szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:1046/1736)

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI - szybki i chrupiący z foremki 121

PSZENNO-ŻYTNI - szybki i chrupiący z foremki Jak przygotować szybki i chrupiący chleb pszenno-żytni w domu -wypróbowany przepis krok po kroku. Bardzo prosty w przygotowaniu chleb domowy , wystarczy połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić i poczekać, aż drożdże zrobią swoją robotę ;) Potem do piekarnika i gotowe. Ciasto jest raczej luźne, ale nie za bardzo(!), więc pieczemy chleb

Moja Książka Kucharska
Torcik z adwokatem i brzoskwiniami 133

łyżki do dekoracji) i wyrównać. Dowolnie udekorować. Wskazówka; Ciasto zawsze chłodzę przez całą noc w lodówce wtedy bardzo ładnie daje się pokroić na porcje. Po upieczeniu nie zdejmuję papieru ze spodu biszkoptu, dopiero gdy jest już gotowy do przełożenia na paterę. Z masą trzeba postępować dość szybko aby nie zdążyła za bardzo stężeć zanim położymy górną warstwę. Normal

W garach u Gosi
Mazurek pomarańczowy z mascarpone 222

wystudzeniu delikatnie zsunąć ciasto na docelową tacę. Ciasto jest bardzo kruche, więc należy bardzo uważać, aby się nie rozpadło. Jeśli pęknie, to nic się nie stanie, bo masa serowa je sklei. Masa serowa – Na garnku z gorącą wodą rozpuścić białą czekoladę, lekko przestudzić i wymieszać szybko z serkiem mascarpone. – Masę serową wyłożyć

To co kocham
Chlebki i zajączki do koszyczka wielkanocnego 190

dłużej się rozpuszcza trzeba potem lekko przestudzić, u mnie poszło szybko, bo wyjęłam je odpowiednio wcześniej z lodówki). Dodajemy cukier, wkruszamy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na kilka minut. do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, robimy wgłębienie i wlewamy mieszankę z garnuszka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto i odstawiamy przykryte ściereczkę na około godzinę w ciepłe miejsce

Kolorowy Przepisownik
PELNOZIARNISTY CHLEB ORKISZOWY NA MLEKU 173

składamy w pół i tak przez około 7 minut (ciasto ma być elastyczne, ale nie powinno rozlewać się po stolnicy) - po uformowaniu bochenka, ten powinien zachować swój kształt. W razie potrzeby, podsypujemy mąką orkiszową* . * robimy to w miarę ostrożnie, gdyż mąka orkiszowa powoli wchłania wodę więc można szybko przesadzić z nadmiarem mąki         Formujemy

Moja Książka Kucharska
Naleśniki black end white z owocami 183

Naleśniki black end white z owocami Wspaniały duet naleśnikowy , który u nas z powodzeniem zastępuje obiad . Naleśnik waniliowy z gruszką i ciemną czekoladą , oraz czekoladowy naleśnik

Ogrodnik w podróży
Paszteciki z kapustą i grzybami 398

drobno posiekane grzyby. Ogień musi być duży, grzyby mają się szybko podsmażyć. Grzyby dodajemy do ugotowanej i odcedzonej kapusty. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprze, kminkiem i cząbrem. Kminek dobrze jest podprażyć wcześniej na suchej patelni. Jak mamy już gotowy i przestudzony farsz, to zaopatrujemy się w trzy płaty ciasta francuskiego (nie jestem tyranem i nie karzę wam robić własnoręcznie ciasta

ladykitchen
Francuskie trójkąciki z kurczakiem i pieczarkami 1888

Francuskie trójkąciki z kurczakiem i pieczarkami na jednej z naszych domówek okazały się hitem :) Zniknęły w mgnieniu oka! Jeśli planujecie imprezę w domu, to koniecznie je

Kulinarne Przeboje
Paszteciki z pieczarkami 149

Paszteciki z pieczarkami, to hit ostatnich tygodni. Przygotowane na szybko, bez szczególnych starań, tak naprawdę, żeby kupione pieczarki nie zalegały w lodówce;) Ku mojemu zdziwieniu zniknęły zaraz po upieczeniu, głównie za sprawą syna. Minęły 2 dni i miałam ponowne zamówienie na paszteciki z pieczarkami.  Paszteciki z gotowego ciasta francuskiego, to danie dla zapracowanych. Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie pieczarek

Codziennik Kuchenny
Muffinki czekoladowe 177

które są dekoracją. Jak to muffiny - są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Jedno co, to nie za bardzo urosły przy pieczeniu. Zakładam, że to przez obecność ciężkich kawałków czekolady. Z podanych proporcji wychodzi 5 dużych muffinek, 6 małych i 15 malusich z formy do pralinek (zostało mi ciasta i musiałam sprawdzić czy się da. Da się.) Przepis pochodzi

Czerwony Gupik
Wiejski kisz z karkówką 142

Wiejski kisz z karkówką Kisz i tarta to dla większości ludzi to samo , a jednak nie … Różnica polega w zasadzie na tym ,że kisz zawsze

Ogrodnik w podróży
chleb na wodzie z kiszonych ogórków 150

kruszył. Warto znać ten przepis bo jest naprawdę łatwy i szybki. składniki: 400 g mąki (moja mieszana, opisałam wyżej) 250 ml wody z kiszonych ogórków 20 g świeżych drożdży łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli Wodę z ogórków lekko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, wyrobić elastyczne ciasto (moje wyrabiałam w mikserze). Foremkę natłuścić, wysypać otrębami żytnimi, włożyć ciasto

6niebo
Rogaliki kokosowe 153

słodkie, trochę kokosanki mi przypominają i pomimo takiej ilości szybko znikają. Im są mniejsze tym fajniejsze. Polecam je przygotować, na pewno nie będziecie żałować.  Składniki: nadzienie: 350 g bardzo drobnych wiórek kokosowych, 50 ml syropu klonowego, 200 ml mleka 3,2%, 70 g cukru trzcinowego, 2 jajka, ciasto: ok. 800 g mąki, typ 480, 25 g świeżych drożdży

Moniki Smakołyki
Szybki piernik przekładany powidłami i masą grysikową 227

piernika staropolskego (przepis już wkrótce), ten piernik jest szybki w przygotowaniu. Nie wymaga leżakowania, jest wilgotny, puszysty i bardzo aromatyczny. Ja przełożyłam go powidłami śliwkowymi i masą grysikową. Myślę, że takie połączenie jest doskonałe :) Co tu dużo mówić, zapach świąt unosi się w powietrzu. Polecam! Składniki:   Ciasto: 120 g masła 3/4 szkl cukru 3 łyżki

Nastoletnie Wypiekanie
Uszka z grzybami 346

najbardziej podoba mi się sposób ich lepienia ;-) , bardzo szybki i prosty. Każdy sobie z nimi poradzi. Uszka są idealne do barszczu czerwonego. Przepis na barszcz znajdziecie tutaj   Zresztą spróbujcie sami. Z podanych składników wyszło mi ok. 70 uszek, ale wszystko zależy od wielkości kieliszka. Zapraszam!!!   Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki, 1 jajko, 2/3 szkl. wody, Farsz

Passion of Cooking
Tarta z Karmelizowaną Cebulą i Suszonymi Pomidorami 151

Uwielbiam robić tarty. Nie tylko świetnie smakują ale również są szybkie do przygotowania. Moi przyjaciele oraz mąż uwielbiają wszystkie wersje tarty. Tym razem proponuję tartę na kruchym spodzie z karmelizowaną cebulką, suszonymi pomidorami w zalewie z kaparami oraz mozzarellą.  TARTA Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I SUSZONYMI POMIDORKAMI Składniki na Ciasto( 2 szt) 3 Szklanki Mąki  2 jajka 4 łyżki

Gotowanie Patki
Bagietki czosnkowe 146

miałam okazję zrobić! Pięknie pachną podczas pieczenia i znikają BARDZO szybko :D Chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku. Zdrowe to może one nie są, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić :) Pomyśl o tym wylewającym się jeszcze z ciepłych bagietek czosnkowym masełku...poezja!  Składniki: (na 6 bagietek) Ciasto: 550 g mąki pszennej 10 g suchych drożdży

Nastoletnie Wypiekanie
Pierogi z truskawkami z sosem. 171

babcią zostawały w kuchni same. Robiły soki oraz kompoty, na szybko jakiś koktajl dla dzieci i oczywiście na obiad pierogi. A my z siostrą siedziałyśmy w pokoju odpoczywając po ciężkim dniu i co chwila krzycząc: No kiedy te pierogi będą gotowe? Składniki: (z tej ilości wyjdzie ok.25 pierogów) Ciasto: 420g mąki pszennej ( najlepiej tortowej), plus troszkę do podsypania. jajko, szczypta

W kuchni u Moniki
Szybkie ucierane ciasto.... 194

szybko, szybko, bo gorąco! To będzie ciacho szybkie. Składniki można zapisać w głowie..a owoce? Każde. Ja miałam jabłka w domu, jeżyny i maliny zasypane cukrem. Wiem, że odpalić piekarnik w ten upał to zbrodnia,ale..ale..zawsze można otworzyć w biegu drzwiczki, wsunąć błyskawicznie ciasto...i uciec na około 40 minut... Potem wyłączyć piekarnik, wyciągnąć ciasto i uciec....poczekać

Z Kuchni Do Kuchni
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem + film 250

Pyszne, proste i szybkie danie na obiad, gorącą kolację lub przekąskę w ciągu dnia czyli naleśniki z pieczarkami i żółtym serem zapiekane w piekarniku. Są  pyszną alternatywą dla mięsa a więc szczególnie polecam je dla jaroszów . składniki na około 10 naleśników                     ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka

Smakowite Dania
Pączki 169

bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Można również formować z ciasta kulki, które od razu nadziewamy dżemem (ja zawsze nadziewam już po usmażeniu). Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać

Motylkowa Kuchnia
Mediolan zjedzony i przepis na cannolo 182

minimum godzinę. Rozwiń stolnicę ( ja mam silikonową) i zacznij wałkować ciasto na bardzo cienki placek 2-3 mm.Wytnij koła  - najlepiej sporą salaterką, ja wycięłam pucharkiem do lodów, bo jest dość spore kółko. Teraz zawijamy je wokół metalowych rurek ( do dostania w internecie). Rurki smażymy w oleju roślinnym, dosć szybko i przekładamy ręczniczkami papierowymi. Szprycą nakładamy serowy krem i kładziemy

AZgotuj!
Bardzo łatwe ciasto ucierane z truskawkami 307

gładką masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy i na wierzchu układamy owoce (jeśli są duże należy pociąć je na kawałki). Owoce posypujemy z góry brązowym cukrem. Pieczemy ok. 50 minut.   Blacha: kwadratowa o wymiarach 24x24cm Przepis pochodzi z książki Donny Hay "Szybkie, świeże, proste", zmieniłam w nim owoce i zwiększyłam ilość składników

Mania Wypiekania
Orkiszowe naleśniki z czereśniami 99

Szybkie naleśniki na idealny początek dnia. W tym przepisie zwykła mąka została z powodzeniem zastąpiona orkiszową tylko nieznacznie zmieniając proporcję składników w daniu. Podstawę smaku tworzą czereśnie, które (jak większość owoców sezonowych) dobrze się komponują z tego typu ciastem

Milion Smaków
Czary Gary – Parówka na wiele sposobów 183

Parówka to szybki i tani sposób na śniadanie. Można ją zjeść na wiele sposobów: Ugotować, polać ketchupem i musztardą i zjeść. Usmażyć na patelni, polać ketchupem i musztardą i zjeść. Zjeść na zimno, polewając ją ketchupem i musztardą Zawinąć w ciasto francuskie i upiec w 220 stopniach Celsjusza, i… polać ketchupem i musztardą Pojechać na stację benzynową, kupić

WojnaNaSmaki.pl
Męskie ręce Piotra Kucharskiego 120

się tym silnym męskim ramionom lekko przyprószonym mąką, które rzeczone ciasto wyrabiają. Czar! W ogóle wszystkie zdjęcia w książce są piękne. Oszczędnie skomponowane, bez porozsypywanych po blacie przypraw… Trudniejsze wypieki są sfotografowane „krok po kroku” podczas procesu wyrabiania, łatwiejsze – operują tylko pokusą „gotowego”. Tym razem daliśmy się skusić szybko. Czasem się zdarza… Opanujcie antyglutenowy obłęd i pieczcie chleb! Click

GRUBY WAŁEK
Pierożki z jabłkami dla leniwych łasuchów 155

opakowanie gotowego ciasta kruchego i jabłko pokrojone na plastry. Z ciasta wycinamy np. za pomocą szklanki kółka, nadziewamy plastrem jabłka. Zlepiamy jak pierogi. Smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem i po 35 minutach wyciągamy z piekarnika (temp. 180 st.). Tak to już koniec tego przepisu :)  Świetnie smakują z poranną kawą :) Szybko, prosto i bezproblemowo, prawda

Mój Smak na Życie
Malina z rozmarynem 167

całym pociągu słychać było. Na szczęście obie szybko się zreflektowały i przeprosiły za pomyłkę. Droga więc minęła nam radośnie, z kawą, czekoladkami, które dostałyśmy, i muffinami, które dla nas zabrałam (moje towarzyszki podróży, wcinając z apetytem, wyśmiewały się z tego, że zawsze mam ze sobą ciasto. Ciekawa jestem, czy by się tak śmiały, jakby musiały całą drogę jechać głodne...).Wróciłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TAHINI naturalne...mój pierwszy raz 231

Chlebek idealny do TAHINI znajdziecie TUTAJ SŁODKI CHLEBEK Chlebek-ciasto- posmarowane z wierzchu TAHINI daje posmak chałwy...Połączenie kandyowanych owoców tropikalnych tylko wzmacnia smak sezamu. To był mój strzał w przysłowiową dziesiątkę! Mój indywidualny ekspryment i praca zwieńczona sukcesem. Caly problem w tym, że to wszystko tak szybko znika...! Smacznego ! Głodni ZDROWIA zajrzyjcie do  PRIMAVIKA WIESZ CO JESZ

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb orkiszowo-pszenno-kasztanowy na zakwasie w sierpniowej piekarni 154

ręką wyciągnąć każdy z boków ku górze na tyle, żeby nie rozerwać ciasta i złożyć do środka.  Czynność tą powtórzyć jeszcze raz po około 40 minutach. Następnie, gdy ciasto ponownie wyrośnie, czyli po około 2 godzinach, podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch nasmarowanych podłużnych foremek (około 22 cm).  Włożyć do reklamówki i wstawić na noc (około(...)ładnie wyrósł. Rozgrzać piekarnik do 240 stopni C ** .  Naciąć bochenki i wstawić do rozgrzanego piekarnika.  Na spód piekarnika wlać 100 ml zimnej wody ( wlałam pół litra ) i szybko zamknąć piekarnik. Piec około 45 minut ** .  Po upieczeniu wyjąć z foremek i odstawić na kratkę do pieczenia, żeby chleb odparował. *Jeśli nie mamy zakwasu pszennego, a mamy np. żytni

Weekendy w domu i ogrodzie