dniami, jest zapiekanka z ziemniakami i kiełbaską, którą jadłam w dzieciństwie. Postanowiłam „nieco” ją zmienić i na bazie tych dwóch składników powstał wytrawny tort z kiełbasą i szpinakiem. Jest pyszny! A dodatek ziół sprawia, że nie jest za „ciężki” Składniki (na formę ∅21cm): 500g ugotowanych i obranych ziemniaków 3 Kiełbasy śląskie 450g żółtego sera 500ml mleka(...)200ml wody 2 pomidory średniej wielkości 200g mrożonego szpinaku 25g masła + do posmarowania foremki 2 łyżki mąki + do oprószenia foremki gałka muszkatołowa papryka słodka mielona pieprz sól ketchup – do posmarowania na wierzchu pęczek natki pęczek koperku pęczek dymki sok z 0,5 cytryny kiełbasę pokrój na plasterki i podsmaż na małym ogniu aż będzie rumiana (bez dodatku tłuszczu
SandraFrej.comjaka pyszna! Trudno się od niej oderwać. Główne dwie warstwy zapiekanki tworzy mięso mielone i makaron w sosie pomidorowym wymieszane razem. Do tego jedną z warstw stanowi szpinak. Poza tym jest tradycyjnie sos beszamelowy między warstwami, płaty makaronu, a na wierzchu na bogato, bo mozzarella i ser żółty. Całość zalana sosem pomidorowym. Podana porcja jest bardzo duża(...)czosnku oliwa 1 puszka pomidorów krojonych 350 g passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie 300 g makaronu kolanka ozdobne Szpinak: 450 g mrożonego szpinaku 2 łyżki masła sól, pieprz Beszamel: 3 duże łyżki masła 3 kopiaste łyżki mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 550 ml mleka 3,2% gałka muszkatołowa
Passions hobbies lifegustu! Sałatkę możecie podać, jako oddzielne danie (będzie to na pewno nieoczywista, lekka przystawka), a także jako dodatek do obiadu czy mięs z grilla. Nie wiem czy wiecie, ale szpinak jest bardzo ciekawą bazą do sałatek. Jest smaczny, jędrny i szybko nie wiotczeje. Sałatkę ze szpinakiem warto przygotować na grilla czy przyjęcie rodzinne, kiedy półmisku stoją długo na stole. Zapraszam(...)przepis. Zobacz też: Sałatka ze szpinakiem, gorgonzolą i granatem Sałatka z papryką i cukinią Przepis na sałatkę z suszonymi pomidorami i serem feta Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 10 minut Składniki 3 garście szpinaku 200 g sera feta 8-10 suszonych pomidorów z zalewy garść orzechów włoskich czerwona cebula sos: 2 łyżki octu winnego, 6 łyżek oliwy
Kuchnia BazyliiŁosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym jest obiadem, który przygotujecie w 20 minut! Ten przepis nie wymaga wyjątkowych umiejętności. Może zrobić go dosłownie każdy. Będzie wspaniały na romantyczną kolację, rodzinny obiad czy obiad do pracy. Odgrzany smakuje równie dobrze, jak i ten podany od razu. Ja podałam łososia z makaronem – wydaje mi się, że najlepiej(...)grzankami. Wszystkie produkty użyte w przepisie doskonale ze sobą współgrają i razem tworzą genialną i przepyszną całość. Na pewno tutaj podstawą jest dobra, świeża ryba oraz świeży szpinak, który smakuje zdecydowanie lepiej niż rozdrobnione, mrożone kostki. Zobacz też: Tarta z łososiem według Michela Moran Makaron z łososiem i cukinią Przepis na łososia ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym
Kuchnia BazyliiZielone kopytka ze szpinakiem przede wszystkim będą ładnie wyglądać na talerzu. Będą również doskonale się komponować z różnego rodzaju mięsami – duszonymi, smażonymi czy pieczonymi, w zależności od upodobań. Zasada ich przygotowania jest tak samo prosta, jak przygotowywanie kopytek tradycyjnych . Jedynie co, to do ich zrobienia używam nieco większej ilości mąki, ponieważ ciasto poprzez dodanie szpinaku jest rzadsze. Potrzebujemy więc(...)więcej mąki, aby je zagęścić. Kopytka z dodatkiem szpinaku są delikatniejsze i bardziej miękkie. Zobacz też: Kluski śląskie – jak zrobić? Domowy makaron Przepis na zielone kopytka ze szpinaku Drukuj przepis Porcji: 4-5 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 800 g obranych ziemniaków 1,5 szklanki mąki jajko 2 garście szpinaku sól Przepis 1 Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej
Kuchnia Bazyliimąki (u mnie orkiszowa) – 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego – 1/2 łyżki sody oczyszczonej – 1op. surowego boczku wędzonego w plasterkach (100g) – 1op. świeżego szpinaku (200g) – 200g cukinii – 50g twardej mozarelli – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca, sól i pieprz) Jogurt wymieszać z sodą i odstawić na kilka minut. Następnie dodać(...)wszystko dokładnie wymieszać. Boczek pokroić w cienkie paski i podsmażyć na suchej, nieprzywierającej, głębokiej patelni, dodać cukinię pokrojoną w drobną kostkę, smażyć przez około 3-4 minuty. Dodać szpinak i smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty. Mozarellę pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wlać na patelnię i smażyć pod pokrywką z dziurką
Smaki ArmineZupa krem ze szpinaku – zupa przygotowana zgodnie z regułami postu owocowo – warzywnego dr Dąbrowskiej. Smaczna, zielona, lekkostrawna, bez tłuszczu, bez glutenu, wegańska, zawierająca dużo błonnika, żelaza i wapnia. Osoby nie będące na poście zdrowotnym, mogą zupę zabielić zupę lub wzbogacić swoją porcję łyżką dobrego oleju tłoczonego na zimno czy pestkami np słonecznika albo orzechami. Można od razu ugotować większą porcję(...)zupy i nadmiar zawekować na później – zobacz wpis Jak wekować zupy w słoiku. Do przygotowania dania możemy użyć warzyw świeżych lub mrożonek. PRZEPIS NA KREM ZE SZPINAKU Składniki na krem ze szpinaku (ok 1,5l zupy): 1 pęczek natki pietruszki 1 korzeń pietruszki 1 plaster korzenia selera 300g szpinaku świeżego lub mrożonego 1 mała cukinia kilka różyczek brokułu sól
Dorota SmakujeTarta z ciasta typu francuskiego własnej roboty ze szpinakiem, twarogiem ricotta i żółtkami Ciasto na tę pyszną tartę zrobiłam sama, wiadomo,że takie będzie zdrowsze no i nie zawsze mamy w domu gotowe ciasto francuskie. Jest łatwe w wykonaniu i super smaczne. Pozdrawiam i smacznego 👌😋@zielonacukinka SKŁADNIKI NA CIASTO TYPU FRANCUSKIE 500g mąki około 290ml wody 30ml oleju z oliwek(...)szczypta soli DO NADZIENIA 350g mrożonego szpinaku 500g twarogu ricotta por lub cebula 5 jajek 2 łyżki tartego żółtego sera sól,pieprz,gałka muszkatałowa olej z oliwek Tortownica ok. 32cm SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do naczynia wsypać mąkę dodać wodę ze szczyptą soli oraz olej. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Podzielić ciasto na 4 części 2 większe około 250g
zielonacukinkasosem pomidorowym a że miałam pieczarki w lodówce to zrobiłam też sos pieczarkowy i podałam tym, co akurat na taki sos mieli ochotę. Składniki: * 30 dkg liści szpinaku * 10 dkg (+- 5 dkg)mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 jajko * 10 dkg sera białego * przyprawy: sól * 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę * 1 łyżka masła Na patelni rozpuściłam(...)masło i dodałam do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Przemieszałam i dołożyłam liście szpinaku. Mieszałam i pilnowałam by szpinak nie przypalił się. Łatwo się domyśleć, ze z góry szpinaku zrobiła się garstka na patelni. Przełożyłam szpinak na deskę do ostygnięcia. Do miski przesiałam mąkę, dodałam również mąkę ziemniaczaną. Rozkruszyłam ser biały ( miałam tłusty ser) i wbiłam jajko. Kiedy
Pieprzyć z FantazjąDietetyczny i zdrowy obiad w 20 minut! Tortilla z łososiem, szpinakiem i sosem czosnkowym to dobry wybór, jeśli chodzi o szybki obiad w ciągu tygodnia. Do tego przepisu wybrałam pszenne pełnoziarniste tortille, ponieważ utrzymują uczucie sytości na dłużej. Dla osób, które dbają o zrównoważoną dietę i swoją sylwetkę spożywanie złożonych węglowodanów jest bardzo ważne. Jak się zabrać za przygotowanie tego(...)możecie zacząć smażyć. Rozpuśćcie dużą łyżkę masła na patelni i podsmażcie cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajcie paprykę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażajcie, aż zacznie pachnieć i wtedy dodajcie szpinak. Nie smażcie go zbyt długo – najlepiej do momentu aż lekko zmięknie. Dodajcie przyprawy – bardzo ważna jest gałka muszkatołowa , która podkreśla smak szpinaku. Na koniec dodajcie łososia pokrojonego
Słodkie Gotowaniechodzi o nastrój, stan cery i odporność. Bardzo serdecznie zachęcam Was do zajrzenia do zakładki Fit przepisy – Sunday Smoothie, gdzie znajdziecie sporo przepisów. Tym razem coś dla antyfanów szpinaku – sok ze szpinaku i pomarańczy czyli połączenie, które zniweluje jego smak! A pamiętajcie, że szpinak ma sporo cennego żelaza, więc zdecydowanie warto go włączać do swojej diety(...)szpinaku i pomarańczy Składniki 3 pomarańcze 4 jabłka duża garść świeżych liści szpinaku 1 kiwi Przygotowanie Pomarańcze obieramy ze skórki. Jeśli używamy wyciskarki wolnoobrotowej to nie musimy obierać kiwi. Używając blendera – obieramy też kiwi, jabłka kroimy na mniejsze części i dodajemy szpinak. Gotowe! Wyciskarka wolnoobrotowa zapewni nam czysty soczek, a przy blenderze mamy też kawałki owoców, których zawsze możemy
Czynniki pierwszeMakaron tagliatelle z ziołowym kurczakiem, szpinakiem i suszonymi, aromatycznymi pomidorami, w słodkim sosie curry, idealny obiad w tygodniu, do pracy. Do takiego zestawu dorzucam często świeżo posiekane pomidory i szalotkę a zamiast śmietanki 30% dodaję mascarpone lub mleczko kokosowe wraz z żółtą pastą curry. Pycha! Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry SKŁADNIKI: 130 g makaronu tagliatelle(...)kulek liści szpinaku (mrożony brykiet) 200 g filetu z kurczaka 1 ząbek czosnku 5 kawałków suszonych pomidorów przyprawy do kurczaka: lubczyk, zioła prowansalskie, sól, pieprz, ostra papryka niecała łyżeczka przyprawy curry, szczypta gałki muszkatołowej 80 ml śmietanki 30% oliwa PRZYGOTOWANIE: Na niewielkiej ilości oliwy na głębszej patelni przesmażam pokrojonego w kostkę i przyprawionego kurczaka. Dodaję posiekany czosnek, suszone pomidory
Zasmakuj KuchniCześć! Odmieniłam moją tradycyjną lazanię szpinakiem i boczniakami. Przypadła do gustu domownikom i jeśli robię lazanię to często w takiej właśnie lżejszej wersji. Robię również z mięsem mielonym tutaj przepis Składniki: * pół opakowania makaronu lazania * 15-20 dkg liści szpinaku * 30 dkg boczniaka * 30 dkg żółtego sera * 2 łyżki masła * 1 szklanka mleka * gałka muszkatołowa * sól, pieprz * passata pomidorowa(...)bazylia, oregano, cukier * 1 ząbek czosnku * 1 cebulka * 1 łyżka mąki 1. Roztopiłam łyżeczkę masła na patelni i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę przesmażyłam i dodałam liście szpinaku. Mieszałam do momentu aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Nie soliłam. Odstawiłam. 2. W drugim naczyniu roztopiłam łyżeczkę masła i dodałam pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszkliłam. Dołożyłam pokrojonego w paski
Pieprzyć z Fantazją