szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:926/1736)

Muffiny mocno kakaowe 225

Miałam dziś ochotę na coś mocno kakaowego, dlatego wyprodukowałam w ekspresowym tempie bardzo kakaowe muffiny. Jest to coś, co lubię najbardziej - szybki przepis, 15 minut na przygotowanie, pół godziny w piekarniku, a efekt bardzo smaczny :) Muffiny mocno kakaoweSkładniki:7 czubatych łyżek mąki pszennej4 łyżki cukru3 łyżeczki kakao4 łyżki oleju1 jajko0,5 łyżeczki proszku do pieczenia100ml mleka Wykonanie:- do miski przesiewamy(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, kakao, mieszamy- wbijamy jajko, dodajemy olej i mleko i miksujemy na gładką masę- gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie na muffiny, wypełniając ponad połowę ich wysokości- pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut Już po pierwszych 15 minutach pieczenia doszedł do mnie z kuchni cudowny zapach kakao

Smakołyki Bereniki
Batoniki z mlecznym kremem i czekoladą 109

słodki, ani za słony. Według mnie groszek ptysiowy jest najbardziej neutralny i najłatwiej jest go zamienić na proszek, z którego w bardzo prosty sposób zrobimy spód do wszelakich ciast bez pieczenia, czy batoników.  Polewa czekoladowa z czekolady jest moją ulubioną zaraz obok polewy z czekolady i śmietanki. Te dwie polewy są wspaniałe, różnią się stopniem twardnienia Składniki potrzebne(...)dokładni mieszamy. Jajko rozkłócamy widelcem i dodajemy do ciepłego masła z cukrem i kakaem. bardzo szybko i energicznie mieszamy. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy zmielony groszek ptysiowy (1 i 3/4 zmielonego pudru z groszku ptysiowego) oraz wiórki kokosowe i dokładnie całość ugniatamy. Tak przygotowane "ciasto" wykładamy na blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie ugniatamy

MamaOskarka
Muffiny pomarańczowe 134

Muffiny pomarańczowe :) z plasterkiem pomarańczy, sokiem pomarańczowym i miodem. Rozpływające się w ustach, niesamowite, najlepsze jakie jadłam.Proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis pochodzi z kuchni żydowskiej. Koniecznie spróbujcie!!! Potrzebujemy: na 12 sztuk:- 2 jajka  1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy  4 łyżki stopionego masła  1,5 szklanki maki  1/2 szklanki cukru  2 łyżeczki proszku(...)przesianą mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia oraz sola. Formę do muffinek smarujemy masłem. Na dno każdego dołka wlewamy po łyżeczce miodu i układamy plasterek pomarańczy. Na pomarańcze rozkładamy ciasto. Pieczemy ok. 30 min w temp. 180 stopni. Wyjmujemy muffinki z formy i podajemy plasterkiem pomarańczy u góry. Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA
Babka z majonezem 382

Dawno jej nie piekłam i to był błąd. Ciasto  wyszło przepyszne. Babka z majonezem z tego przepisu jest bardzo prosta. Wszystkie składniki umieszczane są razem i miksowane. Prościej już się nie da;) Babka majonezowa jest niezwykle pulchna i mięciutka. Jak użyjecie swojskich jajeczek to dodatkowo wyjdzie żółciutka;) Ta babka tak szybko nie wysycha, więc poporcjowana zachowa świeżość dłużej niż

Rusty Fork
Ciasto na naleśniki 239

naleśniki powinny ładnie zmięknąć i podczas jedzenia rozpływać się w ustach. Przepis na ciasto naleśnikowe, którym chciałabym się podzielić z wami jest bardzo proste do wykonania, robi się je szybciutko i przy smażeniu nie ma (a przynajmniej nie powinno być) żadnych problemów. Po zdjęciu z patelni szybko robią się mięciutkie i idealne do jedzenia. Nie ma tu dodatku cukru dlatego(...)pierwsze jest to niezdrowe dla organizmu, a po drugie po co? Podając naleśniki na słodko, właśnie tym słodkim nadzieniem gwarantujemy słodki smak, a podając na wytrawnie nie potrzebujemy słodkiego ciasta naleśnikowego. Ten przepis jest dodatkowo wspaniały, ponieważ dodajemy tu trochę wody gazowanej co powoduje, że naleśniki są jeszcze bardziej puszyste i mniej zbite. Po prostu rozpływają się w ustach :) Składniki

Jedzeniomania
Uniwersalne ciasto drożdżowe 152

minut do wyrośnięcia. I gotowe! Teraz formujemy z ciasta dowolny kształt, pieczemy w temperaturze ok. 200-220°C i wcinamy. Powodzenia w poszukiwaniach pomysłów na wykorzystanie tego ciasta! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest bardzo uniwersalny. Nie musimy zapamiętywać kilku przepisów na różne rzeczy. Z jednej receptury możemy zrobić zarówno bułki, jak i pizzę. Ostateczną decyzję o tym, co zjemy(...)zasadzie 3-3-1, pół-pół-ćwierć. Po parokrotnym powtórzeniu nie ma już możliwości pomylenia się. Po trzecie: jest prosty i błyskawiczny. Poza czasem wyrastania, robi się to bardzo szybko – tak naprawdę wystarczy tylko wymieszać ze sobą składniki

Proste-przepisy.pl
TARTA TATIN 131

foliowej torebki,splaszczyč i położyć na 15 minut do lodówki.Potem ciasto rozwałkować, i wyciąč koło wielkości patelni ( duża) ciut więcej, na której będziemy robić odwracane ciasto.Odkladamy na bok. Przygotować 4 jabłka zielone lub inne , ale takie  które nam się zbyt szybko nie rozpadną.Obrac je i pokroić na 4 części każde bez gniazd nasiennych. Karmel(...)dołu,zmniejszyć na mały ogień ,posypać po nich tymiankiem i zostawić je na 8 minut,dosłownie,.W tym czasie kiedy jabłka będabulgotac i się piwnic w karmel , walkujemy ciasto  na potrzebną nam wielkość patelni.Grubosc placki to 4-5 mm.Zdjać jabłka z ognia, nałożyč na nie ciasto,zawinąć brzegi ciasta do środka nożem i posmarować roztrzepanym żółtkiem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka z czarnym ryżem i marynowaną dynią 302

Zapobiega ona rozprzestrzenianiu się aromatycznego zapachu sałatki w całej lodówce. Dlatego możemy bezpiecznie przechowywać ją obok ciast czy deserów. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Sałatki i surówki , śniadania i kolacje Tagged: akcesoria kuchenne , czarny ryż , dynia , dynia marynowana , Jan Niezbędny , kukurydza , majonez , na szybko , ogórki , papryka , sałatka , suszone pomidory , warzywa

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Dżemowiec 142

Przygotowanie tego ciasta jest ekspresowe. Polecam w sytuacji kiedy niespodziewanie zadzwonią nasi znajomi z  informacja, że za godzinę do nas wpadną. Wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki, wstawić do piekarnika i gotowe! Nie potrzeba do niego żadnych wyszukanych produktów. Zazwyczaj wszystko mamy pod ręką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Bardzo szybko znika wówczas z talerzyka :) 2 jajka 1 i 1/4 szklanki

Krokusowy Dom
Bułki otrębowo orkiszowe 401

Alternatywa do bułek białych z mąki pszennej tzw. zapychaczy.Moje bułki są pełne błonnika i łatwiej strawne, posypane sezamem dają szybko i na długo uczucie sytości, a więc:- 600 ml mleka- 50 g drożdży- 350 g otrębów orkiszowych- 500 g mąki orkiszowej- 150 g mąki razowej 2000- 3 łyżeczki soli- 3 łyżki oleju słonecznikowego- łyżka miodu- jajko i garść sezamuMleko lekko(...)drożdże i miód.Rozpuść i dodaj otręby. Wymieszaj i zostaw pod przykryciem na ok.20 minut.Po tym czasie dodaj obie mąki, sól i olej. Wyrób ciasto.Jeżeli trzeba dodaj wody, ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od stolnicy, czy miski. Wyrobione ciasto zostaw pod przykryciem kolejne 20-30 minut.Gdy już ciasto podwoi swoją objętość, uformuj bułki. Odrywając po kawałku formuj kuleczki

Pasje Jolki
Kakaowy torcik pianka 101

Pyszny i lekki bo to sam biszkopt przełożony owocową pianką. Idealny deser nie tylko na weekend. Spróbujcie bo robi się go szybko, a znika z talerzy jeszcze szybciej. Składniki : Biszkopt : * 6 jajek * szklanka cukru kryształ * 2 szklanki mąki pszennej * łyżka kakao * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Pianka : * 400ml śmietany kremówki * galaretka poziomkowa * dowolne owoce do dekoracji Przygotowanie : Jajka ubijać(...)zgęstnieje - u mnie całość ubijania trwa 5 minut. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao do masy jajecznej i wymieszać mikserem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec do 50 minut w 180 stopniach, ja po 35 minutach sprawdzam patyczkiem czy biszkopt się upiekł. Wystudzić na kratce. Przekroić biszkopt na 3 blaty. Galaretkę rozpuścić w szklance

Magiczne Życie Marty
Tarta rustykalna truskawkowo - jabłkowa 147

wszystkie owoce. U mnie truskawkowo - jabłkowa. Idealna o każdej porze roku. Ciasto: - 125g masła - 1 i 1/4 szklanki mąki - 2 łyżki cukru - 2 łyżki zimnej wody - szczypta soli Przesianą mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, całość siekamy. Dodajemy wodę i całość szybko wyrabiamy.Formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki(...)kroimy na 12 plasterków. 4 łyżki cukru łączymy z czynamonem a pozostałe dwie z mąką. Mieszanką cukru z cynamonem posypujemy jabłka i odstawiamy. w tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i rozwałkowujemy w okrąg o średnicy ok. 30 cm na papierze do pieczenia. przekładamy na blachę do pieczenia. Posypujemy mieszanką mąki z cukrem, zostawiając ok 4-5 cm wolnego

Kulinarne życie
Tatarskie pierogi z wolowina czyli Niedzielne Mielenie odc.35 178

Robi się je szybko i mimo tego, że  są dość przaśne to efektowne danie, szczególnie jeśli pobawimy się i w ciekawy sposób zawiniemy brzegi pierogów.  Przepis pochodzi z "Mamuszki" i podobno jest to potrawa Tatarów krymskich.  Ja go zmieniłam wg własnych potrzeb i możliwości (np. jagnięcinę zastąpiłam wołowiną). Ja tam nie wiem(...)farsz dzielimy na 6 części. na stolnicy rozwałkowujemy każdy kawałek ciasta na kółko o średnicy ok 20 cm.Układamy na placuszku nadzienie pozostawiając margines. Składamy na pół i sklejamy brzegi. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pierogi po 3 minuty z każdej strony. Jeśli się za szybko rumienią zmniejszamy ogień. Podajemy gorące

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowa strucla orzechowa 149

utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.   Kruszonka: 70 g mąki 50 g zimnego masła 50 g cukru Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki.    Nadzienie: 300 g mielonych orzechów(...)białko Składniki (bez białka) na nadzienie dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywną p i a nę i delikatnie łą c zymy z ma s ą. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o  krótszym boku długości naszej formy. Ciasto smarujemy nadzieniem orzechowym. Zwijamy jak roladę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy struclę i ostawiamy w ciepłe miejsce

Chocolate Muffin Blog