suszonymi pomidorami i tagliatelle warzywnymCONRAD: Roladka z kurczaka z suszonymi pomidorami, oscypkiem i bazylią, podawana z ziemniakami smażonymi na maśle oraz szpinakiemDESERY:JA : Tarta czekoladowa z węgierkamiCONRAD: Gorące wiśnie z chili i lodami waniliowymi______________________________________________________________________________________________________NASZA OFERTA :Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem o wartości 164 zł za 109,99 zł.Tutaj dostępna:http://www.groupon.pl/deals/krakow/restauracja-vidok/49125105?nlp______________________________________________________________________________________________________Nie musieliśmy długo czekać,kiedy(...)waniliowym sosem.Niebo w gębie!To jeden z tych słodkości, po które z wielką przyjemnością sięgnę przy najbliższej okazji ( tak samo jak po TE makaroniki <3 )..Wiśniowy deser: Gorące wiśnie zatopione w sosie z dodatkiem chili … przykryte zimnymi waniliowymi lodami.Połączenie idealne!Delikatne … niesamowicie aksamitne … słodko – kwaśne.Taki deser, który jest jednym z tych wymarzonych
Ostra na SłodkoWiśnie już pięknie dojrzały na drzewie czas chować je na zimę w słoiki. W zeszłym roku na ostatnią chwilę zdążyłam zrobić dżem wiśniowy z octem balsamicznym i pieprzem. Przepis na to smakowe cudo w zeszłym roku znalazłam na "everycakeyoubake.blogspot.com " za co jestem jej niezmiernie wdzięczna. Słodko- lekko kwaśny posmak i ta nuta pieprzu wyczuwalna ....poezja. W tym roku zrobiłam(...)wydrylować z pestek. Tak przygotowane zasypujemy cukrem żelującym i odstawiamy na 3-4 godziny(najlepiej by było na całą noc) Ja odstawiłam do piwnicy(muszą mieć w miarę chłodno) - wiśnie przełożyć do garnka, dodać ocet, doprowadzić do wrzenia i gotować 4-5 minut mieszając. - pieprz rozetrzeć w moździerzu, dodać do dżemu i wszystko razem wymieszać - gotowy
Basia w kuchnidlaczego nie zrobić łososia z pysznym owocowym musem? Zapraszam! 400 g filet z łososia 100 ml śmietana 30% Sól pieprz biały lub czarny 100 g żurawina suszona 80 g wiśnie bez pestek sok z cytryny cukier kardamon Wykonanie:Żurawinę i wiśnie (np. mrożone) zalewamy odrobiną wody. Gotujemy go miękkości. Miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku odrobiną kardamonu, cukrem i sokiem
Malinowe Pocałunkidoceniam jego kreatywność i pomysł. Gorąco polecam i zachęcam do przygotowania tego fajnego, szybkiego i niebanalnego ciasta. Przy dekoracji troszkę mu pomogłam ;) Składniki: 3 opakowania ciasta francuskiego wiśnie drylowane, marmolada 2 opakowania kremu do karpatek 500 g masła lub margaryny mleko Czekoladowe glacage: 240 ml wody 20 g żelatyny 260 g cukru 40g glukozy 100 g gorzkiego(...)kakao 160 ml śmietanki kremówki Wykonanie: Ciasto francuskie tniemy na równe paski, na brzegu układamy wiśnie lub marmoladę i zawijamy rulony. Układamy je w 3 identycznych tortownicach w kształt spirali. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 20 min do zrumienienia. Następnie przygotowujemy krem karpatkowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na paterze układamy okrągły rant
Malinowe PocałunkiSkładniki: wiśnie, cukier, sokownik, Przygotowanie: Opłukane wiśnie wrzucam do sokownika, zasypuje cukrem (stosunek 1:1) i gotuje aż sok zacznie spływać. Gorący sok wlewam do butelek i pasteryzuje ok 15 min. od zagotowania wody
Anioły w kuchniświeżych drożdży mleko do pomalowania bułeczek Kruszonka: 3 łyżki maki pszennej 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka suszonego imbiru Dodatkowo: świeże maliny suszone wiśnie Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto, które nie klei się(...)średnicy 9 cm wykrawamy koła i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kole robimy wgłębienie przy pomocy dna małej szklaneczki i układamy w nim suszone wiśnie. Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Składniki kruszonki dokładanie wyrabiamy, możemy sobie pomóc mikserem. Bułeczki malujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Kulinarne przygody Gatitymogliśmy zajadać się cieplutką, niezwykle miękką i puszystą drożdżóweczką. Jest puszysta dzięki dodatkowi oleju rzepakowego, którego wielkim plusem jest to, że ma neutralny smak i zapach. Ja użyłam dodatkowo wiśni, ale równie dobrze sprawdzą się np. śliwki oraz wszelkie inne owoce. Składniki: 1 kg mąki pszennej, 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki oleju rzepakowego Rapso, 5 jajek, 1/2 szklanki cukru(...)odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto ponownie zagnieść i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 37x42cm. Na wierzchu rozłożyć dowolne owoce, u mnie wypestkowane wiśnie. Piec ok. 40-50 minut w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem
Z miłości do słodkościnareszcie skończyłam w tym sezonie moją przygodę z przetworami z wiśni, było ich sporo a jeszcze więcej pracy przy nich, szczególnie przy drylowaniu ale smak dżemu własnej roboty rekompensuje wszystko. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. 1 kg wiśni 1 kg cukru Sok z jednej cytryny Owoce umyć wydrylować
RAROSSA28cm. Nadzienie: 250g białego sera, 1/2 szklanki mleka, 100g cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 3 krople aromatu cytrynowego, 2 jajka, 200g wiśni nadwiślanki ChNP, 1/2 szklanki malin, 1/2 szklanki borówki amerykańskiej. Ser zmielić, zmiksować z mlekiem, cukrem, mąką, jajkami i olejkiem cytrynowym. Masę (jest dość płynna, ale taka ma być;)) wylać(...)drożdżowy spód. Rozsypać wypestkowane, odsączone wiśnie. Odstawić na 15 minut. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić. Wierzch posypać malinami i borówką, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Z miłości do słodkościfasoli wrzawskiej 2 jabłka łąckie 2 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego 3 małe jajka 100 ml maślanki 40 g mąki kasztanowej łyżka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia wiśnie nadwiślanka maliny jagody Fasolę dzień wcześniej namaczamy w zimnej wodzie (3 razy więcej wody niż fasoli). Na następny dzień lekko solimy i na małym ogniu gotujemy ją w tej wodzie przez(...)proszek do pieczenia. Jeszcze raz miksujemy po czym dodajemy ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszamy i przelewamy do keksówki o wymiarach 25 x 10 cm. Na wierzchu układamy wypestkowane wiśnie oraz maliny i jagody. Ciasto pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :) Przepis bierze udział w konkursie Blog ze Znakiem Smaku :) function load(url, callback
Mienta blogDziś tort bardziej tradycyjny , robiony dla dziadka z okazji 80 urodzin :) Tort w stylu tortu szwardzwaldzkiego - Czekoladowy biszkopt + bita śmietana + wiśnie . Do dekoracji użyłam wiśni mocno "alkoholowych" prosto z powstającej nalewki. Polecam
Malinowa Kawiarenkaprzezroczysta i desery wyglądają przepięknie. Jest lato więc myślałam nad deserem letnim ale jednocześnie smacznym. Wymyśliłam więc miętowy sernik na bazie spodu sernika florentyńskiego . Składniki: Spód: 25 g posiekanych wiśni kandyzowanych 25 g posiekanej skórki pomarańczowej 25 g posiekanej suszonej żurawiny 100 g zblendowanych płatków migdałowych 25 g mąki pszennej 50 g masła 60 g cukru 25 ml śmietany kremówki(...)cukierków miętowych 2 galaretki przezroczyste WINIARY posiekana czekolada gorzka lub mleczna Przygotowujemy spód: Rozpuszczamy masło z cukrem (cukier się całkowicie nie rozpuści). Zdejmujemy z ognia i dolewamy śmietankę. Wiśnie, skórkę pomarańczową, żurawinę, płatki migdałowe i mąkę i kakao mieszamy. Dodajemy do bakalii przestudzone masło z cukrem i mieszamy. Bakaliami z masłem wykładamy spód tortownicy i ugniatamy łyżeczką. Pieczemy spód
Kuchnia w oparachmigdałów (ok. 1,5 szklanki) 13 łyżek kakao 6 łyżek cukru 3/4 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Do przełożenia tortu: szklanka zblendowanych truskawek szklanka zblendowanych wiśni 2 łyżeczki agar agar Składniki na masę kokosową: ok. 250 ml śmietany kokosowej ( domowej lub twardej części z puszki mleka kokosowego) 2 łyżki cukru pudru Przepis na ciasto: Migdały mielimy(...)ognia i czekamy aż trochę ostygną. Masa powinna zacząć tężeć w temperaturze pokojowej. Lekko tężejące truskawki wykładamy na blat ciasta i rozprowadzamy równomiernie. Przykrywamy kolejną warstwą ciasta. Z wiśniami postępujemy analogicznie. Przepis na masę kokosową: Z puszki bardzo mocno schłodzonego mleka kokosowego oddzielamy tylko twardą część. Możemy wykorzystać także domową śmietanę kokosową . Śmietankę kokosową przekładamy do garnka i ubijamy mikserem
Dieta bez mlekaSkładniki: 1 mały jogurt naturalny (zimny) 3/4 łyżki nasion chia 1/2 – 3/4 łyżeczki matchy kulinarnej od Moya Matcha ulubione owoce lub konfitura: u mnie wiśnie z kardamonem kilka listków świeżej mięty syrop z agawy o smaku malinowym do polania deseru Przygotowanie: Zimny jogurt mieszamy dokładnie z zieloną herbatą matcha i nasionami chia*. Odstawiamy na kilka minut. Następnie przekładamy(...)pucharka. Na wierzch wykładamy ulubione owoce lub konfiturę – u mnie wiśnie z kardamonem, zdobimy listkami świeżej mięty. Całość polewamy delikatnie syropem z agawy (u mnie o smaku malinowym). Podajemy od razu. *jeśli lubicie słodsze desery możecie dodać na tym etapie odrobinę syropu z agawy Smacznego Zachęcam Was do odwiedzin strony Moya Matcha
Słodkie okruszkisamemu łącząc po 1/3 łyżeczki zmielonej gorczycy, kolendry ziela angielskiego, goździków, anyżu gwiazdkowego, cynamonu, kminku , słodkiej papryki, otartego majeranku) 2 łyżki miodu 6 łyżek oleju 250 g mrożonych wydrylowanych wiśni 1 pomarańcza 1 łyżka mąki Mięso marynujemy przez noc w marynacie przygotowanej z oleju, przypraw i miodu, dokładnie obtaczając mięso i zostawiając w lodowce pod przykryciem. Na drugi(...)dzień przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, obok mięsa wykładamy mrożone wiśnie, dodajemy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, przykrywamy pokrywką i pieczemy mięso ok 1 godziny w temperaturze 180 C. Jeżeli udziec waży powyżej 1 kg czas pieczenia może wydłużyć się do 1,5h. Przed wyjęciem z piekarnika mięso odkrywamy a do powstałego sosu dolewamy 1/4 szklanki wody rozrobioną
W kuchennej krainie