Fuczki to tradycyjne podkarpackie placki z kapusty kiszonej, tutaj w wydaniu niskowęglowodanowym bez mąki pszennej. Zwykle przyprawiane są zarówno cząbrem jak i kminkiem oraz podawane z
WegePrzepisCzekoladowo-waniliowa babka z wiśniami Dziś mam dla Was przepis na pyszną babkę z wiśniami. To idealne ciasto na zbliżające się święta lub do popołudniowej kawy
Słodkie okruszkiSōm1 take dni, kej2 by sie chciało co słodkego, ale niy mōmy za kans3 czasu i- niy ma sie co cyganić4– niy chce sie nōm
Chop w kuchniPyszna babka z nutką cytryny. Nektarynka natomiast nadaje jej fajnego posmaku i orzeźwienia. Upieczenie i zrobienie ciasta zajęło mi niecałą godzinkę...jest to ciasto z gatunku " tych szybkich " Składniki:3 jajka3/4 szkl cukru1/2 szkl mleka2,5 szkl mąki1/2 szkl oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia2 -3 krople aromatu cytrynowego lub skórki z cytryny3 łyżki kakaoszczypta solipłatki migdałowenektarynkaSposób wykonania:Białka
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamoże wynosić nawet około 10%. Do ciasta naleśnikowego lepiej dodawać małą ilość (1 łyżeczkę), bo siemię szybko pęczniej nawet w zimnej wodzie, ciasto robi się zbyt gęste i nie da się go rozprowadzić cienką warstwą na patelni. mielone siemię lniane Łupiny nasienne babki jajowatej – bardzo silnie pęcznieją w wodzie, świetnie poprawiają elastyczność ciasta np. naleśnikowego. Nie mają smaku
głodny alergikBabka piaskowa cytrynowo-czekoladowa. Składniki : Porcja 1 - foremka 35x12 Porcja 1,5 - foremka 40x14 33 dkg margaryny(...)wcześniej aby miały temperaturę pokojową. Wtedy margaryna będzie miękka i szybko nam się utrze,a jajka dokładnie się nam połączą z pozostałymi składnikami ( Gdy są bardzo zimne zrobi się nam tzw. " siara" jajka nie połączą się nam z tłuszczem! Wtedy może nam się zrobić zakalec a nasza babka popęka nam na górze i może nam kipieć!) Margarynę ucieramy
Przepisy i porady kulinarneDziś kolejny przepis na ogórki kiszone, tym razem w wersji "na zupę". Takie ogórki bardzo cenię zimą zwłaszcza, gdy czas goni i trzeba bardzo szybko
babka w formieMurzynek to popularne ciasto kakaowe, moje jest z dodatkiem dżemu i oleju.Wykonanie murzynka jest proste a co najważniejsze jeszcze nigdy nie zawiodlam się na tym przepisie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniatyle aby połączyć składniki . Silikonową formę do babki wysmarować oliwą. Przełożyć do niej ciasto. Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45 min - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić(...)wodą - najlepiej robić to w wysokim, wąskim naczyniu, aby zawartość ne pryskała na boki. Utarta glazura musi mieć konsystencję półpłynn ą, t ro chę luźniejszą od lukru. Gdy babka ostygnie, wylać na ni ą powoli, wąskim strumieniem, glazurę. Babkę najlepiej ustawić na kratce, z talerzem pod spodem, aby nadmiar glazury miał gdzie spływać. U mnie to co zostało, wykorzystałam
Grunt to przepis!przesadziłam z kluskami, bo za dużo mi zostało. Zrobiła się taka forma jak z babki do piasku i szczerze powiedziawszy wyglądu estetycznego to-to nie miało! Jako , że jestem przeciwnikiem wyrzucania jedzenia do śmieci, postanowiłam coś zrobić z tego makaronu. Zapiekankę. Banalnie prosta i szybka-nie licząc czasu zapiekania. I genialnie pyszna. Aż dziw bierze , że również estetyczna. Składniki(...)brzegi nożem , połóż na wierzch duży i płaski talerz i energicznie odwróć naczynie do góry dnem tak by talerz zanlazł się na spodzie a naczynie na górze. Wyjdzie taka babka makaronowa. Pokrój na kawałki i...podawaj. Wyjątkowy smak , elegancki wygląd niejednego zaskoczy...! A dodatek ziaren sprawi , że przeniesiecie się do innej, chrupkiej rzeczywistości ...i nada całości finezji . Jeśli potrzebujesz
Z Kuchni Do KuchniWitajcie :) Co powiecie na pyszne babeczki z kaszą jaglaną i kremem kawowo- malinowym. Proste i szybkie w przygotowaniu. Do babeczek użyłam kaszy jaglanej firmy Cenos . Zapraszam
Sama słodycz i szczypta chilinaszła mnie ochota na coś słodkiego, świątecznego, ale nie skomplikowanego. Typowo świątecznymi ciastami są babki i mazurki,ale na nie będzie czas w przyszłym tygodniu, więc dzisiaj padło na keks,którego bardzo dawno nie jadłam,a robi się go w miarę szybko. Gdybyście mieli w planach zrobić keks na święta wrzucam przepis i małą podpowiedź: keks najlepiej upiec
Bon appetit mon amieokazji zbliżających się świąt testuję teraz wiele rodzajów babek. Babka z majonezem może wydawać się dość dziwnym połączeniem, jednak na prawdę pysznym. Ciasto wychodzi idealnie mokre, świetnie pasuje do kawy a co też ważne jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Swoje piekłam w formie 12 cm x 36 cm Składniki: 5 jajek szklanka mąki ziemniaczanej szklanka mąki pszennej
Pychotkaaakrólewski to lukier z białek, cukru pudru i soku z cytryny. Taki lukier jest śnieżnobiały, szybko zastyga i jest bardzo wytrzymały. Nadaje się idealnie do sklejania np. świątecznej szopki, czy też do precyzyjnego zdobienia pierniczków. Ja na Wielkanoc zawsze lukrem królewskim dekoruję babki. Potrzebujemy do przygotowania lukru: 2 białka jaja kurzego 400 g cukru pudru, czyli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś polecam pyszne babeczki z nutą cytrynową z borówką amerykańską i mleczną czekoladą, pyszności. Czytaj więcej »
Ana Mari's world