święta - 13778 przepisów (strona:544/919)

Krokiety z kapustą i grzybami + film 162

wigilijnego. Danie jest nieco pracochłonne ale warte przygotowania ze względu na swój wyśmienity smak i przyznam się, że na moim stole goszczą o wiele częściej niż tylko w czasie świąt Bożego Narodzenia . składniki na 10 krokietów           ciasto   2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody

Smakowite Dania
Kompot wigilijny z suszu i życzenia świąteczne + film 159

bardzo szybki w przygotowaniu. Myślę że nie zabraknie go na żadnym stole wigilijnym.       Moi Mili. Życzę Wam zdrowych, radosnych, rodzinnych, smacznych, pełnych miłości i magii Świąt Bożego Narodzenia. składniki na 2 litry kompotu suszone gruszki 3 szt. suszone śliwki  150 g suszone morele 100 g suszone jabłka 20 g suszone figi 100 g goździki

Smakowite Dania
Zapiekana biała kiełbasa + film 177

Biała kiełbasa zapiekana w marynacie sporządzonej z piwa, miodu i sosu sojowego zawsze kojarzy mi się ze świętami wielkanocnymi, chociaż często robię ją bez specjalnych okazji. To bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu potrawa, która najlepiej smakuje podana na gorąco z pieczywem . składniki na 3 porcje 3 parzone kiełbasy białe 1 szklanka jasnego piwa 2 łyżki miodu 2 łyżki

Smakowite Dania
Żurek wielkanocny + film 262

Wielkanocny żurek na zakwasie o charakterystycznym lekko kwaśnym smaku i niezwykłym aromacie, to jedno z ważniejszych dań w moim domu podczas świąt a podany z białą kiełbasą, plastrem boczku i jajkiem na twardo smakuje wyjątkowo pysznie . składniki na 4 porcje marchew pietruszka cebula 3 ząbki czosnku 15 dag wędzonego boczku 4 białe parzone kiełbasy 4 jajka ugotowane na twardo

Smakowite Dania
Wesołego Alleluja ! 182

Kochani ! Z okazji zbliżającej się Wielkanocy życzę Wam  zdrowych i radosnych świąt, pogodnego wiosennego nastroju, wspaniałych chwil spędzonych w gronie rodzinnym oraz smacznego jajka i mokrego dyngusa

Smakowite Dania
Pierniczki świąteczne+ film 185

Pierniczki są nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia, te aromatyczne, pachnące kruche, pyszne ciasteczka są łatwe i szybkie w przyrządzeniu i doskonale się przechowują. Dla dzieci największą atrakcją jest ich dekorowanie.   składniki na około 50-60 sztuk 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki przyprawy do piernika 1 jajko 120 g masła 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru szczypta soli

Smakowite Dania
Wielkanocna ćwikła z chrzanem i jabłkiem 201

jabłko połączyć razem, doprawić solą i ewentualnie jeszcze odrobiną soku z cytryny. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce. Ćwikłę z chrzanem polecam przygotować na kilka dni przed świętami, żeby smaki dobrze przegryzły się. Ten przepis znajdziecie również w "Chochli", czyli magazynie blogerek, który został niedawno udostępniony do bezpłatnego pobrania. Jeśli chcecie zobaczyć, jakie inne przepisy i porady

Codzienna kuchnia niecodzienna
Waniliowe babeczki z owocami | bezglutenowe | dietetyczne 262

Rano jedząc babeczki, myślałam o świętach Wielkanocnych..  Już niedługo będą! Kurcze, ten czas tak szybko mija.. Nawet nie zauważymy, a będą już wakacje. Uwielbiam wszelkiego rodzaju babki, babeczki, ciasteczka i inne drobne wypieki. Wyglądają bardzo uroczo. Niżej przedstawiam Wam przepis na bardzo, bardzo, baaardzo dobre, wiosenne muffinki.  Ktoś chętny do spróbowania? :) :) Przepis na 12 muffinek

Czarnawisienka
Babka krówkowa 289

Wielkanoc musi być babka i to nie jedna. Wprawdzie do świąt jeszcze trochę czasu ale ja już dzisiaj chcę Wam polecić babkę z dodatkiem masy krówkowej o smaku orzechowym Helio . Babka jest bardzo puszysta o ciekawym smaku. Można ją polać lukrem, oprószyć cukrem pudrem lub pozostawić bez niczego. Jeśli jest ładna forma do pieczenia to wygląda efektownie. Inspiracją był

Ala piecze i gotuje
Marmurkowa babka wielkanocna 321

Świąt już tylko 2 tygodnie, więc dziś w słodkim piątku klasyk na Wielkanoc - babka marmurkowa. Musiałam upiec dwie, ponieważ przy pieczeniu pierwszej włączyłam termoobieg, a okazuje się, że to bardzo źle robi ciastom, bowiem wysychają i przypalają się na zewnątrz. Tak też się u mnie stało, ale nie dałam za wygraną. Wykręciłam 0-700-mama ;) uzyskałam niezbędne

W kuchni wieczorem
Marmurkowa babka cytrynowo-czekoladowa 209

Tradycje, jeśli chodzi o wypieki różnią się w zależności od regionu. Niektórzy pieką ba bki drożdżowe, inni mazurki. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie Świąt bez babki marmurkowej. Tradycyjna składa się z warstwy jasnej i kakaowej. Moja ma delikatny cytrynowy twist :) Jest pyszna, puszysta i niezwykle delikatna :) Nie zapomnijcie dodać jej do listy świątecznych wypieków! Składniki : 2 szklanki

Chocolate Muffin Blog
MAKOWIEC Z JABŁKAMI 369

Uwielbiam takie mokre, ciężkie, zimne makowce. Zarówno w czasie Świąt, ale nie tylko. Dziś mam dla Was przepis na właśnie taki makowiec , który przepis podkradłam z zeszyciku cioci Basi. Takie makowiec robi się błyskawicznie i smakuje fenomenalnie. To właśnie dodatek jabłek sprawia , że makowiec jest mokry i cieżki. Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę… albo

Ostra na Słodko
Babka z ricottą i rodzynkami 157

zawsze przed świętami robię różne eksperymenty w kuchni. Przy okazji Wielkiej Nocy testom poddawane są babki, jak się łatwo domyślić.   Sądząc po reakcji rodziny ten wypiek mogę zaliczyć do udanych. Choć babka sprawia wrażenie lekko gumiastej, to smakuje rzeczywiście bardzo dobrze. Następnego dnia jest chyba jeszcze lepsza niż po upieczeniu. Co prawda do tego dnia następnego nie wiele

Przysmaki Karolki
SAŁATKA Z JARMUŻEM... I STOKROTKAMI 173

naszym domu zagościła wiosna, na stole nie może zabraknąć świeżych kwiatów. Bukiety z pięknych żonkili, tulipanów, hiacyntów, stokrotek czy bzu ozdobią stół i dodadzą mu wiosennej energii. Podczas Świąt Wielkanocnych na stole możemy dodatkowo rozłożyć pojedyncze kwiatki przy serwetkach lub spontanicznie rozrzucić płatki kwiatków. Innym sposobem na wiosenny stół jest ustawienie na nim ziół w doniczkach . Mięta, tymianek pospolity

Kuchnia w opałach
Sernik wiedeński bezglutenowy 366

Wysyp przepisów na serniki, babki i mazurki, to oznaka zbliżających się Świąt Wielkanocnych. „ Historia sernika sięga czasów starożytnych począwszy od Greków, przez Rzymian. Za sprawą ekspansji terytorialnej Rzymian, zyskał sobie wielką popularność w Europie, a podbite kraje wypracowały sobie własne przepisy na ten smakołyk. Najprawdopodobniej poznaliśmy ten słodki specjał dzięki Janowi III Sobieskiemu, gdy powracał do Polski z bitwy

mojewypiekiinietylko