zabawy niewiele nam potrzeba – wystarczy źródło światła, gładka ściana Teatrzyk Cieni, który Gabryś otrzymał w prezencie świątecznym od swojego starszego kuzyna dziś poszedł w ruch. Jest to nic innego jak edukacyjny zestaw wyjątkowych postaci/ przedmiotów/ zwierząt, które ożyją w wyobraźni dziecka jak i rodziców jako cienie na ścianie pokoju Waszej pociechy. Otrzymaliśmy zestaw: Niesamowite Maszyny W skład zestawu
ClauditteMissCookingZostało mi trochę przepysznego orzechowego kremu z ostatniego tortu więc postanowiłam go wykorzystać do własnych wypieków. Od razu do głowy wpadł mi pomysł na zrobienie świątecznych kruchych babeczek. Połączenie kremu orzechowego z kruchym ciastem komponuje się idealnie. Pyszne zarówno do popołudniowej kawki bez okazji jak i na przyjęcie bądź tak jak w moim wypadku na święta. Serdecznie polecam ;) Składniki
Krakowskie smaki Animiseczki i za pomocą kuli do ucierania "tłuczemy" je, orzechy mają być drobne ale nie zmielone Przed świętami na pewno pochwale się swoim piernikiem;) I oto jest mój świąteczny piernik. Przełożyłam go powidłem jabłkowym i śliwkowym własnej roboty. Całość komponowała się wyśmienicie ;) Smacznego
Krakowskie smaki Anitakie niespodzianki to ja lubię :) przed chwilą przyszedł kurier i przyniósł nagrodę w konkursie sklepu Kaufland "Świąteczne wypieki" kosz z produktami i bon upominkowy na 100zł ... SUPER
Pyry na GazRewelacyjna sałatka, smakowała wszystkim bez wyjątku , znalazłam ją na blogu Joli . Zapisze się na stałe do naszego świątecznego i imprezowego menu :) Jako dodatek proponuję chleb drwalski (KLIK) Polecam ,jest naprawdę pyszna;) 6 filetów śledziowych marynowanych ( podwójne) 2 pęczki szczypiorku lub zielonej cebulki 5 małych ugotowanych ziemniaków buraczki marynowane tarte wiórki ( 400 gram) 6 jajek ugotowanych
Takie tam pichceniecałą noc. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej sernik nie opada, pozostaje niezwykle kremowy. Cudowny i rześki! Mniam! A to porcja z dedykacją dla Ewy , od której w świątecznym prezencie otrzymałam pełną radości życia opowieść spisaną w książce Tysiąc dni w Toskanii. To z tej książki pochodzi cytat na początku postu. Dziękuję:) * Marlena de Blasi Tysiąc dni w Toskanii ** bazowałam
KUCHARNIAograniczamy się przeważnie strączkowemi roślinami i kaszą, co nie jest potrzebne latem, gdy jest dość młodej jarzynki, to możemy przyrządzić bardziej pożywną zupę, a do mięsa dać sałatę. Stół świąteczny urozmaicamy leguminą, tortem, etc. Główną jednak zasadą, jak to było już parę razy nadmieniane, pozostanie stosowny rozkład i kolejna zmiana różnych potraw. " Kuchania Koszerna , Rebekka Wolf
KUCHARNIAczekacie aż opadnie mgła? MUS JABŁKOWY Z ROZMARYNEM Mus jest idealnym "smarowidłem" do ciast korzennych, imbirowych oraz do naleśników. Może być też wspaniałym pomysłem na świąteczny upominek. 10 jabłek, obranych i wypestkowanych 3 laski cynamonu 1/2 filiżanki cydru jabłkowego 1/4 filiżanki miodu 3 średnie gałązki rozmarynu Wszystkie składniki umieścić w garnku i ustawić na dość dużym ogniu. Doprowadzić
KUCHARNIApudło zabawkami, które podaruje innym dzieciom. Lada dzień przyjdzie też pora na przygotowanie Szlachetnej Paczki. Każdego dnia przez magiczne okienko adwentowego kalendarza zaglądamy do zbliżającej się coraz bardziej krainy świątecznej radości. I nie ważne, czy spadnie śnieg czy nie; czy jesteśmy duzi czy mali, czy odwiedzi nas Mikołaj, Wielki Niedźwiedź, jak u Tygryska, czy może Osioł, jak wierzą Finowie, ważne
KUCHARNIAkubek mąki z chleba razowego zużyłam 4 duże kromki chleba. Na spód zamiast dużych, prostokątnych opłatków użyłam małych, okrągłych, na których u mnie tradycyjnie piecze się świąteczne ciasteczka (klik). Po połączeniu składników ciasto jest bardzo gęste, można je bez problemu formować nadając pożądany kształt i grubość. Przyjęłam, że pieczenie w wolnym piecu to w przypadku mojego piekarnika
KUCHARNIAzapatrzony w pierwszą Gwiazdkę. Dobrych Świąt! Oby ich magia została w nas na długo! * Na zdjęciach występują - moje ukochane całuski bezowe (z części masy wycisnęłam i upiekłam świąteczne kształty - gwiazdki i choinki) - przepis tu - klik. Piernikowy ludek i pozostałe postaci są autorstwa mojego Synka i zostały upieczone według tych przepisów - klik , klik
KUCHARNIANocą wyjadać czekoladę. Śpiewać na całe gardło do drewnianej łyżki. Rozmawiać z sadzonkami i wybrać imię dla myszy, która zamieszkała na tarasie. Zbierać kolorowy papier ze świątecznych prezentów i odkładać go w szafie na kolejny rok. Być sobą, po prostu. I znaleźć drogę. Swoją drogę. Taką, której trasa nie prowadzi w ślepy zaułek
KUCHARNIAszukajcie mnie w czekoladowym niebie. Sami też możecie tam trafić. Jak? Wystarczy wziąć udział w konkursie, który organizuję wraz z firmą Lindt . Do wygrania jest udział w świątecznych warsztatach kulinarnych „Jadalne prezenty”. Szczęśliwiec, który otrzyma nagrodę, będzie mógł obdarować bliskich własnoręcznie wykonanymi smakołykami, przygotowanymi z wykorzystaniem najwyższej jakości produktów Lindt. Warsztaty poprowadzę w dniach
KUCHARNIAkażdy z prezentów to niespotykana rozkosz dla podniebienia! Z wielką radością zapraszam Was do przygotowania ze mną jadalnych podarunków. Już niedługo w Pracowni Manualnej poprowadzę kolejną edycją świątecznych warsztatów Jadalne Prezenty. Jak nakazuje tradycja, przygotujemy aż 12 wyjątkowych propozycji niezwykłych, pachnących i pysznych jadalnych prezentów. Wszystkie przygotowane prezenty uczestnicy warsztatów zabiorą ze sobą i będą
KUCHARNIApiekarni udaliśmy się do Restauracji "Zaścianek Polski" , gdzie właścicielka i współtwórczyni szlaku Mazowieckiej Michy, Bożena Polak-Stojanova , przygotowała dla nas warsztaty pierniczkowe. Ależ pachniało! Wszystkim uczestnikom udzieliła się iście świąteczna atmosfera. Kropką nad "i" była prawdziwa uczta w Zaścianku, gdzie mogliśmy do woli próbować mazowieckich przysmaków, w tym słynnych pierogów szlacheckich, żurku, pyz z mięsem, pierogów z kaszą
KUCHARNIA