Choróbsko powoli przechodzi. Jeszcze tylko pokasłuję sobie w najmniej odpowiednich momentach i oddycham niczym ryba wyrzucona na brzeg przez fale: z szeroko otwartymi ustami. Mało to
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZziębnięty nos, zmarznięte uszy. Ale nic, mimo śnieżnych zasp, padającego białego puchu, drepcze do kiosku, obatuchana w gruby szal. Idzie twardo, po gazetę. Coś jej świta
W kuchni Karmel-itkiMLECZNE RISOTTO Z PRAŻONYMI KOŻUCHAMI, PISTACJAMI I GRANATEM Kożuch z mleka był od zawsze zmorą wszystkich przedszkolaków :) Większość z nas pamięta widok grubej warstwy kożucha na
Słodko-Słony Świat IlonyJabłecznik z prostych składników i prosty w przygotowaniu, jabłecznik idealny. Do upieczenia poniższego ciasta z jabłkami nie potrzebujesz miksera, wystarczy ostre metalowe tarło. Szarlotka robi się
ProstePesto.plTak się jakoś złożyło, że odeszłam ostatnio troszkę od tradycji, tzn. zawsze, gdy robiliśmy pączki z końcówki ciasta wykrawaliśmy chruściki, które moja rodzinka uwielbia
Smaczne ZdroweCiastka z fasoli są mocno czekoladowe, lekko puszyste i w życiu bym nie powiedziała, że nie zawierają mąki! Od razu trzeba dodać, że nie są chrupiące
WegePrzepisKruche, cynamonowe spody z niewielką ilością cukru z prawdziwą wanilią, do tego krem waniliowy z bitej śmietany z rozpuszczoną białą czekoladą i słodka, kolorowa posypka z
Kolorowy PrzepisownikTarta z karmelem malinowym to moje słodkie pożegnanie sezonu malinowego. Bo kto nie lubi malin? Albo karmelu? Choć rzadko łączy się te dwa pyszne składniki –
Poezja smakuCzerwiec! Moc kolorów! Ogrom smaków! To rustykalne ciasto zawiera wszystkie moje ulubione smaki. Jest słodko-kwaśne. Z ogromną ilością owoców, to co lubię najbardziej! Ma w
SMYKWKUCHNIOstatnio zaproponowałam Wam przepis na pyszne naleśniki Suzette z pomarańczami, do których spróbowania jeszcze raz gorąco Was namawiam, a dzisiaj mam dla Was jeszcze jeden
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaTłusty czwartek już w przyszłym tygodniu. Zapewne będziecie chcieli sami w domu usmażyć pączki, bo te, które można kupić w sklepach czy cukierniach rzadko są smaczne
Codzienna kuchnia niecodziennaMarta po urodzeniu ważyła 4 kg. Teraz waży 15 kg. Ile lat ma Marta? Nie wiem. Nie znam Marty. Nie wiem czy jest niejadkiem
KUCHARNIAWitajcie kochani, dzisiaj zapraszam Was na pyszne ciacho, które dedykuję pewnej dzielnej dziewczynie - Kasi Dołęgowskiej i jej mamie, Ewie. Kasia ma 20 lat i
Codzienna kuchnia niecodziennaJeśli w chłodny, deszczowy dzień masz ochotę poprawić sobie humor czymś pysznym, postaw na kanelbullar czyli aromatyczne, słodkie bułeczki cynamonowe wprost ze Szwecji. Idealny dodatek do
okolicepalnika.plzajmuje jej to mnóstwo czasu, niestety z marnym skutkiem, ciężko znaleźć jedno miejsce, gdzie śmiało nasycą się mięsożercy i wegetarianie. Zróbmy tak - Wy zamówicie sobie obiad, a ja wezmę deser. Kwestia kompromisu. 6. Roślinki też czują. Kiedy wkładam widelec do usta, słyszę ich krzyk i zawodzenie: "Nie jedz nas, nie jedz nas!". Nie zapominaj, że schabowy, którego jadłeś dziś(...)nogi, idąc swoją, żebyś czasem nie potknął się o własną głupotę. 19. Wegetarianie nie jedzą mięsa ani ryb, a Ty jesz. Tak, bo jestem semilaktoowowegetarianką (ha, spróbuj to wymówić szybko!), a więc nie jem tylko mięsa, żelatyny, mięsnych bulionów, smalcu czy sosów na bazie mięsnego tłuszczu. Spożywam pochodzące od mięsa pokarmy: jaja, miód, nabiał (laktoowowegetarianizm) plus rybę przekąszę czasami
W kuchni Karmel-itki