tarta z jabłkami - 3394 przepisów (strona:142/227)

Szarlotka 149

folie spożywczą i odkładamy na godzinkę do lodówki, jabłka obieramy i kroimy w kostkę,  do garnka wsypujemy cukier, dodajemy jabłka, gotujemy często mieszając do otrzymania "papki", wówczas dodajemy cynamon, sok z cytryny, posypujemy budyniem i dokładnie mieszamy, okrągłą formę o średnicy 23-24 cm. smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą, 3/4 ciasta wałkujemy i wyklejamy formę

Kuchnia Beaty
Omlet owsiany z szynką, awokado i pomidorami 150

przepisy podobne do tego. Szczególnie polecam zielony omlet ze szpinakiem i pomidorem oraz omlet z jabłkiem i cynamonem na słodko . Składniki na 1 porcję : 2 jajka 20g płatków owsianych górskich 30g szynki wędzonej 1/2 małego dojrzałego awokado 1 łyżeczka masła średni pomidor 1 łyżeczka tartej mozzarelli kiełki słonecznika szczypiorek do posypania pomidora 1/4 łyżeczki nasion słonecznika do posypania omletu(...)średnim ogniu, aż jajko się zetnie. Obrócić na drugą stronę (uważając, żeby omlet się nie zepsuł) i smażyć jeszcze przez minutę. Omlet wyłożyć na talerz, po wierzchu posypać tartą mozzarellą. Na połowie omleta ułożyć kiełki słonecznika i nasiona słonecznika, pomidora i posypać posiekanym drobno szczypiorkiem. Można złożyć na pół albo tak jak u mnie zostawić płasko na talerzu

Dietolog
Ciasto Poezja 305

sztywno z cukrem, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy orzechy i bułkę tartą wymieszaną z proszkiem i mąką pszenną. Delikatnie mieszamy i wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp 175 stopni. Studzimy. Składniki na masę z jabłkami: 1 kg jabłek 1 galaretka czerwona 1 łyżka masła Jabłka obieramy

Domowe ciasta
Najpopularniejsze przepisy 2017 roku (Le ricette più popolari del 2017) 362

mele con ricotta e uvetta) **** Pieczone roladki z piersi z kurczaka z jabłkami i suszonymi morelami (Involtini di pollo con carote e albicocche secche al forno) **** Domowe czekoladki z migdałami (Cioccolatini con mandorle) **** Łosoś z marynowaną cukinią (Salmone con zucchine marinate) **** Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą (Torta salata con crema di curcuma e verdure

La grande e la piccola cuoca
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami 538

liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Sól Pieprz Olej do smażenia Naleśniki: 0,5L mleka 2 jajka 250g mąki pszennej Szczypta soli 2 łyżki oleju Dodatkowo: 2 jaka Bułka tarta Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami Przygotowanie: W garnku zalewamy wodą kapustę kiszoną, dodajemy dwa liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i gotujemy przez około 30min (do momentu(...)krokiety z kapustą kiszoną i grzybami namaczamy w rozmąconym jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolor. Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami doskonale smakują z barszczem czerwonym. Smacznego. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym Zupa grzybowa krem z leśnych grzybów Pikantne Skrzydełka KFC Artykuł

Księga-Smaku
Makowiec bezglutenowy 196

pestki. Jabłka pokroić na kawałki, można kroić ze skórką. Pomarańcze i jabłka zmielić na jednolitą papkę i dodać do maku.   Dodać jeszcze 1/2 szkl mąki z tapioki. Całość dobrze wymieszać.  Przełożyć do dużej blachy nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bezglutenową bułką tartą. Piec ok 60-70 minut w 170 stopniach. Z krojeniem należy poczekać

Ze smakiem bez glutenu
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 02.09.2016r. 194

kalafiora     Marzena  Owsianka pieczona z karmelizowanymi jabłkami     Gosia Sałatka z patisonów na zimę     Ania Omlet pieczony z karmelizowanymi węgierkami, kardamonem i kwiatami lawendy Bożena  Fasolka szparagowa z parówką i pomidorkami     Magda Fasolka szparagowa z bułką tartą     Diana Chałwowe ciasteczka z tahini i czekoladą

Magiczne Życie Marty
szybkie, smaczne, łatwe crumble z wiśniami, pomarańczami, jabłkiem i posypkami... 203

odmrozić na durszlaku i wsypać do miski, dodać pokrojone w kostkę pomarańcze i jabłka, wsypać cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać do miski wsypać mąkę, cukier, sól, zimne masło i palcami wszystko połączyć na kruszonkę blaszka 18x14 cm wysmarowana masłem i posypana tartą bułką, na dno wsypać równomiernie owoce na owoce rozsypać kruszonkę i piec

W Mojej Kuchni Lubię
30 przepisów na listopad 195

gruszką, figami i camembertem Prażone jabłka babci Małgosi Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Brokułowe pesto

Moja smaczna kuchnia
Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać 437

ciasto ma być bazą rolady, podkładem pod krem lub inną słodką masę, np. jabłka i galaretkę, pieczcie go w kwadratowej lub prostokątnej formie.   Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Ja formy do swoich ciast nie smaruję masłem i nie wysypuję ani bułką tartą, ani mąką. Nie jest to konieczne a wręcz może być problemem. Biszkopt

Karo in the Kitchen
Wiosenna zapiekanka kiełbaski z ziemniakami i cukinią 199

gotowanych rzodkiewek i szczypiorku.    Ziemniaki mają dużo witaminy C (nawet więcej od jabłek), więc warto o nich pamiętać wiosną. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 5 Składniki: 500 g mączystych ziemniaków, 5 kiełbasek frenkfurterek wołowych lub wieprzowych, 2 cukinie, 1,5 szklanki tartego cheddara,   1/2 szklanki ciepłego mleka lub śmietany 12%, 2 łyżki masła, 2 łyżki

SzczyptaSmaQ
Piaskowiec z owocami 415

Następnie małymi porcjami dodajemy przesianą przez sitko mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia. Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy. Wylewamy ciasto na blachę posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, pieczemy w piekarnika nagrzanym do temperatury 170 °C przez około godzinę. Za pomocą patyczka

W kuchni Katie
Szarlotka z beza 219

jest zbyt wiele cukru w przepisie wiec nie dodalam.Rodzynki moczymy w wodzie, odsaczamy i laczymy z jablkami. Gotowe nadzienie wykladamy na upieczone ciasto.Bialka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru, cukru waniliowego i maki. Przekladamy na jablka.Pozostala czesc ciasta wyjmujemy z lodowki i trzemy na tarce z duzymi oczkami bezposrednio na bialka.Szarlotke pieczemy przez okolo 40-45 minut w temp

Przysmaki Karolki
RACUCHY DROŻDŻOWE Z BORÓWKAMI 230

Puszyste racuchy drożdżowe z dodatkiem borówek, przygotowane na pianie z białek. Jest to stary przepis mojej babci, z tą różnicą, że babcia dawała zawsze jabłka

Kuchnia MagdaLeny
ŚWIĄTECZNA ĆWIKŁA Z CHRZANEM 306

kminku mielonego 1 duże winne jabłko, obrane starte na małych oczkach (ew.) ok. 1 łyżka cukru (do smaku) sól do smaku PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Dokładnie umyte buraczki zalewamy w garnku wodą i gotujemy do miękkości lub pieczemy 1 godz. 15 min w 180 stopniach. Ostudzone buraki obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z tartym chrzanem. Krok 2. W garnku(...)Gotową ćwikłę przekładamy do słoja, ugniatamy tak, aby na wierzchu pojawił się sok, słój zakręcamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. Przed podaniem dodajemy starte jabłko, dokładnie mieszamy i podajemy do wielkanocnym mięs i wędlin. Tak przygotowana ćwikła, bez pasteryzowania przechowuje się około 3-4 tygodnie w lodówce.  Chrzan przed dodaniem do buraczków można sparzyć wrzątkiem

Moja Książka Kucharska
Bez filozofii. Rabarbar i filo. Po prostu. 205

bardzo kocham rabarbar.   Od kompotu, przez dżemy, po placki, tarty i crumble - nigdzie mi się nie nudzi i nigdy nie mam go dość.  Pierwszym rabarbarowym wspomnieniem jest babciny kompot. Gotowany niemal przez całe lato, z goździkami, skórką cytrynową i kawałkami jabłka. Schłodzony, stał zawsze w kuchni w wielkim garnku, a ja uwielbiałam wypijać(...)taki rabarbarowy wypiek - prosty, bez żadnej filozofii, ale koniecznie na filo:)  A jeśli macie ochotę na rabarbar w innej wersji, polecam zamieszczone zeszłego lata przepisy na:  Migdałową tartę z rabarbarem - klik Krem kokosowy z rabarbarem - klik Lody rabarbarowe z imbirem - klik  RABARBAR NA CIEŚCIE FILO  1 opakowanie gotowego mrożonego ciasta filo  3-4 łyżki stopionego

KUCHARNIA
Ciasto kakaowo-kokosowe bez jajek 117

czekoladową co dodatkowo wzbogaci jego smak, posypać wiórkami kokosowymi lub tartymi orzechami, nawet skórką kandyzowaną. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto ekspresowe w przygotowaniu, bez miksera. Dodatki, jakie możesz dodać do ciasta: sporą garść rodzynek, suszonej żurawiny; inny owocowy dżem, konfiturę; świeże posiekane owoce, np. banany, śliwki, jabłka, maliny; sporą garść maku, sezamu; dodaję sok z jednej(...)składniki przesypuję przez sito do miski i mieszam łyżką lub rózgą kuchenną. Dodaję mokre składniki, mieszam dokładnie, ale krótko, tylko do połączenia. Wylewam ciasto do natłuszczonej i wyspanej bułką tartą lub mąką formy keksowej. Można użyć papieru do pieczenia. Ciasto kakaowo-kokosowe bez jajek piekę przez ok. 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka w temp

Zasmakuj Kuchni
Kruchy z jabłkami 221

Kruchy z jabłkami, czyli szarlotka...ja jem taką wersję odkąd pamiętam. Uwielbiałam patrzeć jak moja mama je ugniatała i zawsze podkradałam surowe jeszcze ciasto, ale po prostu nie mogłam się oprzeć tej pychotce. Dziś zagniatam ciasto z moją małą córeczką, która uwielbia zabawę, gdzie można ubrudzić sobie rączki. Niezależnie gdzie jestem w restauracji, czy u znajomych, rodziny...gdziekolwiek(...)wymiarach 25x38 cm), wcześniej wysmarowanej margaryną i podsypanej bułką tartą.  Na wyłożone ciasto układamy domowej roboty mus jabłkowy (przygotowany jesienią do słoików, właśnie na takie ciasta). Jeśli nie mamy musu, to możemy kupić albo najlepiej samemu go zrobić przed przygotowaniem ciasta, szczególnie teraz kiedy jabłek u nas dostatek ;) Mus jabłkowy: jabłka kroimy na kawałki, przekładamy

upichcic
Pomarańczowy duet 263

jeszcze dwa jabłka. Ale jakie! Kosztele. Słodkie, twarde zielonożółte - prawdziwy rarytas, rzadko już teraz spotykane. Owocują we wrześniu, więc mam kolejny składnik z jesiennego sezonu do przygotowania mojego pysznego sosu.  Chutney to sos słodko - kwaśny, który idealnie nadaje się do mięs, kiełbas, wędlin. Można zastąpić go również jako dodatek do makaronu, kanapek czy wykwintnych tart. Ja lubię(...)lata przygotowałam jeszcze chutney agrestowo-śliwkowo-porzeczkowy. Zachęcam was do tworzenia własnych sosów! Chutney dyniowo - rokitnikowy Składniki: pół kilograma miąższu z dyni 2 szklanki rokitnika 1 cebula biała 2 jabłka kosztele 220 ml octu jabłkowego, niepełna szklanka miodu Do tego ważne są przyprawy: imbir, pieprz, goździki, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa (Mieszankę tworzymy według własnego gustu. Ja zwykle lubię

Sajkofanka smaku

Proponowane wyszukiwania