zdrowego rozsądku. chcieliśmy mieć owce- naturalną, samobieżną i całkowicie ekologiczną kosiarkę do trawy! (taki ukłon w stronę naszego lenistwa i nurtu proEKO:)). Na szczęście mądry, spokojny i rozważny Ogar, podszedł
Zapiski Młodej Żonytorebek czy butelek. Zrobienie zakwasu nie wymaga dużo pracy, a barszcz na swojskim zakwasie jest niepowtarzalny. Również ten zakwas pity na surowo jest nie tylko bardzo dobry ale i zdrowy. Składniki na słoik 1 litr: 2 - 3 buraki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 0,5 l przegotowanej ciepłej wody 1 liść laurowy Przygotowanie: Buraki pokroić
Mama Gotujedeser... Zdrowy i nie słodki koktajl :D SKŁADNIKI 2 duże banany jogurt naturalny 2 łyżeczki cukru 200ml mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cukru bita śmietana + płatki czekoladowe Wlać jogurt do pojemnika, pokroić banany, wsypać cukier :D blenderować na gładką masę Wlać pierwszą cześć koktajlu do szklanek Następnie do pojemnika wlać mleko, dosypać kakao i cukier.... znów
MarciochaKucharzyZeszklić na patelni. doprawić solą i papryką chilli i szczyptą cukru. Gdy celula osiągnie złoty kolor dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Dusić pod przykryciem przez 5 minut. Obiad zdrowy i smaczny
MarciochaKucharzywrzenia. W tym czasie pokroić boczek i uprażyć doprawiając papryką chilli. Krem podawać z groszkiem ptysiowym i uprażonym boczkiem. Zupa wychodzi bardziej zielona niż na zdjęciach :P Dobrze tak zdrowo zacząć tydzień :D SMACZNEGO
MarciochaKucharzyPrzyprawić solą, przyprawą latynoską oraz kolendra, kminkiem i papryczką chilli. Dusić jeszcze 10 min. Podawać z kaszą kuskus, przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Ja dodatkowo dodaję garść liści mięty. Zdrowo i smacznie
MarciochaKucharzytrakcie oczekiwania na wyrośnięcie drożdżowego ciasta do pizzy... przygotowałam zdrowy owocowy zapychacz:) Koktajl o smaku kiwi i banana SKŁADNIKI: 3 nieduże banany 2 jogurty 4 kiwi pół szklanki mleka po 2 łyżeczki cukru na każdy ze smaków Obrać oba typy owoców. Najpierw blenderujemy banan z jednym jogurtem , 2 łyżkami cukru i połową porcji mleka. Wlewamy do szklanek. Opłukujemy naczynie
MarciochaKucharzyLeniwy sobotni obiadek, taki by dobrze i zdrowo zjeść a się nie narobić :D SKŁADNIKI: 5 kawałków schabu w kawałkach opakowanie mrożonego szpinaku pół opakowania sera gorgonzola 200ml śmietany 12% sól, pieprz,2 ząbki czosnku Umyć mięsko, przyprawić sola i pieprzem.Obsmażyć z każdej strony na patelni. Udusić zamrożony szpinak, dodając czosnek, sól i pieprz. wyłączyć gaz i dodać pokrojoną
MarciochaKucharzywarzywnym z białego wina. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 20 minut. Na ostatnie 5 minut można zmienić na grill by przyrumienić potrawę. Wyszło przepysznie i zdrowo !! Taka podpowiedź już po wykonaniu: było mi ciężko podzielić pora po zblanszowaniu na rurki. Następnym razem spróbuję to zrobić w odwrotnej kolejności
MarciochaKucharzyliściach nori pod grubą warstwa humusu. Koniec liścia również posmarować humusem by przy zwijany się skleił. Ja przygotowałam 2 zestawy smakowe. nie mieszałam surimi i kurczaka. Wyszło przepysznie i zdrowo. Smacznego
MarciochaKucharzyLekki i zdrowy wiosenny obiadek Łosoś gotowany na parze z zielonymi szparagami SKŁADNIKI: pęczek zielonych szparagów 2 filety z łososia ze skórką sos serowy (z serków topionych, śmietany) korbacz (oscypek - makaron) sól, pieprz, cytryna Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować na parze około 10 minut. Zahartować w zimnej wodzie.Łososia podobnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. skropić sokiem
MarciochaKucharzy