Tosty z awokado, boczkiem i jakiem to moja propozycja na proste i smaczne śniadanie. Tosty z awokado Jak to mówią śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Powinno być zatem pożywne, zdrowe a przy tym smaczne. Nie zawsze te trzy założenia jesteśmy w stanie spełnić bo jak wiadomo często pyszne śniadanie równa się niezdrowe śniadanie. Nie tym razem Tosty podawać możemy(...)różnej formie. Często tylko z dżemem, masłem, czy jako dodatek do dipów, jajecznicy a także innych dań. Tym razem tosty złożyły się w tostowaną prawie że kanapkę. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na tosty z awokado
mecooksTosty francuskie* z polewą czekoladową** i truskawkami * z domowej chałki, na maśle ** gorzka i mleczna czekolada + mleko Miało być troszkę inne śniadanie, ale nie ogarnęłam, że nie mam jednego składnika (upiecz, chałkę specjalnie po to, a i tak zapomnij o czymś innym, ta logika xd ) alee, nie szkodzi, jeszcze je zrobię (mam nadzieje, że będę miała z czego(...)chałka znika, dziwnie szybko i nawet mój brat ją je, a to już coś :O ) Tosty z chałki, szczególnie domowej to najlepsze co chyba może być, same smakują genialnie, a z takimi dodatkami? Mamo, jestem w niebie *.* Chyba upiekę tą chałkę jeszcze raz, specjalnie by móc zjeść z niej (znów) tosty
More food, love and dreamsbyło lżej i przygotowałam szpinak właściwie saute bo jedynie z dodatkiem parmezanu i odrobiny soli. SKŁADNIKI (na 2 porcje) 2 duże garście liści szpinaku 2 wiejskie jajka 2 tosty pełnoziarniste parmezan sól świeżo mielony pieprz ocet WYKONANIE Do gotującej się, lekko posolonej wody wrzucamy liście szpinaku i na średnim ogniu blanszujemy przez 3 minuty. Szpinak wyjmujemy z wody, odsączamy(...)układamy na tostach; posypujemy go tartym parmezanem. Do gotującej się wody po szpinaku wlewamy łyżkę octu i wprowadzamy wodę w ruch wirowy. Zmniejszamy ogień i do wody wlewamy jajko i po kilku chwilach – gdy białko wokół żółtka się zetnie – łyżką „nakładamy” białko na żółtko by wyszło ładne okrągłe jajko w koszulce. Gotujemy ok. 3 minut
OstryKęsminimum pół godziny. Ja dla większej pewności gotowałam 1 h. Ugotowane grzyby podsmażamy z drobno posiekaną cebulą na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Podsmażone grzyby układamy na chlebie, toście upieczonym wcześniej w tosterze. Na wierzch grzybów układamy żółty ser, całość posypujemy natką pietruszki i tymiankiem. Tosty zapiekamy chwilę w piekarniku. Aż do roztopionego sera. tosty z grzybami
Bon Appetit MałgorzatyPóźniej dodajemy odrobinę wody i dusimy aż do miękkości. Następnie dodajemy cukier i liść laurowy i jeszcze przez chwilkę smażymy aż cukier się skarmelizuje. Doprawiamy pieprzem. Wyjmujemy liść laurowy. Tosty grillujemy na patelni grillowej albo przygotowujemy w tosterze. Camemberta także grillujemy. Na toście układamy ser, oraz chutney z botwiny. Posypujemy siekanymi orzechami włoskimi. Śniadanie gotowe :) tost z chutney z botwiny
Bon Appetit Małgorzatyprzepis na równie rewelacyjnego tosta! Chrupiący, o aromatycznym zapachu i smaku tymianku oraz czosnku, a do tego pikantna papryczka chili i ciepła feta... Przyznam się szczerze, że robię te tosty kilka razy w miesiącu więc chyba nie muszę pisać jak bardzo mi smakują ;) Spróbujcie sami, warto, serio! Przepis na 4 tosty: * chleb- 4 kromki * cebula- 1 duża * czosnek- 2 ząbki(...)ostygło), a na środek patelni ułożyć plastry fety (grubość ok 1 cm). Smażyć z obu stron- dosłownie chwilkę, aż feta zacznie troszkę się 'rozpuszczać'. Na toście ułożyć fetę, a na górę usmażone warzywa. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaKolejna wariacja, tym razem połączyłam to co lubię najbardziej czyli tosty francuskie i pachnące już latem pomidory. Czego chcieć więcej od życia skoro można tak pięknie zacząć dzień? Składniki (na około 8 tostów): 8 kromek chleba (ja użyłam chleba typu włoskiego z Lidla, jest pyszny!) dwa jaja 5 łyżek mleka szczypta soli i pieprzu jeden pomidor (obrany ze skórki(...)wrzucamy do miseczki. Szalotkę, czosnek i bazylię również siekamy bardzo drobno i mieszamy z pomidorem. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżką oliwy z oliwek. Włoska część gotowa. Czas na tosty francuskie. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Masło rozpuszczamy na patelni wraz z łyżką oliwy. Kromki chleba maczamy w masie jajeczno-mlecznej i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy
Mango PapajaCzasem na śniadanie lubię zjeść coś nietypowego:) Tym razem były to tosty z masłem orzechowym, za którym przepadam oraz z bananem. Przygotowuje się je niezwykle szybko. Podobno takie tosty jadał na śniadanie Elvis Presley, jak tu więc odmówić sobie takiej królewskiej kanapki. Składniki: 4 kromki chleba, banan, 4 łyżki masła orzechowego, masło lub margaryna do posmarowania. Przygotowanie Każdą kromkę(...)pokroić w plastry. Ułożyć na dwóch kromkach posmarowanego chleba. Przykryć drugą kromką chleba - masłem orzechowym do środka. Wierzch, z obu stron posmarować masłem. Smażyć w opiekaczu do kanapek, aż tosty się pięknie zrumienią, lub smażyć na patelni grillowej. Od razu podawać
Z miłości do słodkościJajcarskie tosty czyli po prostu tosty z jajkiem. Ale chwilkę? Czy rzeczywiście tak „po prostu”? Opieczone na patelni, z wierzchu chrupkie. No i ten środek z rozpływającego się (chyba, że wolicie na twardo, ale to już nie ten efekt :lol: ) jajka. Chrupiąca wędlina (rodzaj wedle uznania) i świeże pachnące pomidory. Tosty z jajkiem. Cudowny początek dnia. Składniki(...)cudem całe pudełko było z podwójnymi ;) ) – 1 pomidor – sól, pieprz – 2 łyżki masła – kilka plasterków szynki/wędzonki/ boczku – 1 łyżka oliwy/ oleju Wykonanie: Tosty posmarować z obu stron cienko masłem (błagam – nie margaryną). W tostach wyciąć okrągłe otwory dużą szklanką. Wyciętych kawałków nie wyrzucać. Na patelni rozpuścić masło i dodać oliwę. Ogień nie może
Pociąg Do KuchniKolejna propozycja na zamówienie. Upiekłam Izie hardcorowego razowca , a ona zrobiła z tego hardcorowego tosta :) Tost trzyma podobno zasady ścisłej diety a robi się go następująco: 2 kromki hardcorowego razowca smarujemy masłem posypujemy pokrojoną w kosteczkę cebulą (najlepiej czerwoną) wsadzamy do tostera/opiekacza Na gotowe tosty kładziemy mnóstwo polnych pomidorów (najlepiej malinowych), posypujemy solą pieprzem. Jemy i chudniemy równocześnie
Z butelką mleczka w tlecynamonowe tosty francuskie* z masłem orzechowym i dżemem jagodowym(więcej dżemu *.*) * z domowego chleba tostowego Jem jedne z najlepszych tostów. (wcale nie mówię tak za każdym razem >.<) Czytam. Oglądam. Uśmiecham się sama do siebie. Słońce świeci przez okno jakby już była wiosna . Lubię ferie. Może pójdę pobiegać, może poczytam, spotkam się ze znajomymi. Fajnie jest mieć
More food, love and dreamsPomarańczowe tosty francuskie z ciasta drożdżowego a'la crepes suzette z ricottą inspiracja Tosty z ciasta drożdżowego są jednak najlepsze Choć drożdżowe nie wyszło do końca takie jak chciałam, ale mając 1000 przepisów i każdy niby podobny, a jednak inny poczynając od 10g drożdży kończąc na 100g, zawierający 1 jajko, 2, a może z 4 żółtka? Istne szaleństwo
More food, love and dreamsmakowe tosty francuskie* z rozgniecionymi malinami, miodem i cytryną *z domowego chleba tostowego, tosty obtoczone w maku Zostałam również nominowana do Versatile Blogger przez Martynę , za co ogromnie dziękuję ;) Zasady zabawy: - nominować 15 blogów do wyróżnienia, - poinformować wybranych przez siebie blogerów o wyróżnieniu, - wyłonić o sobie 7 faktów, - podziękować blogerowi, który Cię nominował u niego
More food, love and dreamskawioru. Łączymy, dociskamy i kroimy na pół. 2. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko, sól i pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Obtaczamy dokładnie tosty w jajku i smażymy na maśle 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe! Wskazówka : Do naszych tostów idealnie pasują kiełki przeznaczone do smażenia (stir-fry). Danie zainspirowane przepisem
My Culinary ArtSkładniki (na 4 tosty): 4 kromki pieczywa tostowego 4 plastry sera tostowego 1 jajko 3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) 1. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko. Dodajemy mleko, zioła prowansalskie, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i mieszamy. 2. Na patelni rozpuszczamy masło. Tosty dokładnie obtaczamy w jajku i wrzucamy na patelnię. Smażymy
My Culinary ArtWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tosty francuskie to najlepszy pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. Nie trzeba wiele czasu na ich wykonanie. Najlepiej wykorzystać czerstwą już chałkę ale spokojnie może być też świeża. Moja córcia i mąż bardzo za nimi przepadają (ja zresztą też) Post Tosty francuskie pojawił się poraz pierwszy w Marta
Marta Gotuje