dipów, które idealnie komponowały się z poszczególnymi rodzajami mięs. Dipy te to: dip morelowy: konfitury z moreli, sok z limonki, chili, pieprz czerwony, sól dip włoski: pieprz młotkowy pieprz, tuńczyk w oleju, majonez, sok z cytryny, pomidorów bez skórki z puszki, sól dip ananasowy: ananas świeży, musztarda Dijon, olej, mięta, miód, imbir dip indyjski: curry, mango, oliwa, mięta, miód, cytryna
Kuchenne Wariacjeogarnięcie (czytaj porządki ) domu i przygotowanie czegoś do jedzenia na następny dzień, tak aby sobota była dla mnie rzeczywiście dniem wolnym, całkowicie przeznaczonym na relaks. Zazwyczaj dodaję do niej tuńczyka , ale może też być w wersji z szynką gotowaną. Do tego świeży szczypiorek i ogórek, jajko na twardo oraz odrobina sosu i jedzenie gotowe". Czytaj więcej
Wiem co jemfotel. Jadłem już kilka razy u różnych ludzi, jadłem swoje własne, jadłem w restauracjach, ale to był kompletny masakrator. W pozytywnym znaczeniu of kors :) Była też makaronowa sałatka z tuńczykiem (albo inną rybą - prawdę mówiąc nie pamiętam już - w końcu spora ilość alkoholu niezbyt pozytywnie wpływa na proces percepcji i zapamiętywania), było chili con carne, była w ramach przekąski quesadilla
Marder&Marder Manufacturefajny gęsty krem. Można jeszcze posypać dodatkowym serem i pieprzem. I od razu podawać. Bezwzględnie trzeba spożywać na ciepło. A na koniec ciekawostka: istnieje również morska wersja carbonary: z tuńczykiem zamiast boczku. I możliwe, że za jakiś czas wam ją pokażemy :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto
Marder&Marder ManufacturePoniższą propozycję trudno nazwać mianem przepisu - ot, ugotowany (dokładniej - zalany wrzątkiem) kuskus z dodatkiem puszkowego tuńczyka i kiełkami. Jednakże atuty ma niezaprzeczalne! Jest super szybki w przygotowaniu, można go zapakować do pracy i zjeść w wariancie zarówno na ciepło jak i na zimno a co najistotniejsze - jest dietetyczne i szalenie zdrowa! Liczę, że Was przekonałam
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaNie wiem czy macie podobnie jak Ja ale gdy mnie najdzie ochota na wędzoną rybę to już nie odpuści! ;) Ostatnio znów pojawiły się w mojej Biedronce
upichconaMój dzisiejszy obiad, ostatnio jestem maniakiem sałatek ;) chodzi mi po głowie sałatka z tuńczykiem, może w ten weekend coś wypróbuję ;) pamiętajcie zagłosować na mają zapiekankę bananową poprzez kliknięcie "lubię to" TUTAJ Składniki (1 porcja): 1 jajko miks sałat 0,5-1 pierś z kurczaka (upieczona), ja użyłam mięsa z tego przepisu 2 łyżki kukurydzy (bez dodatku cukru
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjaglaną manię ;) Trochę się naczytałam o jej zbawiennych właściwościach ;) Istotną cechą jest to że ODKWASZA organizm ;) W tym tygodniu łączyłam ją z indykiem, szpinakiem, pomidorami, brokułami a także tuńczykiem, a wcześniej również na słodko z jabłkiem i cynamonem, ze wszystkim wychodzi pyszna ;) Składniki (2 porcje): 100g kaszy jaglanej 200g koncentratu pomidorowego (najlepszy smakowo i moje must have to koncentrat
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTrochę trwało to testowanie, bo też trochę tych produktów było :) pokrótce przedstawię Wam każdy z nich (recenzje niektórych pojawiły się już na blogu ( powidła , pomidory suszone , dziki ryż , len , tuńczyk ), a reszta ukaże się dziś :) KAPARY: Kapary składają się w około 85 %. z wody, jednak pozostałe 15 proc. stanowi mieszkanka cennych składników. Znajdziemy w nich m.in. sporo witamin, zwłaszcza
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćminuty w gotującej wodzie, jednak ja preferuje go na surowo. Jarmuż ma dla mnie lekko gorzki posmak i wspaniale komponuje się z jajkami, rybą (zamiast orzechów można spokojnie dorzucić tuńczyka z puszki lub łososia) czy kukurydzą. Z uwagi na dodatek kaszy sałatką można się najeść i stanowi w sumie pełne danie objadowe. Składniki: pół paczki jarmużu puszka kukurydzy
Lubczyk i Waniliasię gotowcami z marketów które po pierwsze: często mają przykry octowy posmak a po drugie są solidnie zakonserwowane. Jeśli dodamy do tego małą ilość składnika głównego (np. pasty z tuńczyka często mają go 6-7 % a reszta to aromat) to czas najwyższy na zmianę. Będzie ona prosta i przyjemna, ponieważ samodzielne przygotowanie pasty jest banalnie proste. Dziś pokażę wam smaczną
Kuchnia PROzdrowotnaRekin to głównie delikatne, białe mięso. Brak tłuszczu i ości powinien zachęcić wszystkich do spróbowania go chociaż raz. Mięso w smaku i konsystencji przypomina dobrej jakości tuńczyka. Idealnie komponuje się z nim smak świeżej cytryny
Milion Smakówjestem wielką miłośniczką sałatek ale mam kilka swoich ulubionych. Zdecydowanie preferuję te kolorowe, z dużą ilością warzyw i jednocześnie sycące. W poniższym przepisie sycącym składnikiem jest tuńczyk z puszki w sosie własnym. Do tego miks zdrowych i smacznych warzyw: awokado, rzodkiewka, zielony ogórek, seler naciowy i sałata. Sprawdzi się jako lunch do pracy lub kolacja
Milion SmakówKolejna z sałatek jajecznych, tym razem z dodatkiem tuńczyka i czerwonej fasoli. Wraz z zieleniną w postaci liści rukoli i kiełków rzeżuchy tworzy solidną porcję "zdrowych kalorii
Milion Smakówdaktylami powinny poprawić Wam humor. Polecamy Wam też gofry z ricottą i borówkami, bajgle z niebieskim serem pleśniowym i gruszką, chrupiącą bagietkę z serkiem, łososiem i koperkiem, pastę z tuńczyka, jajek i białego sera, frittatę z czymkolwiek dusza zapragnie. Jeżeli macie dzień wolny, możecie spakować wszystko do koszyka, zabrać koc, badmintona i zjeść wszystko na świeżym powietrzu. Możecie też wykorzystać
GRUBY WAŁEKnasunęła Ciprianiemu skojarzenie z barwami prac renesansowego malarza – Vittore Carpaccio, którego nazwisko dało nazwę temu prostemu, ale wytwornemu daniu. Obecnie carpaccio przygotowuje się także z dziczyzny, łososia lub tuńczyka, jednakże pamiętajmy, że to tradycyjne opierało się na wołowinie. Aby przyrządzić dobre carpaccio potrzebne jest intensywnie czerwone, nieposiadające żyłek mięso. Jeżeli kupujemy je w kawałku, najwygodniej je lekko zmrozić
Bon Ton Italiapaski lub talarki i dodaję na rozgrzaną patelnię po czym od razu wbijam jajko i smażę do ściętego białka. - z rybami z puszki W tej opcji polecam łososia lub tuńczyka w oleju. Nie używam wtedy dodatkowo masła lub oliwy gdyż ryby z puszki same w sobie są już nasączone tłuszczem. Rozgrzewam patelnię, wrzucam drobne kawałki rybki, chwilę smażę, wbijam jajko
upichconaczasu na gotowanie, a co dopiero na pisanie. W związku z tym wrzucam przepis z archiwum. Pizza na drożdżach. Oczywiście można użyć ulubionych dodatków, ale mi najlepiej smakuje z tuńczykiem z puszki, kukurydzą i papryką. Oprócz tego pieczarki i ser. Sos przeważnie wykonuję z passaty pomidorowej (kartonik) z oliwą i łyżeczką octu winnego i ziołami. Na razie umieszczam samo ciasto
Lubczyk i Waniliawędzone oraz mrożone ryby i owoce morza nasze ślinianki zaczęły mocniej pracować! Krewetki duże i małe, ośmiornice - od malutkich baby do całkiem pokaźne okazy! Kalmary, wiele odmian małży, ostrygi, tuńczyki, dorady i piękne raki! A to wszystko na wyciągnięcie ręki! Za każdym razem zachwyca nas ten wybór i za każdym razem wychodzimy z czymś nowym do spróbowania! Pogoda nas ostatnio
Plate of Joyminut ,zmiksować na gładki sos . Dodatkowo : szparagi ,pół pęczka ,odłamać twarde końce i obgotować w wodzie przez 2 minuty ,przelać zimną wodą i ułożyć na pizzy lekko dociskając . Tuńczyk ,pomidorki koktajlowe ,nie za dużo ,szparagi są najważniejsze. Pieczemy pizzę w 220 stopniach przez około 20 minut
Ladylaura.zupełnie przypadkowych składników powstała cudowna sałatka. Smaczna, zdrowa, syta i niezwykle szybka w przygotowaniu. Składniki: kasza gryczana ser sałatkowy typu feta (ja użyłam z mleka koziego) pomidorki koktajlowe tuńczyk w sosie własnym cebula sól majonez Sposób przygotowania: Kasze gotuj 8 minut w osolonej wodzie. Następnie pokrój kozi ser, pomidorki i cebulkę i dodaj do kaszy. Podaj z odrobiną majonezu
Wielki apetytMięso kroi się w cieniutkie plasterki lub rozbija na cieniuteńkie “kotleciki” i serwuje jako przystawkę. Obecnie pod nazwą carpaccio rozumiemy dania przygotowane z cienko pokrojonego mięsa, ryb (łososia czy tuńczyka), warzyw i owoców. Buraki są bogatym źródłem kwasu foliowego i manganu. Kwas foliowy jest niezbędny w procesie syntezy i naprawy naszego DNA, a także bierze udział w produkowaniu czerwonych ciałek
W kuchni KatieSkładniki: makaron duże muszle 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę 1 słoiczek tuńczyka w sosie własnym, odsączonego 1 jajko ugotowane na twardo drobno posiekane 1 cebula dymka, bardzo drobno pokrojona 1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej 2 łyżki opłukanych kaparów 1 łyżka poszatkowanych liści pietruszki sól, pieprz czarny do smaku
Malinowe PocałunkiBardzo szybko się robi, są bardzo sycące i bardzo smaczne. Zimą świetnie smakują z ryżem i mięsem mielonym z chili, latem np.cukinią, pomidorami z dodatkiem ziół i tuńczyka. Z tego co czytałam to do farszu część osób dodaje ryż surowy, ja wolę dodać podgotowany wówczas mam pewność, że nie będzie twardych ziarenek. Dla 2 osób Potrzebujemy: 2 duże czerwone
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Produkty: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2 puszki kukurydzy 1 duża cebula 10 jajek 3 łyżki majonezu sól
Ugotujmy Cośpapryczki Peperoni – ostra odmiana salami Prosciutto – szynka Pomodoro fresco – świeże pomidory Salame picante – pepperoni lub ostra salsiccia Salsa di pomodoro – sos pomidorowy Salsiccia – włoska biała kiełbasa Tonno – tuńczyk Wurstel – parówka, często wkrajana na pizzę pokrojona w plasterki, a czasem przekrojona wzdłuż na pół
Bon Ton Italiałososiem pasta jajeczna z sardynkami łososiowa przekąska łosoś z goma wakame i truskawkami łosoś z burakiem i jajkiem przepiórczym pomarańczowy łosoś z jajkiem łosoś z truskawkami tuńczyk w palonym sianie tartinki malinowe z wariacją z wątróbek szybkie i łatwe mini kanapeczki łosoś i pstrąg z granatem na chrzanowej śmietanie liczi w szynce dojrzewającej pomidorki
królestwo garówuzyskujemy wino potężne, z aromatami wiśni, śliwki oraz pieprzu. Wino jest krągłe z łagodnymi taninami. Z bardzo długim finiszem. Wyczuwamy w nim nuty czekolady i rodzynek. Polecane do surowego tuńczyka, sushi i dań kuchni indyjskiej, tajskiej i wietnamskiej. Ale chyba „ go szkoda”, idealne do powolnego sączenia. Po otwarciu przelać do karafki celem napowietrzenia. Wspaniałe wino. Generalnie wina Monte
królestwo garówmarynaty i sosy pstrąg z grilla pstrąg z pieczarkami stek z tuńczyka pierś z kurczaka z serem z pleśnią niebieską pałeczki z kurczaka szaszłyki z kurczaka udka z kurczaka roladki z indyka pierś kaczki pierś z gęsi kaczka z grilla T-bone z grilla górka cielęca z grilla żeberka karkówka karkówka
królestwo garówstonowany. Ogólnie przyjemne wrażenie. Navona to restauracja włoska a więc w menu oczywiście jest pizza, risotto, makarony... oraz przystawki w stylu włoskim: vitello tonatto (plastry cielęciny w sosie z tuńczyka), bruschetta, carpaccio, sałaty.... Karta win jest krótka. Znajdziemy w niej między innymi kilkanaście win w cenie do 100 zł za butelkę. Jak na restaurację specjalizującą się w kuchni włoskiej
królestwo garówCava Rose Noche Y Dia. Jako pierwsze danie na stole pojawiły się wspaniałe małże Św. Jakuba z orzeszkami pini, kalafiorem i rodzynkami. Kolejnym daniem był tatar z tuńczyka, podany na dwa sposoby. Drobno krojony na sałatce z ogórków oraz w plastrach, opiekany podany z dressingiem z rokitnika, a do tatara piłyśmy Pascal Bellier Cheverny 2012. Następnie otrzymałyśmy terrinę
królestwo garówcukru, 2 jajka, 250 ml ciepłej wody, oliwki olej do głębokiego smażenia Oliwki bez pestek, z nadzieniem lub bez. Jeżeli nie mają nadzienia możemy włożyć do środka morele suszone, tuńczyka z puszki, ja użyłam suszoną żurawinę. Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, jajka, sól, cukier, oliwę i wodę. Wyrobić. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Ponownie wyrobić i znowu odstawić
królestwo garówMihaeli Istenič. Wino leżakowało na drożdżach przynajmniej 18 miesięcy. Druga fermentacja następuje w butelce. Winogrona zbierane są ręcznie we wrześniu. Barbara stanowiła wspaniałe tło dla przystawek: - ceviche z tuńczyka ze świeżym awokado z dresingiem limonowym i sorbetem z rukoli, - sałatki z rukoli i szpinaku z figami, kozim serem i dresingiem orzechowym balsamico. No. 1 Cuvee Speciale - 70% chardonnay
królestwo garówryby wędliny i sery, które posłużyły nam do przygotowania kolacji. Ale o kolacji niedługo. W ofercie Złota Hiszpanii jest szeroki wybór ryb i owoców morza: turboty, barweny, sardynki, boquerones, tuńczyk błękitnopłetwy, dorady dzikie i hodowlane, żabnice, piotrosze... krewetki, ostrygi, małże.....i wszystko świeże.... Dostawa w każdy czwartek. zastawa
królestwo garówryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... 5. Sałatka/pasta kanapkowa z pora 6. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych 7. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 8. Sałatka Jarzynowa 9. Sałatka Fasolowa 10. Sos tatarski mocno grzybowy 11. Sałatka 3 sałaty - świeża, z bukietem sałat
Wypisz WymalujMoje ulubione potrawy z poprzedniego roku :D Zaczęło się rok temu w STYCZNIU od SUSHI LUTY Buziaczki- ciasteczka serowe z jabłkiem w MARCU jak w garncu:P Faszerowane tuńczykiem śniadaniowe bułeczki z jajkiem KWIECIEŃ: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym W MAJU jak w raju: Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym wakacyjny CZERWIEC Tarta z ciasta francuskiego
MarciochaKucharzynaszej kuchennej kołyski. Pewniaki, które robiliśmy jako pierwsze kulinarne eksperymenty i od tej pory zawsze wychodzą. Dla mnie jednymi z takich przepisów są: ciasto z owocami czy sos z tuńczykiem . Dziś kolejny z nich- sos curry na bazie beszamelu. Przepis na ten sos poznałam na jednej z pierwszych randek w moim życiu (nie z KonQbkiem- ta, ta , taaaam;)). Myślę
les mirabelleskawałkami warzyw i upieczony - pycha!). Trzeba byłoby za to zapłacić 9,90zł - trochę dużo, jak na 15-stocentymetrowej długości bułkę z dodatkami. PS. W opcji wegetariańskiej jest również tuńczyk... (?!) . Vegan mayo The recipe from sisters Linda and Malwa. A delicious vegan addition which tastes like the one with eggs. It tastes best when prepared using rice milk. In the photo
Qlinarnie i Qlinarniesałatka paprykowa 4. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... 5. Sałatka/pasta kanapkowa z pora 6. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych 7. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 8. Sałatka Jarzynowa 9. Sałatka Fasolowa 10. Sos tatarski mocno grzybowy 11. Sałatka 3 sałaty - świeża, z bukietem sałat i serkiem, 12. Sałatka
Wypisz Wymalujpoście pragnę przypomnieć kilka dań. MAKARON ZE SZPINAKIEM I KAWAŁKAMI KURCZAKA MAKARON Z BROKUŁAMI I KURCZAKIEM SOS CARBONARE Z MAKARONEM MAKARON WEDŁUG OKRASY SPAGHETTI BOLOGNESE MAKARON Z TUŃCZYKIEM TAGLIATELLA Z SOSEM GRZYBOWYM MAKARON MUSZLE ZE SZPINAKIEM SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyPasta z makreli to obok pasty z tuńczyka jedna z popularniejszych rybnych past. W dzisiejszym przepisie pokażę Wam jak zrobić pastę w której pozbędziemy się makrelowego zapachu i sprawimy że pasta będzie wyrazista w smaku. Najważniejsze to kupienie dobrej makreli - nie przesolonej i prawdziwie wędzonej, kolejnym ważnym składnikiem jest cebula - to ona niweluje różnorakie posmaki. Użyjemy też ostrej musztardy rosyjskiej
Kuchnia PROzdrowotnaPasta, często w niej rybką jest tuńczyk tym razem pyszna makrelka wędzona Czytaj więcej
Pasja tworzeniaŻYCZĘ SMACZNEGO! UWAGI:przygotowałam ponadto pizzę z tuńczykiemkiem.Tuńczyka należy wcześniej dobrze odsączyć na sitku.Cebulę pokroić w cienkie krążki i wymieszać z niewielką ilością soli,by zmiękła.Przygotowałam również pizzę z pieczarkami.Umyte ,osuszone pieczarki pokroiłam w cienkie plasterki i rozłożyłam na cieście
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!duże doświadczenie w różnego rodzaju produktach strączkowych i to mnie przekonało. Pasztet okazał się mało problemowy, a do tego bardzo smaczny. Jest bardziej kruchy od poprzedniego mojego pasztetu z tuńczyka, ale to nie ujmuje mu ani w smaku, ani w wyglądzie. Już nawet wpadł mi pomysł co mogę w przyszłości do niego dorzucić, będę informować na bieżąco
Blondynka GotujeSałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... 3. Sałatka/pasta kanapkowa z pora 4. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych 5. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 6. Sałatka Jarzynowa 7. Sałatka Fasolowa 8. Sos tatarski mocno grzybowy 9. Sałatka 3 sałaty - świeża, z bukietem sałat i serkiem
Wypisz WymalujŻona Ma uwielbia tę zapiekankę, więc dziś ukłon w jej stronę. Smacznego Kochanie! Będziemy potrzebować: -płat polędwicy z dorsza, świeżego -płat wędzonego na zimno łososia -kawałek świeżego tuńczyka -płat świeżego śledzia, ja kupiłem filet ze skórą, więc go obieram -ok 400 ml mleka -puszka groszku konserwowego -puszka kukurydzy konserwowej -kg ziemniaków ugotowanych -łyżeczka masła -por, część biała, posiekany -szalotka posiekana
BaRepasprzy niej występuje, bo nie ma mowy aby się "przejadła".INNE SAŁATKI NA SZYBKO:1. KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH (łódeczki pomidorkowe)2. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I...3. SAŁATKA TUŃCZYKOWA (z kapustą pekińską, ryżem i...)4. SAŁATKA/PASTA KANAPKOWA Z PORA5. SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ANANASEM6
Wypisz WymalujBrzmi przecież tak banalnie a jest po prostu przepyszna! INNE SAŁATKI NA SZYBKO:1. KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH (łódeczki pomidorkowe)2. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I...3. SAŁATKA TUŃCZYKOWA (z kapustą pekińską, ryżem i...)4. SAŁATKA/PASTA KANAPKOWA Z PORA5. SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ANANASEM6
Wypisz Wymalujamfiteatr :)Na Placu Wolności, tuż obok Zielonego Mostku, znajduje się Grabówka, a Grabówce są najlepsze naleśniki na świecie. A sałatka w trzech wersjach (jarska, z szynką i oliwkami, z tuńczykiem i kaparami) jest jeszcze lepsza! Próbowałam odtworzyć ją w domu wielokrotnie i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. To taka sałatka, do której można ciągle dodawać coś nowego i z powodzeniem
bistro mamaświętami szukałam pomysłu na obiad.W lodówce niemal pusto, bo ciągle zakupy nie zrobione. Ale jest makrela. tylko pomysłu na nią mi brakuje...Są drożdże.Są jajka.Czarne oliwki.Uwielbiam pizzę z tuńczykiem.Dlaczego nie spróbować z makrelą?Miałam pewne opory, ale niepotrzebnie. Wyszła rewelacyjna!Zmieniłam proporcje w cieście, które robiłam do tej pory.Jest cienkie i ma chrupiące brzegi. Pozostanę przy
bistro mamakażdej chwili z tego co Wam akurat zalega w lodówce, wykorzystując resztki jedzenia i nic się nie zmarnuje. Możecie użyć plastrów żółtego sera, salami, bekonu, krewetek, pomidorków koktajlowych, oliwek, tuńczyka albo resztek pieczeni z obiadu. Cokolwiek tylko przyjdzie Wam do głowy! Chleb zawsze możecie zamienić na żytni lub inny ulubiony, każdą zaś jego warstwę przełożyć smakowym serkiem lub posmarować tylko
Słodko-Słony Świat IlonyMuffiny "Leśny mech" 2. Babeczki Michałki3. Muffiny z Princessą4. Kruche wiatraczki5. Mini Szarlotki6. Rurki z kremem7. Rogaliki z NutelląSAŁATKI:1. Brokułowa2. Żółta sałatka3. Sałatka ryżowa po węgiersku4. Tuńczyk w muszelce5. Sałatka makaronowa z tuńczykiem6. Sałatka z surimi i selerem naciowymPRZYSTAWKI:1. Faszerowana bagietka2. Roladki pomidorowe3. Rollsy z ziołowym serkiem4. Roladki z tortilli5. Sakiewki ze szpinakiem6. Parówki w cieście
Czerwona Porzeczkawinem.10. Hummus z południowych Włochczyli dip z ciecierzycy, migdałów i suszonych pomidorów. Możecie podać ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.11. Empanadas z tuńczykiemChrupiące smażone pierogi z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów.12. Panna cotta z sosem malinowymA na deser proponuję małe porcyjki waniliowej panna cotty z dodatkiem sosu, który o tej porze roku można zrobić z mrożonych malin.***Podoba
Chilli Czosnek i OliwaZupa rybnaDorada pieczona po hiszpańskuSpaghetti z krewetkamiTunezyjska sałatka z tuńczykiemPity z grillowaną rybąEmpanadas z tuńczykiemSos z tuńczyka i anchoisDorada pieczona z oliwą i czosnkiem
Chilli Czosnek i OliwaSałatki robię różne, w zależności od okoliczności i tego co mam akurat pod ręką… Makaronowe, ziemniaczane, ryżowe, owocowe, warzywne, z kuskusem… ale najczęściej wrzucam kawałek kurczaka lub tuńczyka z puszki i dodaję do tego jakieś warzywa i… no właśnie – i jakąś oliwę lub olej, żeby składniki się lepiej przyswajały! http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,12030430,Dolej_oleju_do_salatki_.htmlDostaliśmy do przetestowania
UgotujmyTo.plmnie prywatnie doskonale wiedzą , że oprócz słodkości , które zajadam z tak wielką namiętnością ( hehehe! ) to właśnie makarony goszczą u mnie najczęściej w tygodniu na stole.Z dodatkiem mięs , świeżych warzyw , tuńczyka czy też samych świeżych ziół są tym, co kocham najbardziej!__________________________________________________________________________________________Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny makaron z kalmarami w sosie pomidorowym!Smak obłędny! Zapach również!Podobny jadłam właśnie
Ostra na Słodkoułożyć ćwiartki jajek ugotowanych na twardo. Ja dzisiaj zrezygnowałam jednak z sera i jajek, gdyż tym razem sałatka była dodatkiem do grilla :)Poza sezonem letnim można dodać kawałki tuńczyka, kilka rodzajów sera, marynowane warzywa, wędlinę...itp. To WASZA sałatka i WY decydujecie z czego będzie przygotowana. Sami dobieracie składniki, stad jego nazwa: dobieraniec :)Przykładowe sosy do sałatki:Najpierw
Codzienna kuchnia niecodziennaskładniki.Co do sushi?Podstawą sushi są świeże, wysokiej jakości składniki. Najważniejsze są oczywiście ryby i niektóre owoce morza. Większość ryb podaje się w formie surowej — łosoś, tuńczyk, czy ryba maślana, a niektóre w formie wędzonej — węgorz lub obgotowanej — krewetki. Ze względu na brak dostępu do świeżych ryb z pewnego źródła można wykorzystać
Food Squarewarzyw, ryb, owoców morza, mięs. W tym przypadku wykorzystałam jagnięcinę, która została mi z obiadu z poprzedniego dnia. Równie dobrze można wykorzystać mięso z rosołu, upieczoną pierś kurczaka lub tuńczyka z puszki. Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego1 posiekana cebula4 posiekane pieczarki1/2 posiekanej czerwonej papryki2 łyżki oliwy100g upieczonej wcześniej jagnięciny lub innego mięsa (wołowina, drób)żółtko Przygotowanie:Na patelni rozgrzać
Smakowity Blog Kulinarnyskończyłam bez paczuszki, ale K., która miała trzy, podzieliła się ze mną. W udziale przypadł mi mały ośnieżony domek z lampką w środku - uroczy! K. dostała między innymi puszkę tuńczyka. Z ciekawszych podarunków: mrożona kaczka, olej w spreju, pęto kiełbasy, gotowe blaty biszkoptowe, płyn do czyszczenia łazienek (jak znalazł przed Świętami!). Nasi kucharze wykazali się ułańską wręcz fantazją.Posiedzieliśmy, pojedliśmy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBył pstrąg, był łosoś, był tuńczyk, więc pora na dorsza. Delikatne, chude mięso zapiekane z suszonymi pomidorami, czyli pyszny i niezwykle aromatyczny posiłek, którego przygotowanie to kwestia 30 minut. Najlepszy "fast food" to zdrowy fast food! Rukola i suszone pomidory to połączenie, które ostatnio bardzo przypadło mi do gustu. Lekko ostry smak rukoli i niezwykły aromat pomidorów świetnie
peanutbuttermonsterStwórca raczej zawsze ma co szamnąć. No, chyba że jest akurat na głodówce. Którą sam sobie z resztą wymyśla. Raz są kanapki. Nieraz robiona naprędce pasta z tuńczyka. Innym razem norweskie (pseudo)kiełbaski. Tudzież oczyszczające marchewki. Ha. Ha! Czasem jak mam chwilę czasu. A Gizmo nie zdąży jeszcze wyssać szaleju z lewego bimbała. I grzecznie śpi w pozycji na Freda
bastalenabolo de caco Fot. Przystawka, dwa rodzaje mięczaków lapas grelhadas żyjące na skałach, które w muszelkach są zapiekane z masłem czosnkowym i serwowane prosto z patelni Fot. Tapas Fot. Tuńczyk Fot. Ośmiornica w oleju z cebulą Fot. Ośmiorniczka z occie winnym z papryką ostrą Fot. Śledź w oleju Fot. Tradycyjna zupa chlebowa z tymiankiem i jajkiem w koszulce Fot. Ośmiornica
Taste Of My Daysmażona wątroba wieprzowa to podstawa dania o nazwie griva. Tapulone to jadany w okolicach Novary gulasz z mięsa oślego. Do wielu dań używa się anchois i tuńczyka jako dodatków smakowo-zapachowych, ale ryby jako takie z rzadka pojawiają się w lokalnej kuchni. Wyjątkiem są pstrągi z górskich jezior i potoków. .… Ale my tu raczej zajmiemy się...dynią
Z Kuchni Do Kuchnibardzo pospolitą ,proponuję podać na niej pół jajka owiniętego szynką i już będzie to się nazywało jajko z szynką na sałatce, poza tym grecka, francuska, z kurczakiem, tuńczykiem . Przy wyborze sałatek należy pamiętać, żeby nie zamawiać wszystkich z dodatkiem majonezu. Należy też pamiętać o ilości tych sałatek. Nie robić ich zbyt dużo, ponieważ następnego dnia już
Kulinarny karnet Christopherainnych- robicie to dla siebie;) Większość publikowanych przeze mnie przepisów nadaje się na obiad czy przekąskę do zabrania w drogę. Oprócz wcześniej wymienionych może to być sałatka z tuńczykiem i rukolą, orzechowe ciasteczka owsiane, peanut butter granola bars lub też coś zupełnie nowego. Dzisiejsza propozycja to pyszna i pożywna sałatka, której podstawą jest wędzony łosoś i kuskus razowy
peanutbuttermonsterkoperek suszony. Co do rukoli- nigdy nie miałam nic przeciwko tej odmianie sałaty, chociaż też nie szalałam za nią jakoś specjalnie. Od pierwszego spróbowania sałatki z tuńczykiem, którą teraz wprost ubóstwiam, rukola zaczęła się pojawiać w moim menu zdecydowanie częściej, żeby nie powiedzieć "codziennie". Warto wspomnieć, że jest ona źródłem wapnia, żelaza, magnezu, kwasu foliowego oraz witamin
peanutbuttermonsterłososiem Makaron z kurkami Makaron z borowikami Makaron z łososiem i cukinią Makaron z pesto Makaron z rukolą i szpinakiem Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Makaron z tuńczykiem Pappardelle z brokułami Pappardelle ze szpinakiem Penne di pomodoro Penne z bakłażanem Penne z sosem szpinakowym Smażony makaron gryczany Spaghetti bolońskie Spaghetti carbonara Spaghetti carbonara 2 Spaghetti pomodoro Spaghetti ze szpinakiem
Aga w kuchniWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Dzisiaj propozycja na prostą pastę do faszerowania jajek, na bazie paluszków krabowych. Wielkanocne jajka możemy tez urozmaicić innymi farszami, na przykład pastą z tuńczykiem lub pastą łososiową,. Na blogu znajdziecie też przepis na jajka faszerowane pastą łososiową. Wielkanocne menu nie może być przecież nudne ! Jajka faszerowane pastą krabową Składniki: 6 jajek ugotowanych
Kulinarne przygody Gatitytemperatury.do nich zaliczamy kawasy Omega-3. Głównym źródłem są nasiona lnu, kukurydza, nasiona słonecznika, nasiona soi, olej słonecznikowy, orzechy włoskie oraz ryby tj. łosoś, makrela, sardynki i tuńczyk.Jedne i drugie są korzystne dla naszego zdrowia, obniżając dodatkowo poziom złego cholesterolu LDL. Z drugiej strony zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL, który przeciwdziała powstawaniu zatorów w żyłach
NaKońcuJęzykaobecnie występuje w wielu daniach.Jeżeli chodzi o tradycyjne dania śródziemnomorskie wykorzystujące fasolkę szparagową, to od razu przychodzą mi na myśl dwa pyszne dania: sałatka nicejska (pomidory, zielona fasolka, tuńczyk, jajka, anchois, sos winegret) oraz makaron z pesto, ziemniakami i zieloną fasolką rodem z liguryjskiej Genui. Zagłębiając się w temat odkryjemy o wiele więcej ciekawych receptur wykorzystujących oliwę, cytrynę, świeże
Chilli Czosnek i Oliwameksykańskich tortilli, parówek w szlafrokach i innych imprezowych przekąsek, pyszna będzie też pizza oraz grzanki, posmarowane dipem zamiast pomidorowym przecierem, jako sos do makaronu, z dodatkiem czarnych oliwek, anchois, tuńczyka lub cukinii. Dip z pieczonych pomidorów na podstawie przepisu z bloga An Edible Mosaicczas przygotowania: 45 min. (w tym 30 min. pieczenie)Składniki: 2 dojrzałe pomidory pokrojone na plasterki
Chilli Czosnek i Oliwagrillowano.W diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się spożywanie ryb i owoców morza co najmniej 2 razy w tygodniu, szczególnie tych bogatych w kwasy omega-3: sardynek, anchois, łososia, śledzia i tuńczyka. W Polsce dostęp do naprawdę świeżych ryb jest ograniczony, dlatego możecie sięgać również po sardynki oraz anchois w puszce, tylko wybierajcie takie, które znajdują się w oliwie. Ciekawostką jest, że Grecy
Chilli Czosnek i Oliwahodowanych na hormonach i antybiotykach, mocno konserwowane azotanami. Jakby tego było mało, może dodatkowo zawierać chemiczne barwniki. Wybieraj więc zawsze świeże mięsa – jak wołowina, indyk czy kurczak – lub też tuńczyka z naturalnych łowisk." (http://gotowanie.onet.pl/galerie/najbardziej-trujace-jedzenie-tego-nie-jedz,1353,obraz,2.html). Jako wykształcony zootechnik, a właściwie dyplomowany producent pasz i doradcza żywieniowy nie mogę obok tego przejść obojętnie (choć zazwyczaj przechodzę - takie steki bzdur dosyć często
Słodka sielankachlebatuńczyk w wodziegarść kukurydzy3 ogórki konserwowe1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtupieprzTuńczyka i kukurydzę odsączyłam. Połączyłam w misce z drobno pokrojonymi ogórkami konserwowymi. Zrobiłam sos majonezowo- jogurtowy doprawiony pieprzem, którym zalałam tuńczyka. Całość podałam na kromkach chleba wyciętych na kształt koła. Kurczę w galarecieudko z kurczakaszyja indyczamarchewziele angielskie, liść laurowy2-3 łyżki groszku konserwowego 2 łyżeczki żelatynysól, pieprz cytrynowyocet
bastalenaznajdziecie tu —>KLIK Zrobiłam też surówkę z czerwonej kapusty. Nie załapała się na zdjęcie ale zapraszam po przepis :) —>KLIK Rollsy z tortilli zrobiłam z kukurydzą, tuńczykiem i serkiem twarogowym o smaku pomidorowym. Zmodyfikowałam trochę przepis dostępny tu —>KLIK Wszystkie drobne przekąski ułożyłam na drewnianej skrzyneczce i ustawiłam na krześle do którego przyczepiłam etykietki
Mienta blogjęczmienna (na pożywną zupę), soczewica i obowiązkowo pęczak. Ryż na risotto też jest. Mąka: kasztanowa, ryżowa, gryczana, pszenna i żytnia. v Niewiele puszek, parę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą. v Dla dzieci: suche herbatniki, snacki rygorystycznie bez szkodliwych utwardzonych tłuszczów, nutella i gumożujki (niestety!) v Czekolada: mleczna, biała, gorzka, bakaliowa, orzechowa, nadziewana… zawsze
Mia Cucina Sofietarice). Diet- food nie ma konkretnego smaku, ale doskonale łączy się z sosami i wchłania smak przypraw. Doskonale smakują z sosami jogurtowymi, z dodatkiem piersi z kurczaka, tuńczyka, łososia i z warzywami. Po krótkim przedstawieniu Wam naszego nowego, godnego polecenia (dietetycznego) odkrycia, czas na kilka pomysłów od nas na przygotowanie tych makaronów. Makaron diet-food spaghetti
Symfonia SmakówFARTUSZKA) uraczyła nas swoją domową chałwą z sezamem orazpysznymi precelkami. Od Piotra (SAN JACINTO) mieliśmy m.in. pyszny tort kanapkowy, łososia, domową kiełbaskę,bagietki, ogóreczki w curry i sałatkę z tuńczykiem wraz z dresingiem. Kasia (W KRAINIE SMAKU) pochwaliła się pysznym ciastem Persian Love Cake, chlebem grahamz pestkami dynia oraz świeżutkimi i lekkimi scones. Owe scones podałyśmy z Kasią z moimi
W kuchni Karmel-itkiwegetariańskiej. Wróć! Nie musiałam rezygnować. Trzeba było się w końcu nauczyć je robić samemu.Oczywiście, w wersji niewegetariańskiej można zdziałać więcej, np. dodając łososia, kraby, krabowe paluszki czy krewetki, tuńczyka, dorsza, itd. Pytanie moich znajomych o nori mnie powaliło na łopatki, a dosłowniej ich mina, kiedy uprzytomnili sobie, że to glony, sprasowane algo morskie. Z trudem ich namówiłam, ale udało
W kuchni Karmel-itkiłatwo rozprowadził się po makaronie. Na końcu wystarczy odcedzić ugotowany al dente makaron spaghetti i wymieszać z naszym pesto. Mój syn lubi do tego dania włożyć sobie na talerz tuńczyka w sosie własnym, ale to tylko taka ciekawostka z mojej strony ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeDania z jajkiem Kolorowe jajka z majonezem i kiełkami Sałatka z brokułami, pomidorami, jajkami (z sosem czosnkowym) Wielkanocna sałatka z łososiem, jajkiem i kiełkami rzodkiewki Pasta jajeczna z tuńczykiem Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Jajka zapiekane w cieście francuskim – pomysłowe Post Jajka – ile kcal? jak kupować? ile gotować? jakie potrawy z jajek? pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDla głodnego nic trudnego. Oto bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka, z produktów które miałam pod ręką. kilka liści sałaty lodowej 1 jajko na
Jemy PijemyKochani nadeszły święta. Jest Wielka Sobota i w naszych domach trwają gorączkowe przygotowania do uroczystego ich świętowania. Gotujemy jajka, ozdabiamy je, świecimy, przygotowujemy je do podania
Bernika - moj kulinarny pamietnik