niezwykle delikatna i orzeźwiająca. Spód: 120 g herbatników kakaowych 60 g masła Pianka: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka agrestowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka truskawkowa Spód: herbatniki drobno pokruszyć, masło rozpuścić. Wszystko wymieszać. Spód tortownicy (śr.26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wyłożyć pokruszone herbatniki. Schłodzić. Pianka: Każdą galaretkę rozpuścić osobno
Smakołyki AsiChyba nie muszę mówić, że domowy dżem truskawkowy jest najlepszy na świecie? Bez dodatku żelfixu smakuje wspaniale, nie bójcie się, że nie uzyskacie odpowiedniej konsystencji. Wystarczy dodać sok z cytryny, często mieszać i dżem będzie taki jak robiły nasze babcie. Składniki: 1 kg truskawek 300 g cukru sok z 1 dużej cytryny Przygotowanie: Truskawki za pomocą
Kukuleczkisernika na zimno, lecz dodane mleko w proszku nieco zmienia jego smak. Zrobiłam w czterech dużych pucharkach, ale można podzielić na sześć lub nawet osiem mniejszych. Składniki: 1 galaretka truskawkowa 300-500 g truskawek 2 żółtka 3 serki waniliowe (po 200 g każdy) 1/2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją
talerz przyjemnościlubi truskawek? No dobra, znam jedną taką osobę. Ale jedna osoba w skali wszechświata to niewiele :) Zakładamy zatem, że każdy lubi. Tak samo jak każdy polubi nasze truskawkowe nalewki. Zeszłego lata zakupiliśmy całe mnóstwo truskawek i pokusiliśmy się o 5 nalewek. Każda nieco inna, z nico inną zawartością alkoholu, z nieco innymi składnikami. To był nasz pierwszy sezon, gdy robimy
Marder&Marder Manufactureszybko przekazać przepis dalej a jak dojrzeje uzupełnię go w zdjęcia gotowej naleweczki. Zachęcam bo zapach już przy robieniu był piękny a co dopiero jak dodawałam korzenie, cudo. Nalewka truskawkowa z korzeniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzepisów na domowy dżem truskawkowy, rabarbarowy i truskawkowo-rabarbarowy jest mnóstwo. Oczywiście wykluczam te z dodatkiem żelfixów i innych podobnych, bo zwykle zawierają konserwanty, a nie o to chodzi w domowych przetworach. Inspirację czerpałam z kilku różnych. Długo zabierałam się za zrobienie dżemu z truskawek. Początkowo nie chciałam robić, bo Zuzia ma lekkie uczulenie na truskawki. Doszłam do wniosku
Anioszek w kuchnikoniec sezonu truskawkowego, zapraszam na pyszną łagodna nalewkę o wspaniałym aromacie truskawek i mleka. Składniki: • 700 dag truskawek • 330 ml śmietany 30% • 3/4 szklanki cukru • 1 biała czekolada 100 g (miałam z milki ) • 4 łyżki mleka w proszku • 0,5 l wódki Sposób przygotowania: 1. Truskawki zmiksować blenderem razem z cukrem. W garnku do gotowania mleka z podwójnym
W królestwie smaków BeatyPrzepyszny dżem truskawkowy o pięknym aromacie anyżu Składniki: • 3 kg truskawek • 1,5 kg cukru • 1 l wody • 2 gwiazdki anyżu Sposób przygotowania: 1. Z wody i cukru ugotować syrop. Do gorącego syropu włożyć truskawki i anyż. Gotować na wolnym ogniu, aż truskawki puszczą sok. Sok zlewam do słoików robię w ten sposób syrop. Truskawki smażyć dalej
W królestwie smaków BeatyCzas na deser Składniki: • 1 opakowanie Müllermilch truskawkowy • 2 banany • 25 dag truskawek • 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki dać do miksera i dodać miód. Zmiksować. Przełożyć do szklanek. Udekorować wg. uznania
W królestwie smaków BeatySezon truskawkowy powoli dobiega końca dlatego też warto sięgnąć po ten przepis. Ciasto dzięki dodatkowi oleju pozostaje długo miękkie i puszyste, a do jego przygotowania wystarczy nam tylko miska, mikser, sitko i odrobina chęci. Jeżeli nie macie truskawek to oczywiście, możecie je zrobić z innymi sezonowymi owocami (tutaj proponuję wiśnie, borówki, maliny). Smacznego ;) Składniki: 5 jajek
Krakowskie smaki AniKolejna moja propozycja na przetwory truskawkowe tym razem na dżem. Robi się go błyskawicznie i dlatego przepis podaję aby zaoszczędzić czasu a w rezultacie cieszyć się pysznym dżemem, polecam. Dżemik ma cudowny kolor i nie traci go podczas gotowania. Dżem z truskawek, błyskawiczny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecukru drobnego 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej Ponadto na czerwoną polewę: Szklanka soku malinowego rozrobiona z dwiema łyżkami mąki ziemniacznej lub kisiel o smaku truskawkowym rozrobiony w 250 ml wody. oraz 250 g świeżych truskawek Wykonanie : 1. Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Wszystkie składniki na spód wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego
vaniliowoczekoladowatylko wejść zarejestrować się i kupować. Ptasie mleczko z truskawkami Składniki : galaretki cytrynowe - 2 opak mleko skondensowane niesłodzone - 0,5 l biszkopty okrągłe - 0,5 paczki galaretka truskawkowa - 2 opak truskawki Przygotowanie : Galaretki czerwone rozpuścić w 850 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 0,5 l gotowanej wody, odstawić też do lekkiego
Kuchnia Danusiobietnicy nie mogłam przejść obojętnie. Do podstawowego przepisu dodałam mrożone truskawki, zastępując nimi lód. Z powodów obiektywnych (chwilowy brak zapasu w spiżarni ;)) limonkę wymieniłam na cytrynę. Powstał pyszny koktajl truskawkowy o egzotycznej kokosowej nucie. Jeżeli macie ochotę na wypróbowanie nowej wersji napoju z tych owoców, to ten przepis jest dla Was :) Składniki: 400 ml mleczka kokosowego 250 g mrożonych truskawek
zadanie-gotowanieSKŁADNIKI : 400 ml śmietanki 30 % 2 cukry waniliowe 2 serki waniliowe po 150 g 1 płaska łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklance gorącej wody 1 galaretka truskawkowa banan, mandarynki, borówki do deserków
Kulinarne Fantazje Marioli