Luty już za nami. Z francuskiego menu największym zainteresowaniem cieszył się kurczak w winie oraz desery wprowadzone w ramach słodkiego piątku, czyli creme brulee i tarta tatin . Czas rozpocząć podróż w nowe rejony. Kierunek? Chiny! Przewertowałam swoje półki w poszukiwaniu książek o kuchni chińskiej i nie znalazłam na nich tyle tytułów ile bym sobie życzyła
W kuchni wieczoremSkładniki: pierś kurczaka 30 dag, mięso indyka 35 dag, mielone drobiowe 20 dag, peklosmaczek K 2 łyżeczki płaskie, żelatyna 2 łyżeczki, przyprawa Natura Smak-John 3 łyżeczki płaskie, woda zimna 3/4 szklanki umyte mięso i osuszone na ręczniku papierowym pokroić na 2-3 cm kawałki/paski, włożyć do miski i dodać świeże mięsko mielone wsypać peklosmaczek, przyprawę John, żelatynę, wlać
W Mojej Kuchni LubięMoją uwagę przykuł między innymi kalafior Romanesco, którego po chwili już kupiłem :) Na pierwsze danie z nim wybrałem makaron tagliatelle, którego już chwilę nie jadłem :) Poprzednio robiłem go z kurczakiem i warzywami . Tym razem wybrałem tylko kalafior romanesco i kiełki słonecznika. Zdradzę już wam, że romanesco ma wyczuwalny orzechowy smak i jest dużo lepszy od zwykłego kalafiora, a do tego
Parowar Facetasmaków i szczerze polecam ją w takim wydaniu. Dodatkowo jest to pomysł na szybki obiad, produkty z puszki nie wymagają długiej obróbki termicznej. 200g kaszy jaglanej 2 filety z kurczaka 2 duże czerwone cebule 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 4 średniej wielkości pomidory lub puszka pomidorów krojonych 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonego
Szefowa kuchniSkładniki: wątróbki z kurczaka 50 dag, mąka pszenna 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, masło 2 łyżki, pory 4 większe, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżeczki, sól morska 3/4 łyżeczki, papryczka chilli 1 średnia wątróbkę oczyścić z błonek, tłuszczyku, opłukać i na ręczniku papierowym osuszyć na gorącym oleju z masłem zrumienić obsypaną mąką wątróbkę i przełożyć
W Mojej Kuchni Lubięlubimy to danie. Placki zawsze są u mnie z tego sprawdzonego przepisu, natomiast farsz zmienia się w zależności od tego jakimi składnikami dysponuję. Gdy np.zastępuję wieprzowinę kurczakiem, zamiast fasoli , używam kukurydzy i smakuje równie wybornie.Polecam. Składniki na placki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki kukurydzianej pół łyżeczki soli 3 łyżki oleju woda, tyle ile zabierze mąka
Gosia gotujewłaśnie w takiej słodko-kwaśnej wersji. Jabłka po uduszeniu świetnie zastępują surówkę, a całe danie wybornie smakuje z ryżem ugotowanym na sypko, polecam. Składniki : 500 g wątróbki z kurczaka 2 średnie winne jabłka 1 duża cebula pół garści rodzynek sol, pieprz do smaku szczypta majeranku 2-3 łyżki oleju Dodatkowo : 1/2 czerwonej świeżej papryki listki pietruszki szczypta słodkiej
Gosia gotujemoim przypadku z własnej działki. Twarde, jędrne, kwaśne, ale nie przekiszone. Idealne do zupy i wszelkiego rodzaju sałatek. Polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 1 korpus z kurczaka 1 marchewka 1 cebula kawałek selera korzeniowego 2-3 ziemniaki 6 kiszonych ogórków 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe pęczek koperku natka pietruszki do dekoracji 100 g gęstej
Gosia gotujeMamą pieczemy w piekarniku kurczaka na niedzielny obiad czy mięso do chleba, zawsze przy okazji wkładam na osobną blaszkę porcje warzyw. Są to z reguły ziemniaki, buraki,papryki i cukinie, z których można zrobić pyszne pasty i sałatki, jednocześnie oszczędzając energię. Zapraszam po przepis. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 2 jajka 150 g tuńczyka w oleju
Gosia gotujegeneralnie smakują mi we wszystkich wytrawnych potrawach, najbardziej chyba sosach, choć zupa grzybowa również należy do moich faworytów. Zrobiona na rosole jest wyborna, zatem polecam. Składniki: 1 korpus z kurczaka ( u mnie 500 g) 1 duża marchewka 1 nieduży por 2 nieduże ziemniaki garść suszonych podgrzybków 350 g pieczarek garść mrożonego koperku 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz
Gosia gotujeUwielbiam pasty do pieczywa i robię je dosyć często. Z kurczaka, jajek, czy taką jak ta typowo wegetariańską. Są świetną alternatywą dla kupnych serów czy wędlin, oprócz tego można ją doprawic ulubionymi przyprawami. Składniki: 1 duze dojrzałe awokado 150 g niskotłuszczowego sera feta 2 łużki majonezu 1 łyżeczka pokrojonej zielonej bazyli i tymianku sól i pieprz do smaku
Gosia gotujejest, bo wolę dania mniej płynne, aczkolwiek nie koniecznie miesne. To jest jednak zupka z warzyw z mojej działki, jak jej nie kochać ? :) Składniki: 2 udka z kurczaka (0,5 kg) 50 dkg mlodych buraczków 30 dkg fasolki szparagowej 2 średnie młode ziemniaki 20 dkg białej kapusty 1 srednia marchewka 1 średnia cebula 10 cm pora
Gosia gotujeprzynajmniej raz w miesiacu, starając się o urozmaicenie składników i smaków. Dzisiaj proponuję tę tradycyjną z wieprzowych nóżek z wołowym antrykotem. To chyba mimo wielu innych... galaretka z kurczaka , goloneczka w galarecie , skrzydełka w galarecie mój faworyt, zatem polecam. Składniki: 4 nieduże nózki wieprzowe (1,5 kg) antrykot wołowy ( 0,5 kg) 1 duża cebula 2 marchewki
Gosia gotujeWymieszać dodać ocet, olej, miód, przyprawę do piernika, sól i pieprz. Ponownie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut, Podawać do obiadu, u mnie było to filet z kurczaka lub jako dodatek do kanapek. Smacznego
Gosia gotuje