smardze w potrawach Ponieważ Wielkanoc w tym roku zbiegła się z sezonem smardzowym rozglądałam się po okolicznych działkach i ogródkach żeby upolować choć kilka tych grzybków i podać na świąteczne śniadanie. W zanadrzu miałam jeszcze zeszłoroczne suszone, ale co świeże to świeże. Udało się w Wielki Piątek i na wielkanocnym stole były jaja zapiekane ze smardzami w sosie śmietanowo serowym
Smaczna PyzaBABA DROŻDŻOWA z orzechową posypką to jedna z wariacji na... Artykuł ŚWIĄTECZNA BABA Z ORZECHOWĄ POSYPKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEPyszne, pulchniutkie, miodowe z orzechami ciasto, świąteczne, ale nie niekoniecznie, dobre na każdą okazję, ważne, że łatwe i szybkie, szybko się piecze, nic nie trzeba ucierać, a smakuje... rewelacyjnie Składniki: Ciasto miodowe 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru brązowego pół szklanki oleju kostka margaryny 5 jajek 4 łyżki śmietany 18% 4 łyżki miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika
kgwjanczewoTego roku na mym stole świątecznym taki oto żurek pysznił się. Żurek według pomysłu Olgi Smile, pyszny, aromatyczny. Skojarzył mi się z japońskim Ramen, jest na talerzu wszystko i smakuje obłędnie. Smaki się przenikają i równoważą tworząc harmonię smaków na talerzu. Żurek w tytule jest wielkanocny niemniej jednak smakuje wybornie przez cały rok, wart wypróbowania. Wielkanocny żurek. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowanieodpowiednio dobrane przyprawy niezwykłego aromatu. Tak upieczony schab jest mięciutki i soczysty. Moi panowie go uwielbiają. Na Śląsku to danie podaje się od dawna, przeważnie na uroczystościach rodzinnych lub świątecznych obiadach. Doskonale pasują do niego kluski śląskie , ale równie dobrze smakuje z ziemniakami czy kasza. Obok śląskich rolad schab sztygarski jest jedną z bardziej znanych potraw regionu. Mocny aromat czosnku
Smaczna Pyzacałość można kroić nożem na porcje. Przyznacie, że wygląda to bardzo smakowicie, prawda? Galarety typu zimne nóżki to klasyka polskiego stołu i u nas często pojawiają się na świątecznym stole. W tym roku zapragnęłam odmiany więc nie było długiego gotowania wywaru tylko dużo szybsza, jarzynowa wersja ze śmietanką. Żeby mięsożercy nie narzekali razem z warzywami w galaretce zatopiłam kawałeczki szynki
Smaczna Pyzaszybciej jest przygotować, gdyż nie trzeba układać warstw. Sałatkę hawajską przygotowałam w tym roku na święta i cieszyła się ona dużym powodzeniem, dodaję ją więc na stałe do świątecznego menu i Wam również serdecznie ją polecam 😊 Składniki: 340 g ananasa w plastrach (puszka bez zalewy) 285 g kukurydzy (puszka bez zalewy) 320 g selera sałatkowego (wiórki, słoik) 200 g sera
Kuchcik gotujeprzygotowania lekkostrawnego posiłku. Zwykle sięgają po nią jedynie mamy maluszków, a to błąd! Warto od czasu do czasu przygotować sobie na śniadanie pyszny grysik, zwłaszcza teraz, kiedy jesteśmy przeciążeni świątecznym jedzeniem. Dodatkowo dostarczymy organizmowi sporą dawkę m.in. potasu, magnezu, żelaza, a także jodu. To właśnie kasza manna ma go najwięcej spośród innych kasz. Poniżej przedstawiamy pomysł na pyszne, szybkie
Kuchnia od dwojgawspaniale, niezależnie od dodatków! Ostatnio przygotowałam drożdżowy wieniec z bakaliami, który wyszedł przepyszny! Mięciutki, pachnący cynamonem, mocno bakaliowy. W sam raz do kawy lub herbaty. Będzie doskonale pasować na Świątecznym stole. Dużo osób prosiło mnie o przepis, a więc już jest Zapraszam. Wieniec drożdżowy z bakaliami Drukuj przepis Ilość porcji: 6 Czas gotowania: 25 minut Składniki Ciasto: -450 g mąki
Marta Gotujeoddech po niedźwiedzim uścisku Larsa. Uwielbiam takie rzeczy! I już się nie mogę doczekać wycieczki do fabryki marcepanu w Odense w czerwcu... Tymczasem najwyższy czas wrócić do rzeczywistości po świątecznym lenistwie/nawale pracy (zależy, co komu przypadło w udziale). Dzień powszedni czy też leniwą sobotę dobrze zacząć od czegoś, co pobudzi do działania i doda energii do pracy lub zabawy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitajcie po świętach. Zapewne w lodówce nadal posiadacie smakołyki ze świątecznego stołu. Dzisiaj przedstawiam Wam ziemniaczki z gzikiem. Coś trochę lżejszego a i gzik trochę odmieniony bo z czosnkiem. Ziemniaczki świetnie pasują jako główny dodatek obiadowy. Polecam. Składniki: Ziemniaki Twaróg Śmietana gęsta ukwaszona Sól Pieprz Czosnek Oliwa Kolendra mielona Ziołowa przyprawa do ziemniaków Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach ( najlepiej
Smaki EwyCześć Dzisiaj będzie kolejny przepis na odpoczynek dla żołądka po świątecznym obiadaniu się. Jednocześnie jest to kolejny przepis, który idealnie sprawdzi się podczas posiłku na świeżym powietrzu. Oryginalną wersję poniższego przepisu znajdziecie na stronie 42 kwietniowego numeru Przepisów Czytelników . Sałatka z kaszą kuskus i warzywami Przygotuj miski (w tym jedną odporną na działanie wysokie temperatury), talerzyk lub pokrywkę pasującą
blog.moje-pasje.infoświątecznych szaleństwach żywieniowych czas powrócić pomału na te "właściwe" tory. Mi zdecydowanie się to przyda, ale jak znam życie, na pewno nie jestem osamotniona w tym temacie ;) Pozwólcie więc, że nie zarzucę Was od razu wielkanocnymi inspiracjami, tylko poprzeplatam je z tym, co już robiłam, bądź będę robić na czasie :) Postaram się też, by były to potrawy lżejsze, choć
Kuchnia w czekoladzieDietetyczne placuszki z kalafiora robi się bardzo szybko i nie wymagają wiele pracy. Jest to danie wegetariańskie i bardzo lekkie – w sam raz po świątecznym obżarstwie. Jeden placuszek to tylko około 58 kcal. Podałam je z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Są idealne zarówno na obiad, jak i śniadanie czy ciepłą kolację. Składniki na około 8 placuszków: kalafior
e-PrzepisyKulinarnewspaniale, niezależnie od dodatków! Ostatnio przygotowałam drożdżowy wieniec z bakaliami, który wyszedł przepyszny! Mięciutki, pachnący cynamonem, mocno bakaliowy. W sam raz do kawy lub herbaty. Będzie doskonale pasować na Świątecznym stole. Dużo osób prosiło mnie o przepis, a więc już jest Zapraszam. Wieniec drożdżowy z bakaliami Drukuj przepis Ilość porcji: 6 Czas gotowania: 25 minut Składniki Ciasto: -450 g mąki
Marta Gotuje