sosy - 72734 przepisów (strona:3351/4849)

Jajka przepiórcze marynowane w burakach 153

przez kwadrans w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Włóż do słoika, zalej zimną marynatą i wstaw na jedną dobę do lodówki. Wyjmij, odcedź i podawaj z majonezem lub sosem chrzanowym. Po marynowaniu możesz je przechowywać przez 3 dni w lodówce

Food Square
Ciasto jogurtowe z czerwonymi pomarańczami 183

włóż do niebo plastry z 2 pomarańczy (pozostałe zostaw do ozdoby). Karmel się spieni, więc uważaj. Przy pomocy drewnianej łyżki rozgnieć nieco pomarańcze i wymieszaj z karmelem. Tak uzyskanym sosem polej wierzch ciasta. Na koniec udekoruj plastrami pomarańczy. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być

Chilli Czosnek i Oliwa
Warzywne samosy z pieca 449

Sklejamy dwa krótsze boki tak by powstał rożek. Napełniamy go farszem i sklejamy. Rożki układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy ok 12 minut w 180 st.C. Podajemy z ulubionym sosem. Ja wymieszałam jogurt z listkami kolendry , garam masalą, kurkumą i solą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grillowanie i wędzenie z jajem! Wędzone lub grillowane jaja na Wielkanoc 224

dymem aż będą pięknie pachnące i opalone (około 1 godz. ). Przepis na wędzone jajka. Składniki: 6 jajek ¼ szklanki majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon ½ łyżeczki tartego chrzanu 1 łyżka ulubionego sosu BBQ ½ łyżeczki chili sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i ostudzić. Umieścić jajka bezpośrednio na ruszcie wędzarni Bradley Smoker rozgrzanej do 110 stopni i wędzić

naRuszcie
IGUANA BITS – FALLOUT – szaszłyki z kurczaka w marynacie z coli 347

tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (5 + 20 min) Do rondelka wsypujemy czubatą łyżkę cukru i podgrzewamy na średnim ogniu, aż się lekko skarmelizuje (powinien być jasno brązowy). Następnie dodajemy colę, sos sojowy, ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę soli. Gotujemy marynatę na średnim ogniu przez około 20 minut, aż większość płynu wyparuje (co najmniej do 1/3 początkowej objętości

Nerds Kitchen
Zielono mi czyli szpinakowe pappardelle z sosem z awokado, roszponką i jajkiem. 241

pół, wyciągamy pestkę oraz miąższ. Awokado po wyjęciu skropimy cytryną, aby nie ściemniało, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem. Całość miksujemy.  Gotowy makaron łączymy z sosem, roszponką oraz jajkiem. Całość doprawiamy pieprzem oraz skraplamy sokiem z cytryny. Posypujemy startym parmezanem. Gotowe.  Proste smaczne danie, mnóstwo energii, witamin. A jakie są Wasze sposoby na przywołanie wiosny ? Uściski

Basia w kuchni
Pulpety jaglane z grzybami 203

wymieszać ręką. Formować pulpety. W dużym rondlu  rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, wlać passatę, pomidory pelati (pomidory rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków). Duszę kilka minut. Włożyć do sosu pulpeciki i dusić po kilka minut obracając na druga stronę po 5 minutach. Można posypać serem np. parmezanem i lekko zapiec w piekarniku pod górną grzałką. Posypać obficie natką

AZgotuj!
Jajka z anchois i kaparkami 175

menu. Dla odmiany przygotowałam go bez majonezu, to będzie taka przeciwwaga do innych przepisów na  faszerowane  jajka, gdzie z reguły  zawsze znajduje się łyżka tego sosu. Jajka  z anchois i kaparami Czas przygotowania:  15 minut Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 16 filecików anchois 16 kaparków sól pieprz roszponka do przybrania Wykonanie: Jajka obieramy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z pstrągiem, grejpfrutem i suszonymi śliwkami 155

zdrowe jedzenie. Będziemy zachwycali się kolorami i soczystością ogólnodostępnych zieleninek i owoców. Dodatek śliwki, pstrąga oraz grejpfruta sprawi, że sałatka będzie wykwintna i niezwykła. Składniki filety z pstrąga w sosie chrzanowym mix sałat z przewagą rukoli grejpfrut oliwki szpinak suszone śliwki  Symbio czarny sezam Szpinak opłucz, wysusz i wmieszaj w mix sałat. Wyłóż na talerz, dodaj pstrąga i wyfiletowanego

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka owocowa z miodem i chrupkami ryżowymi 302

nasienne, z kiwi twarde końcówki. Wszystko pokrój w małą kostkę. Cząstki mandarynki pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojone owoce wrzucaj do dużej miski. Dodaj rodzynki, pestki słonecznika i dyni. Polej sosem i dobrze wymieszaj. Rozdziel sałatkę do miseczek. Na każdą porcję pokrusz pół chrupka ryżowego. Gotowe! Smacznego

Anioszek w kuchni
Jajka faszerowane tuńczykiem 196

tuńczykiem, są smaczne, często podaję je na śniadanie Wielkanocne. Możemy je również podać na kolację lub na inne uroczystości. Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 łyżki majonezu Sól, pieprz Pół pęczka szczypiorku Sposób przygotowania: Ostudzone jajka obieramy, kroimy na pół. Żółtka wyjmujemy, przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, szczypiorek drobno siekamy, tuńczyka odsączamy

Bajeczna Kuchnia
Szynka z sosem tatarskim, gotowa w jeden dzień 225

Zwykle szynki peklujemy przez kilka dni. dzisiaj chcę Wam podać przepis na szynkę, którą nie trzeba peklować i jest również pyszna. Super szynka z sosem tatarskim, chrzanowym oraz na kanapki. Polecam. Jeśli kupicie mniejszą szynkę to zmniejszyć czas gotowania i pieczenia oraz składniki. Szynkę umyć, u góry tam gdzie jest skóra naciąć tworząc szachownicę. Włożyć szynkę do dużego garnka, zalać

Kuchnia Pokoleń
Sokowirówka, czy warto? 191

stoi na blacie, bo używam jej codziennie i często części suszą się  na suszarce, a korpus stoi gdzieś z boku. Pulpę tez można wykorzystać przy pieczeniu ciast, przygotowywaniu sosu warzywnego, a jeśli przez sokowirówkę przeciśniemy surowe ziemniaki, to ta pulpa jest idealna do przygotowania placków ziemniaczanych, to taka ciekawostka ;) Morał z tego tekstu taki, że jestem zadowolona zarówno

Blondynka Gotuje
Makaron jednogarnkowy 228

makaron, bazylię, pomidora, czosnek i zalewasz wszystko 150ml wody. Mieszasz i czekasz aż woda się zagotuje. Gdy woda się zagotuje zmniejszasz ogień i gotujesz około 10- 15 minut, aż sos zgęstnieje. Na sam koniec dodajesz ser oraz oliwę z oliwek i mieszasz wszystko razem w garnku. Przekładasz na talerz i podajesz od razu. Kaloryczność: Kaloryczność całego dania to 385 kalorii

Moja Micha
CIASTA WIELKANOCNE 252

grzyba bądź czapki kucharskiej. Zawsze jest mocno nasączona likierem na bazie cytryn lub ponczem. jeśli jest to baba duża z dziurą w środku napełnia ja ja kremem i polewa sosem z owocami. Zdaniem Włochów to klasyczny przysmak neapolitański, symbol miasta.  Dawne baby zastąpiły dziś znacznie skromniejsze babki. Również i znacznie zdrowsze, ponieważ nasi przodkowie nie żałowali żółtek ("weź

Ciastka - domowe słodkości