tort - 16051 przepisów (strona:665/1071)

Zielona keto babka szpinakowo- kokosowa (Paleo, LowCarb) 162

keto babki szpinakowo- kokosowej. Nie tylko smakowo, ale również wizualnie, bo tworzy przyjemny dla oka kontrast z zielenią ciasta. Polewa została dla odmiany posłodzona stewią w płynie. Wisienką na torcie są zaś tutaj… pistacje. Nie mogło być inaczej. 🙂 Wybór zielonych orzechów był po prostu wyrazem konsekwencji w działaniu. Zielony rządzi Ta zielono – biała tonacja bardzo przypadła

Modern Cave Girl
Keto ciasto kokosowo- cytrynowe (Paleo, LowCarb) 232

towarzystwa- czy to w postaci lodów z kalafiora czy też owoców sezonowych. Sprawdzi się jako deser na letnie dni. Dania Deser , Przekąska Kuchnia Europejska , Wege Keyword ciasto kokosowe , torcik , tort Porcje 12 porcji Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 40 minut Składniki 2 jajka 1 szklanka gęstego mleka kokosowego 1/4 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki erytrytolu 2 łyżki rafinowanego oleju

Modern Cave Girl
Tort naleśnikowy (kakaowe naleśniki przełożone nadzieniem serowym) 163

Pomysł na nieco inną formę podania naleśników - tort naleśnikowy, czyli kakaowe naleśniki przełożone masą serową. Całość polana polewą czekoladową i ozdobiona wiórkami kokosowymi 😋 Poniższy torcik naleśnikowy świetnie smakuje podany na ciepło jak i na zimno. Składniki na porcję dla 6 osób: kakaowe naleśniki 12 sztuk naleśników  (przepis na naleśniki, np.  TUTAJ + do ciasta należy wsypać

Ugotować
Kryształek - jogurtowiec z galaretkami 177

Doskonale pamiętam ten deser z dzieciństwa, wtedy robiłam go jeszcze z wykorzystaniem śmietanki kremówki i w książce kucharskiej widniał pod nazwą Śmietanowiec. To był mój pierwszy tort na rocznicę ślubu rodziców, który samodzielnie wykonałam. Gdy zobaczyłam na blogu jogurtowca z galaretkami w wykonaniu Tysi , wspomnienia wróciły i naszła nas ochota na pyszny, lżejszy deser z wykorzystaniem samego jogurtu. Użyłam pięć

Kocham..lubię..gotuję..
Dżem wiśniowy z amaretto 119

Wiśnie i migdały to udane połączenie, nie tylko w deserach, ciastach czy tortach. To też pyszne połączenie, które możemy zamknąć w słoiczku na zimę w formie dżemu czy też konfitury. Ten dżem w ubiegłym roku robiłam na bazie cukru żelującego a w tym roku przygotowuję dżemy na bazie pektyny i ten z pektyną jest na zdjęciach. Jest to sposób szybki

Kocham..lubię..gotuję..
Syrop miętowy z cytryną 129

cytryny i kilka listków świeżej mięty do dekoracji. Wypróbowałam go również z ciepłą herbatą - będzie świetnym dodatkiem na zimowe wieczory. Świetnie też się sprawdzi jako poncz do ciast i tortów lub baza do drinków. Widziałam też w sieci zdjęcia takiego syropu z dodatkiem zielonego barwnika spożywczego, można dodać do uzyskania zielonego koloru, tak jak w tym dżemie - w drinkach

Kocham..lubię..gotuję..
Orzechowo kokosowe ciasto z kaszą bez pieczenia 81

spożyjecie jedną z najcenniejszych kasz, to jest w towarzystwie innych zdrowych składników. Wtedy i sumienie będzie spokojniejsze, że za przeproszeniem, nie nawpychaliście się tablicy mendelejewa z supermarketu tortu, który tak pięknie błyszczał za ladą i był w promocji. :) Daktyle mają za zadanie tutaj maksymalnie osłodzić deser, a w połączeniu z orzechami i kokosem sprawia, że kubki smakowe oszaleją

zdrowo i aktywnie
Ciasto marchewkowe z czekoladą - przysmak wszystkich dzieciaków 82

marchewkowo-czekoladowe Wszyscy kochają ciasto marchewkowe - jest pachnące, wilgotne, świetnie pasuje do codziennej kawy oraz jako świąteczny wypiek. Wystarczy przygotować śmietankowy krem i ciasto marchewkowe zmienia się we wspaniały tort. Oto przepis na świetne ciasto marchewkowe wzbogacone czekoladową nutą. Jeśli ciasto ma być dla dzieci najlepsza będzie czekolada mleczna, dla dorosłych polecam dodatek odrobiny goryczy, czyli czekolady 70%. Składniki

Gotujemy i jemy
Galaretka winogronowa 113

ocet winny. Oczywiście z winogron można przygotować sok na zimę, ale także galaretkę. Taka winogronowa galaretka świetnie sprawdzi się w wypiekach i deserach jako słodko-kwaśny dodatek do tortów, ciasteczek i pierników. Oto przepis na na galaretkę z winogron

Gotujemy i jemy
Nalewka z wiśni wg. przedwojennej receptury 134

czasie z wymacerowanych owoców i cukru powstanie likier wiśniowy. Po dwóch tygodniach likier zlewamy i łączymy z wcześniej zlaną nalewką. Pozostałe wiśnie warto zachować i wykorzystać na przykład do tortu węgierskiego (sprawdź przepis). Wiesz, jak zamrozić wiśnie na zimę? Oto prosty sposób na mrożenie wiśni Butelki odstawiamy na minimum 8 miesięcy w ciemne miejsce. Nalewka im dłużej będzie czekała

Gotujemy i jemy
Galopem po szczęście tom1 95

burczało mi w brzuchu nie raz). Książka została osadzona w towarzystwie koni i to właśnie dodaje niesamowitego uroku i smaku. No i treser koni…. to taka wisienka na torcie. Czyta się niesamowicie lekko i przyjemnie, wręcz chłonie. Wspaniała lektura, która budzi nadzieję , ze jednak można zacząć od nowa, że można szukać tego szczęścia, nawet galopem. Niecierpliwie czekam na kontynuację

Latosiowydom
Beza z kremem z kawą zbożową 125

już mówiłam, ze uwielbiam torty bezowe? Chyba tak! Za każdym razem testuję i wymyślam nowe połączenia smakowe. Tym razem w roli głównej kawa inka z łamaną czekoladą.    Składniki na bezę: 6 białek, 1,5 szklanki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka soku z cytryny, Składniki na krem: 2 szklanki mleka, 10 łyżek kawy inki

Słodki Zakątek
Menu na tydzień: Dla dorosłych i dla dzieci 93

ryżem, makaronem ryżowym lub pszennym. To kolejna potrawa, w której można przemycić warzywa. Zobacz przepis Piątek: Quishe z paprykami, szpinakiem, truskawkami i fetą Każde dziecko, i nie tylko, lubi torty. To quishe wygląda jak rumiane ciasto. Tyle, że wytrawne. Choć są w nim truskawki, a to dlatego, żeby ich kwaskowością przełamać słodycz papryk. Tu uczciwie musimy przyznać, że Miłosz

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania