cieciorką, batatem i warzywami To danie zostało wymyślone przez eksperta od fit-gotowania i doskonale nadaje się dla osób uprawiających sport, mimo że smakuje jak McNuggets, albo inny grzesznie niezdrowy kentucky fried chicken. Jest szybkie i łatwe do zrobienia, a do tego świetnie się mrozi i odgrzewa. Taki lunch do pracy to uczta dla oka, podniebienia i Waszego ciała(...)najmniej powietrza, które rzeczywiście ma negatywny wpływ na produkty spożywcze, ale, co ważne, tylko wtedy gdy są one a długo trzymane z zamrażalniku. My co do zasady zamrażamy obiady na kilka dni. Jeśli mamy jakieś nadwyżki to dokładnie zapisujemy datę mrożenia, żeby zjeść danie w ciągu miesiąca od tego momentu. Mrozić bezpiecznie można niemal wszystko. Dobrym przykładem są mrożone bakłażany
Niedzielny kucharzCo zrobić z bakłażana? Proponuję nadziać go i upiec. Tak też ja zrobiłam i dziś przepis na pieczony bakłażan faszerowany pieczarkami i kaszą... The post Pieczony
Eksperymentalnie.comPieczony kurczak soczysty w środku, a do tego jeszcze z chrupiącą skórką to danie obiadowe, które powinno smakować osobom lubiącym drób. Łatwy sposób wykonania i mała
Kuchcik gotujeJedliście raki? ja do tej pory także nie aż do dziś. Te szyjki rakowe zakupiłam mrożone ale były takie pyszne że jeszcze nie raz je wykorzystam
Moje Małe CzarowanieCiąg dalszy orzeźwienia, tym razem charakterystyczny smak letnich nektarynek połączy się ze słodkimi truskawkami i odświeżającą miętą. Nektarynki to spora ilość beta-karotenu, witaminy C oraz
Kuchnia PROzdrowotnaWczoraj upał dał mi się we znaki, dziś pogoda po wieczornej burzy już całkiem inna, ale wspomnienie pysznego obiadu zostało. Wiadomo, że w upały nie ma nic lepszego jak chłodnik ;) a do jego zrobienia wystarczy kilka składników i najważniejsze, że nie trzeba gotować. Chciałam się więc z Wami podzielić przepisem na całkowicie bezglutenowy, bez laktozy, wegański chłodnik. Do jego zrobienia(...)Krakus, czarne porzeczki, mleko kokosowe i quinoę do zagęszczenia. Do ozdoby użyłam "kawior" z czarnej porzeczki i agaru, kiełki buraka, liście czerwonego szczawiu i bratki. Wyszło bardzo smacznie i zdrowo :) Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy pół szklanki Barszczu Czerwonego Krakus 1 szklanka mleka kokosowego około 150 gram czarnej porzeczki 2 łyżki soku z cytryny pół łyżeczki startego świeżego
Quinoa Raz!Jestem przekonana, że prawie każdy z was s próbował kiedyś pesto. Klasyczny, włoski sos wykonany z bazylii, orzeszków piniowych i parmezanu . Było pyszne , prawda? No więc
Jem więc JestemSkorzonera czyli wężymord to pyszne i zapomniane warzywo i czas sobie o nim przypomnieć na nowo. W większych sklepach można już je zakupić. Dziś danie z
Moje Małe CzarowanieZjadłam ze smakiem i byłam zaskoczona tym idealnym smakiem owsianki. Polecam wszystkim niedowiarkom którzy cukinię jedzą tylko na wytrawnie. Ja owsiankę uwielbiam jadać na śniadanie i
Moje Małe CzarowanieWspaniała, soczysta rolada z kurczaka z cudownym nadzieniem łączącym w sobie smaki aromatycznych suszonych pomidorów, słonej i wyrazistej fety oraz słodkiej czerwonej cebuli. Do tego prosty
DefinicjaSmakuSałatka z kaszą jaglaną, pomidorami, awokado i orzechami, czyli sałatka idealna Z sałatkami bywa różnie. Po zbyt lekkich bardzo szybko robię się głodna, po zbyt ciężkich
Pełny talerzJakiś czas temu zrobiłam przepyszne kotlety. No po prostu niebo w gębie ;) Stało się jednak tak, że przepis zapisałam, zdjęcia zrobiłam, ale nie miałam motywacji albo
Ratunku obiadTo już druga wersja hummusu, który podbija nasze serca (a raczej podniebienia). I choć jeszcze nie zdążyłam opublikować wersji tradycyjnej z ciecierzycy, to zaczynam publikację
Smaczne Zdrowesmakuje niezwykle wykwintnie. Moim zdaniem takie przygotowanie to jeden z najlepszych sposobów na pieczenie drobiu. Trzeba też podkreślić, że mięso z perliczki zawiera bardzo mało tłuszczu i jest bardzo zdrowe. Do przygotowania dania użyłem: 1 perliczki (około 1 200 gram), 6 cienkich plasterków boczku parzonego, 1 pomarańczy, 4 średnich buraków, 500 gram niewielkich ziemniaków, 1 główki(...)zacząłem wcześnie rano od zamarynowania mięsa, które powinno przesiąknąć tymiankowo - czosnkowym aromatem, a w tym celu natarte marynatą musi spędzić co najmniej dwie godziny w lodówce. Zaznaczę, iż dzisiejszy obiad przeznaczony był na większą ilość osób, stąd też na niektórych zdjęciach widać dwie perliczki, jednak przygotowałem je dokładnie w opisany tu sposób, podwajając jedynie ilość składników. Marynata do perliczki składała
Wyprawy kulinarne