zdrowe przepisy - 11000 przepisów (strona:347/734)

Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 159

raju- pierś z indyka nadziewana owocami suszonymi i szpinakiem, z dodatkiem skórki cytrynowej, ostrej papryki, pieprzu, miodu, balsamino, wina.                   Zdrowe burgery- mięso mielone z indyka, jajko, papryka czerwona, natka pietruszki, cebula czerwona, podane z sosem chili Winiary, majonezem, śmietanką i posiekaną pietruszką. Podane na sałacie i przełożone grillowanymi plastrami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bitki wołowe pikantne 190

Wołowina to zdrowe i smaczne  mięso, jednak  zbyt drogie , to główny powód braku dań z wołowiny w naszym menu. Uwielbiam tatara ze świeżej wołowiny, z dodatkiem świeżego żółtka, siekanej cebuli i ogórka kiszonego. Warto jednak z wołowiny przygotować rolady, czy bitki wołowe  na niedzielny obiad. Często jeżdżę do Makro po wołowinę od Balcerzaka. Zawsze oprócz udźca, czy rostbefu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ruskie pierogi z boczkiem 183

Przedstawiam Wam trochę nietypowy przepis na ciasto na pierogi, z dużą ilością oleju. Przeciwnicy tłuszczu zapewne podniosą larum, że ciasto za tłuste, że nie zdrowe, ale bardzo smaczne, taki przepis poleca Smakfonia z Poznania, sprzedająca pierogi swoim klientom na terenie miasta i nie narzeka na brak klientów. Ciasto jest bardzo plastyczne i elastyczne. Lepienie pierogów bjest bardzo łatwe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Smoothie z truskawek 153

Smoothie to szybki i łatwy mrożony napój, który jest doskonałym sposobem na zdrowe odżywanie i wykorzystanie zimą mrożonych owoców. W warunkach domowych potrzebny jest do tego blender z ostrym ostrzem, ja korzystałam z blendera kielichowego marki Russell Hobbs  o mocy 750 Wat. Proponuję przygotować Smoothie z truskawek i kefiru z dodatkiem cukru. Mrożonych truskawek mam całą szufladę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet z cukinii 342

nieco inaczej – dzięki temu nie będą nam się nudzić. Pasztet z cukinii jest tani, prosty do zrobienia, wilgotny i bardzo smaczny. Kanapki z takim pasztetem są zdrowe i nie zawierają sztucznych dodatków, jakimi napchane są dzisiejsze wędliny. Komponuje się zarówno z pomidorkiem jak i z domową konfiturą z czerwonej cebuli. Składniki: 5 małych lub 3-4 średnie

Poezja smaku
Słodkie paluszki tofu z sezamem i truskawkami 150

owoce w gęstej, płynnej postaci. Mniam.Jakbyście się wybierali gdzieś na wycieczkę, czy w dłuższą podróż i chcielibyście gdzieś zjeść zdrowo i "zielono", to polecam tę stronę jako wyszukiwarkę tego typu restauracji. Można tutaj też znaleźć sklepy ze zdrową żywnością. Wciąż brakuje wielu miejscowości, ale sądzę, że i tak strona może posłużyć jako pomoc

Weganizm infantylny
Frappe jagodowe 173

albo mlekiem albo niegazowaną wodą mineralną. Najlepiej, jeśli jest schłodzona, uzyskamy lepszy efekt zimnej kawy.      Ostatnio pozwoliłam sobie na małą rozpustę, jeśli chodzi o zdrowe odżywianie. Nie, nie tknęłam mięsa. Po prostu mniejszą wagę przywiązywałam do tego, jaki pokarm cechuje się jaką wartością odżywczą i w związku z tym, czego powinnam jeść więcej

Weganizm infantylny
Ciasteczka zbożowe 337

słodkie i chrupiące, a w dodatku zdrowe - ich bazę stanowią płatki owsiane, a słodki smak uzyskujemy dodając wartościowy miód. Myślę, że pięknie zapakowane w elegancki pojemnik lub połyskującą folię będą idealnym słodkim fit-prezentem na Dzień Matki dla każdej mamy, a zwłaszcza dla tych dbających o linię :-) Składniki: * ciasteczka: 1,5 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej

Kulinarny Pamiętnik
Breakfast with you #2 (Not) just for kids 230

Norweskie śniadanie jest pożywne i zdrowe. Składają się na nie kanapki z kozim serem (Jarlsberg), dżemem owocowym (frukt syltetøy), pasztetem (leverpostei) lub kiełbasą (pølse). Nie stronią też od słodkości, a jeśli o nich mowa to nie może zabraknąć norweskich szkolnych bułeczek śniadaniowych czyli... Skoleboller Są powszechnie dostępne w norweskich sklepikach i piekarenkach. Jest to mieszanka waniliowo- kokosowych

bastalena
Pojemniki Sistema Microwave 210

rynku seria pojemników dedykowana do gotowania w kuchence mikrofalowej. Zaprojektowana i wyprodukowana w Nowej Zelandii. W dzisiejszych czasach wszyscy przywiązują ogromną wagę do zdrowego jedzenia. Gotowanie w kuchenkach mikrofalowych staje się smaczną i zdrową formą przyrządzania potraw, która zaoszczędza czas. Pojemniki zapewniają odpowiednią wygodę i wysoki standard podczas użytkowania. Kubek Sistema Microwave – specjalnie zaprojektowany, aby umożliwić i usprawnić

Moje domowe kucharzenie
Mufinki z suszoną śliwką 176

zawierają typowego dla tej grupy produktów kwasu sorbowego (E200), ani dwutlenku siarki (E220). Dzięki temu charakteryzuje je naturalnie wyjątkowy smak, naturalnie ciemny kolor, a jednocześnie są naturalnie zdrowe. Śliwki kalifornijskie to naturalny „przyspieszacz” spalania tłuszczów, dzięki czemu nasze ciało jest smuklejsze i szybciej tracimy na wadze. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, dzięki czemu zapobiegają zaparciom. Hamują też wchłanianie

Moje domowe kucharzenie
Placki z cukini 229

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dietetyczne i zdrowe placki z cukinii, które wykonywałam już wielokrotnie ale smażone w tłuszczu na patelni. Postanowiłam więc przygotować zdrowszą wersję tych placków i upiekłam je w piekarnik. Okazało się ze są o wiele lepsze niż te smażone na patelni. Jednym słowem przeepyszne! Gorąco

Marta Gotuje
Smoothie z ananasów, borówek i malin 206

gorąco? Mnie bardzo :) W końcu mamy prawdziwe lato :) Upał rozleniwia, jeść się za bardzo nie bardzo chce, ale pić coś trzeba, dlatego zamiast ciasta na niedzielę dziś serwuję zdrowe, chłodne i orzeźwiające smoothie :) Składniki: 15 dag malin, 15 dag borówek, 40 dag świeżego ananasa, 10 kostek lodu. Ananasa obrać i pokroić na kawałki. Do malaksera wrzucić owoce

Delicious Titbits
12 kwietnia – Dzień Czekolady 163

XVIII w. 4.     W 100 gramach czekolady znajdziemy około 600 kcal. No ale kto by to wszystko liczyłJ Jeśli jednak zwracamy uwagę na zdrowe odżywianie to sięgnijmy po czekoladę gorzka, ponieważ nie zawiera dodatkowych składników. 5.     Czekolada ma w sobie dużo witamin i pierwiastków np. witaminę A, która pozytywnie wpływa

Mania Gotowania
Marmolada jabłkowa z różą 222

jabłek* 1 kg cukru* płatki róży  ( ja użyłam płatków jakie zostały mi z przygotowywania syropu )Wykonanie:Przed przystąpieniem do gotowania marmolady, musimy przygotować przecier jabłkowy.Wybieramy jabłka zdrowe, nie obite. Ewentualne skazy wykrawamy. Jabłka kroimy na ćwiartki ( jabłek nie obieramy ze skórki, ani nie wykrawamy gniazd nasiennych ). Do dużego garnka wlewamy na dno odrobinę wody, wrzucamy pokrojone

kolorowotorcikowo