miesiąca na miesiąc dziecko staje się bardziej samodzielne i coraz mniej przypomina tego małego, zależnego od rodziców dzidziusia, a staje się samodzielną istotką. Jest mądre, szybko się uczy i zaskakuje różnorodnością mimiki i dźwięków, które celowo wydaje. Chce samo o osobie decydować, nie lubi się podporządkowywać. A do buntu dwulatka jeszcze trochę zostało... Rozwój fizyczny w 15 miesiącu życia dziecka(...)paluszki. Potrafi trzymać sztućce i kubek niekapek, przewrócić kartkę w książeczce, wyciągnąć pojedynczą chusteczkę higieniczną z opakowania czy też podnieść z ziemi paproch. Potrafi samodzielnie zjeść kaszkę łyżeczką, obiad widelczykiem. No, może nie jest to takie idealne, dużo spada, ale i tak świetnie sobie radzi. Zuzia potrafi już nawet sama pić z normalnej szklanki, jeszcze nie za dobrze, ale sama
Anioszek w kuchniambitnie, ale za to eksperymentalnie. Robił ktoś z Was kiedyś fixa czy inne danie z torebki dokładnie tak, jak napisali na opakowaniu? Ja nie. Z racji braku pomysłu na obiad postanowiłam pozwolić sobie go narzucić, sprawdzając przy okazji, ile takie badziewko jest warte. W ręce wpadło mi takie oto coś: Dobra chemia nie jest zła, a tu dodatkowo dają(...)sera w kawałku, wpadłam na pomysł, że zamiast trzeć, można ser w plasterkach pokroić. Wyszło może niezbyt imponującoa, ale prowizorka zawsze jest ok ;) Podsumowując: żarełko wychodzi z tego dość szybkie i całkiem smaczne, ale polecam użyć mniej makaronu lub więcej cebuli i kurczaka, a sos najlepiej zrobić jednak samodzielnie, jeśli ktoś ma czas, choć ten naprawdę daje radę
Kulinarne zapędy Kokosazimnego deseru. Właśnie z tego powodu zaleca się rozpocząć podawanie lodów nie wcześniej niż od drugich urodzin. Dziecko powinno wtedy już mieć opanowaną tą sztukę. Jeśli nie, na pewno szybko załapie, naśladując dorosłych, szczególnie, że będzie mu smakować. Dzieci kochają lody. Lody mleczne i śmietankowe po 1. roku życia Z uwagi na zawartość mleka krowiego, lodów śmietankowych nie powinny jeść(...)nawet te małe ilości słodkiego zimnego deseru zapychają żołądek na jakiś czas. Pamiętajmy więc, że lody dla dziecka są jednym z posiłków i najlepiej, by był to deser po obiedzie. A już szczególnie, gdy zajada się już pełną porcją lodów. źródło zdjęcia: freeimage.com
Anioszek w kuchniJajko sadzone jest daniem uniwersalnym - ekstremalnie prostym w przygotowaniu a jednocześnie bardzo pożywnym i zdrowym. Jajo posadzić można na śniadanie, obiad i kolację przygotowując posiłek na wiele sposobów. Dla mnie idealne będzie takie, które najbardziej smakuje moim bliskim oraz mi samej ;) Mam kilka sprawdzonych sposobów sadzenia, którymi chętnie się z Wami podzielę - zapraszam do lektury :) Sadzenie klasyczne: Metoda(...)smażę, wbijam jajko i sadzę do momentu ścięcia się jajka. Wg mnie najważniejszy w sadzeniu jajek jest czas - nie warto się śpieszyć i na zwiększać poziomu ognia aby jajko szybko doszło bo zwykle kończy się to przypaleniem materiału :-) Jeśli akurat nie mamy zbyt wiele czasu na przyrządzenie szybkiego śniadania to polecam metodę nr 3 - z pokrywką. Smacznego, Do kolejnego przeczytania
upichconaTort przygotowany z okazji urodzin mojego męża. Mój ukochany bardzo lubi śliwki w każdej postaci, więc wiedziałam że i ten tort przypadnie mu do gustu. Kakaowe
moj przepis naDziś bardzo dotkliwie odczułam pewna swą kulinarną ułomność - ciągłe poszukiwanie nowości. Nawet jak ugotuję coś naprawdę pysznego to przepis ten w mej głowie - nawet aby nie
sierotka maRysia w kuchniUrocze ptaszki w makaronowym gniazdku skuszą największego niejadka :) Składniki: mięso mielone z indyka lub szynki wieprzowej 0,5 kg kalarepka 1 mała szt. marchew 1 szt
głodny alergikravioli Prosty patent na lasangę nieco inne niż standardowa. Zamiast płatów makaronu mamy dwie warstwy pierożków ravioli przedzielone pesto, sosem pomidorowym i mozzarellą oraz parmezanem. Danie można przygotować bardzo szybko i wygodnie, ponieważ unikamy wszystkich korowodów z obgotowywaniem płatów makaronu lasagna, charakteryzujących się irytującą tendencją do sklejania podczas gotowania. Zobacz przepis Gotowanie czterech dań zaczęliśmy po godz. 15, o godz(...)wygodny sposób komponowania większej liczby potraw, przy ograniczonym wysiłku i w maksymalnie krótkim czasie. Wszystkie dania spakowaliśmy do szklanych pojemników i… zjedliśmy większość następnego dnia, podczas dużego rodzinnego obiadu. W tym tygodniu nie gotowaliśmy na cały tydzień, ponieważ zarówno Agnieszka jak i jak wyjeżdżamy służbowo i będziemy na delegacyjnym wikcie. Kochani, życzymy Wam miłego tygodnia i jak zawsze zapraszamy
Niedzielny kucharzWiem, trochę kalorycznie, ale bardzo smacznie i szybko. To nie pomyłka - do ciasta nie dodajemy mąki, a mimo to biszkopt wyrasta pięknie. Oczywiście można zmieniać nadzienia. Robiłam też ze szpinakowo-czosnkowym – pycha! P.S. Tylko nie przesadzajcie z ilością nadzienia, bo będzie problem z zawinięciem rolady. Składniki na ciasto: 5 jajek 30 dag startego sera żółtego 5 łyżek majonezu (użyłam kieleckiego(...)Olej lniany działa przeciwnowotworowo (dieta dr Budwig), obniża poziom złego cholesterolu, poprawia odporność i funkcjonowanie układu krążenia. Jem praktycznie codziennie. Olej dodaję do sałatek i surówek lub obiadu. Pamiętajcie, aby go nie podgrzewać! Traci wtedy wszystkie cenne właściwości. Pasta z chudego twarogu i oleju lnianego zwana jest „miksturą długowieczności”. Stosowana przez co najmniej 6 miesięcy, oprócz opisanych wyżej działań
Qlinarnie i QlinarnieCzekoladowe babeczki z dyni Mocno czekoladowe i wilgotne babeczki, które w smaku i wyglądzie przypominają popularne ciasto brownie. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Dynia jest
Blog z ApetytemCzas zbiorów kapusty i jej kiszenia przypomniał mi danie z regionu Opoczno - Przysucha. Wywodzi się z czasów, gdy chłopi musieli oddawać dużą część wytworów swojej pracy
Weekendy w domu i ogrodzieshape {behavior:url(#default#VML);} A tymczasem przejdę do sedna, czyli do tego jak ugościliśmy się wspólnymi siłami z okazji "pierwszego rzutu" tych okazji ;) Oto mój pomysł na obiad dedykowany: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style(...)mój sprawdzony czosnkowy, to ja chciałam być mądrzejsza i zrobiłam słodko - kwaśny. Niestety coś nie wyszło i szczerze mówiąc był obrzydliwy. Zapasy domowe uratowały sytuację i powstał na szybko wspomniany sos czosnkowy. Takie to były perypetie obiadowe w zeszły weekend. Na szczęście wszystko się udało i chyba wszystkim smakowało. Maksiowi na pewno bo aż się przejadł, co u niego wydawałoby
Kuchnia po mojemuGdańsk zaliczony, diabelski młyn zaliczony, zdjęcia porobione. Miałam jechać do rodzinnych Gryfic, lecz wyjazd musieliśmy przełożyć na przyszły tydzień. Dzisiaj w planach spacer z Gdyni do
Be Fit Be Strongmoje fasolowo-szparagowe opowieści. Fasolka szparagowa po śródziemnomorsku...Choć fasola nie jest typowym warzywem śródziemnomorskim - pochodzi z Ameryki, a do Europy trafiła dzięki wyprawom Kolumba pod koniec XV w. - szybko zadomowiła się w śródziemnomorskiej kuchni i obecnie występuje w wielu daniach.Jeżeli chodzi o tradycyjne dania śródziemnomorskie wykorzystujące fasolkę szparagową, to od razu przychodzą mi na myśl dwa pyszne dania(...)chrupiąca, jak na składnik sałatki przystało. Ponadto, dzięki takiemu przygotowaniu zachowuje intensywnie zielony kolor i swoje składniki odżywcze:) Alternatywnie możemy zrobić sałatkę z fasolki, która została nam z obiadu. Do sałatki dodajemy marynowaną cebulkę własnej roboty. To bardzo proste! Pokrojoną w piórka czerwoną cebulę zalewam octem winnym i odstawiam na kilka minut. Cebula w tym czasie mięknie i traci
Chilli Czosnek i Oliwa