szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:782/1736)

Słodkie środy - Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem 231

spotkań rodzinnych przy świątecznym stole, na którym nie może zabraknąć słodkości.  Przedstawiamy wianuszek w opcji makowej.  Ciasto drożdżowe świetnie komponuje się z makiem, a dodatkiem uzupełniającym jest tu lukier pomarańczowy ze skórką pomarańczową.  Robi się go szybko i łatwo a efekt na stole jest bardzo ciekawy. Do wypieku użyłam Masy makowej z bakaliami oraz skórki pomarańczowej firmy(...)Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Odkładamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do mąki, szczypty soli, dwóch jajek i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto.  Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut.  Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt (możemy zrobić 2 mniejsze wianuszki lub jeden duży) i smarujemy masą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pani Walewska z kremem orzechowym 747

ziemniaczaną i zmiksować, piana ma być sztywna i lśniąca, wyłożyć w  równych proporcjach na przygotowane blaty z ciasta kruchego, posypać rozdrobnionymi orzechami oraz płatkami migdałowymi. Piec  obydwa blaty w temp 165*c przez35- 40 minut, jeśli beza zacznie szybko się przypiekać można nakryć folią aluminiową. Placki wystudzić. Krem orzechowy: Orzechy włoskie zmielić  drobno. W gotującym się mleku(...)dodając po łyżce zimnej masy orzechowej do momentu aż powstanie gładki krem, wlać spirytus i krótko zmiksować. Masą przełożyć kruche blaty. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem wyjąć ciasto z lodówki do temperatury pokojowej wtedy mięknie i ładnie się kroi.  Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Szybkie waniliowe ciasteczka (wycinane przez dzieci) 234

waniliowe ciasteczka są naprawdę szybkie i łatwe w przygotowaniu. Spróbujcie. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej – u mnie od Swoja Mąka * 125 g zimnego masła 1 jajko niespełna 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki, wbijamy całe jajko i dodajemy posiekane masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą

Słodkie okruszki
Mini pączki z serka homogenizowanego (104 kcal) 11113

mini pączki waniliowe. Są szybkie, proste do zrobienia i ładnie się prezentują. Składniki: 1,5 szklanki mąki szczypta soli 2 jajka 400 g serka homogenizowanego waniliowego łyżka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder olej Przygotowanie Wszystkie składniki (prócz oleju i cukru pudru) wkładamy do miski i dokładnie miksujemy. Ciasto odrywamy i formujemy kulki wielkości orzecha

e-PrzepisyKulinarne
Świąteczna rolada z kremem orzechowo - migdałowym 221

mieszałam składniki. Na koniec mama tylko zwinęła roladę. Taka rolada jest fajna bo szybka, pasuje na co dzień jak również możemy ją podać na różne okazje. U nas na przykład na pewno pojawi się na Boże Narodzenie. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 6 jajek 3/4 szklanki cukru 6 łyżek gorącej wody Krem: 200 g masła 100 g zmielonych

Lili w kuchni
CIASTO Z TRUSKAWKAMI, BUDYNIEM I BEZĄ 157

ciasto: 200 g mąki tortowej 50 g cukru 200 g masła (zimnego) 1  jajko nadzienie: 1000 g truskawek 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń 60 g śmietankowy z cukrem 500 ml mleka beza:  4 białka w temperaturze pokojowej(...)cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko dość szybko zagniatamy dodajemy jajko i ugniatamy na jednolitą masę. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Formę na ciasto smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami foli spożywczej. Wykładamy ciastem formę tak aby przykryć również jej boki

KuchcikoweLove
Makowiec drożdżowy 364

nawet dziurkowałam ciasto i piekłam je owinięte w papier ale i tak nic z tego nie wyszło…. Myślę teraz, że może po rolowaniu jednak za długo zostawiam ciasto do wyrośnięcia? Jak ktoś ma jakiś pomysł to chętnie wysłucham… bo ten makowiec już na stałe zagości w naszym domu więc będę miała wiele okazji do wypróbowania. Muszę powiedzieć(...)później;) ) to Rodzinka i tak była zachwycona i obiecałam, że jak tylko wrócę to szybko wrzucę przepis, żeby wszyscy mogli z niego skorzystać – co niniejszym czynię… Zapraszam na wyjątkowo pyszny makowiec drożdżowy…:) Makowiec drożdżowy – składniki (na dwa ciasta):600 g mąki3 jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta1/2 szkl cukru1/2 szkl rozpuszczonego (przestudzonego) masła1 szkl mleka

UgotujmyTo.pl
z marcepanem,truskawkami ciasto kruche... 176

opakowanie, cukier 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba margarynę, obie mąki posiekać siekaczką, dodać cukier, żółtka, cukier wanilinowy i szybko połączyć składniki, zrobić kulę i w folii schować do lodówki na godzinę tortownica 22 cm z papierem do pieczenia, 3/4 ciasta rozwałkować, włożyć do formy, ponakłuwać widelcem, ułożyć plastry pokrojonego marcepanu zamiast kisielu można dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń - truskawki

W Mojej Kuchni Lubię
Szybko-rosnąca drożdżówka zaparzana 405

swojej użyłam wiśni. Była smaczna nawet trzeciego dnia. Z przepisu otrzymamy dużą blachę ciasta – w sam raz, aby skosztowała jej cała rodzina, a na drugi dzień jeszcze zostanie sporo, by zjeść na śniadanie z masełkiem i dżemem. Szybko-rosnąca drożdżówka zaparzana: 1 kg mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 100 g świeżych drożdży (1 kostka) 3 jajka(...)wykipiało). Do dużej miski wsypujemy połowę mąki. Dolewamy wrzące mleko i mieszamy dużą drewnianą łyżką do połączenia. Dodajemy po jednym jajku i mieszamy do połączenia. Następnie wlewamy drożdże. Ciasto zrobi się luźniejsze. Dosypujemy stopniowo resztę mąki i mieszamy – konieczne łyżką bo ciasto jest gorące (tutaj mieszanie jest już dość ciężkie, więc przyda się męska ręka). Nakrywamy ciasto bawełnianą ściereczką

Poezja smaku
Chleb pszenny na zakwasie z suszonymi pomidorami i czarnuszką 185

Troszkę się ochłodziło więc upiekłam wreszcie chlebek na zakwasie, z mąki pszennej. Do ciasta dodałam moje ulubione suszone pomidorki i czarnuszkę. Przez te upały chlebka dawno nie piekłam więc po takiej przerwie ten zniknął bardzo szybko. składniki: 150 g aktywnego zakwasu 350 g mąki pszennej graham typ 1850  200 g mąki pszennej chlebowej typ 750  1,5 łyżeczki(...)mąki z solą. Do misy robota wlać zakwas i letnią wodę. Wsypać część mąki i włączyć robota. Gdy składniki się połaczą dodać suszone pomidory i czarnuszkę oraz pozostałą mąkę. Ciasto ponownie wyrobić aby składniki się połączyły. Keksówkę 30x10 natłuścić i przełożyć masę. Następnie foremkę odstawić w ciepłe miejsce na ok 4-5 godzin. Gdy chlebek wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Mus czekoladowy z truskawkami 244

pracochłonnością? Jeśli macie malakser – zrobi za Was spód, a jeśli mikrofalę – to szybko rozpuścicie czekoladę. Pozostanie tylko trochę poubijać mikserem i pokroić truskawki. Brzmi nieźle? Mus fajnie wygląda, jak przekrojone truskawki poukładamy wokół rantu – w nagłych przypadkach ciasto nawet może robić za torcik. Mus jest sycący, dlatego już mały kawałek wystarczy do uzyskania błogości. Mus czekoladowy(...)koniec cukier puder. W drugiej, dużej misce ubijamy mascarpone na najwyższych obrotach miksera dodając rozpuszczoną czekoladę (może być ciepła) i kilka czubatych łyżek bitej śmietany. Pozostałą śmietanę należy szybko wmieszać łyżką (już nie mikserem), masa szybko zacznie tężeć. Wykładamy ją na przygotowany spód z truskawkami i schładzamy przez co najmniej godzinę w lodówce. Przed podaniem posypujemy kakao i dekorujemy owocami

Poezja smaku
Ciasto marchewkowe - przepyszne :)) 219

bloga i ciasta marchewkowego jeszcze nie zrobiłam. Jak to tak i w ogóle, wstyd. Tak chciał to ma he he ;)) Ciasto jest pyszne, wilgotne i bardzo smaczne. Marchewka nie jest wyczuwalna, dla mnie rewelacja :)) Polecam, bo robi się naprawdę szybko i nie jest skomplikowane :). Ja przepis trochę zmodyfikowałam, dodałam starte jabłka i orzechy. Można oczywiście dać również inne bakalie. Blaszka(...)mąkę wymieszaną z resztą składników suchych. Na koniec powoli wlewamy olej, miksujemy i na końcu dodajemy marchewkę, jabłka i orzechy. Mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią ciasto. Pieczemy w 200 stopniach jakieś 45 minut. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem lub jak kto woli zrobić polewę z gorzkiej czekolady

kruche babeczki
Wiśniowa fantazja 454

możemy odłożyć do późniejszej ozdoby ciasta). Żelatynę delikatnie podgrzewamy w garnuszku (lub w mikrofali) ciągle mieszając, uważając aby się nie zagotowała bo straci właściwości żelujące. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do gorącego musu z wiśni i dokładnie mieszamy. Całość studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na około10-15 minut do lekkiego zgęstnienia – ale uwaga, mus szybko tężeje! *** *** Schłodzoną śmietankę ubijamy(...)wiśni, mieszamy. Krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby lekko zgęstniał, ale uwaga bo szybko tężeje! *** *** Pierwszy nasączony biszkopt układamy w foremce do pieczenia i wylewamy na niego połowę kremu wiśniowego. Całość przykrywamy delikatnie drugim biszkoptem i zalewamy resztą kremu. Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę do całkowitego stężenia kremu *** *** Po tym czasie przygotowujemy polewę. W osobnych garnuszkach

Blog z Apetytem
Gofry leżakujące. 172

Gofry leżakujące, gdyż leżakują 12 godzin w lodówce.  Wieczorem zrobiłam ciasto, a rano upiekłam dla dzieci pyszne gofry. Chrupiące zewnątrz, a mięciutkie w środku.  Tak - te gofry bardzo smakowały najmłodszym! Szybkie do zrobienia i szalenie efektowne.  Nie są słodkie, więc dzieci do woli mogły korzystać z dodatków, takich jak czekolada, dżem, owoce czy cukier puder(...)przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki. Powinny leżakować w lodówce co najmniej 12 godzin, ale nie dłużej niż 24 godziny. Nakładać łyżką do dobrze rozgrzanej gofrownicy.  Ciasto będzie dość geste. Studzić na kratce.  Najsmaczniejsze są jednak na ciepło.  Przepis z bloga Moje wypieki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Drożdżówki z porzeczkowym budyniem i kruszonką 269

garnuszka razem z mlekiem skondensowanym i zagotować. Wlać rozprowadzoną mąkę i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z palnika, szybko wlać przetarte porzeczki i dokładnie połączyć. Przykryć folią spożywczą, tak aby leżała na budyniu. W ten sposób nie zrobi się nam kożuch. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, uformować rulon i pociąć na 12 jednakowych części. Formować płaskie krążki ciasta i układać

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania