tarty - 13589 przepisów (strona:276/906)

PULPETY W SOSIE CHRZANOWO KOPERKOWYM 183

łyżki tartej bułki ok.5 łyżek mleka sól,pieprz ok.2-3 łyżek chrzanu sporo świeżego koperku lub zielonej pietruszki 3-4 łyżki śmietany 2-3 łyżki mąki np.kukurydzianej masło ziele angielskie,liście laurowe bulion Mięso zmieliłam. Cebulę drobno pokroiłam i podsmażyłam. Pod koniec smażenia dodałam starte ząbki czosnku. Dodałam je do mięsa. Wsypałam tartą bułkę. Dodałam mleko

potrawyregionalne
BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG 171

zaskoczycie waszych gości tym niespotykanym na naszych stołach ciastem. Polecam! Składniki: Na około 8-10 porcji 100 g kaszy kukurydzianej 200 g mąki pszennej-przesianej 100 g bułki tartej 100 g cukru pudru 500 ml mleka 3 jaja 100 g płynnego miodu 50 ml oliwy 100 g rodzynek 100 g suszonych fig 500 g twardych jabłek 1/2 łyżeczki mielonego(...)skórka z 2 pomarańczy skórka z 2 cytryn 1 łyżeczka soli masło do wysmarowania formy Zacznijmy od suchych składników. Do dużej miski wsypałam przesianą mąkę pszenną, kaszę kukurydzianą, bułkę tartą i cukier. Składniki wymieszałam. W drugiej misce ubiłam jajka i dodałam do nich miód. olej, mleko. Składniki starannie wymieszałam i wlałam mieszaninę do miski z suchymi składnikami. Masy

potrawyregionalne
KNEDLE SEROWE ZE ŚLIWKAMI I ORZECHOWĄ PANIERKĄ 124

połowy cytryny 200 g bułki tartej Nadzienie 10 śliwek węgierek / moreli Panierka: 150 g orzechów włoskich 100 g masła 70 g  cukru Ser zmieliłam. W misce wymieszałam go z dwoma jajkami. Dodałam cukier, masło i aromat waniliowy. Wlałam wyciśnięty sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszałam. Wsypałam bułkę tartą. Wymieszałam i odstawiłam na pół godziny

potrawyregionalne
SPAGHETTI Z MIĘSNYMI KLOPSAMI 162

dzieci jak i oczywiście dla starszych łakomczuchów. Składniki: 500g mięsa wieprzowego ew.wołowego około 150g bułki tartej około 150ml mleka 2 szt.cebuli pomidory/pasta pomidorowa bazylia oregano 3-5 ząbki czosnku sól pieprz makaron garść kapar parmezan czarne oliwki Bułkę tartą namoczyłam w mleku przez około 30 minut. Mięso zmieliłam, doprawiłam solą, pieprzem i startym czosnkiem. Podsmażyłam pokrojoną

potrawyregionalne
SMAŻONY SER CAMEMBERT Z ŻURAWINĄ 174

taki topiony ser polecam jako przekąskę albo przystawkę. Składniki: ( 4 porcje ) ser camembert jajko tarta bułka sól pieprz żurawina Ser obtoczyłam w roztrzepanym jajku. A następnie w tartej bułce.   Smażyłam na patelni dodając niewielką ilość oliwy. Podawałam z żurawiną.   Smacznego

potrawyregionalne
SERNIK Z MAKIEM NA KRUCHYM CIEŚCIE 218

łyżka masła 1 łyżka bułki tartej 3 żółtka 3 białka zapach migdałowy bakalie  Zacznijmy od maku. Zalałam go wrzącą wodą. I odstawiłam na noc. Na drugi dzień zagotowałam mak w mleku. Odcisnęłam przez gazę i zmieliłam mak przez maszynkę o specjalnym do maku sitku. Dodałam miód,masło,żółtka, bułkę tartą,zapach i dowolne ulubione bakalie np.orzechy

potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ 185

rozczynu z drożdży) 1 łyżka mąki (do rozczynu z drożdży) 1 szklanka cukru opakowanie cukru wanilinowego parę kropli zapachu waniliowego 200 g masła 4 szt.jaj 1 łyżka bułki tartej do posmarowania blachy Składniki na kruszonkę: 150 g mąki pszennej 50 g cukru 125 g masła(...)międzyczasie zrobiłam kruszonkę. Do miseczki wlałam rozpuszczone masło. Wsypałam do niego cukier i dosypywałam mąkę  do momentu aż powstanie charakterystyczna kruszonka. Blachę do pieczenia wysmarowałam masłem i wysypałam tartą bułką.   Ciasto wyrosło. Przełożyłam je do blachy. Pora na borówki. Wysypałam je na ciasto. Powciskałam je w nie głębiej. Chociaż polecam spróbować wymieszać je z ciastem

potrawyregionalne
Sałatka z kurczakiem i grzankami 305

zbędne czerstwe pieczywo. składniki: sałatka 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 średnia główka sałaty lodowej 300 g pomidorków koktajlowych zioła włoskie olej do smażenia 1 jajko bułka tarta 6 kromek czerstwego chleba 1 łyżka masła sos 7 łyżek jogurtu 2 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu, dałam keczup(...)cukinii przyprawa do sałatek Piersi z kurczaka rozkroić na dwa płaty mięsa lub pokroić w paski. Dokładnie oprószyć ziołami włoskimi. Następnie kawałki mięsa panierować w jajku i bułce tartej.  Usmażyć na złoty kolor i odstawić do wystudzenia. Z chleba odkroić skórki a miąższ pokroić w średnią kostkę. Na patelni roztopić masło, do smaku dodać odrobinę ziół włoskich

Monia miesza i gotuje
Mięso mielone przekładane szpinakiem 183

jajko 1-2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku papryka w proszku, suszona natka pietruszki gałka muszkatołowa sol, pieprz Szpinak: 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku sól, pieprz cytrynowy   Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulą i czosnkiem, startą marchewką i pietruszką oraz bułką tartą. Całość doprawić do smaku i podzielić

Di gotuje
ogórkowa z klopsikami 156

liść laurowy ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej Kość zalać dwoma litrami wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do zupy. Ziemniaki obrać i w całości wrzucić do zupy (większe pokroić). Mięso mielone wyrobić z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Uformować klopsiki. Kiedy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
wiejski kociołek z klopsikami 206

mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 żółta cukinia 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 duża marchewka 1 cebula 4 łyżki kukurydzy z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz ziele angielskie 2-3 liście laurowe 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka oleju Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawić. Uformować kulki. Cukinię

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
piegusek ze śliwkami 140

mleka 300 g śliwek 1 łyżka bułki tartej Mąkę, proszek i mak wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać po jajku, następnie wlać sok z pomarańczy, mleko i skórkę. Dodać mąkę z makiem i wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki pokroić w połówki, wymieszać z bułką tartą i ułożyć na cieście skórką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kieszonki z szynką i serem 165

mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju na nadzienie: 250 g szynki 1 duża cebula 200 d żółtego sera pieprz czarny na panierkę: 2 jajka mąka bułka tarta Składniki ciasta wymieszać na gładko i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować nadzienie: cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą(...)Doprawić mocno pieprzem. Wystudzić i dodać ser starty na tarce, wymieszać. Usmażyć cienkie naleśniki. Na każdym rozłożyć porcję nadzienia i złożyć w koperty. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
siekane kotleciki rybne z brokułem 122

będą ciekawą odmianą. Doskonałe na piątkowy obiad.  Składniki: 4 filety z mintaja 1 jajko 1 mała czerstwa bułka kilka różyczek brokuła kilka gałązek koperku pieprz sól bułka tarta tłuszcz do smażenia Brokuła ugotować w osolonej wodzie, wystudzić(...)drobno pokroić. Filety rybne drobno posiekać. Bułkę namoczyć i odcisnąć. Rybę, jajko, bułkę, brokuła i posiekany koperek wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Formować kotleciki i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kotlet w musztardowej panierce 170

upieczeniu.  Możemy użyć ostrej musztardy, wtedy smak będzie bardzo wyrazisty.  Składniki: pierś z kurczaka czosnek  sól 2-3 łyżki musztardy 1/3 szklanki mleka mąka bułka tarta tłuszcz do smażenia Pierś(...)kurczaka pokroić na kotlety, każdy rozbić. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i natrzeć mięso. Mleko wymieszać z musztardą. Kotlety panierować w mące, musztardzie z mlekiem i bułce tartej. Smażyć jak zwykłe kotlety

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia