z ziemniakami - 3500 przepisów (strona:145/234)

Klopsiki Rybne 303

obtaczamy w mące, następnie moczymy w jajku z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.  Gotowe klopsiki rybne podajemy ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi surówkami.       Moje posty

Słodka Strona
BIBLIOTECZKA KULINARNA: MARZEC - Klapsa czy konferencja ? czyli o tym jak jeść i nie zostać zjedzonym. 126

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Dowiemy się m.in. jak przygotować:   placki ziemniaczane, naleśniki , aromatyczne pieczone ziemniaki, a także coś bardziej oryginalnego jak: zupa tajska, smażone bakłażany z pastą miso, sushi czy sałatka z wodorostów. Jednym słowem bardzo duża różnorodność.   W książce nie została pominięta także

noteskulinarnyfiga
Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną 291

gotujemy 15-20 minut na małym ogniu. Po tym czasie sos można zabielić małą ilością śmietanki kremówki, jeśli mamy ochotę. Pulpety z indyka i kaszy podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami, kaszą, komosą – tym co lubimy najbardziej. Czym przyprawić sos? Przyprawy: Delikatne zioła: bazylia + tymianek + oregano Ziołowo: zioła prowansalskie + rozmaryn Curry: curry + kurkuma + czosnek + imbir + śmietana 36% Indyjski: kolendra + kmin

Poezja smaku
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym 575

Pulpety z piersi kurczaka w delikatnym sosie pomidorowo-śmietanowym. Smaczne i proste danie obiadowe. Proponuję podawać z ziemniakami, posypane natką pietruszki. Przepis na około 15 średniej wielkości pulpetów. Pulpety: 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu około 3/4 szklanki bułki tartej oliwa do smażenia Sos pomidorowy

Bullio
Sos brazylijski ostry! 168

firmy Kotanyi) pomidor pół cebuli białej szczypta soli cytryna Przygotowanie:  Do miseczki wsypujemy pół paczki papryczek chili i dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. Ugniatamy tłuczkiem (do ziemniaków). Dodajemy szczypty soli i skrojonego w drobną kostkę pomidora i cebuli. Mieszamy o gotowe.  Uwaga rezultat mega ostry

Smaki Brazylii
Bitki wołowe w sosie własnym 247

Bitki można przyrządzić na wiele sposobów, na przykład dodając do nich  grzyby . Jednak to te najprostsze, we własnym sosie, smakują mi najbardziej. Zwłaszcza podane z pieczonymi łódeczkami z ziemniaka. Składniki: ok. 800 g chudej wołowiny (użyłem udźca) 2 średniej wielkości cebule 10 ziaren czarnego pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe sól ok. 150 g mąki Sposób przygotowania

W SMAK
Smacznie i dietetycznie, czyli cukinia w roli głównej 212

ewentualnie doprawić według uznania. Przepis na pojedynczą porcję. W razie potrzeby powiększamy proporcjonalnie do ilości osób. Idealne danie na lekki obiad, czy kolację, a także jako dodatek do ziemniaków, itp. Można je porównać do odchudzonej wersji leczo. Smacznego

Słodkie okruszki
Schabowe sznycle w mące gryczanej czyli wieprzowina w duchu kalifornijskim 283

życia w Polsce stało się ono nieodłączną częścią mojego jadłospisu. Czasami kiedy napadnie mnie apetyt za dawnymi czasami i słowiańsko-germańską tradycją kulinarną, przyrządzam sobie zwykłego schabowego sznycla z ziemniakami i koprem. Czasami kiedy odzywa się we mnie duch kalifornijczyka i chcę coś zdrowszego wtedy przychodzą mi do głowy schabowe w mące gryczanej. Takie i oto pyszne gryczane schabowe sznycle

Jem więc Jestem
Sałatka z Kaszą Bulgur, Pieczonymi Batatami, Pestkami Dyni w Imbirowej Marynacie z Cynamonowym Winegret 198

stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na minimum 2 porcje: 1/2 szklanki nie ugotowanej kaszy bulgur 2 garści rukoli kilka truskawek Pieczone Bataty: 1 batat (słodki ziemniak) 3 łyżki pestek dyni 2 ząbki czosnku 1/2 średniej papryczki chili 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Winegret: 3 łyżki oliwy extra vergine 3 łyżki

Blondynka Gotuje
Idzie wiosna więc zrzuć zbędne kilogramy jedząc perską mizerię 41314

jeśli nie to użyjcie tych, które są dostępne. W sezonie ogórkowym polecałabym wybieranie jak najmnieszych, o jak najsłodszym smaku. Dip możecie użyć do czegokolwiek tylko zapragniecie. Nawet do ziemniaków. To w sumie taka mizeria w perskim stylu. Jogurt naturalny, w perskim stylu z ogórkami i miętą 1-2 małe ogórki perskie 1 szklanka jogurtu naturalnego (najlepiej pełnotłustego) 1 ząbek czosnku

Jem więc Jestem
Żegnamy truskawy 176

darzę sympatią owocowych obiadów- może to trauma z przedszkola, gdzie raczyli nas szarą zupą wiśniową, a może po prostu jestem mięsożerna. A właściwie ziemniakożerna, bo jeśli w obiedzie jest ziemniak to jestem w pełni usatysfakcjonowana. KonQbek jednak wyrósł na babcinych pierogach i takie sezonowe rarytasy z truskawkami albo jagodami bardzo lubi. A, że ja bardzo lubię KonQbka, postanowiłam wziąć się

les mirabelles
Kurczak à la Maryjan 165

piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około pół godziny, uważając, żeby szynka z wierzchu się nie zwęgliła. I gotowe! Kurczaka można podawać na ciepło na obiad, z dodatkiem ziemniaków i surówki. Ponieważ kiedy jest gorąco nie za bardzo się chce dużo jeść, my zjedliśmy do tylko z ogórkiem ze szklarni pokrojonym w plasterki i posypanym ziołami. Maryjanowy kurczak nadaje się

les mirabelles
Makaron z cukinii lekarstwem na szaleństwo 151

średniej wielkości cukinie 4-5 plasterków szynki 1/2 szalotki 4-5 grubszych plastrów camemberta garść orzechów laskowych tłuszcz do smażenia sól i pieprz gałka muszkatołowa Używając obieraczki do ziemniaków, tniemy cukinię we wstążki. Zostawiamy na sitku. Jeśli warzywo jest mocno dojrzałe, najpierw usuwamy pestki. Szynkę kroimy w kostkę a szalotkę  w pióra i podsmażamy aż cebula się zeszkli. Dorzucamy

les mirabelles
Ciasteczka!!! 142

dyni (z puszki albo zrobione własnoręcznie- dynie pieczemy w całości w piekarniku w 180*C aż skórka będzie się poddawać, wyjmujemy, obieramy, wydrążamy środek i gnieciemy ubijaczką do ziemniaków) 190g mąki 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (w oryginalnym przepisie były wymieszane przyprawy w proporcjach podobnych

les mirabelles
Schab w sosie śmietanowo - grzybowym. 239

Mieszamy wszystko razem, doprawiamy solą , pieprzem i majerankiem do smaku. Wkładamy do sosu kawałki mięsa i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut.   Gotowy schab podajemy z ziemniakami i sałatką. każdy kawałek mięsa polewamy sosem, dekorujemy posiekaną zieloną natką pietruszki i posypujemy odrobiną papryki. Smakuje wybornie !! Dziś zrobiłem na obiad i wszystkim się uszy trzęsły podczas jedzenia

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania