Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieOd września rozpoczynamy przygodę ze szkołą! Nie wiem, kto jest tym faktem bardziej podekscytowany - przyszła pierwszoklasistka, czy jej rodzice. Z końcem wakacji czeka nas wiele zmian
Kulinarne InspiracjeCzłowiek szybko się przyzwyczaja do dobrego... Przez pewien czas mieliśmy z C. okazję żyć jak ludzie - budziliśmy się razem, spać kładliśmy się razem, jedliśmy wspólnie obiady, chodziliśmy na spacery z Ptysią i ogólnie mieliśmy mnóstwo czasu. Wbrew obawom moich koleżanek i kochanej Mamuni, wcale się sobą po dwóch tygodniach nie znudziliśmy, nie zaczęliśmy się też doprowadzać nawzajem do szału(...)godzinach:Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z wodą, odstawić na 10-15 minut.Do dużej miski przesiać mąki, wymieszać z solą. Dodać starter, rozpuszczone drożdże i oliwę. Wyrobić gładkie ciasto - będzie się lepić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie z ciasta uformować bochenek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, boki podeprzeć czystymi ściereczkami, żeby nie rozlało się
Pożeraczka, czyli raz adobrzepozostali się wgapiali w niego zdziwieni.Rozumiałam go, gdyż sama myślę o tym kierunku studiów. fot.: Fairy. MENU: Sałatka Najsztuba z młodych ziemniaków z wędzonym dorszem. Kozi ser w cieście francuskim z kurkami i młodą włoszczyzną. Tarta z kozim serem na spodzie z krupczatki z kurkami i młodą włoszczyzną. Pstrąg z bobem, chorizo i pieczonymi pomidorami. Zupa(...)smaki, te aromaty, zapachy! Ta różnorodność, te kolory... Po prostu, brak słów. Każdy raczył się, degustował,relaksował jedzeniem. Przy naprawdę miłej, ożywionej konwersacji, przy cudownym jedzeniu, czas mijał szybko, a spotkanie powolisię kończyło. fot.: Fairy. Gdy ostatni z biesiadników odszedł od stołu, zaczęliśmy się żegnać. Fairy nie zapomniało o nas, każdy otrzymał mały podarek.Natomiast Grzegorz obdarował nas swoją książką wraz
W kuchni Karmel-itkiBułki grahamki z czosnkiem i cząbrem do zupy Bułki świetnie sprawdzają się do zup mniej treściwych . Szczególnie , kiedy mamy na wyżywieniu kilku mężczyzn , w wieku mocno
Ogrodnik w podróżykażdego krążka kciukiem i palcem wskazującym uformować kokardkę. Odłożyć na bok. Skrawki ciasta ponownie wyrobić, wyciąć kółka i zlepić je pośrodku. Czynność powtarzać do zużycia ciasta. Olej rozgrzać w głębokim rondlu. Każde ucho smażyć przez 1 minutę. Odkładać na papierowy ręcznik dla odsączenia z tłuszczu, a potem do docelowego naczynia. Oprószyć mieszanką cukru(...)fragmentu swej przeszłości. Amelia zyskuje zatem w Zabajce nową tożsamość. Z pomocą nowych przyjaciółek i Olgierda, brata Tosi, kobieta odnawia wnętrze kamienicy i toczy zakłada ogród w miejscu chaszczy. Szybko odkrywa, że zna się na przygotowywaniu różnych słodkości i na parterze kamienicy postanawia otworzyć Kawiarenkę pod Różą. Cieszy się ona sporą klientelą, dopóki Amelia promuje kawiarenkę darmowymi poczęstunkami. Z czasem
Weekendy w domu i ogrodzieWanilia jest nieodzownym składnikiem większości deserów i słodkości. Cukier waniliowy, pasta waniliowa czy ekstrakt waniliowy sprawdzają się zawsze i w każdym deserze. Zanim powiem wam jak
ladykitchenJak karnawał to karnawał, więc pączki muszą być, obojętnie jakie, ale muszą być ! Przygotowałam więc wersję pączków serowych dla dorosłych z nalewką pomarańczowo-kawową, (która cały
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępuszce pozwalają szybko przygotować obiad z pełnowartościowych składników – to, co zapuszkowane jest smaczne i dojrzałe, bo zerwane w samym szczycie lata. Ta zupa pomidorowa z pomidorów w puszcze jest szybka i przepyszna – przygotowana na bazie włoskiego soffritto i z dodatkiem wódki. Polskie zupy najczęściej gotuje się na wywarze jarzynowym (włoszczyzna), mięsnym albo jarzynowo-mięsnym. Włoskie zupy i sosy powstają(...)lekko rozcieńczonego wodą jogurtu greckiego. Łatwo zrobić nim wzorki korzystając z TAKIEJ elastycznej butelki z cienką końcówką. DOMOWE RAVIOLI Z CZTEREMA SERAMI Jeśli chcecie sami zrobić pierożki wykorzystajcie ciasto makaronowe z TEGO PRZEPISU – do nadziania przyda się 230g ricotty, 120g startego parmezanu, 60g gorgonzoli i 60g koziego sera twarogowego, plus 1 małe jajko do łączenia płatów ciasta przed wycięciem
Karo in the KitchenNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieBez 1 lato niy chce nōm 2 sie włōnczać pieca i nojbarzi 3 lubiymy, keby 4 jake maszkyty 5 sie prawie bez roboty znodły 6 same
Chop w kuchniDziś zapraszam Was na pyszne owsiane babeczki z truskawkami . To taka moja letnia lżejsza propozycja na nasze ulubione małe wypieki . Idealne same – takie lubię najbardziej
Słodkie okruszkitemu na degustacji produktów regionalnych na Jarmarku Hetmańskim w swoim rodzinnym mieście. Bardzo mi wtedy posmakował i od czasu do czasu znajduje się na moim stole. Jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Pieróg Biłgorajski w dniu 28 września 2005r. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii wyroby Piekarnicze i Cukiernicze pod nazwą "Pieróg (Piróg) Biłgorajski, dawniej zwany(...)samo jak ze smakiem ten jednak wzbogacony lekko kwaśno białym serem oraz skwarkami. Wypieka siego bez skórki zwanym "łysym" oraz w drożdżowej skórce. Niektórzy porównują go do słonego ciasta lub babki ziemniaczanej, ma on jednak inny specyficzny smak. W smaku można śmiało powiedzieć, że ile gospodyń i tyle różnych smaków. Na Lubelszczyźnie pieróg od wieków był wypiekiem świątecznym, serwowanym przy
Ciastka - domowe słodkościFIOLETOWA ZUPA - KREM Z KAPUSTY Dziś mam dla Was świetną propozycję na szybki, pożywny i naprawdę tani obiad. I co najważniejsze - zaskakująco pyszny!:) Zupa - krem z czerwonej kapusty, w przepięknym intensywnym, fioletowym - NATURALNYM - kolorze. Bez grama barwnika, oczywiście! Swój obłędny kolor zawdzięcza czerwonej kapuście i cały czas nadziwić się nie mogę, dlaczego właściwie nazywa się ona kapustą czerwoną skoro(...)śmietaną na gładko w malakserze lub blenderem. KLUSECZKI: Serek kremowy wymieszaj z mąką, 1/3 łyżeczki soli, kurkumą oraz suszoną pietruszką i posiekanym drobniuteńko szpinakiem, a następnie zagnieć ciasto na kluseczki. Ciasto zroluj w cienki wałek i pokrój na małe kluseczki. Kluseczki gotuj w gorącej wodzie od wypłynięcia przez 5 minut. Odcedź. DODATKI: Marchew, brokuły i fasolkę ugotuj z odrobiną
Słodko-Słony Świat IlonyBlog Forum Gdańsk 2012 to było coś! Gigantyczne wydarzenie, chybanajważniejsze dla blogosfery, gdzie prawie 250 blogerów miało okazję siępoznać w realnym świecie.To bardzo dziwne
W kuchni Karmel-itkiTen chleb zrobiłam z myślą o wieczornych gościach – pasował do naszej nasiadówki przed kominkiem – z dobrym winem w jednej dłoni i z kiełbasą pieczoną na kiju
Karo in the Kitchen