cudne, pięknie wydane a przepisy wychodzą z nich zawsze! Zaczynamy. 1. Nigel Slater „Jedz” Nigel jest moją miłością. Tworzy jedzenie genialne, używając prostych składników. „Jedz” to zbiór przepisów szybkich i co ważne, prostych. Do tego trochę opowieści o smakach Nigela i garść praktycznych uwag. To w tej książce odkryłam, że boczek, świeże figi i pistacje to całkiem zgrane trio. Pokochacie(...)przeze mnie ciasteczek kruchych i maślanych. Wyszedł jednolity placek, który został ochoczo spożyty przez drób. Tak mniej więcej wygląda moje pieczenie. Jak już przysięgłam sobie, że nigdy przenigdy nie będę piekła, pojawia się pan Yotam i wydaje książkę. Ciasta, ciasteczka, torty, mniej skomplikowane lub bardziej, opisane w taki sposób, że nawet taka sierota cukiernicza jak ja zaopatruje się
ladykitchendobrze znaną z rozmów kwalifikacyjnych, "skontaktujemy się w przyszłości" :), co przynajmniej jest jakąś odpowiedzią, o tyle "najwięksi gracze" nie dość, że nie byli zainteresowani problemem, to maile poszły bez echa. Po głębszym zastanowieniu wyraziłem ogromne zrozumienie. Po pierwsze: Gdyby problem został rozwiązany, to pieniądze na jego rozwiązanie nie byłyby wydawane. Skończyłby się byt instytucji za to odpowiedzialnych(...)nawet kulami śmieciulami. Jest to kwintesencja tematu warsztatów. Deser, który powstał właśnie z odpadków i zwrotów powstających w piekarniach i cukierniach, który szybko podbił serca konsumentów. Składniki: - nieświeże pieczywo - margaryna - kakao - cukier - aromat do ciasta o ulubionym smaku, ale polecam rumowy, za to połączenie migdałów i pomarańczy też dało radę :) - bakalie Wykonanie: Generalnie wszystko ze sobą miksujemy, a potem
Kryzysowa Książka Kucharskamnóstwo ciast. Plan dnia wyglądał mniej więcej tak samo - najpierw przygotowanie ciast do sklepu - wyjęcie z lodówek tego, co zostało z dnia poprzedniego, ułożenie na nowych tacach, uzupełnienie ciastami z zamrażarki. Gdy butik kusił już wszelkiego rodzaju słodkościami, pomagałam przy robieniu chleba - nauczyłam się składać bochenki, formować bułeczki, układać je ekonomicznie na blachach. Na końcu przygotowywałyśmy ciasta na zapas(...)słodkiego i pachnącego domem. Bazę do przepisu znalazłam u Doroty , ale sporo tam zmieniłam. Orzechowo-mandarynkowa szarlotka Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 130 g cukru trzcinowego 230 g zimnego masła masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 100 ml soku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatnio nabrałam znów ochoty na pieczenie drożdżowych ciast. Może dlatego, że niby jest lato, ale jednak chłodno i drożdżowe wydaje się takie... Pocieszające . Kiedy zapach
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojego męża. Ale teraz znam przepis więc będę testować Polewę wylewamy na ciasto Ciasto dekorujemy wiórkami kokosowymi Efekt końcowy Składniki na blaszkę 35×23 cm (mierzone po dnie foremki) Masa jabłkowa : – 2 kg jabłek – 2 galaretki cytrynowe – cukier do smaku Najlepiej zacząć ciasto od przyszykowania masy jabłkowej. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda i kroimy na mniejsze kawałki(...)szklanki maki ziemniaczanej – łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem, aż masa będzie bardzo gęsta i podwoi swoją ilość (trwa to około 10 minut). Na końcu dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach (do ładnego zezłocenia
Relaxtimestarej pojemnej patelni :) Dlaczego? Mimo swoich rozmiarów (średnica 28 cm) i pojemności, jest na tyle lekka, że bez problemu mogę utrzymać ją w jednej ręce, nawet gdy patelnia jest pełna. Czego nie mogłam powiedzieć o jej poprzedniczce, z którą rozstałam się bez żalu. Sprzęt kuchenny powinien według mnie łączyć w sobie porządne wykonanie oraz wygodę użytkowania , w przeciwnym(...)upewnić się, że farsz jest dobrze doprawiony i smaczny. Odstaw do wystygnięcia. Jeżeli używasz mrożonego ciasta filo, rozmróź go najpierw w lodówce. Rozwiń arkusze ciasta filo i przykryj ściereczką, aby nie obsychało. Weź jeden arkusz i ułóz na desce lub papierze do pieczenia. Przy pomocy pędzelka posmaruj go olejem, następnie przekrój na pół wzdłuż krótszego boku. Weź łyżkę
Chilli Czosnek i Oliwawłaściwie zadane, bo oszczędzamy w ten sposób pieczone piersi kurczaka, które zamiast natychmiastowej konsumpcji warto odłożyć na bok i wykorzystać do innych szczytnych celów Tak przynajmniej jest u nas w domu. Dzieląc kurczaka z góry zakładamy, że piersi trafią do dań w pozostałe dni tygodnia. Patentów na wykorzystanie pysznych, pieczonych filetów jest bardzo wiele. A do tego tak przyrządzone mięso(...)szklanki ciepłego mleka (3/4 miarki lub 180 ml), pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, 2 łyżeczki oliwy lub oleju Rozumiecie już o co nam chodzi? Gdy tortille będą gotowe, wkładamy do nich kawałki mięsa i warzywa (nadzienie to absolutny free style). Do tego szybki sos jogurtowy i pyszne danie gotowe. Przepis na tortille Czas: 45 minut Poziom
Niedzielny kucharzCzas czytania: 3 min Dzień dobry, czy jest tutaj ktoś, kto lubi serniki , jeśli tak to dziś będzie zachwycony! Sernik z musem czekoladowym jest po prostu
SprawdzonaKuchnia.plsmaku płatkami chili, solą oraz odrobiną oregano. Gotowy sos odstawiamy do wystudzenia i przekładamy do słoiczków. Można go przechowywać przez kilka tygodni w lodówce. Bułeczki bao Ciasto zagniatamy na około 2h przed końcem pieczenia mięsa. W tym celu w misce łączymy mąkę wraz z solą. W garnuszku zaś przygotowujemy zaczyn z drożdży. Rozpuszczamy je w letniej wodzie z cukrem(...)Drożdże suche wystarczy rozpuścić w letniej wodzie. Do masy wlewamy olej i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i bardzo miękkie. Można się wspomóc robotem z hakiem do ciasta drożdżowego. Miskę następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5h w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto szybko zagniatamy i dzielimy na 12 równych porcji. Z każdej formujemy kulę, którą następnie spłaszczamy
Food Squareludzie ubodzy jadają znacznie wspanialsze dania niż bogacze w Ameryce. Dlatego często stawiam sobie pytanie - gdy wodę, w której gotowałam ziemniaki, dodaję do ciasta, by chleb był bardziej sycący, gdy ziemniaki polewam sosem kapiącym z pieczeni lub kiedy duszę czerstwy chleb z oliwą i dzikimi ziołami, by zrobić aromatyczną zupę - co to właściwie znaczy być ubogim? Myślę, że powoli zaczynam(...)jajek. Wiecie ile bez i makaroników można z nich upiec?! Do tego worek cudownej mąki prosto z młyna. Słoik drobniutko krojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej do mazurków. Nie mogę też zapomnieć o regularnych dostawach ulubionej nalewki porzeczkowej i czekoladek z likierem, do których słabość mam wyjątkową. To wszystko "kosztowności" wręczane bez okazji. Po prostu, "bo mam i chcę
KUCHARNIACiasto jogurtowe ze śliwkami – to pyszne i idealnie wilgotne ciasto z sezonowymi owocami :) Do jego wykonania najlepiej użyć nieco twardych śliwek, które puszczą mniej soku
Kulinarne Przebojestało się! Nie mam pojęcia kiedy to zleciało i gdzie ten czas mi tak szybko zwiał, ale … … ale BLOG MA JUŻ 6 LAT! To szalone 6 lat, pełne ciężkiej pracy, niesamowitych przygód, wyrwanych włosów z głowy i setek cudownych, nowo poznanych osób. 6 długich lat, które przewróciło moje życie do góry nogami i sprawiło, ze nabrało(...)tylko tempa, ale i sensu. Bo ta pasja niesamowicie nakręca, motywuje, daje kopa. I bez pasji nie wyobrażam sobie życia! Tak samo jak czytelnicy – ładują baterię każdego dnia i sprawiają, że uśmiech na buzi pojawia się zdecydowanie częściej! Na tyle często, że ludzie pytają:” A Ty się kiedyś przestajesz uśmiechać?”. Łezka się w oku kręci, kiedy
Ostra na Słodkotaka moja wersja 😉 Jak to brownie ciasto jest wilgotne, ale bardziej puszyste i delikatne w smaku od tradycyjnego przepisu. Według mnie dużo lepsze od oryginału. Mój mąż jak usłyszał, że robię ciasto z fasoli, to był bardzo sceptycznie nastawiony dopóki go nie spróbował. Już jest jednym z jego ulubionych ciast! Ciasto jest przepyszne, a fasoli w ogóle nie czuć, więc(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 35-45 min. Studzimy. Przygotowujemy polewę: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Podczas rozpuszczania czekolady możemy dodać 2 łyżki gorącej wody, wtedy polewa jest mniej gęsta. Gotową polewę wylewamy na wierzch ostygniętego ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi. Rada: 1) Ciasto można wykonać w różnych wariantach
Kuchnia MagdaLenygofry śniadaniowe (Paleo, LowCarb) Keto ciasto kokosowo- cytrynowe (Paleo, LowCarb) Kawowy keto sernik z kalafiora (Paleo, LowCarb) Keto cannoli z kremem kawowym (Paleo, LowCarb, bez nabiału) Keto racuchy bananowe (Paleo, LowCarb) Keto Falafel z kalafiora (Paleo, LowCarb) Keto ciasto limonkowe Pyszny, odświeżający w smaku wypiek, który przywodzi na myśl letnie dni. Keto ciasto limonkowe to eksplozja smaku i bogactwo(...)kokosa. A kokos to przecież źródło zdrowych tłuszczy tak cenione na diecie ketogenicznej. Dania Deser , Przekąska Kuchnia Amerykańska , Europejska , Wege Keyword biszkopt , ciasta z kremem , ciasto kokosowe , ciasto z owocami , jajka , owoce , torcik Porcje 10 porcji Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 15 minut Czas oczekiwania 60 minut Składniki Biszkopt kokosowy 3 jajka 2 łyżki erytrytolu czubate 30 g mąki
Modern Cave Girltamto. W tym roku barwna mieszanka ulubionych suszonych, wędzonych i kandyzowanych owoców zamieniła się w blok bakaliowy. Szybki, łatwy i bardzo smaczny pseudokeks to raj dla alergików (pod warunkiem, że mają oni ten plus, że owoce ich nie uczulają). Oto wersja bez grama mąki, mleka czy masła. U nas wylądowała na świątecznym stole, ale kusi nas także 'wznowienie produkcji(...)mieszamy, 1/3 łączymy z "Cynamoniwym Rajem". Przygotowujemy keksówkę /Rozmiar zależy od tego, jak wysoki 'keks' chcecie uzyskać. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy bakaliową masę. Po wyrównaniu wylewamy masę z ziarenek. PIECZENIE: Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół, termoobieg), przez około 30 minut. Pewnie większość z tych bakalii jest dobrze znana, ale część zasługuje na kilka
Wypisz Wymaluj