truskawek i rabarbaru jest świetną bazą do deserów i ciast. Ma dość gęstą konsystencję, którą można dodatkowo zagęścić, dodając do gotowanego musu nieco mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody. Taki zagęszczony mus będzie idealnym nadzieniem do tarty lub tartaletek. Bez zagęszczania można wykorzystać go do wszelkiego rodzaju deserów, naleśników, a nawet... do kanapek :) Mus po zagotowaniu można przechowywać przez około(...)tydzień w zamkniętym słoiku w lodówce. Z poniższego przepisu można przygotować około 500g musu . Mus z truskawek i rabarbaru Składniki: 300g truskawek 300g rabarbaru 2 łyżki brązowego cukru (lub do smaku) 1-2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka (20g) masła ewentualnie do zagęszczenia 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2-3 łyżkach zimnej wody Wykonanie: - truskawki umyć, pozbawić
Smakołyki Berenikinawet bardzo. Nawet niedoszła teściowa dopadła mnie ostatnio na Facebooku i pierwsze co, to nie jak ja się czuję, tylko że wspomina moje knedelki z serem i truskawkami. Musicie wiedzieć, że Barbara była bardzo wymagająca i zanim dostałam pozwolenie na spanie w jednym pokoju z Misiem, musiałam przejść ostrzał z pytań. Skoro knedle udobruchały Bestię, Barbarę znaczy, to myślę(...)dobre i możecie spróbować zrobić. Lojalnie uprzedzam, że nie są dietetyczne, mają gluten, biały ser, truskawki i cukier. Najlepiej je jeść z kwaśną śmietaną, a to też nie wpływa dobrze na talię, ale raz na jakiś czas możemy schować się przed światem, Barbarami i skonsumować kilka małych, pełnych dobroci kuleczek. Potrzebujemy: 1 kg białego, półtłustego sera – żadnych wynalazków do serników
ladykitchenTruskawki jako dobre źródło beta karotenu, witamin z grupy B, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Kasza jaglana jest lekko strawna, ma dużo przyswajalnego białka, wyróżnia się wysoką zawartością witamin z grupy B i żelazem. Takie połączenie na pewno będzie odpowiednie do stworzenia zdrowego deseru :) Składniki: ⬩60 g kaszy jaglanej ⬩50 g twarogu chudego ⬩150 g truskawek * ⬩wiórki kokosowe do obtoczenia(...)Przygotowanie: 1. Kasze ugotować i odstawić aby wystygła. 2. Przygotować talerz z wiórkami kokosowymi do obtoczenia kulek. 3. Do miksera wrzucamy kaszę, twaróg i kilka truskawek *, miksujemy na jednolitą masę. Wyrabiamy lekko zwilżonymi rękami kulki, obtaczamy i do lodówki na 2 godz. mają beta-karoten i witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, magnez. Zawierają dużo błonnika, http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Wartosci-odzywcze-owocow-agrest-truskawki-czeresnie-porzeczki-wisnie-m_37421.html
Zdrowie i pysznie na talerzuPuszyste, waniliowe babeczki z dodatkiem truskawek w cieście, udekorowane moim ulubionym śmietankowym kremem i truskawkami. Ciasto jest delikatne i pachnące za sprawą dodatku proszku budyniowego i śmietanki. Całość jest słodka, lecz nie przesłodzona. Ponadto babeczki wyglądają niezwykle uroczo i są bardzo wdzięcznym materiałem do fotografowania :) W sezonie truskawkowym must-have! Składniki (6 większych lub 10-12 mniejszych babeczek) Babeczki wszystkie(...)jajka 100 g mąki pszennej 40 g proszku budyniowego waniliowego (bez cukru) czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 50 ml śmietanki 36% 125 g pokrojonych na kawałki truskawek Maso utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią. Wbić jajka, po jednym, cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem i solą, dodać do masy. Zmiksować. Wlać śmietankę i jeszcze raz całość
Słodkie inspiracjeSezon na truskawki w pełni. W przydomowych ogródkach nawet na Suwalszczyźnie zaczęły coraz bardziej pojawiać się truskaweczki. U nas tutaj tak wszystko troszkę później, ale przyzwyczaiłam się już;) A więc póki sezon trwa to zróbmy coś słodkiego z truskawkami, może takie ciacho biszkoptowe, co Wy na to? Składniki: 4 jajka 8 łyżek mąki 8 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia masa: 330 ml śmietany 30 % 400 g truskawek poncz: woda cukier sok z cytryny dodatkowo: 3 łyżki żelatyny 3 łyżki wody dekoracja: czekoladowe rollsy CUKIETERIA Wykonanie: *Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksujemy, dodajemy cukier, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy do pieczenia
Z Majeczką w kuchniNalewka truskawkowa 33 % – słodka, o wyrazistym smaku truskawek. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie Idealna na jesienne i zimowe wieczory ze znajomymi lub na prezent. Czas wykonania: 1h (+4 miesiące 2 tygodnie oczekiwania) Ilość porcji: 3 butelki po 0,5 l (1,5 l) Moc: 33% Trudność wykonania: łatwe Miesiąc wykonania: czerwiec – lipiec Składniki: 1,5 kg truskawek(...)cukru 0,5 l spirytusu 96% 0,5 l przegotowanej wody Przygotowanie: Dojrzałe i soczyste truskawki należy obrać ze szypułek i przełożyć do dużego 3l słoja zasypując warstwami cukrem. Słój zabezpieczyć gazą i odstawić w ciepłe i słoneczne miejsce na 2-3 dni. Od czasu do czasu potrząsać. Gdy truskawki puszczą sok a cukier się rozpuści całość zalać przegotowaną wodą
KuchniaWeDwoje.plProsty i bardzo smaczny deser z lodów, bitej śmietany, bez i truskawek Wszystko nałożone do pucharków bez szczególnych przygotowań, a tzn, że można go przygotować nawet przy gościach. Idealny jako letni pucharek chłodnego deseru. 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 500 ml lodów waniliowych 300 g truskawek bezy około 12 sztuk Dobrze schłodzoną kremówkę ubić, a truskawki pokroić na ćwiartki(...)pucharków włożyć po łyżce bitej śmietany, a następnie pokrojone truskawki i pokruszone bezy. Nałożyć po 1 lub 2 gałki lodów, znów bita śmietana, truskawki i bezy. Na wierzchu położyłam całe bezy, bez rozkruszania, a śmietanę wycisnęłam z rękawa cukierniczego. Podawać natychmiast. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Bezy i ciasta bezowe , Dla dzieci , Lody i desery lodowe Tagged: bezy
https:KKuchniaMniamCiasto, które skradnie Wasze kubki smakowe! Przygotowane z niewielkiej ilości składników i nadziane dużą ilością świeżych truskawek. Poniższe ciasto najlepiej kroić i podawać po ostudzeniu, ponieważ masa truskawkowa musi lekko stężeć. Na sam koniec dodam, że płatki owsiane wchłoną nadmiar soku truskawkowego, więc ciasto nie będzie twarde (jedynie będzie miało chrupiący wierzch) :) Składniki na blachę o wymiarach(...)szklanki płatków owsianych górskich (około 165 g) 2/3 szklanki zwykłego cukru (130 g) niepełna kostka miękkiego masła (180 g)* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia warstwa truskawkowa 0,7 kg truskawek bez szypułek 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej do dekoracji cukier puder świeże truskawki *ja wykorzystałam 140 g masła i 40 g musu kokosowego, ponieważ nie miałam tyle masła :) Wszystkie składniki
UgotowaćCzekolada z truskawkami to udane połączenie. Dlatego postanowiłam opracować przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami w mojej ulubionej ostatnio wersji, czyli wersji bez miksera. Ciasto jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy, jak poprzednio, wymieszać wszystkie składniki i upiec. Ciasto jest zatem idealne dla wszystkich pracusiów, którzy nigdy nie mają na nic czasu. Jeśli używacie w swojej kuchni surowych(...)dodajcie je dodatkowo do ciasta(w formie ok. 5 mm ziarenek). Dzięki temu w cieście coś przyjemnie będzie chrupało:) Jeśli nie używacie – pomińcie. „Czekoladowe ciasto z truskawkami – bez miksera” polecam, póki sezon na truskawki w pełni :) Pozostałe desery bez miksera znajdziecie tutaj . Polecam również „ Proste ciasto z truskawkami – bez miksera „, oraz „ Proste
Moja DelicjaBiszkoptowa rolada z bitą śmietaną, aromatycznymi truskawkami i pokruszonymi bezami to prosty, delikatny a zarazem wyrazisty, wyjątkowy w smaku deser. Dodatkowo na biszkopcie możemy "namalować" urocze serduszka, które idealnie wkomponują się w miłosną atmosferę Walentynkowego wieczoru (lub romantycznej kolacji). Biszkoptowa Rolada z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami - Składniki: Ciasto na serduszkowy wzorek: białko jaja 15 g masła(...)tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier cynamonowy (można użyć waniliowego) Krem: 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 fixy do ubijania śmietany ok. 300 g truskawek ok. 6 średnich bez ok. 2 łyżki cukru pudru Biszkoptowa Rolada z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami - Sposób przygotowania: Ciasto na serduszkowy wzorek (oczywiście
Słodka StronaTruskawki panoszą się na blogach, kuszą aromatem dżemów, lekkością serników na zimno, zapachem ciepłych drożdżówek. Uległam truskawkowej pokusie, ale nie żałuje ani trochę. Jak co roku w sezonie musi pojawić się u nas sernik na zimno z truskawkami. I choć na blogu już dwa serniki są, to pomyślałam, że dobrego nigdy za wiele. Tym bardziej, że ten sernik jest inny(...)przypomina puszystą różową piankę. Prawdziwa rozkosz dla truskawkowych łakomczuchów:) Składniki: ok. 12 okrągłych biszkoptów 400ml jogurtu greckiego (bez mleka w proszku) 200ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru 500g truskawek 1 op. galaretki truskawkowej 2 łyżeczki żelatyny 50ml mleka mleko do namaczania biszkoptów Przygotować serek labneh: jogurt przelać na złożoną potrójnie gazę, powiesić do osączenia na kilka godzin, można
Obiad gotowydłuższej przerwie wracam do was Kochani z nowym lekkim przepisem na sezonową sałatkę z naszymi pysznymi polskimi truskawkami :) Z racji długiego weekendu, oraz tego, że na działce mojej Mamy rosna soczyste i słodkie owoce to właśnie truskawki zostały tematem dzisiejszego wpisu. Sprawdźcie sami :) Składniki (2 porcje): 8 dojrzałych truskawek 8 kolorowych pomidorków koktajlowych 2 garści mixu sałat pęczek szczypiorku 100g(...)sera feta sól, pieprz Sos: 1 duża soczysta truskawka 4 duże łyżki oliwy 2 listki bazylii sól,pieprz szczypta słodkiej i ostrej papryki w proszku Przygotowanie: Do niedużego słoiczka wlewamy oliwę oraz wrzucamy truskawkę. Oba składniki blendujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami oraz świeżą bazylią. słoiczek zakręcamy, wstrząsamy i pozostawiamy na kilka minut. Mix sałat wykładamy na talerze
ChilliJemySezon na truskawki w pełni. Ostatnio kuszę Was pysznymi ciastami z truskawkami (klik) , orzeźwiającymi napojami, koktajlami czy smoothie, śniadaniami, deserami itd. Dziś jednak postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na prostą i dość nietypową sałatkę. Sałatka z truskawkami w słodko-kwaśnym sosie . Tego połączenia pierwszy raz spróbowałam u mojej znajomej. I choć początkowo miałam obawy co do smaku(...)pierwszy widelcu od razu moje obawy minęły. Sałata z truskawkami w słodko-kwaśnym sosie, to naprawdę pyszny i nietypowy pomysł. Dlaczego nietypowy? Bo jednym ze składników sosu jest ocet balsamiczny Polecam Wam spróbować. Do sałaty można dodać ulubione zioła, ja dodawałam jedynie kilka listków świeżej mięty. Prosto i smacznie Składniki: 2 garście sałaty garść truskawek 3/4 łyżka octu balsamicznego
Słodkie okruszkiKażdy pewnie ma swój sprawdzony przepis na ten pyszny i pożywny deser. U mnie jest to sposób na to, by Zuzia zjadła kefir, który jest bardzo zdrowym produktem. Bo truskawki zjada hurtowo w każdej postaci. Ja tam zwykle robię koktajl na oko, dla Was przekalkulowałam sobie, ile zwykle używam. Kefiru można dać mniej lub więcej, w zależności od smaku, który(...)chcemy uzyskać. Można zrobić bez banana, ale warto wtedy dosłodzić czymś innym. Zmieni się też konsystencja na rzadszą. Pamiętam z dzieciństwa właśnie taki koktajl na truskawkach, kefirze i cukrze. Banan to zdrowszy dodatek. Można do koktajlu wykorzystać nie tylko kefir, ale też maślankę i mleko. Ja jednak nigdy takich koktajli nie robiłam. Jakoś tak nauczyłam się tego smaku
Anioszek w kuchniskładniki: 250 g serka mascarpone 200 g świeżych truskawek 200 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej 3 łyżki cukru pudru (mniej lub więcej, do smaku w zależności od słodkości truskawek) 1 galaretka truskawkowa 250 ml gorącej wody ok. 10 szt. biszkoptów, podłużnych wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Do lekko tężejącej galaretki dodajemy serek mascarpone oraz(...)truskawki i miksujemy blenderem aby uzyskać gładką konsystencję. Wstawiamy do lodówki aby lekko zgęstniała. Tortownicę (średnica 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dniu układamy biszkopty. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem pudrem, dodajemy ją do tężejącej mieszanki i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy na biszkopty do tortownicy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. składniki na wierzch ciasta
Domowy Smak Jedzenia