Miałam dziś ochotę na coś mocno kakaowego, dlatego wyprodukowałam w ekspresowym tempie bardzo kakaowe muffiny. Jest to coś, co lubię najbardziej - szybki przepis, 15 minut na przygotowanie, pół godziny w piekarniku, a efekt bardzo smaczny :) Muffiny mocno kakaoweSkładniki:7 czubatych łyżek mąki pszennej4 łyżki cukru3 łyżeczki kakao4 łyżki oleju1 jajko0,5 łyżeczki proszku do pieczenia100ml mleka Wykonanie:- do miski przesiewamy(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, kakao, mieszamy- wbijamy jajko, dodajemy olej i mleko i miksujemy na gładką masę- gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie na muffiny, wypełniając ponad połowę ich wysokości- pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut Już po pierwszych 15 minutach pieczenia doszedł do mnie z kuchni cudowny zapach kakao
Smakołyki Berenikisłodki, ani za słony. Według mnie groszek ptysiowy jest najbardziej neutralny i najłatwiej jest go zamienić na proszek, z którego w bardzo prosty sposób zrobimy spód do wszelakich ciast bez pieczenia, czy batoników. Polewa czekoladowa z czekolady jest moją ulubioną zaraz obok polewy z czekolady i śmietanki. Te dwie polewy są wspaniałe, różnią się stopniem twardnienia Składniki potrzebne(...)dokładni mieszamy. Jajko rozkłócamy widelcem i dodajemy do ciepłego masła z cukrem i kakaem. bardzo szybko i energicznie mieszamy. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy zmielony groszek ptysiowy (1 i 3/4 zmielonego pudru z groszku ptysiowego) oraz wiórki kokosowe i dokładnie całość ugniatamy. Tak przygotowane "ciasto" wykładamy na blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie ugniatamy
MamaOskarkaMuffiny pomarańczowe :) z plasterkiem pomarańczy, sokiem pomarańczowym i miodem. Rozpływające się w ustach, niesamowite, najlepsze jakie jadłam.Proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis pochodzi z kuchni żydowskiej. Koniecznie spróbujcie!!! Potrzebujemy: na 12 sztuk:- 2 jajka 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 4 łyżki stopionego masła 1,5 szklanki maki 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku(...)przesianą mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia oraz sola. Formę do muffinek smarujemy masłem. Na dno każdego dołka wlewamy po łyżeczce miodu i układamy plasterek pomarańczy. Na pomarańcze rozkładamy ciasto. Pieczemy ok. 30 min w temp. 180 stopni. Wyjmujemy muffinki z formy i podajemy plasterkiem pomarańczy u góry. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWADawno jej nie piekłam i to był błąd. Ciasto wyszło przepyszne. Babka z majonezem z tego przepisu jest bardzo prosta. Wszystkie składniki umieszczane są razem i miksowane. Prościej już się nie da;) Babka majonezowa jest niezwykle pulchna i mięciutka. Jak użyjecie swojskich jajeczek to dodatkowo wyjdzie żółciutka;) Ta babka tak szybko nie wysycha, więc poporcjowana zachowa świeżość dłużej niż
Rusty Forknaleśniki powinny ładnie zmięknąć i podczas jedzenia rozpływać się w ustach. Przepis na ciasto naleśnikowe, którym chciałabym się podzielić z wami jest bardzo proste do wykonania, robi się je szybciutko i przy smażeniu nie ma (a przynajmniej nie powinno być) żadnych problemów. Po zdjęciu z patelni szybko robią się mięciutkie i idealne do jedzenia. Nie ma tu dodatku cukru dlatego(...)pierwsze jest to niezdrowe dla organizmu, a po drugie po co? Podając naleśniki na słodko, właśnie tym słodkim nadzieniem gwarantujemy słodki smak, a podając na wytrawnie nie potrzebujemy słodkiego ciasta naleśnikowego. Ten przepis jest dodatkowo wspaniały, ponieważ dodajemy tu trochę wody gazowanej co powoduje, że naleśniki są jeszcze bardziej puszyste i mniej zbite. Po prostu rozpływają się w ustach :) Składniki
Jedzeniomaniaminut do wyrośnięcia. I gotowe! Teraz formujemy z ciasta dowolny kształt, pieczemy w temperaturze ok. 200-220°C i wcinamy. Powodzenia w poszukiwaniach pomysłów na wykorzystanie tego ciasta! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest bardzo uniwersalny. Nie musimy zapamiętywać kilku przepisów na różne rzeczy. Z jednej receptury możemy zrobić zarówno bułki, jak i pizzę. Ostateczną decyzję o tym, co zjemy(...)zasadzie 3-3-1, pół-pół-ćwierć. Po parokrotnym powtórzeniu nie ma już możliwości pomylenia się. Po trzecie: jest prosty i błyskawiczny. Poza czasem wyrastania, robi się to bardzo szybko – tak naprawdę wystarczy tylko wymieszać ze sobą składniki
Proste-przepisy.plfoliowej torebki,splaszczyč i położyć na 15 minut do lodówki.Potem ciasto rozwałkować, i wyciąč koło wielkości patelni ( duża) ciut więcej, na której będziemy robić odwracane ciasto.Odkladamy na bok. Przygotować 4 jabłka zielone lub inne , ale takie które nam się zbyt szybko nie rozpadną.Obrac je i pokroić na 4 części każde bez gniazd nasiennych. Karmel(...)dołu,zmniejszyć na mały ogień ,posypać po nich tymiankiem i zostawić je na 8 minut,dosłownie,.W tym czasie kiedy jabłka będabulgotac i się piwnic w karmel , walkujemy ciasto na potrzebną nam wielkość patelni.Grubosc placki to 4-5 mm.Zdjać jabłka z ognia, nałożyč na nie ciasto,zawinąć brzegi ciasta do środka nożem i posmarować roztrzepanym żółtkiem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZapobiega ona rozprzestrzenianiu się aromatycznego zapachu sałatki w całej lodówce. Dlatego możemy bezpiecznie przechowywać ją obok ciast czy deserów. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Sałatki i surówki , śniadania i kolacje Tagged: akcesoria kuchenne , czarny ryż , dynia , dynia marynowana , Jan Niezbędny , kukurydza , majonez , na szybko , ogórki , papryka , sałatka , suszone pomidory , warzywa
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPrzygotowanie tego ciasta jest ekspresowe. Polecam w sytuacji kiedy niespodziewanie zadzwonią nasi znajomi z informacja, że za godzinę do nas wpadną. Wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki, wstawić do piekarnika i gotowe! Nie potrzeba do niego żadnych wyszukanych produktów. Zazwyczaj wszystko mamy pod ręką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Bardzo szybko znika wówczas z talerzyka :) 2 jajka 1 i 1/4 szklanki
Krokusowy DomAlternatywa do bułek białych z mąki pszennej tzw. zapychaczy.Moje bułki są pełne błonnika i łatwiej strawne, posypane sezamem dają szybko i na długo uczucie sytości, a więc:- 600 ml mleka- 50 g drożdży- 350 g otrębów orkiszowych- 500 g mąki orkiszowej- 150 g mąki razowej 2000- 3 łyżeczki soli- 3 łyżki oleju słonecznikowego- łyżka miodu- jajko i garść sezamuMleko lekko(...)drożdże i miód.Rozpuść i dodaj otręby. Wymieszaj i zostaw pod przykryciem na ok.20 minut.Po tym czasie dodaj obie mąki, sól i olej. Wyrób ciasto.Jeżeli trzeba dodaj wody, ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od stolnicy, czy miski. Wyrobione ciasto zostaw pod przykryciem kolejne 20-30 minut.Gdy już ciasto podwoi swoją objętość, uformuj bułki. Odrywając po kawałku formuj kuleczki
Pasje JolkiPyszny i lekki bo to sam biszkopt przełożony owocową pianką. Idealny deser nie tylko na weekend. Spróbujcie bo robi się go szybko, a znika z talerzy jeszcze szybciej. Składniki : Biszkopt : * 6 jajek * szklanka cukru kryształ * 2 szklanki mąki pszennej * łyżka kakao * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Pianka : * 400ml śmietany kremówki * galaretka poziomkowa * dowolne owoce do dekoracji Przygotowanie : Jajka ubijać(...)zgęstnieje - u mnie całość ubijania trwa 5 minut. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao do masy jajecznej i wymieszać mikserem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec do 50 minut w 180 stopniach, ja po 35 minutach sprawdzam patyczkiem czy biszkopt się upiekł. Wystudzić na kratce. Przekroić biszkopt na 3 blaty. Galaretkę rozpuścić w szklance
Magiczne Życie Martywszystkie owoce. U mnie truskawkowo - jabłkowa. Idealna o każdej porze roku. Ciasto: - 125g masła - 1 i 1/4 szklanki mąki - 2 łyżki cukru - 2 łyżki zimnej wody - szczypta soli Przesianą mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, całość siekamy. Dodajemy wodę i całość szybko wyrabiamy.Formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki(...)kroimy na 12 plasterków. 4 łyżki cukru łączymy z czynamonem a pozostałe dwie z mąką. Mieszanką cukru z cynamonem posypujemy jabłka i odstawiamy. w tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i rozwałkowujemy w okrąg o średnicy ok. 30 cm na papierze do pieczenia. przekładamy na blachę do pieczenia. Posypujemy mieszanką mąki z cukrem, zostawiając ok 4-5 cm wolnego
Kulinarne życieRobi się je szybko i mimo tego, że są dość przaśne to efektowne danie, szczególnie jeśli pobawimy się i w ciekawy sposób zawiniemy brzegi pierogów. Przepis pochodzi z "Mamuszki" i podobno jest to potrawa Tatarów krymskich. Ja go zmieniłam wg własnych potrzeb i możliwości (np. jagnięcinę zastąpiłam wołowiną). Ja tam nie wiem(...)farsz dzielimy na 6 części. na stolnicy rozwałkowujemy każdy kawałek ciasta na kółko o średnicy ok 20 cm.Układamy na placuszku nadzienie pozostawiając margines. Składamy na pół i sklejamy brzegi. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pierogi po 3 minuty z każdej strony. Jeśli się za szybko rumienią zmniejszamy ogień. Podajemy gorące
Dzieje kuchennej Wiewióryutworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Kruszonka: 70 g mąki 50 g zimnego masła 50 g cukru Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki. Nadzienie: 300 g mielonych orzechów(...)białko Składniki (bez białka) na nadzienie dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywną p i a nę i delikatnie łą c zymy z ma s ą. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o krótszym boku długości naszej formy. Ciasto smarujemy nadzieniem orzechowym. Zwijamy jak roladę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy struclę i ostawiamy w ciepłe miejsce
Chocolate Muffin Blog