szybki obiad - 20768 przepisów (strona:1142/1385)

Tort "Czarny las" - szwarcwaldzki tort z wiśniami 248

Od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia na blogu cyklu przepisów z tradycjami. Beza Pavlova, tort Sachera, Red Velvet Cake, tort Dobosza, Szwarcwaldzki wiśniowy tort albo

Obiad gotowy
Poradnik: Jak ugotować szparagi 128

szparagi i kiedy je kupować aby były smaczne? Lucyna Ćwierczakiewiczowa, czyli Magda Gessler i Perfekcyjna Pani Domu z końca XIX wieku w jednym, pisała w swojej książce „365 obiadów”, że szparagi najlepsze są w maju, ale sezon na te warzywa zaczyna się już w kwietniu . Szczyt przypada na maj, a kończy się w czerwcu. Cóż możemy dodać(...)dlatego trzeba się jej pozbyć. Tu szkoły są dwie: jedna każe po prostu złapać szparaga dwoma rękami i wygiąć w łuk. Zdrewniała końcówka sama się odłamie. Jest to sposób szybki, prosty, ale stosując go ryzykujemy, że wraz z nienadającą się do zjedzenia częścią utracimy też soczyste kawałki szparaga. Dotyczy to w szczególności szparagów grubych, nie tak elastycznych jak szparagi

Niedzielny kucharz
Placuszki z cukinii z salsą warzywną i jajkiem w koszulce 98

Piszę dziś bo muszę się na czymś innym skoncentrować. Skupić myśli na tym, bo nie doprowadza mnie to na skraj wytrzymania. A trochę czułam się przez

Mango Papaja
Kurczak Gong Bao 宮保雞 144

Kurczak gongbao – jedno z najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej, pokrojony w kostkę kurczak przyrządzany z orzeszkami i ostrymi przyprawami. Ojczyzną potrawy jest prowincja Syczuan. Za jej twórcę

mojewypiekiinietylko
Zupa porowa wg Kuchni Pięciu Przemian 164

Zupa przygotowana z przepisu w książce  A. Ciesielskiej  "Filozofia zdrowia" , czyli zgodnie z Kuchnią 5 Przemian. Pyszna, sycąca, rozgrzewająca, pikantna zupa, wystarczyła mi za cały obiad:) Składniki na 2 porcje: * 2 -3 ziemniaki * 300 g porów * kawałek kapusty włoskiej - dodałam od siebie * łyżka masła * przyprawy: tymianek, kurkuma, kminek, imbir, pieprz cayenne, sól W Kuchni 5 Przemian ważna jest(...)się on strasznie skomplikowany. Wtedy zdecydowałam się na Montignaca (który dla wielu osób też prosty nie jest;) Kuchnia 5 przemian wymaga czasu przede wszystkim, nie jest to kuchnia szybka - ja nigdy dotąd nie spędzałam w kuchni tyle czasu, hehe. Natomiast nie powiedziałabym teraz, że jest skomplikowana, trzeba nabrać trochę wprawy w operowaniu produktami i mieć tabele pod ręką

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ryż w ujęciu deserowym 206

Jukejka kuleczki są podobne do poppingu amarantusowego, tylko posmaczek mają lekko czekoladowy - fajny dodatek do owsianki, jaglanki i innych śniadaniowo-deserowych dań. Deser polecam, a teraz robię sobie na obiad ryż z truskawkami i mleczkiem kokosowym - już kolejny raz ostatnio:) dusiowaa 2012/06/26 15:49:04 smakowicie się prezentuje majanaboxing 2012/06/26 19:52:08 Mniam, smakowity :) sowa_nie_sowa 2012/06/27(...)jest przyklad amaranusa , ktory ma IG 35 ,a prazony czy dmuchany IG 70 . Oczywiscie jak ktos nie ma problemow z nadwaga czy cukrzyca deser jest super . Sama uwielbiam takie szybkie i reprezentacyjne desery.. a na II fazie MM jest do polecenia

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem 123

Zeszły weekend spędziliśmy u mojej mamy na wsi. Co oznacza min. siedzenie przy kominku, popijanie domowego wina, chodzenie na spacery, zabawy z psem oraz gotowanie. U

Cooking for Emily
Uszka z grzybami – najlepszy przepis na ciasto 162

U mnie w domu pachnie już świętami. Zapach gotowanych grzybów czy barszczu przyjemnie przypomina nam o tym. Uszka z grzybami to tylko jedna potrawa z wielu

Moja Delicja
Pierożki z mięsem mielonym i porem 152

{"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Uwielbiam piero\u017cki. Sma\u017cone, pieczone, duszone i tradycyjne. Dzi\u015b przedstawiam Wam proste i niesamowicie smaczne piero\u017cki z

Mostek w kuchni
CO MOŻE USŁYSZEĆ WEGETARIANIN (LUB SEMI-WEGETARIANIN)? 187

kompromisu. 6. Roślinki też czują. Kiedy wkładam widelec do usta, słyszę ich krzyk i zawodzenie: "Nie jedz nas, nie jedz nas!". Nie zapominaj, że schabowy, którego jadłeś dziś na obiad, jeszcze kilka dni temu biegał i chrumkał. Oko za oko, ząb za ząb i mamy 1:1. 7. Ryby to nie mięso. Pomijam fakt, że ryby zjadam, rzadko, ale zdarza(...)nogi, idąc swoją, żebyś czasem nie potknął się o własną głupotę. 19. Wegetarianie nie jedzą mięsa ani ryb, a Ty jesz. Tak, bo jestem semilaktoowowegetarianką (ha, spróbuj to wymówić szybko!), a więc nie jem tylko mięsa, żelatyny, mięsnych bulionów, smalcu czy sosów na bazie mięsnego tłuszczu. Spożywam pochodzące od mięsa pokarmy: jaja, miód, nabiał (laktoowowegetarianizm) plus rybę przekąszę czasami

W kuchni Karmel-itki
Gołąbki z kapusty włoskiej, z mięsem indyczym i ryżem 235

Ile kucharek, tyle przepisów na gołąbki, a każdy z nich inny. I każda pani domu twierdzi, że jej gołąbki są najwłaściwsze, przygotowane według najbardziej tradycyjnego przepisu

Kuchenne zapiski Edyty
Jak zrobić dobry rosół? Zasady! 784

rosół! Klarowny i złoty rosół- tak powinien wyglądać każdy prawidłowo przygotowany bulion. Rosół pachnie mięsem i warzywami, działa rozgrzewająco i dla wielu z Nas jest typowym daniem na niedzielny obiad. Czy wiesz jak prawidłowo przygotować rosół? Dzisiaj zdradzę Wam wszystkie triki na tą zupę! Zrobienie rosołu wcale nie wydaje się trudne, ale w praktyce to już bywa różnie. W gruncie(...)rosół powinien być podawany na podgrzewanych talerzach? Dlaczego? A no dlatego, że należy go jeść wtedy kiedy jest prawie gorący, jeśli na duży talerz nalejemy małą porcje rosołu, ten szybko wystygnie i straci na smaku. Dlatego warto talerze czy miseczki po prostu zalać wrzątkiem na chwilę przed podaniem i nalewać rosół do ciepłych talerzy by dłużej móc delektować się

SMYKWKUCHNI
gulasz z batatów i miechunki peruwiańskiej -- goulash with sweet potatoes and Peruvian bellows 133

Sk ł adniki 1 ½ batata 2 cukinie 500 g pieczarek 2 marchewki 2 cebule 6-7 z ą bk ó w czosnku opcjonalnie 2 ł y

mojej kuchni
gulasz z batatów i miechunki peruwiańskiej -- goulash with sweet potatoes and Peruvian bellows 165

Sk ł adniki 1 ½ batata 2 cukinie 500 g pieczarek 2 marchewki 2 cebule 6-7 z ą bk ó w czosnku opcjonalnie 2 ł y

w mojej kuchni
Gazpacho – hiszpański chłodnik 202

Gazpacho – hiszpański chłodnik Świetna zupa w okresie wiosenno-letnim, gdy mamy do czynienia z upałami i brakiem apetytu, ponieważ ta zupa smakuje najlepiej mocno schłodzona

Blendman

Proponowane wyszukiwania