Krem: 0,5 szkl soku z cytryny 3 jajka 1 żółtko 0,5 szkl cukru 0,5 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej Przygotowanie: sok cytrynowy
Luźna KuchniaLekki, kremowy, przepyszny sernik z białą czekoladą, na spodzie z ciasteczek amarettini. Wierzch sernika przykrywa gęsty sos jagodowo – truskawkowy. Sernik rozpływa się w ustach i
Mała CukierenkaWiększość najlepszych pomysłów rodzi się w mojej głowie gdzieś w okolicach godzin zaśnięcia lub o wczesnym poranku, kiedy moje ciało jeszcze smacznie śpi
Gotowanie to kochanieobecnością innych klientów. Warto zwrócić uwagę na szybko reagującą obsługę. Już chwilę po zajęciu stolika otrzymaliśmy menu, a po kilku minutach zapytania o wybrane dania. Zdecydowaliśmy się dość szybko, chociaż wybór burgera nie był łatwy. Do wyboru jest sześć burgerów: klasyczny, chickenburger, cheeseburger, BBQ Burger, Green Chili Burger i Big Sajs Burger. W ofercie mięs z grilla także(...)drugim talerzu znalazły się zestaw surówek (3 zł) i opiekane ziemniaczki (3,90 zł). Karkówka była miękka i świetnie doprawiona. Danie zdecydowanie godne polecenia. Na deser zamówiłam jeszcze ciasto czekoladowe, które podane było z bitą śmietaną i polewą czekoladową (10 zł). Deser był odpowiednio słodki, a tak miękkiego i mocno czekoladowego ciastka już dawno nie jadłam. Z pewnością warto
Pasja Smakudania, podajmy np. te panierowane, a z sosami pozostawmy na poprawiny. Jeszcze kilka słów o obiedzie .Cały czas piszę o weselu na około 100 osób. To, żeby sprawnie i szybko obiad był wydany, w dużym stopniu zależy od obsługi. Obsługiwać takie wesele powinno 5 osób - 4 kelnerki plus jedna osoba koordynująca. Razem 5 osób na sali(...)również po to, aby przy deserze nie mieszały się zapachy. Przy zawieraniu umowy, sprawdzić , czy desery są wliczone w cenę. Przeważnie jest tylko kawa, herbata i np. lody. Ciasta, owoce i tort należą do nas. No i bardzo dobrze. Zamówimy takie ciasta i w takiej cukierni, które lubimy najbardziej. Ciasta powinny być zróżnicowane gatunkowo( nie powinno być np. ciast tylko
Kulinarny karnet Christopheraserdeczni i zawsze gotowi do skosztowania moich kulinarnych dzieł – śmieje się Adrianna. – Często zdarzają się sytuacje, że mama lub tata zaglądają do kuchni w poszukiwaniu ciasta, które im wieczorem pięknie pachniało, ale okazuje się, że została po nim już tylko pusta blaszka. Adrianna twierdzi(...)Łapanowski. – To są zawsze niesamowite spotkania, na których można się naprawdę wiele nauczyć. Począwszy od tego jak szybko i sprawnie kroić cebulę po filetowanie ryb. Warsztaty zwykle też odbywają się w ciekawych miejscach, dużych profesjonalnych kuchniach. W przypadku Kurta Schellera była
W kuchni Karmel-itkiWiele osób dziwi się dlaczego jem inaczej - wegetariańsko, wegańsko - po co? Kilka lat temu też bym się dziwiła. Uważałam, że skoro jem warzywa, pieczywo, mięso, ciasta piekę sama to znaczy, że odżywiam się zdrowo. Jednak problemy zdrowotne, które zaczęłam mieć, sprawiły, że zaczęłam bardziej przyglądać się temu co jem. Krok po kroku zwiększała się (i nadal się zwiększa) moja dietetyczna(...)powinni mieć z nimi problemu alkalizują krew Teraz o wadach: kosmicznie wysoki indeks glikemiczny (IG) - 95 w przypadku ziemniaków gotowanych, oznacza to tyle, że po zjedzeniu ziemniaków następuje szybki wyrzut glukozy do krwi i równie szybki spadek, energii nie starcza na długo, ponadto wysoki IG przyczynia się do rozwoju cukrzycy i otyłości (w ostatnich latach obserwujemy rozwijającą się
pyszne zdrowościchce trzeba działać, więc przegląd internetu, telefon do Mamy i lecimy. Pojechałam do marketu (budżet 38zł) aby kupić zrazy wołowe i parę innych rzeczy. Pierwszy problem pojawił się bardzo szybko - nie ma zrazów! Konsultacja ze sprzedawczynią z Mamą - ok może być udziec. Świetnie biorę, poproszę pół kilo, Pani się nałożyło 0,8 kg, uznałam że już nie warto odkrawać(...)już są chłodne, "dociskamy" je w garnku tworząc równą powierzchnie. Kroimy1 ziemniaki na 4 cząstki, jedną wyjmujemy a w jej miejsce wsypujemy mąkę. Dodajemy jajko trochę soli i wyrabiamy ciasto (nie miętolmy zbyt długo, bo wtedy stanie się klejące i będzie trzeba dodawać jeszcze więcej mąki). Następnie posypujemy blat mąką formułujemy wałki, lekko je spłaszczamy i kroimy po skosie. Następnie
Brzuszki Łakomczuszkicoś kawowego, później stwierdziłam, że może jednak zrobię brownie z malinami, a na koniec postanowiłam, że mam jednak ochotę na coś kokosowego:) Nie mogłam się zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem kawowym, na to dałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym(...)następnie dodaj do niej cukier puder i mascarpone. Zmiksuj całość krótko, aby powstał sztywny, gęsty krem.Podziel go na dwie części. Do jednej dodaj rozpuszczalną kawę i dokładnie, ale szybko zmiksuj.Do drugiej części wsyp wiórki kokosowe i też zmiksuj szybko.SKŁADANIE TORTU:Na jeden spód brownie w tortownicy wyłóż krem kawowy. Wyrównaj jego powierzchnię.Na krem wyłóż gęstniejącą frużelinę malinową
Słodko-Słony Świat Ilonykupujemy, przechodzimy obojętnie :) ***** Produkty Sante ***** 1. Ksylitol - jak pewnie już wam wiadomo, to jeden ze zdrowszych zamienników cukru (choć oczywiście nie idealnych). W umiarkowanych ilościach można stosować do ciast (z wyjątkiem drożdżowych), kawy, herbaty, deserów. Ksylitol tej firmy zwykle w innych sklepach jest kilka zł droższy, ale wciąż nie jest to gigantyczna promocja. Jeśli jesteście wierni marce Sante(...)musimy stosować dietę bezglutenową. 2. Owsianka Goody 1,49 z ł - coś w stylu produktu na raz, krótki skład, brak dodatku cukru . Generalnie w porządku. Sprawdzi się jako szybki posiłek na mieście, bo kupowanie jej na śniadanie w domu jest raczej mało ekonomiczne. Niektórym może przeszkadzać mało słodki smak, ale dla mnie to akurat plus. Zawsze można zjeść
Powiedz dietom niewidać po częstotliwości moich postów, moje wakacje skończyły się na dobre. Pochłonął mnie wir pracy i bardzo szybko przypomniałam sobie co to znaczy brak czasu. Jak każdej jesieni, nachodzą mnie egzystencjalne przemyślenia. I jak każdej jesieni pragnę zmian, jestem pełna motywacji i wiary w swoją silną wolę. Będę chodzić na basen. Będę pracować mniej. Będę systematyczna. Będę mieć porządek(...)jednolitej masy. Do masy dodajemy połówki śliwek i znów mieszamy. Na koniec dodajemy porcjami marcepan, po każdym dodaniu mieszając (dzięki temu masa nie sklei się w jedną wielką gulę). Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 40 minut. Po wyjęciu z formy posypujemy cukrem pudrem i jemy! Babka jest delikatna, mirabelki lekko kwaskowate a marcepan aromatyczny- kombinacja idealna
les mirabellesbardzo kaloryczne, czekoladowe i słodkie. Ale to nie pora, aby oszczędzać na kaloriach i tracić na smaku. Nie zmniejszajcie więc ilości masła, cukru ani czekolady. P.S. Ciasto jest niskie i nie wyrasta, ale tak ma być:). Zapewniam, że podbije wasze podniebienie. Przepis na ten amerykański deser dostałam od… angielskiej rodziny, u której kiedyś mieszkałam. Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)Można tutaj zjeść bardzo smacznie i zdrowo, nie rujnując przy tym portfela. Poza tym, restauracja została przeniesiona do nowej lokalizacji, jest bliżej centrum (niedaleko Millenium Hall i Uniwersytetu). Planuję szybko tutaj wrócić. Mnóstwo smaków jeszcze jest do spróbowania... Classic brownies It’s very rich in calories, chocolatey and sweet. But it’s not the time to save calories
Qlinarnie i QlinarniePrzepis na domową masę cukrową pojawił się na blogu kilka miesięcy temu i bardzo się cieszę, bo z Waszych komentarzy i ilości odwiedzin mogę powiedzieć, że
Ciastkozercypianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny(...)żelatyny z glukozą. Kiedy powstanie masa a’la kisiel przełożyć na blat i ugniatać dodając stopniowo cały cukier. Masę wałkuje się najlepiej na blacie posypanym mąką ziemniaczaną. Masa szybko wysycha, nieużywany kawałek najlepiej zawinąć w przezroczystą folię. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiŚwięta Bożego Narodzenia to najmilsze i najbardziej oczekiwane ze wszystkich dni w roku. Ważna jest w nich tradycja, niezmienność, wspomnienia z dzieciństwa, zapamiętane zapachy, smak wigilijnych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię