tradycyjna . Smażony karp, ziemniaki z “tłuszczykiem” i cebulką, majonezowa sałatka wielowarzywna, kapusta z grochem, pierogi odsmażane na maśle, śledzie w oleju, paszteciki, kulebiaki i oczywiście najpyszniejsze pierniki, serniki i makowce. Niewiele dań z tej najpiękniejszej kolacji można uznać za zdrowe. Wigilia i Święta są tak wyjątkowe, że odchudzanie się w ten czas po prostu rzadko wychodzi(...)taszczyć ze sobą zgrzewki wody ze sklepu, więc gdy nie byliśmy na dużych zakupach samochodem, to kupowałam 2-3 butelki w osiedlowej sieciówce – codziennie. Za wyższą cenę. Dość szybko, już wiele lat temu przerzuciliśmy się na dzbanek filtrujący kranówkę. Pijemy z niego my, piło niemowlę i jest to rozwiązanie ekologiczniejsze, dużo tańsze i wygodniejsze. Gdy dostałam propozycję przetestowania
Poezja smakuNie wyobrażam sobie weekendu bez ciasta. Nie tak, że muszę je zjeść, ja je po prostu muszę zrobić – uzależnienie jakieś chyba;) Tym razem przygotowałam mocno
Smaki Na TalerzuNiecodzienne przygotowanie, a tak samo pyszne, jak pieczone. Przygotowanie: 20 minut Koszt: tanie Witajcie! Z racji, że nie posiadam w nowym mieszkaniu jeszcze dużego piekarnika
Zdrowie i pysznie na talerzuNiecodzienne przygotowanie, a tak samo pyszne, jak pieczone. Przygotowanie: 20 minut Koszt: tanie Witajcie! Z racji, że nie posiadam w nowym mieszkaniu jeszcze dużego piekarnika
zdrowo i aktywniegórką) 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy korzennej (Przepis na domową TU ) Szczypta soli Krem: 600 ml śmietanki kremówki (30-36%) 200 g twarogu na sernik (najlepiej z Piątnicy) 4 łyżki cukru 3/4 ilości solonego karmelu* Dekoracja: 1/4 ilości solonego karmelu 50 g pierniczków * Do kremu dodajemy 3/4 część przygotowanego wcześniej solonego karmel. Pozostałą(...)się zaraził tą ,,chorobą" i teraz systematycznie dostaję od jego pytania: ,,A jakie jeszcze masz smaczne i proste ciasto na blogu do zrobienia?". Podsumowując. Te 3 lata minęły bardzo szybko. Teraz nie wyobrażam swego życia bez gotowania, fotografii i blogowania. Po prostu nie mogę wyobrazić siebie bez dzielenia się swoją pasją z Wami! Dziękuję Wam, że jesteście! Dziękuję
Kuchnia ŁukaszaBrownie z kremem jogurtowym z ricottą i truskawkami - już samo słowo brownie brzmi pysznie! Gdy do tego dołożyłam masę jogurtową z delikatną ricottą i truskawki , powstało
Kolorowy PrzepisownikPrzepis na mini deser z arbuzem i galaretką to niezwykle prosty i pyszny pomysł na wykorzystanie arbuza! Ten deserek w kubeczku pięknie wygląda, a smakuje jeszcze
Via GustoPomidory z mozzarellą i pesto to błyskawiczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Delikatna i bardzo aromatyczna. Składniki oraz szybki przepis są poniżej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Boże Narodzenie to najlepszy kulinarnie okres w roku. To czas grzybów, suszonych owoców, buraków, maku i pierniku. Jeśli chcemy zacząć świętowanie wcześniej możemy postawić na te
Ugotowane pozamiataneKeto gofry z cukinii to niskowęglowodanowa wersja gofrów z cukinii idealna dla osób na diecie keto , low carb lub cukrzycowej , a także bezglutenowej . Co więcej, to
WegePrzepisZapraszam Was na pyszne ciasto! Jest to połączenie kakaowego, wilgotnego spodu, słodkiej sernikowej masy na zimno oraz galaretki i owoców. Spód murzynkowy nie tylko świetnie smakuje
Smaki Na TalerzuKurczak z warzywami i koperkiem to bardzo szybkie i smaczne danie. Najlepiej przygotować je w sezonie, kiedy możemy dostać świeżą paprykę, świeżą cukinię i pachnące soczyste
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Większość z nas ma swoją ulubioną kuchnię, a dla Polaków jest to kuchnia rodzima, bazująca na ziemniakach i dużej ilości warzyw oraz przygotowanych na wiele sposobów
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepis na sałatkę inspirowaną burgerem McCrispy Supreme. To połączenie kilku pysznych składników, które składają się na najlepszą sałatkę warstwową, jaką jadłam! Sałatka składa się z sałaty
Via Gustonaukowe. Tyle, słowem wstępu (nieco przydługiego, za co przepraszam). 1. Nie jesz mięsa? Ale dlaczego? A dlaczego Ty nie palisz papierosów, nie bierzesz narkotyków czy zawsze wybierasz rodzynki z sernika? Bo nie lubisz. Tak, jak ja nie lubię mięsa. Przeszkadza mi jego smak, konsystencja, struktura. Po jego zjedzeniu nie czuję się najlepiej. Po prostu. Żadnych przyczyn związanych ze współczuciem(...)nogi, idąc swoją, żebyś czasem nie potknął się o własną głupotę. 19. Wegetarianie nie jedzą mięsa ani ryb, a Ty jesz. Tak, bo jestem semilaktoowowegetarianką (ha, spróbuj to wymówić szybko!), a więc nie jem tylko mięsa, żelatyny, mięsnych bulionów, smalcu czy sosów na bazie mięsnego tłuszczu. Spożywam pochodzące od mięsa pokarmy: jaja, miód, nabiał (laktoowowegetarianizm) plus rybę przekąszę czasami
W kuchni Karmel-itki