czytałam, na temat chlebów na zakwasie. Taki chleb powinien wyrastać 5-8 godzin. Mój chleb potrzebował tylko 3 godziny, żeby urosnąć do brzegów foremek. Nie wiem dlaczego, wyrósł tak szybko, ale wiem, że był pyszny. Na razie, będę robić z tego przepisu. Składniki: 850 g. mąki pszennej typ 650 200 g. mąki żytniej razowej 350 g. aktywnego zakwasu(...)obie mąki i sól. Wlać zakwas i wodę. Wyrobić mikserem z hakami, kilka minut. Ja zaczęłam od 800 g. mąki pszennej, bo chciałam zrobić ogólnie z kilograma mąki, ale ciasto wydawało mi się za rzadkie, dlatego dodałam jeszcze 50 g. mąki i było idealne. Gotowe ciasto na chleb, przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Zostawić
Agusiowe smakołykioraz łyżeczkę soli *** *** Całość mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie należy dosypać troszkę więcej mąki *** *** W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Ciasto przekładamy porcjami na talerzyk i za pomocą łyżki wrzucamy nieduże kluski na wrzątek, delikatnie mieszamy. Klusek w wodzie powinna być jedna warstwa. Gotujemy około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia(...)pokrojony w kosteczkę boczek z cebulką *** *** Dodajemy kluski, mieszamy i podsmażamy przez chwilę *** *** Kluski podajemy z dodatkiem gotowanej kiszonej kapusty *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytemsmaczne, kakaowe, kruche ciastka, które swoim wyglądem przypominają orzeszki, stąd ich nazwa. Do tradycyjnego przepisu dodałam kakao a ciastka są tak samo pyszne jak te jasne :) Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, wydaje mi się, że ich nadziewanie zajmuje więcej czasu niż samo pieczenie. A nadziewać można je dowolnie, wszystkim tym na co tylko mamy ochotę... czekolada, dżemy, masa toffi(...)szklanki cukru pudru * pół kopiatej łyżeczki sody oczyszczonej * 200 g masła * 2 jajka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe kawałki i kulać kuleczki średnicy około 1,5 cm. Maszynkę lub patelnię nagrzać. W każdym zgłębieniu umieścić jedną kulkę, zamknąć maszynkę (patelnię) i upiec ciasteczka około
Zrób to smaczniezachwycona. A dlaczego? Zapraszam do poczytania krótkiej recenzji :) Firma Banquet oferuje szeroką gamę produktów do wyposażenia zarówno kuchni jak i jadalni. Wysoka jakość produktu, atrakcyjne ceny i szybka dostawa to tylko jedne z wielu zalet firmy. W moim zestawie do testowania znalazło się 5 gadżetów: * łyżka do makaronu * chochla * łopatka * łopatka z nożem * ubijak Uważam(...)Wykonane z materiału typu nylon. Ich zaletą jest to, że są lekkie, wytrzymałe i doskonale nadają się używania ich w naczyniach z nieprzywierającą powłoką. Ubijanie jajek do jajecznicy, mieszanie ciasta do naleśników, nakładanie ciasta czy makaronu... z narzędziami Banquet to nic prostszego. Moja córka od pewnego czasu smaży sama naleśniki (oczywiście pod moim nadzorem ;)) a przewracanie ich na drugą
Zrób to smacznierzadkie , dodajemy odrobinę mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w cieplejsze miejsce. Po czterdziestu minutach znów je wyrobimy i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze przez dwadzieścia minut. Po wyrośnięciu z ciasta przygotowujemy cztery wałki, z których ugotujemy bułczane knedle. Na kuchence postawić szeroki garnek z osolona wodą i kiedy zacznie się gotować włożyć do niej przygotowane surowe knedle. Najprawdopodobniej wszystkie naraz(...)Knedle bułczane w czasie gotowania powinny zwiększyć swoja objętość. Gotujemy pod przykryciem dziesięć minut, potem je odwracamy i dogotowujemy jeszcze przez dziesięć minut. Po wyciągnięciu z wody musimy knedle szybko w kilku miejscach przekuć widelcem, inaczej się zetną, zwłaszcza jeśli w kuchni jest zimno. Ciepły knedel kroimy na centymetrowe plastry (najlepiej nicią). Knedle bułczane z zasmażaną kiszoną kapustą Pokrojone plastry
Pomysłowa kuchniaśniadanie lub deser z pysznymi papierówkami :) Były tak szybko zjadane, że nie zdążyłem zrobić porządnego zdjęcia, ale to świadczy o tym, że były pyszne :)) Składniki : - jabłka, - 3 jajka, - 200 ml jogurtu naturalnego, - 3/4 szklanki mąki, - 3/4 szklanki wiórków, - 2 łyżki cukru, - 1/4 łyżeczki proszku, - olej do smażenia. Wykonanie : Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny(...)Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z jogurtem, przesianą mąką, proszkiem i wiórkami. Białka ubić i delikatnie wmieszać do ciasta. Krążki jabłka maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Można posypać cukrem pudrem, ja zrezygnowałem. Smacznego
Przepisy MikołajaPyszne, domowe klasyczne żytnie bułeczki. Chrupiące z zewnątrz i zbite w środku, a zarazem lekkie z puszystym miękiszem. Są bardzo dobre, szybko się je robi więc zachęcam do zrobienia na śniadanie lub kolację ;) Składniki: 15g świeżych drożdży 300ml ciepłej wody lub mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 400g mąki żytniej chlebowej Drożdże razem z cukrem rozpuścić w ciepłej(...)mieszanki dodać 100g mąki, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać sól i pozostałą część mąki. Zagnieść ciasto, ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia przez ok 30 minut. Po tym czasie uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Tępą stroną noża robimy nacięcia. Jeśli ciasto się przykleja
Słodki Zakątekwypiekach nie jestem najlepsza to próbuję, czytam, miksuję i czasami coś mi tam wychodzi :) Bułeczki są bardzo smaczne. Szybkie, łatwe po prostu fajnie się je przyrządzało, no i jadło :). Szybko zniknęły do śniadania, ale jeszcze kilka udało mi się złapać do zdjęcia. Przepis znalazłam tutaj. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki pszennej razowej szklanka wody(...)słonecznika trochę słonecznika do oprószenia łyżeczka soli W małej ilości wody rozprowadzamy drożdże. W misce umieszczamy mąki, sól, słonecznik i wlewamy drożdże, oliwę, a następnie stopniowo wodę. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30–40 minut. Po tym czasie ciasto wyrabiamy ponownie i formujemy je w prostokąt. Dzielimy ciasto 9 kawałków (możemy nadać im okrągły kształt
Na moim talerzuwszystkie składniki , następnie przekładamy do brytfanki . Dodajemy przyprawy , wino . Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu , do czasu aż mięso będzie mięciutkie . W trakcie duszenia , uzupełniajcie ilość wywaru , gdyż wino szybko odparowuje . Mięso ma być zanurzone do połowy , nie ma pływać . Na koniec wlewamy śmietanę , doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy mąką z wodą do lubianej konsystencji . xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)grubych oczkach . Dodajemy ocet jabłkowy , mieszamy , doprawiamy kolendrą, wyciśniętym praską czosnkiem ,cukrem , solą i pieprzem do smaku . Do osobnej miski wybijamy jajko , dodajemy mąkę i roztrzepujemy trzepaczką na gładkie ciasto . Przelewamy do warzyw , mieszamy . Placki smażymy na oleju do momentu aż będą chrupiące i brązowe . Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na gorąco z dużą porcją gulaszu . Smacznego
Ogrodnik w podróżymniejsze prostokąty. Następnie na garnku z niewielką ilością gotującej wody położyć np. metalowe sito a na nim po 1 waflu i czekać aż ten zmięknie, po czym szybko go na czymś zwinąć (ja posłużyłam się długą drewnianą łyżką). Po zwinięciu wszystkie rurki podpiekamy około 4 minuty w 200 stopniach (obserwujemy, aby się nie przypaliły) Przygotowanie: Masło roztapiamy i zostawiamy(...)następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i małą szczyptę soli. Mieszamy. Kolejno dodajemy roztopione masło, a następnie mąkę. Mieszamy do połączenia (nie możemy zostawić grudek). Rozgrzewamy waflownicę, nakładamy 1 łyżkę ciasta na środek i zamykamy urządzenie. Pieczemy około 1,5 minuty (czas należy sprawdzić na instrukcji, może być różny). Wyjmujemy gorący wafel z urządzenia i od razu owijamy go wokół drewnianej
Słodkie okruszkipierwszym kęsie dokładnie takie Wam się nasunie ... 😍 Bo muffinki pieczone w kąpieli wodnej dokładnie takie są: lekkie, delikatnie serowe, puszyste i pyszne. Do tego naprawdę szybko sie je robi, więc .... do kuchni marsz!!! 👍👍👍 Składniki: 500 g mielonego twarogu (u mnie wiaderkowy z Piątnicy) 3 całe jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy(...)maliny, truskawki, borówki, brzoskwinie itp.) płatki migdałów Na spód: 120g herbatników (maślanych lub pełnoziarnistych - dowolnie) 40 g roztopionego masła Herbatniki rozdrabniamy w blenderze (melakserze lub przy pomocy wałka do ciasta) na konsystencję piasku. Dodajemy roztopione mało. Mieszamy. Wykonanie: Wszystkie składniki masy twarogowej umieszczamy w blenderze. Miksujemy chwilę do połączenia się składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na sod każdej
Walijskie PichcenieZaprezentowane krążki to doskonała propozycja na szybką przekąskę, czy też śniadanie lub kolację. Nie trzeba ich smażyć w głębokim oleju i dodatkowo mąka żytnia jest zdrowsza od pszennej. Moje krążki posiadają w środku urocze serduszka, które sprawiają, że nawet dziecko skusi się na tak podany kawałek cukinii. Poza tym mogą być miłą niespodzianką dla innej osoby, bo kto nie poczułby(...)się wyjątkowo mając na talerzu taki dowód uczucia... Pychota! Spróbujecie? około 400-450g cukinii Ciasto: 1 jajko 5 łyżek mleka 5 łyżek wody 5 łyżek mąki żytniej typ 720 (płaskie) sól, pieprz (ew. ulubione przyprawy, u mnie m.in. suszona natka pietruszki ) Ponadto: mąka do obtaczania masło/olej do smażenia Umytą cukinię pokroić (młodą ze skórką, starszą obrać
Di gotujePyszne! 😊 Lekko wilgotne, nie przesłodzone i baaardzo puszyste. Jak wszystkie muffinki robi się je bardzo szybko, i do przyrządzenia ich nie potrzeba wielkich kulinarnych zdolności. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 mały cukier waniliowy 1 szklanka kwaśnej śmietany 1/3 szklanki oleju 3 łyżki nutelli szczypta soli Wykonanie(...)jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, proszek, cukier,cukier waniliowy, sól), w drugiej mokre (jajka, śmietanę i olej). Następnie połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać nutellę - wymieszać. Do natłuszczonych foremek nakładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut
Walijskie Pichceniedrugim naczyniu jajko rozbełtać z mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. Całość wymieszać widelcem tylko do połączenia składników. Dodać posiekane snickersy, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć ciasto do połowy wysokości papilotek. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Sos karmelowy: 125 g cukru 2 łyżki wody 75 ml śmietany kremówki(...)Lekko podgrzewać, bez mieszania, aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowego koloru. Nadal lekko podgrzewać przez około 2 -3 minuty, do uzyskania bursztynowego koloru. Zdjąć z palnika, wmieszać szybko kremówkę i masło, wymieszać. Uwaga: można się poparzyć! Trzeba być bardzo ostrożnym. Sos karmelowy wystudzić. Krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 batoniki snickers Kremówkę
Domowa cukiernia Ewykuchni. Mam co tydzień przygotowywała te proste ale pyszne placuszki z jabłkiem. Podawane były ze śmietaną lub jogurtem. Dzisiaj właśnie miałam ochotę na takie śniadanie... owocowe, słodkie i szybkie. A Wy jakie śniadania jedliście jak byliście dziećmi? Składniki: 2 szklanki mąki 480 ml mleka 2 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jabłka(...)startej czekolady Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, jajka, mleko, olej oraz proszek do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i i mieszamy z ciastem. Na rozgrzany olej nakładamy porcję ciasta z jabłkiem. Smażymy do uzyskania złocistego koloru na średnim ogniu. Podajemy z jogurtem i ulubionymi owocami i odrobiną startej czekolady
Kuchnia w oparach