Chcesz szybciej gotować obiady? Zainwestuj w szybkowar! Dlaczego? Bo dzięki niemu podniesiesz temperaturę wrzenia wody, przyspieszając cały proces gotowania i sprawiając, że zużyjesz mniej energii na działanie kuchenki. To krótka odpowiedź. Długa jest nieco bardziej skomplikowana, bo dzisiejsze szybkowary to szczyt kuchennej technologii, jeżeli chodzi o naczynia. Łączą bezpieczeństwo z ekonomią, a tobie pomogą w błyskawicznym przygotowywaniu posiłków. Dania(...)szybkowaru szybsze niż dostawa na telefon Działanie tego urządzenia najlepiej omówić na przykładach, niemniej od razu zaznaczamy, żaden prodiż, piekarnik czy robot kuchenny nie pozwoli Ci przygotować dan tak szybko, jak szybkowar. Tefal przygotował na przykład model Clipso Minut Easy 6 L. Prosty w obsłudze szybkowar, który pomoże Ci w przygotowaniu wielu różnych potraw i zapewni maximum bezpieczeństwa. Zacznijmy
Smaki Na Talerzuprzygotować pyszny obiad, nie potrzeba wielu składników i wiszenia nad garami. Makarony mają to do siebie, że smakują ze wszystkim. My najbardziej lubimy ze świeżym pesto. Składniki: 500 g makaronu spaghetti 1 mały fenkuł (około 150 g) 4 orzechy makadamia 100 ml oliwy z oliwek 1/2 szklanki startego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie: Fenkuł kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy wyciągamy(...)łupiny. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie produkty blendujemy z oliwą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy na szybko ( czyli do durszlaku, liczymy do trzech i przekładamy z powrotem do garnka ). Do gorącego makaronu dodajemy pesto, dokładnie łączymy z makaronem. Podajemy od razu po przygotowaniu
R'n'G KitchenKolejny pomysł na błyskawiczny obiad wg Jamiego Olivera. ( książka "5 składników" ). W oryginalnym przepisie użyto piersi kurzych, zastąpiłam mięsem z ud które jest wg mnie smaczniejsze. Myślę, że ten kurczak będzie równie smaczny kiedy wykorzystamy tylko pieczarki, ale warto dodać też inne grzyby. Boczniaki i chińskie shimeji okazały się bardzo dobrym dodatkiem. składniki 200 g mieszanych grzybów(...)czerwona cebula 300 g kurzych udek, bez skóry i kości 2 łyżeczki musztardy francuskiej 60 ml śmietany 150 ml wody oliwa sól, pieprz przygotowanie Grzyby szybko przepłukać, osuszyć, większe podzielić na mniejsze kawałki. Nieprzywierającą patelnię ustawić na sporym ogniu i umieścić w niej grzyby. Obsmażać, mieszając przez ok 4 - 5 minut, do czasu aż lekko się przyrumienią. Cebulę obrać
Stare Garywszystko co macie pod ręką, np. resztki kurczaka z rosołu, który dzięki przyprawom i innym składnikom nabierze nowego smaku. Do tego ryż, warzywa i np. krewetki – i pyszny obiad, który zadowoli nawet wybrednych domowników – gotowy. Marokański gulasz z resztek kurczaka Marokański gulasz to godny uwagi przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste(...)pół godziny. Zapiekanka z penne i sosem pomidorowym Ta zapiekanka z resztek kurczaka to nasz ulubiony patent na kulinarny recykling kiedy brakuje nam czasu i musimy zrobić coś na szybko. To pyszne i sycące danie, które świetnie nadaje się na lunch do pracy, albo na szybką kolację, przygotujecie w pół godziny. Wystarczą 3 składniki. Zostaje nam tylko życzyć
Niedzielny kucharzzimno , można dodawać lubiane składniki , czasem robię to danie z piersią z kurczaka , a czasem z kiełbasą , ale w każdej wersji smakuje , można to danie podawać jako dodatek do obiadu i nie tylko , zapraszam do wypróbowania . Składniki 2 torebki ryżu 1 duża cebula 1 duża papryka czerwona 1 laska kiełbasy zwyczajnej 3 łyżeczki curry(...)będzie usmażony na złoty kolor to delikatnie dodajemy z 2 szklanki wody i dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu aż ryż będzie miękki , jeżeli woda nam się szybko wygotuje a ryż będzie twardy to można dolać jeszcze wody , ryż musi być ugotowany . Jak ryż nam się gotuje , cebulę , paprykę i kiełbasę kroję w kostkę
Mój SmakJabłecznik to ciasto uniwersalne, idealne na każdą okazję! Składniki: 1 kostka miękkiej margaryny 1 szkl. cukru 1 całe jajko i 2 żółtka 3,5 szkl. mąki
Wasze PrzepisyKremowa zupa z całego brokuła z dodatkiem sera gorgonzola. Gotowa w niecałe 30 minut! Gorgonzola to ser dojrzewający z niebieską pleśnią, który jest intensywny w smaku
Kuchnia MagdaLenyZa miesiąc Święta. Zleci, że nawet nie zdążę się obejrzeć. Na przygotowaniach, na pakowaniu prezentów, na pieczeniu i gotowaniu. A jednak lubię ten czas. Mimo zabiegania
Obiad gotowykimchi przez cały rok, bo uwielbiamy smak tej chrupiącej i mocno papryczkowej sferementowanej mieszanki warzyw. Spożywamy ją solo z chlebkiem bez chemii lub pokrojone w kawałki jako dodatek do obiadu np. do zupy ziemniaczanej z soczewicą (przepis już wkrótce). Jest kilka metod robienia kimchi – w tej wersji w ogóle nie ma w ogóle gotowania, tylko dużo solenia, trochę czekania(...)kilku miesięcy. W moim domu jadamy kimchi namiętnie i ja się nie rozdrabniam, tylko przygotowuję za jednym zamachem dwie porcje tego koreańskiego smakołyku A i tak znika w szybkim tempie! Praktyczne rady: Ja do nacierania kapusty sosem używam rękawiczek i Wam też radzę to zrobić, bo będzie potwornie piekło. Anansów z puszki pozostałych po wykorzystaniu soku nie wyrzucajcie! Wspaniale przydadzą
Lamarida.plIdealny na upały, nie za słodki i sycący. Pełnowartościowy i fit deser. Przygotowanie: 15 minut Koszt: Tanie Dzień bez deseru jest dniem straconym jak to
zdrowo i aktywnieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Szpinak nie należy do
Związek na patelniKiedy nie mamy dużo czasu najlepszym rozwiązaniem jest użycie gotowego makaronu. Firma Arc Pol ma bogatą ofertę makaronów do zup czy sosów. W ofercie są również
Kuchnia w oparachSer pleśniowy i gruszki to połączenie wyśmienite:) Bardzo często ten duet wykorzystuję w sałatce (tutaj przepis -> klik ), ale tym razem postanowiłam wypróbować go w innym
Smaki Na TalerzuZiemniaki w sałatce to temat rzeka i najbardziej popularna sałatka rodem z PRL-u tradycyjna sałatka imieninowa, jarzynowa, świąteczna czy po prostu ziemniaczana. Królowała na wszystkich
Moje Małe CzarowanieIdealny na upały, nie za słodki i sycący. Pełnowartościowy i fit deser. Przygotowanie: 15 minut Koszt: Tanie Dzień bez deseru jest dniem straconym jak to
Zdrowie i pysznie na talerzuDziś coś dla tych, którzy lubią zjeść kawał porządnego mięsiwa i upominają się o ten przepis Boczek z chrupiącą skórką poznałam podczas pobytu w Norwegii i
Ola la LCHFNajlepsze w letnim sezonie kurki i cukinia, do tego szwajcarskie sery. Całość skomponowana w pyszną tartę! Koniecznie wypróbuj! Z #MyVictorinox siekałam, kroiłam, szalałam i się
coolinarnyMinęło już sporo czasu od ostatniego posta, ale moja nowa, mała "szefowa" :) jest dość wymagająca i pozostaje mi niewiele czasu na gotowanie i publikowanie
Simply FoodUwielbiam surówki. To doskonałe uzupełnienie i wzbogacenie każdego dania. Dziś polecam Wam kolejną pyszną i szybką surówkę. Surówka ogórkowo-porowa (z ogórkiem kiszonym) smakuję wspaniale z daniami mięsnymi czy kluskami śląskimi w sosie. Spróbujcie. W prostocie tkwi siła Składniki: (na porcję) 2 większe ogórki kwaszone około 2-2,5 cm pora (biała część) 2 łyżki majonezu pieprz czarny(...)półplasterki, wkładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kwaszone i dwie łyżki majonezu. Całość mieszamy do połączenia składników i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do obiadu. Smacznego
Słodkie okruszkiPrawie 10 godzin gotowania i mam najlepszy bigos, jaki kiedykolwiek jadłam. Bigos to chyba jedna z najbardziej popularnych potraw, które kojarzą się z Polską. Treściwy, syty
Obiad gotowyMiały być tortellini z serem ricotta, mascarpone i szpinakiem, a wyszedł makaron tagliatelle w sosie serowo – szpinakowym z pomidorkami koktajlowymi. To było moje pierwsze podejście
ale PysznieCiasteczka miodowe super wkomponują się do przekąsek Świątecznych. Zostawicie je dla Mikołaja ze szklanką mleka jako poczęstunek, a na pewno będzie więcej prezentów pod choinką
Niezły Młynek