truskawki - 19264 przepisów (strona:204/1285)

CIASTO Z TRUSKAWKAMI,SEREM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 114

CIASTO Z TRUSKAWKAMI,SEREM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ  PROSTE DO ZROBIENIA CIASTO ,JEST WILGOTNE I PYSZNE,LEPIEJ SMAKUJE NIŻ WYGLĄDA,KOKOSOWA KRUSZONKA IDEALNIE PASUJE DO TRUSKAWEK,I GO TEGO MASA SEROWA I UCIERANA.....CHYBA NIE MUSZĘ DODAWAĆ NIC WIĘCEJ -PO PROSTU SPRÓBUJCIE SAMI SKŁADNIKI: 150 g mąki+3 łyżki 100 g cukru+3 łyżki 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka(...)jajka 60 ml mleka 100 g masła+3 łyżki 250 g miękkiego twarożku 150 g kwaśnej śmietany 60 g cukru pudru 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku 250 g truskawek 4 łyżki wiórków kokosowych PRZYGOTOWANIE: MIKSUJEMY 150 G MĄKI ,100 G CUKRU,CUKIER WANILIOWY,PROSZEK DO PIECZENIA, 2 JAJKA,60 ML MLEKA,ORAZ 100 G ROZTOPIONEGO MASŁA-NA GŁADKĄ MASĘ

Swojskie jedzonko
Sorbety 146

kilka rodzajów, żebyście je mogli sobie obejrzeć i zastosować moje proporcje, choć to zazwyczaj kwestia własnego gustu. Wypróbowałam też inną technikę przygotowywania sorbetów o której napiszę więcej przy okazji truskawek i banana. Zrobiłam też mały test przerabiania musów na esencjonalne, owocowe lody z użyciem kilku wersji nabiału. Zapraszam więc na listę przepisów i życzę miłej lektury! Sorbet wiśniowo-malinowy(...)naprawdę gęsty. Ja dodałam łyżkę syropu klonowego. Następnie można już przelać mus do foremek i standardowo mrozić 3-5 godzin w zależności od wielkości foremek. Sorbet truskawkowy 100g mrożonych truskawek Truskawki były największym eksperymentem. Ponieważ sezon na nie mamy już dawno za sobą, postanowiłam użyć zmrożonych i potraktować je podobnie jak banana. Odczekałam chwilę, aż odrobinkę odtajały, pokroiłam

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francuskie zawijaski z truskawkami. 153

dłuższego czasu leżało ciasto francuskie w zamrażarce wiec w końcu postanowiłam je wykorzystać, a ze i truskawki już nasze polskie pojawiły się w sklepach i  na targach więc powstały te pyszne "ciasteczka". A jakie szybkie! Składniki; 1 arkusz ciasta francuskiego 2 pudełeczka serka owocowego (ja użyłam almette )ale spokojnie może być ok 30 dag twarogu wymieszanego z 3 łyzakmi(...)cukru i kilkoma łyzkami musu z truskawek. kilkanaście truskawek listki miety do dekoracji Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy  serkiem. (Zostawiamy kilka łyżeczek serka jeśli po upieczeniu chcemy ciastka nim udekorować)  Truskawki myjemy i kroimy na cienkie plasterki, rozrzucając niedbale po całym cieście. Nastepnie zawijamy w rulon. Blache wykładamy papierem do pieczenia. Rulon kroimy na plastry około

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto truskawkowe z truskawkową konfiturą. 98

Sezon na truskawki w pełni więc dziś zapraszam na ciasto właśnie z nimi które wyśmienicie smakuje dodatkowo z truskawkową konfiturą. Dzięki mące pełnoziarnistej może jest tez troszkę zdrowsze? ;-) Składniki ; 4 białka pół szklanki mleka pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody pół łyżeczki cynamonu 20 dag truskawek Białka ubijamy(...)się rozpuści. Dodajemy mąke wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem oraz mleko i delikatnie mieszamy. Wlewamy do foremki najlepiej małej (ja uzyłam ćwibakówki 30/10cm ) i na wierzchu ułożyłam truskawki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. i pieczemy około 40 min. Smacznego!   Ciasto podaje z konfiturą truskawkową.   Skłądniki; 30 dag truskawek ok pół szklanki cukru 2 łyżeczki żelfixu

Radość kipiąca uśmiechem.
Tort śmietanowo - truskawkowy. 141

tort który upiekłam na moje urodziny. Mnie osobiście bardzo smakował, gościom też - a to najważniejsze. Owocowy, nie jest za słodki .... ale sami spróbujcie i to czym prędzej bo niebawem truskawki się już skończą!       Składniki na biszkopt; 6 jajek 3/4 szkl. cukru pół szklanki mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej     Białka oddzielić od zółtek i ubić(...)końcu dodac mąki i delikatnie wmieszac w ciasto. Wlac do tortownicy (srednica 28cm.) i piec około 35 min. w 170C.   Mus truskawkowy i smietanowy - składniki;   1 kg truskawek ( z czego zostawić kilka do dekoracji) 2 galaretki truskawkowe 3 łyzki cukru 400 g. smietany kremówki ( ja uzyłam 30%) 1 "smietan- fix" 2 łyżeczki żelatyny ( normalnie daje jedna łyzeczke

Radość kipiąca uśmiechem.
Deser Zakochańców 146

święto wszystkich zakochanych :) Jakie pomysły na deser dla ukochanej osoby? Ja proponuję szybki i prosty sposób na kolorowy- truskawkowo- czekoladowy pucharek. Skusicie się? Składniki: Na dwie porcje: 9 dużych truskawek 1 bita śmietana Śnieżka 350ml schłodzonego mleka 2 gałki lodów bakaliowych 1 tabliczka czekolady deserowej lub mlecznej 10 pokruszonych ciastek- herbatników 4 serduszka czekoladowe do dekoracji Sposób przygotowania: Do wysokich(...)kieliszków, np do wina, wkładamy pokrojone w plasterki 2 truskawki, przykrywamy je warstwą pokruszonych herbatników. Czekoladę topimy w rondelku z dodatkiem 4 łyżek mleka. Polewamy (jeszcze gorącą) warstwę herbatników. Jedną truskawkę przekrawamy na pół i koniec moczymy w czekoladzie, pozostawiamy do zastygnięcia. Pozostałe mleko ubijamy wraz ze Śnieżką na puch, dodajemy lody, miksujemy. Przygotowanym kremem przykrywamy warstwę czekolady, na niej

Kuchnia w czekoladzie
Truskawkowe crumble 155

wiem jak Wy, ale ja tak lubię truskawki, że korzystam z nich teraz niemal na co dzień :) Jeżeli nie piekę, to miksuję, jak nie miksuję, to gotuję... Ale zawsze truskawki są w roli głównej. Dziś jeszcze troszkę popaczkuję i zamrożę. Przydadzą się na pewno :) A póki co zapraszam na angielski deser w polskim wydaniu, znaczy się moim :) Ktoś chętny? Składniki(...)kokilki: Ciasto: 70g mąki pszennej tortowej 35g dobrej jakości masła 1 żółtko 50g cukru kryształu Dodatkowo: ok. 350g truskawek 8 łyżek musli 4 szczypty cynamonu 2 łyżki masła do smarowania kokilek Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagniatamy ze sobą i wkładamy na 10 minut do zamrażarki. W tym czasie przygotowujemy owoce- myjemy, usuwamy szypułki i jeśli są duże przekrawamy

Kuchnia w czekoladzie
Racuchy drożdżowe z truskawkami 148

jajka 40g drożdży świeżych 300ml mleka 3.2% 40g cukru trzcinowego np. Diamant 1 pełna łyżka stołowa syropu trzcinowego Diamant 2 szczypty soli oraz olej do smażenia ok 400g truskawek cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Mleko delikatnie podgrzewamy, wkruszamy drożdże i dodajemy cukier, syrop trzcinowy oraz 100g mąki. Całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy do zwiększenia objętości(...)mikserem z hakiem aż do połączenia składników. Masa ma być gładka, lejąca i z pęcherzykami powietrza. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.  W tym czasie truskawki myjemy, odszypułkowujemy i przygotujemy w zależności od tego jak je chcemy podać:) Możemy: Ćwiartki truskawek poukładać na talerzu lub zrobić sos truskawkowy: 200g truskawek 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki

Kuchnia w czekoladzie
Dżem truskawkowy domowy 112

przeciwko takim wynalazkom i często je również używam, ale czasami warto wrócić do przepisów naszych babć. SKŁADNIKI (Na jedną porcję) Czas przygotowania ok. 3-4 godziny 1 kg. truskawek  300-350 g cukru ( można dodać więcej jeśli lubimy słodkie) 1/2 soku z cytryny WYKONANIE Truskawki płuczemy ,usuwamy szypułki . Tłuczkiem do ziemniaków lekko rozdrabniamy. Truskawki zasypujemy  połową ilości(...)cukru i odstawiamy na ok .2 godz.  w chłodne miejsce, aby puściły sok.  W ciepłe dni  wstawiamy do lodówki. Następnie gotujemy truskawki na dość mocnym ogniu, aby zagotować sok i truskawki. Wyciskamy sok z cytryny. Po zgotowaniu zmniejszamy ogień i smażymy ok. 2 godz.. następnie dodajemy resztę cukru i smażymy jeszcze następne 2 godz. często mieszając

W kuchennym oknie Ewy
Truskawkowy Tort z Konikiem Pony 112

ubitych białek dodajemy delikatnie olej, następnie żółtka i obie mąki. Wylewamy na tortownicę. Pieczemy w temp 180  st. C przez ok 35 minut Masa truskawkowa : 0,5 kg truskawek 400 ml śmietany kremówki 1,5 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru ( do smaku) Żelatynę zalewamy gorącą wodą i zostawiamy żeby napęczniała.  Truskawki rozdrabniamy na gładką konsystencję. Śmietanę ubijamy(...)dodajemy stopniowo truskawki, na koniec wlewamy żelatynę i dosładzamy do smaku. Dodatkowo - ok 20 dag truskawek Wystudzony biszkopt skrapiamy wodą z sokiem z cytryny, smarujemy kremem układamy przekrojone na pół truskawki i raz jeszcze nakładamy grubą warstwę kremu. Przykrywamy drugą połową biszkopta i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Masa maślana: Masa maślana: 1 kostka masła 350 ml mleka

Słodka Kraina Wypieków
Truskawkowe Tiramisu bez jajek 173

bazie jajek, ma mocny intensywny smak likieru i kawy. Dzisiaj jednak szybki i mało wymagający deser na zimno, przypominający Tiramisu stąd jego nazwa, jest on przepełniony smakiem kawy i truskawek, jest on również bez dodatku jajek :) Idealny na upalne dni, kiedy poprostu chcemy leżeć na tym 34-stopniowym słoneczku i jedyne czego pragniemy to praca nad naszą piękną opalenizną(...)Składniki: (na 2 porcje) 250-300 g truskawek 50 ml świeżo zaparzonej kawy łyżeczka whisky 150 g serka mascarpone 50 g ubitej na sztywno śmietany 30% łyżeczka cukru pudru około 10-20 okrągłych lub podłużnych biszkoptów zwykłych Dodatkowo potrzebne będą: kokilki do deserów mięta do dekoracji szczypta mielonej drobno kawy do posypania truskawek Przygotowanie: 1. Kawę połączyć z whisky, odlać

KreatywnePiny
mus truskawkowy na zimno, czyli deser pyszny... 134

Składniki: truskawki 1 kg, jogurt gęsty 380 ml, serek homogenizowany 250 ml, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, żelatyna 2 łyżeczki, biszkopty okrągłe 20 sztuk, czekolada mleczna 100 gram, galaretka agrestowa 1 opakowanie, żelatyna 1 łyżeczka truskawki dojrzałe obrać, opłukać, kilkanaście zostawić do ozdoby, truskawki dobrze zmiksować w pojemniku blendera zmiksowane truskawki przełożyć do naczynia i mikserem zmiksować z jogurtem gęstym, serkiem(...)masy i dobrze zmiksować forma silikonowa 22 cm - wlać masę do formy, poukładać biszkopty lekko je wciskając w masę powkładać kostki czekolady nadziewanej orzechami, schować do lodówki do stężenia truskawki pozostałe dać na wierzch, galaretkę agrestową z 1 łyżeczką żelatyny rozmieszać w 600 ml gorącej wody i tężejącą galaretkę wlać na masę, schować do lodówki najlepiej na całą noc, deser

W Mojej Kuchni Lubię
Biszkopt z musem truskawkowym 147

Truskawki. Mmmm... Pyszność nad pysznościami. A jako, że w chwili obecnej nawet nasza zamrażarka została obżarta z truskawek, pora przypomnieć sobie moje ukochane, gorące lato i pyszny biszkopt przekładany kremem i musem z truskaweczek. Orzeźwiający, słodki, ale z kwaskowatą nutką z owoców. Na niedzielę dla gości jak i na co dzień dla domowych łasuchów. Składniki: (23 cm) BISZKOPT: 5 jajek(...)mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru kryształu KREM: 2 tabliczki czekolady (u mnie jedna gorzka a jedna mleczna) 330 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone  MUS: 300 g truskawek (świeże lub rozmrożone) 3 galaretki truskawkowe Przygotowanie:  Białka oddzielić od żółtek, ubić bardzo dokładnie ze szczyptą soli. Do piany dodawać stopniowo cukier, a kiedy piana stanie się szklista wmiksować

Cakes By Kejt