Klasyczne, niezawodne ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Tu z dodatkiem cynamonu co sprawia, że zapachy wydobywające się z piekarnika podczas pieczenia są jeszcze bardziej intensywne
Mienta blogWiosna już przyszła i w teorii i w praktyce, więc i na stole nie mogło zabraknąć wiosennych wypieków. Zapragnęłam czegoś zielonego, wesołego i nietuzinkowego. Od dawna
Jedzeniomaniabiszkopt: 6 jajek, 6 łyżek cukru pudru, 6 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki kakao, masło do wysmarowania formy, do nasączenia: 20 ml mocnej zielonej herbaty
królestwo garów250 g maku, 8 jajek, 230 g cukru, 60 g bułki tartej, 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, krem: 500 g serka mascarpone
królestwo garówMój synek postanowił upiec swojemu tacie torcik na urodziny. Ponieważ ma on dopiero roczek, mama musiała mu troszeczkę pomóc. Oboje stwierdziliśmy, że torcik powinien być wyjątkowy
Mama GotujeBiszkopt: 6 jajka 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 150 gram maki pszennej 60gram maki ziemniaczanej szczypta soli Wykonanie Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka
w mojej kuchniGdy szybko uporałam się ze świątecznymi wypiekami i zostało mi trochę czasu postanowiłam zrobić ekspresowy mazurek. Nie miałam w planach dodawać go na bloga bo z
Mienta blogA b solutnie wyjątkowy, lekki, puszysty i wilgotny, pachnący wanilią, cynamonem i cytrusami, z chrupiącymi migdałami. Przełożony niskosłodzoną domową konfiturą z czeremchy, którą możecie zastąpić inna
SzczyptaSmaQZ okazji urodziny przyjaciółki postanowiłam zrobić torcik, który by do niej pasował. W ten sposób powstała torebeczka, akcesoria do make-up i oczywiście stokrotki ;) Jak się
Pudełko rozmaitościBiały biszkopt przełożony kremem czekoladowym oraz wiśniami. Myszka z białej masy cukrowej ręcznie malowana. Napis lukier królewski- robione po raz pierwszy :)
Pudełko rozmaitościPyszny, mocno truskawkowy torcik, składający się z trzech warstw - truskawkowego musu, jogurtowo-truskawkowej pianki i spodu z musli z dodatkiem... oczywiście truskawek :) Całość obłożona jest chrupiącymi
My Culinary ArtWidzieliście kiedyś zielone ciasto? Nie od barwnika, naturalnie! Musiałam spróbować. Jak można wsadzić tyle zielska, którym straszą dzieci i nazwać to ciastem? A no
W kuchni bez szafek7 grudzień 2010. Pamiętna data dla całej mojej rodziny. Wtedy to na świat przyszła nasza najmłodsza pociecha. I właśnie w piątek minęło już dwa
Ciasteczkowy PotwórCiasto dość ciekawe, w smaku bardzo dobre. Nawet mało słodkie jak twierdzi mój mąż. Dla mnie w sam raz. A nie ma żadnej nazwy, gdyż sama
Ciasteczkowy Potwór