Ciastka są szybkie, łatwe do przygotowania i do tego rozpływają się ustach. Doskonałe na dzisiejsze święto. SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 150g masła, 3 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, szczypta proszku do pieczenia, marmolada różana, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto
Tradycyjna kuchnia KasiBardzo szybkie w przygotowaniu oponki serowe. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu posypane cukrem pudrem. Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 225 g twarogu 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 cukier wanilinowy 1 łyżka wódki szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Wszystkie podane składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Możemy pomóc sobie
Na Ciasteczkowych Papierachoponki. Są szybkie i proste w wykonaniu. Spróbujcie, jak smakuje karnawał w Italii :) SKŁADNIKI (2 blachy - około 40 sztuk) 500 g mąki pszennej 200 g cukru 160 g białego wina półwytrawnego 160 g oliwy extra vergine 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki mieszamy w misce, lub krótko miksujemy. Z ciasta formujemy kulki
Moje Kuchenne Rewelacjezimę szybko znikną :) Składniki na garnek żeliwny o średnicy 23: 50 dag mąki pszennej (typ 650) 250 g musu z dyni ( *najlepiej tego przepisu ) 180 - 200 ml letniej wody 7 g drożdży instant 1,5 łyżeczki z soli morskiej 1 łyżka cukru W misce umieszczamy wszystkie składniki powoli dolewając wodę i zarabiając. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto
Delicious TitbitsNaleśniki na drugie danie lub tez na ciepłą kolacje. Robi się szybko więc za wiele czasu nie stracimy. Lubią je dzieci i dorośli, więc pozostaje raz na jakiś czas je przygotować. A jeśli jeszcze do dyspozycji mamy sezonowe owoce z ogrodu mamy- to tym bardziej ;-) Składniki; 2 szkl, maki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody(...)jajka 2 łyzki cukru Odrobina oleju do smażenia. Składniki ciasta na naleśniki należy ze sobą dokładnie wymieszać aby nie było żadnej grudki, najlepiej mikserem albo rózga .Jesli ciasto jest za rzadkie dodac mąki jeśli za geste, dolac mleka. Odstawic na kilka minut. Nadzienie; 1 kostka sera białego (30 dag) 1 szklanka czarnych porzeczek
Radość kipiąca uśmiechem.więc bardzo szybką ją zwróciłam ;) CIABATTA Składniki: - 8 gram suchych drożdży (robiłam też ze świeżymi, ale suche lepiej się tu sprawdzają - 500 gram mąki pszennej - 2 łyżki ciepłego mleka - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli - 350 mililitrów ciepłej wody Przygotowanie: Mąkę lokujemy w misce, dodajemy drożdże, mleko, oliwę, wodę i na samym końcu - sól. Zagniatamy ciasto, żeby się
Życie zamknięte w smakutemp. 220 stopni przez 30 minut. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze chwilę uderzając nim kilka razy o blat stołu. Następnie rozwałkować na okrąg o średnicy około 30 cm. Spód ciasta posmarować pesto bazyliowym, ułożyć na nim plastry salami, cebulę, pomidora, oliwki i paprykę. Wierzch pizzy posypać startym żółtym serem.Gdy kamień się już nagrzeje pizzę delikatnie przenosimy do piekarnika(...)pieczemy ją około 7-10 minut. Możemy również przenieść sam placek na gorący kamień (uważając aby się przy tym nie poparzyć) i ułożyć na nim szybko dodatki.Smacznego Na takim kamieniu możecie upiec dużą pizzę, małe pizzerinki, chlebki pita, placki tortilla, pieczone pierogi jak również podpiekać bagietki. Ja jestem mega zadowolona z mojego kamienia, pizza upieczona
Marta Gotujeszybko się z nimi nie rozstaniemy :) Pita : 350 g mąki chlebowej pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłej wody Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, zalać ciepłą wodą Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i rozczyn z drożdży. Wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką
Chocolate Muffin Blogsię je szybko i można wykorzystać sezonowe owoce. Tym razem podaje przepis na racuchy z truskawkami. Może nie wyglądają zbyt rewelacyjnie, ale są naprawdę pyszne. Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1 jajko truskawki cukier Wykonanie: Truskawki opłukać, osuszyć i oczyścić z szypułek. Mąkę przesiać przez sito, dodać mleko, jajko i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto, np mikserem
Mama Gotujekategorii szybkie przetwory. Przepis wyproszony i wydzwoniony od Cioci M. jednak ze zmienionymi proporcjami, tak żeby było po naszemu. Czyli ostrzej i mniej octowo. Pasta sama jest podobno pikantna (dla mnie tylko lekko), ale w towarzystwie łagodnieje. Jest cudownym dodatkiem do twarogu, naleśników, kanapek, makaronu, itd. W sumie dla mnie nadaje się do wszystkiego, nawet do ciasta. Hmm, chyba też
Pełny talerzupieczeniu ciasto wystudzić. Do blendera wrzucić pokrojoną chałwę, orzechy włoskie i śmietanę 30%. Wszystko ze sobą zmiksować (na gładką masę). Następnie przygotowaną masę podgrzać w rondelku i gorącą udekorować spody mazurków. Na sam koniec czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami masła i polać nią wierzch mazurków. Uwaga! Należy od razu udekorować ozdobami, ponieważ czekolada szybko stwardnieje
Ugotowaćszybkie i łatwe do przygotowania. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 100g masła, 3 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki śmietany 18%, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki słonecznika łuskanego, jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz słonecznik. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję
Tradycyjna kuchnia Kasiciasto i formuj średniej wielkości kulki, delikatnie rozpłaszczaj je w dłoniach i układaj w odstępach na blaszce. Piecz około 8 minut, aż ciastka urosną i będą delikatnie pękać z wierzchu. W międzyczasie przekrój każdą z marshmallows na pół i połóż na każdej połówce kawałek czekolady. Kiedy ciastka zaczną delikatnie pękać, wysuń blaszkę z piekarnika i szybko połóż
Gotowanie to kochaniewłaśnie pierniczki. Robi je się szybko. Wystarczy ostudzić, wrzucić do puszki i cieszyć się pysznymi pierniczkami przez święta. Składniki:3 szklanki mąki tortowejłyżeczka proszkułyżeczka sody5 łyżek brązowego cukru200 g miękkiego masłałyżka kakao2 łyżeczki przyprawy do piernika8 łyżek mleka4 łyżki mioduWykonanie:Składniki sypkie wymieszać. Dać masło i posiekać. Dodać miód i zagnieść ciasto. Formować kulki i kłaść na blachę
Moje pyszne gotowanietorby foliowej. Ciasto bardzo ładnie rośnie, mimo iż jest wyłącznie na zakwasie pszennym potrafi prawie dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Nagrzej piekarnik do 220 °C. Oprósz wierzch bochenka mąką i piecz przez około 45 minut, kiedy to mocno się zarumieni, a poklepany od dołu będzie wydawał głuchy odgłos. Przez pierwsze 10 minut piecz w zaparowanym piekarniku. Skórka chleba szybko brązowieje, kontroluj
Grahamka, weka i kajzerka