się wziąć w końcu za coś:) Tym razem pyszny obiad. Wizualnie może na kolana nie powala, ale smakiem nadrabia, wierzcie mi. Składniki na 4 porcje: 4 udka kurczaka 200 g ryżu 3 łyżki oliwy 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 czerwona papryka 1,5 szklanki rosołu drobiowego (może być z kostki) 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka nitek szafranu(...)pokrojoną w cienkie paski paprykę. I dodajemy to do udek wraz z liściem laurowym. Rosół mieszamy z koncentratem pomidorowym i namoczonym w łyżce wody szafranem i wlewamy do kurczaka. Całość przykrywamy ryżem (surowym). Nie mieszamy, tylko przykrywamy. Przykrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, posypujemy groszkiem (jeśli konserwowym to odsączonym
Marder&Marder ManufactureKilka miesięcy temu opisywaliśmy bardzo fajne przyprawy firmy Knorr. Do kurczaka, do gyrosa, do mięs i takie tam. Ogólne wrażenia były naprawdę pozytywne. To były bardzo dobrze dobrane, w sam raz zbilansowane mieszanki przypraw. Postanowiliśmy więc iść za ciosem i chcemy przedstawić Wam cykl 5 wpisów. Pięć, bo tyle właśnie jest nowych esencji do sosów Knorr. Ten produkt na tyle(...)niektórym z Was nie będzie się chciało tyle czasu stać przy garach. Rozumiemy to :) A wkrótce kolejne przepisy z użyciem tych esencji. W kolejce czekają: do potrawki z kurczaka, do sosu pieczarkowego, do sosu pieczeniowego jasnego i ciemnego. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój
Marder&Marder Manufactureżółtym-można powiedzieć klasyczny zestaw obiadowy, jednak niezupełnie, smaku dodaje panierka z mielonych orzechów laskowych całość komponuje się znakomicie, jednym słowem mówiąc nieskromnie- pycha! Składniki 1 podwójny filet z kurczaka 4 łyżeczki majonezu 1/2 małego pora 4 suszone pomidory 50 g sera żółtego sól morska do smaku pieprz grubo mielony do smaku Panierka; 2 jajka mąka pszenna 1/2 szklanki mielonych
Wanilia i Kardamondodatkiem delikatnego kalafiora i aromatycznymi ziołami, jakimi dostałam od firmy Rafex to propozycja na obiad zarówno ten codzienny jak i niedzielny. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka kilka różyczek kalafiora 4 duże liście sałaty 1 kulka sera mozzarella 1/2 pęczka szczypioru z dymki sól do smaku 1 płaska łyżka ziołowej przyprawy do drobiu Rafex w swoim
Wanilia i Kardamongniazdo z farszem. Najlepiej smakuje kiedy przygotowuje się je we dwoje ;) Składniki: 70 dag ziemniaków, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany, 0,5 kg filetów z kurczaka, 15 dag pieczarek, 2 papryki, 2 marchewki, cebula, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, ostra papryka, bazylia, oregano, pietruszki natka do posypania. Przygotowanie: Pokroić filet(...)kurczaka. Podsmażyc na maśle z cebulką i marchewką. Dodać wodę do podduszenia. Dodać pokrojoną paprykę i pieczarki, nadal dusząć. Przyprawić solą i przyprawami. Ziemniaki obrać, ugotować i przedusić. Wymieszać z masłem i śmietaną. Na blasze wyłożonej papierem formować gniazda z ziemniaków. Zapiekać do zarumienienia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na gniazda nakładać farsz i się zajadać :)\ Smacznego
ChilliJemypapryka sałata Sos: 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki soku z cytryny pieprz, sól bazylia, zioła prowansalskie, oregano 5 ziemniaków umytych, ale nie obranych ze skórek duża pierś z kurczaka bułka tarta mleko + jajko Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy. Ziemniaki kroimy w ósemki. Kurczaka kroimy na małe części. Obtaczamy w jajku połączonym z mlekiem
ChilliJemyprzyszedł wasz czas :) Uwielbiam te porę roku, uwielbiam kurki i uwielbiam Ciocię Halinę za ich dostarczenie :) Zapraszam Was na wersję kurkowo- obiadową. Składniki: 40dag kurek 2 duże piersi z kurczaka 5 ząbków czosnku 4 łyżki sosu sojowego 400ml śmietany 18% łyżka cytryny duża cebula makaron spaghetii natka pietruszki sól, pieprz oliwa bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra, oregano Przygotowanie: W miseczkę(...)wlać 2 łyżki oliwy. Dodać sól, pieprz, przyprawy, wyciśnięty czosnek i wymieszać. Umyte i osuszone piersi z kurczaka zapanierować i zostawić pod przykryciem na ok godzinę. Piekarnik rozgrzać do 160stopni i piec przez 4o minut. Po 20 minutach podlać piersi sosem sojowym. Kurki umyć delikatnie i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę razem
ChilliJemywymyślone już dawno, a jednak troszkę pozmieniałam. Pasty oczywiście ostatecznie nie użyłam, a zastąpiłam ją czymś dużo bardziej.. puszystym! Serkiem Almette z czosnkiem niedźwiedzim. 3 litry wywaru z kurczaka 2 główki czosnku 3 kromki chleba 3 średnie ziemnaki 1 opakowanie serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim 1 surowe jajko twardy ser żółty tłuszcz do smażenia przyprawa uniwersalna do zup natka(...)pietruszki Czosnek przeciskamy przez praskę i zezłacamy na niewielkiej ilości oleju. W wywarze kurczaka, doprawionym przyprawą uniwersalną, gotujemy do miękkości pokrojone w kostkę ziemniaki, po czym całość miksujemy. Do gładkiego wywaru przekładamy podsmażony czosnek i podgotowujemy kilka chwil. Jajko roztrzepujmy widelcem i przelewamy do wrzącej zupy ciągle mieszając. Puszysty serek Almette przekładamy do sporej miseczki i dokładnie rozrabiamy
Kuchenna Kontrrewolucyaszkoda, by oscypek się zmarnował. Osobiście nie przepadam za kanapkami z serem, więc wymyśliłam coś o wieeele smaczniejszego, choć może nieco bardziej czasochłonnego. (dla dwóch osób) 1 podwójna pierś kurczaka 1 wędzony oscypek po łyżce stołowej: miodu, oleju, posiekanego cząbru, pietruszki, rozmarynu (zioła mogą być suszone) półtorej łyżeczki soli i pieprzu folia aluminiowa Pierś dzielimy na połowę, każdą(...)lekko rozbijamy. Miód, olej, zioła oraz sól i pieprz dokładnie ze sobą ucieramy i tak przygotowaną masą nacieramy kurczaka. Przyprawione mięso dobrze jest odstawić na jakiś czas do lodówki (u mnie trwało to calą noc, im dłużej w marynacie, tym smakuje lepiej ;) ). Po leżakowaniu, w rozbitą pierś wkładamy odpowiedni do długości plastra, a grubości około 2 centymetrów, kawałek oscypka. Najpierw
Kuchenna Kontrrewolucyaniedzielny obiad. Ponieważ ktoś zarzucił mi nieznajomość kuchennych podstaw, tłumaczę jeszcze raz, iż wpis jest z przymrużeniem oka, a przepis jest po prostu na kawał porządnego, pieczonego pysznego kurczaka. ;) "Tam, bracie, zamawiasz nie z karty, ale z głowy: Kaczka faszerowana gęsią, gęś faszerowana kaczką. Kartofle nadziewane szpinakiem, szczupak w rosole..." 1 kura (lub po prostu spory kurczak ;) ) po 4 łyżki
Kuchenna KontrrewolucyaJedno z lepszych dań z kurczaka, jakie udało mi się ostatnio wymyślić. Proste, przyjemne i dość uniwersalne. I... chyba muszę zacząć nadawać daniom jakieś wykwintne nazwy.. Opisowe przestają mieścić mi się w ramce. ;) (dla 2 osób) 0,5kg piersi kurczaka łyżka soku z cytryny po łyżeczce - cząbru, macierzanki (tymianku) cytrynowej, rozmarynu łyżka oleju łyżka warzywnej przyprawy uniwersalnej pieprz mielony
Kuchenna Kontrrewolucyawersji, którą uwielbiam, a która jest całkowicie moja i nie zawiera grama kurkumy, która w drobiu obrzydła mi już nieodwracalnie. Przepis na marynatę jest na całego, około półtorakilogramowego kurczaka. Składniki dobrze ze sobą łączymy i ucieramy z olejem, po czym nacieramy nią dobrze mięso. Przygotowanego kurczaka najlepiej odstawić do lodówki na całą noc, by przejął aromat przypraw. Po leżakowaniu
Kuchenna KontrrewolucyaCzosnek miażdżymy lub drobno siekamy i mieszamy z papryką w proszku i 2 łyżkami przyprawy warzywnej (można użyć około 2 łyżek oleju, ja jednak nie widziałam takiej potrzeby). Nacieramy kurczaka mieszaniną przypraw i odstawiamy go do lodówki przynajmniej na godzinę. W tym czasie cebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy ją na dwóch łyżkach masła do zezłocenia. Zwiększamy temperaturę(...)przypaliło. Cebulę i koncentrat przesmażamy przez około 2 minuty cały czas mieszając. Dorzucamy do nich drobno pokrojony cieniutki plasterek selera, zalewamy dwiema szklankami wody. Całość przegotowujemy. Takim wywarem zalewamy kurczaka ułożonego w żaroodpornym naczyniu tak, by cały został przykryty,a na wierzch kładziemy gałązkę natki selera. Naczynie zamykamy. Mięso wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez około
Kuchenna Kontrrewolucyasporych ogórków kiszonych 2 ćwiartki kurczaka 1 porcja rosołowa 2 marchewki 3 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 1 pietruszka 2 łyżki masła pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, sól przyprawa warzywna/ kostki rosołowe Z ćwiartek oraz porcji rosołowej, z kilkom ziarenkami pieprzu i ziela oraz 4 liści laurowymi gotujemy wywar. Po zagotowaniu wody zdejmujemy szumowinę, a płyn solimy, wrzucamy kostkę rosołową(...)pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Na koniec łączymy wszystko z ogórkami i zagotwujemy. Doprawiamy solą oraz pieprzem, ewentualnie kwaśną śmietaną. Porcje podajemy z kawałkami kurczaka, posypane posiekanym koperkiem
Kuchenna Kontrrewolucyausmażonego już mięsa. Naprawdę świetna sprawa, o ile nie przesadzi się z wielkością użytego filetu... Ja prawie padłam po jednej porcji, ale warto było. ;) 2 porcje 1 mała pierś kurczaka 4 grubsze plastry żółtego sera 2 łyżki stołowe miękkiego masła 1 spory ząbek czosnku kilka gałązek świeżej natki pietruszki sól morska świeżo mielona świeżo mielony czarny pieprz słodka papryka
Kuchenna Kontrrewolucya