szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:1404/1736)

O makaronie słów kilka 132

domu na hasło „rosół” babcia własnoręcznie makaron robiła. Pamiętam jak zagniatała ciasto, dokładnie wyrabiała, następnie cieniutko rozwałkowywała i kroiła na cieniutkie niteczki. Potem rozkładała na śnieżnobiałej płóciennej ściereczce, żeby ciasto wysuszyć. Na moje pytania o proporcje do przepisu na tak pyszny makaron (a musicie wiedzieć, że to był najlepszy makaron na ziemi i jeszcze takiego nie znalazłam. No, chyba(...)makaron dwujajeczny, czterojajeczny, ba! Nawet można trafić ośmiojajeczny. Z tą „jajecznością” chodzi o ilość jaj przypadających na 1 kg mąki. Podczas ich gotowania trudno osiągnąć „efekt aldente” i niepilnowane szybko się rozgotowują i zaczynają kleić. Makaron z semoliny, czyli mąki z bardzo twardej pszenicy durum, z kolei jest produktem tradycyjnym włoskim. Włosi zresztą są największym na świecie eksporterem tej pszenicy

Kate's Kitchen
CHLEBEK KUKURYDZIANY 93

Smaczny, zdrowy, kruchy, delikatny.  Świetna alternatywa dla kupczy chlebów, polecam zrobić taki chleb dla urozmaicenia swojego jadłospisu. Chlebek długo może leżeć, szybko nie zepsuje się, można również go zamrozić i też będzie pyszny. Mąka kukurydziana zawiera  wiele cennych dla zdrowia witamin i mikroelementów, wśród których znajdują się: (żelazo, potas, fosfor, magnez, witamina A i E, witaminy z grupy(...)sodą oczyszczoną i solą. Następnie dodać  kefir, cały cas miksując dodać olej. 2. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Masa będzie kleista, po przełożeniu ciasta do keksówki polecam wygładzić ją zmoczonymi dłońmi. 4. Piec w 200 stopniach C około 40 min, do momentu aż chlebek zarumieni się. 5. Po upieczeniu, zostawić chlebek w piekarniku

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
O makaronie słów kilka 130

domu na hasło „rosół” babcia własnoręcznie makaron robiła. Pamiętam jak zagniatała ciasto, dokładnie wyrabiała, następnie cieniutko rozwałkowywała i kroiła na cieniutkie niteczki. Potem rozkładała na śnieżnobiałej płóciennej ściereczce, żeby ciasto wysuszyć. Na moje pytania o proporcje do przepisu na tak pyszny makaron (a musicie wiedzieć, że to był najlepszy makaron na ziemi i jeszcze takiego nie znalazłam. No, chyba(...)makaron dwujajeczny, czterojajeczny, ba! Nawet można trafić ośmiojajeczny. Z tą „jajecznością” chodzi o ilość jaj przypadających na 1 kg mąki. Podczas ich gotowania trudno osiągnąć „efekt aldente” i niepilnowane szybko się rozgotowują i zaczynają kleić. Makaron z semoliny, czyli mąki z bardzo twardej pszenicy durum, z kolei jest produktem tradycyjnym włoskim. Włosi zresztą są największym na świecie eksporterem tej pszenicy

Kate's Kitchen
Omlet zapiekany z malinami i bananem 182

oraz do zachowania jej w dobrym stanie. Tak naprawdę w trakcie wszelkiego rodzaju ćwiczeń fizycznych dochodzi do mikrourazów we włóknach mięśniowych. Nasz organizm przystosowuje się do niesprzyjających warunków bardzo szybko – nie tylko dokonuje naprawy tych niewielkich uszkodzeń, ale z nawiązką wzmacnia dotknięte nimi miejca, aby mięsień wytrzymał napięcie, jakiemu może zostać poddany po raz kolejny. W ten sposób właśnie dochodzi(...)pewnością każdy znajdzie swój ulubiony smak, począwszy od smaków owocowych, jak np. ananas, banan, malina, poprzez smaki czekoladowe w połączeniu z przeróżnymi owocami i kakowe, aż do słodkich ciast tiramisu, serników różnego rodzaju czy ciasteczek kremowych. Mnie najbardziej zaintrygowały banoffee, słony karmel i biała czekolada. W Twojej kuchni nie może być nudno, a białka dodadzą daniu przepyszny smak. Bardzo dobrze

Tetiisheri
Nie masz czasu gotować? Skorzystaj z usług cateringowych! 169

Gotowanie to przyjemność i pasja wielu osób, jednak nie zawsze mamy czas na regularne przygotowywanie posiłków. W biegu dnia codziennego i w natłoku zajęć warto skorzystać

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Muffinki z borówkami amerykańskimi 130

Słodkie, niesamowicie mięciutkie i wilgotne muffinki z borówkami amerykańskimi i wyczuwalną nutą pomarańczową. Nieskomplikowane i szybkie w wykonaniu. To także doskonała propozycja dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem, bo muffinki wprost nie mogą się nie udać! Dodatkowo są tak pyszne, że lepiej od razu zróbcie podwójną porcję (znikają błyskawicznie jeszcze zanim na dobre wystygną) :) Dzieci za nimi(...)olejem i skórką pomarańczową. Następnie dodajemy sok. Łączymy ze sobą składniki mokre i suche i mieszamy (lub miksujemy) tylko do połączenia, nie dłużej (wszystkie składniki mają być wilgotne). Otrzymane ciasto na muffinki nie powinno być zbyt ścisłe (jeśli jest za gęste można dolać jeszcze trochę soku pomarańczowego). Powinno dość swobodnie odrywać się od łyżki, ale nie spływać z niej ciurkiem

MyCookBook.pl
Muffiny z malinami i Kitonek 215

nich kombinować wiele dań co bardzo mnie cieszy gdyż naprawdę bardzo je lubię - może nie są tak aromatyczne jak maliny letnie jednak i tak doskonale nadają się do ciast i nalewek MUFFINY Z MALINAMI łatwe ok 30 minut (z pieczeniem) ok 12-16 sztuk Składniki Suche 2 i 1/3 szklanki mąki szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki(...)ścieli łóżko, kłócimy się o to kto sprząta kuwetę. Nasze nogi podczas snu muszę być skrzętnie zawinięte w kołdrę (co przy Ryska 190 cm jest troszkę trudne) gdyż inaczej szybko poczujemy na nich zęby Kitona - jego wszystko bawi nawet poruszająca się stopa podczas snu:-) Zamiast zastanawiać się w sklepie jaki ser dziś kupimy stoimy przy półce z karmą i wybieramy

sierotka maRysia w kuchni
Najprostsze ciasto z jabłkami 149

dość, że wyjątkowo proste, szybkie i tanie, to mam do niego sentyment - babcia przywiozła mi je do Poznania na przysięgę wojskową. To jeden z deserów, który robi się praktycznie sam, a efekt smakowy jest odwrotnie proporcjonalny do włożonej pracy. Przy okazji za każdym kolejnym pieczeniem można spokojnie fantazjować z dodatkowymi składnikami. Poza wszystkim.. ja osobiście chyba uparłabym się(...)nieodzowne. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i bardzo dokładnie mieszamy. Wykładamy do, kształtu i przygotowania według własnej inicjatywy , blaszki. (ja użyłam tym razem zbyt dużej, stąd ciasto nie jest tak wysokie, jakbym sobie życzyła) Wstawiam ciasto do nie do końca nagrzanego, jednak docelowo ustawionego na 150 stopni piekarnika, piekę około 45. minut. Wszystko jednak zależy od kuchenki

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierniczki brukowce 234

końcu nadszedł wieczór, w którym pokonałam strach i upiekłam. I wiecie co? Nie było się czego bać! Karmel zrobił się ładny, zalałam go wodą, zrobiło się w rondelku szybkie sssss, rozmieszałam, a reszta poszła równie gładko jak ten mój "straszny" karmel :) W smaku są świetne, oczywiście to pierniki z tych, które muszą trochę poleżeć aby zmięknąć, żeby jednak przyspieszyć(...)oczyszczoną, wbiłam jajko i włożyłam miękkie kawałki masła. Wlałam wystudzoną zawartość naszego rondelka i wszystko razem na początku zmiksowałam mikserem ze spiralnymi mieszadłami, a potem tradycyjnie wyrobiłam rękami. Wyrobione ciasto przykryłam i odstawiłam na 30 minut w temperaturze pokojowej.Po upłynięciu tego czasu, z ciasta formowałam kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układałam je na blasze w odstępach

Blondynka Gotuje
Kokosanki w najlepszym wydaniu 2634

Do popołudniowej kawy, na deser, jako przekąska do szkoły czy pracy- ciastka to zawsze dobre rozwiązanie. Wiadomo, że zazwyczaj na jednym się nie kończy, a w

peanutbuttermonster
Chleb na zakwasie pachnący tahiną i "Wybacz mi" 115

tahiny i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do keksówki. Wyrównać powierzchnię wilgotnymi dłońmi. Posypać ciasto sezamem, a następnie ponacinać w kilku miejscach ostrym nożem. Ponownie przykryć chleb wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Zajmie to ok. 4 godzin przy obecnych temperaturach. Chleb wstawić do piekarnika(...)konieczność niesienia jej pomocy. W nadmorskim miasteczku Klaudia odnajduje spokój ducha i odwzajemnioną miłość, nie tylko matczyną. Krok po kroku za sprawą przyjaciółki Olgi Klaudia uświadamia sobie, że zbyt szybko wyszła za mąż (w wieku 19 lat), a jej uczucie do Piotra go osaczyło i bynajmniej nie jest ono miłością, a przywiązaniem, a co więcej - wynika ze źle pojmowanego obowiązku

Weekendy w domu i ogrodzie
Prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką 149

przepisie są drożdże, ale możecie je dodać lub nie. Ja na pewno kolejny chleb upiekę bez nich, żeby zobaczyć różnicę. W wersji z drożdżami robi się go naprawdę szybko w porównaniu do chlebów pieczonych tylko na zakwasie. Jeśli wybieracie opcję tylko zakwas, wtedy w zależności od siły zakwasu i temperatury otoczenia, Wasz chlebek może potrzebować więcej czasu na wyrośnięcie. Mamy(...)letniej wody (dałam 350 g) opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży opcjonalnie: 2 łyżki kminku opcjonalnie: suszone pomidory, oliwki Wykonanie Wszystkie składniki mieszamy w misce na jednolite, sprężyste ciasto. Ciasto zostawiamy w misce przykrytej folią spożywczą na 2-2,5h. W tym czasie ciasto składamy 3 krotnie. formujemy bochenek, przekładamy go do kosza i odstawiamy na kolejne

Mieszam w Garnku
Dyniowe muffinki ryżowe z masłem orzechowym i bakaliami 137

innych rewelacji. Śnieg może być jedynie tam, gdzie pojadę na narty, byle daleko stąd! (ewentualnie może popadać na święta) :) Dzisiejszy i jutrzejszy dzień będę ostro kuć, ciężko tak szybko przeskoczyć w tryb uczenia się po długich (4-miesięcznych) wakacjach. Ale kiedyś trzeba to zrobić, w końcu później będzie już tylko łatwiej. Skoro jest weekend to pozwólmy sobie na coś słodkiego(...)jednej misce, a w drugiej wszystkie suche. Na koniec zawartość obu misek łączymy i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki, do połączenia składników. Nie musimy martwić się o grudki. Ciasto przekładamy do papierowych papilotek lub do silikonowych foremek. Na środek delikatnie wciskamy połówki orzechów włoskich. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut.  Smacznego

Be Fit Be Strong
Tort kakaowy z mango 200

śmietanki 30% szklanka cukru pudru Dekoracja: 500 g lukru plastycznego barwniki spożywcze klej spożywczy      Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę z cukrem pudrem na szybkich obrotach. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, w wodzie mieszamy kakao, żeby pozbyć się grudek i miksujemy całość 2-3 minuty. Biszkopt pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni, zostawiamy(...)żelu wystarczy) i wyrabiamy dokładnie, żeby uzyskać jednolity kolor bez smug. Robimy kulkę i rozwałkowujemy na podsypanym cukrem pudrem blacie, starając się zachować kształt okręgu.      Wyjmujemy ciasto z lodówki i pędzelkiem zanurzonym w wodzie delikatnie smarujemy powierzchnię. Ostrożnie przekładamy placek lukru na wałku i idąc od góry wygładzamy powierzchnię dłonią. Ucinamy przy krawędzi tortu, końcówkę wpychając tępą

sama złodycz
Walentynkowe babeczki z michałkami 153

Walentynkowe babeczki z michałkami Dziś dzielę się z Wami przepisem na proste i szybkie w przygotowaniu babeczki z michałkami. Takie małe słodkości idealnie sprawdzą się na Walentynki. Z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet osoba unikająca zazwyczaj kuchni. Panowie może i Wy się skusicie i podarujecie ukochanej własnoręcznie przygotowane słodkości. Do przygotowania babeczek użyłam cukru różanego, który wspaniale wzbogaca ich smak(...)Wstępnie mieszamy. Następnie wbijamy dwa jajka i wlewamy przestudzone masło. Mieszamy składniki łyżką tylko do połączenia składników (niezbyt dokładnie). Formę na muffinki wykładamy papilotkami (u mnie tulipany). Napełniamy częściowo ciastem, wkładamy połówkę cukierka i wykładamy resztę ciasta (do 3/4 wysokości papilotki). Babeczki wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 190 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy do tzw. suchego

Słodkie okruszki
Kruche ciasteczka z dżemem 376

Kruche, smaczne a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu ciasteczka na każdą okazję Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding(...)łyżki kwaśnej śmietany 2 spore łyżki suchego maku, nie mielonego 2 łyżeczki cukru waniliowego Marmolada lub dżem u mnie ulubiony domowy dżem morelowy Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować niezbyt cienko. Wzdłuż brzegu wyłożyć dżem. Ciasto zawinąć w rulonik na dwa razy, odciąć od pozostałego ciasta, lekko docisnąć.         Zwinięte ciasto

W garach u Gosi
Domowy deser z pszenicą w miodzie 166

masz czasu, aby poświęcić go na przygotowanie ulubionego deseru? Jesteś ciągle w biegu, ale nie możesz oprzeć się słodyczy. To jest przepis dla Ciebie! Prosty, szybki i smaczny bez potrzeby pieczenia.. Minimum pracy maksimum radości z jedzenia. Składniki: -> 1 paczka herbatników pełnoziarnistych -> 2 szklanki mleka -> 2 łyżeczki miodu -> 3 łyżki mleka w proszku(...)upływie czasu schłodzoną śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy do uzyskania bitej śmietany. Pod koniec wsypujemy cukier puder i chwilę łączymy ze sobą. Przekładamy na ciemną warstwę ciasta. Kolejno wsypujemy pszenicę w miodzie, lekko uciskając ręką, aby „przykleiła się” do naszej śmietany. Polewamy rozpuszczoną czekoladą. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Chciałam tylko, żebyś był dobry mój ptysiu malinowy ;) 169

płyn mruga do mnie, że już pora, stopniowo, mocno mieszając, dodaję przesianą mąkę i nie przerywając energicznego mieszania, parzę ciasto około  minuty. Przekładam do miski, aby szybciej stygło, ciasto wygląda teraz trochę jak ziemniaczane puree. Zimne już przekładam do miski miksera i na średnich obrotach miksuję dodając po kolei wszystkie jajka. Gotowe wyciskam przy pomocy rękawa cukierniczego na blaszkę(...)koniec krótko miksuję z dorzuconymi malinami. Przelewam całość do garnka z nieprzywierającym dnem i pilnując, stale mieszając zagotowuję aż krem zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i dodaję masło, ucieram szybko do uzyskania jednolitego kremu. Typowy krem patissiere przygotowuje się z mąki pszennej i ziemniaczanej. Tu budyń zawiera tylko mąkę ziemniaczaną. Sprawia to, że krem ma nieco szklisty wygląd, ale smak

I tu będę miała takie te
Herbaciane babeczki owsiane z owocami 145

Dziś zapraszam Was na zdrowszą wersję słodkości. Po świątecznych przysmakach zapragnęłam przygotować coś szybkiego, w zupełnie innej, zdrowszej odsłonie. Płatki owsiane bardzo często goszczą na moim stole. Przeważnie w wersji tradycyjnej. Takie zdrowe śniadanie w miseczce, to idealny początek dnia. Dziś jednak przedstawię Wam coś zupełnie innego. Nie będzie, to bynajmniej śniadanie, choć pewnie takie babeczki o poranku sprawdziłyby się(...)szklanki). Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Masę wykładamy łyżką do przygotowanych papilotek na muffinki. Na wierzch każdej owsianej babeczki wykładamy mrożone jagody lekko wciskając je w ciasto. Tak przygotowane babeczki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut. Upieczone babeczki powinny być zwarte, ale wierzch nie powinien być mocno przypieczony. Babeczki najlepiej

Słodkie okruszki
Kokos,domowe mleko i wiórki kokosowe - wartości zdrowotne 184

komórkowy.Kokos wyrównuje także poziom cukru we krwi.Woda kokosowa zawarta w sercu owoca jest niemal identyczna z ludzkim osoczem krwi.Ma zatem właściwości jak napój izotoniczny.Jest więc najlepszym sposobem na szybką regenerację po wysiłku sportowym.Kokos to prawdziwa studnia bogactw dla naszego zdrowia.Na wyspach Pacyfiku mówi sie o nim"lekarstwo na wszelkie choroby".Mleko kokosowe jest bogatym źródłem aminokwasów,zdrowego tłuszczu,białka(...)migdałowe.Stanowi znakomity zamiennik mleka krowiego,wprowadząjacy do codziennego jadłospisu szczyptę egzotyki.Warto zatem na stale włączyć produkty z kokosa do codziennej diety i przygotować słodki przysmak np.naleśniki czy ciasto lub spróbować użyć go do kawy.Mleko kokosowe możemy przygotowować smodzielnie w domu na 2 sposoby :z miąższu orzecha kokosowego lub z wiórkow kokosowych.Namawiam Was,by choć raz spróbować wyprodukować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania