Kupiłam więc fetę. Nie mogłam się jednak zebrać do zrobienia kieszonek. Jednak na Światowy Dzień Makaronu (25.10) przygotowałam obiad, który był połączeniem tych smaków. Makaron w sosie cukiniowym z fetą. Składniki: 200-300 g makaronu ok. 500 g cukinii 100-150 g fety 1 cebula 1 - 2 ząbki czosnku tymianek oliwki (opcjonalnie(...)Przekładamy ponownie na patelnię i dodajemy pokruszoną fetę. Chwilę razem podsmażamy tak, aby feta dokładnie połączyła się z cukinią. Doprawiamy tymiankiem i ewentualnie dodajemy oliwki. Sos mieszamy z makaronem i podajemy natychmiast
Sto kolorów kuchnisiebie i jedyną rzecz którą wiedziałam to to, że ma być sos pieczarkowy. W ciągu dnia pulpety wygrały z kurczakiem i tak powstał po wielkich "przemyśleniach " dzisiejszy obiad. Makaron z sosem rozpływa się w ustach , a pulpety stały się tak naprawdę tylko dodatkiem . Polecam.Zaczynamy : Składniki na sos:200 gr drobnych pieczarekpół cebulipęczek szparagówłyżka masła200 ml bulionu kurczakowego200 ml śmietany3(...)kluski. Dodajemy bulion i śmietanę i pokrojone szparagi - mieszamy do zagotowania i zgęstnienia sosu. Sos gotowy. Gotujemy makaron - około 300 gr , najlepiej tagliatelle.Po ugotowaniu makaronu odcedzamy i dodajemy sos- mieszamy.Do makaronu szykujemy pulpety- przepis znajdziecie tutaj :) Smacznego
Smaki EdytyKolejny przepis na szybko, na już, na "mam 15 minut i prawie pustą lodówkę"! Makaron z sosem serowym. Nie wierzę, że w Waszych lodówkach nie ma sera. U nas jet on zawsze, ale bez tego PanMąż chyba w ogóle przestał by jadać śniadania ;) Składniki: ulubiony makaron - tyle ile na 2 porcje 2 łyżki masła 1 średnia cebula 150 ml bulionu(...)bulionem warzywnym i dodajemy śmietanę. Chwilę podgrzewamy na niedużym ogniu po czym dodajemy sery cały czas mieszając. Sos doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i bazylią. Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowany makaron. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Ekspresowe i proste danie obiadowe czyli makaron z sosem pieczarkowym . Uwielbiają go moje dzieci a także my dorośli, sos może być dodatkiem do placków ziemniaczanych, gołąbków czy mięs. Polecam to danie jest bardzo pyszne . składniki na 2 porcje 250 g makaronu 20 dag pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki mąki 3 łyżki margaryny do smażenia 1/2 szklanki śmietany(...)dodajemy mąkę i odrobinę wywaru, wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się sosu. Solimy do smaku i mieszamy aż sos zgęstnieje, już nie gotujemy. Sos podajemy z ugotowanym makaronem i posypujemy natką pietruszki
Smakowite DaniaDzisiejszy pomysł, to danie, które przygotowuje się bardzo szybko, prawie tyle co trwa ugotowanie makaronu. Korzystajcie, póki jeszcze szparagi królują w sklepach i na bazarach. Makaron z sosem szparagowym Składniki: 300 g zielonych szparagów 100 ml bulionu 2 ząbki czosnku masło do smażenia sól pieprz świeżo straty parmezan 250 g makaronu rurki Wykonanie: Szparagi myjemy i odłamujemy(...)chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Dusimy 10 minut, pod koniec dodajemy główki szparagów i przyprawiamy. Uduszone warzywa miksujemy. Makaron gotujemy al dente, według przepisu producenta.Odcedzonym makaron mieszamy z sosem, wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem
Kulinarne przygody Gatityczęści, wrzucić do sosu.Ugotować makaron, natkę pietruszki posiekać.Ugotowany i odcedzony makaron dodać do sosu , wymieszać , wyłożyć na talerze, posypać natką i podawać . Można też makaron polać sosem na talerzu. Wolę wersję nr 1.Smacznego
Stare Garymożna również dodać kawałki kurczaka lub paseczki wołowiny (na pewno będą świetnie pasowały). P.S Danie na zdjęciu może nie prezentuje się zbyt efektownie, ale było naprawdę smaczne. :) Makaron w sosie kokosowym PRZEPIS(źródło: "Makaron. Dania tradycyjne i nowe przepisy") Składniki (na 3 porcje) 275 g ulubionego makaronu (u mnie penne tricolor) 3 łyżki oleju arachidowego (użyłam oleju z orzechów
coolinarnastrefa.blogspot.comCzasami brakuje czasu na przygotowanie obiadu, wtedy idealnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju makarony z sosem. Ostatnio w ogóle na wszystko brakuje mi czasu, a do tego doszła choroba i brak sił na wymagające dużego nakładu pracy i czasu obiady. Miałam w zamrażarce trochę szpinaku, w lodówce ser pleśniowy i od razu pomyślałam, że będzie to połączenie idealne. Przepis jest bardzo(...)prosty, a smak na prawdę wyjątkowy, tak powstał makaron z sosem szpinakowo-serowym. Pamiętam jak się mówiło, że dzieci nie lubią szpinaku, może dlatego, że sam w sobie jest mdły, chociaż ja uwielbiam jego smak, można komponować go z wieloma dodatkami, robić z niego koktajle, sosy i idealnie pasuje do obiadu. Poza tym jest to ogromna dawka żelaza, co przy
dom-agi.plsię wywar z grzybami dodajemy na patelnię gdzie mamy już cebulę. Mieszamy i po chwili dodajemy tzw zaklepkę. W trakcie całego gotowania sosu, przygotowujemy sobie makaron i gotujemy wedle zaleceń danego producenta. Gdy makaron będzie gotowy przed jego dodaniem do sosu, do naszej patelni z sosem dodajemy drobno posiekaną natkę i całość doprawiamy solą
ClauditteMissCookingpieprz Przygotowanie :Makaron ugotować al dente. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i mięso. Dusić do miękkości. Dodać przecier, zagotować. Sos wymieszać z makaronem, bądź podać najpierw makaron a na nim sos. Posypać bazylią. Podawać na ciepło
Magiczne Życie Martyjuż się zagotuje, dodajemy pokrojoną gorgonzolę i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Makaron gotujemy al dente (nie płuczemy wodą) i dodajemy do sosu. Makaron z sosem wykładamy na talerz i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego
IMPRESJA SMAKUcukier puder (wedle gustu ) Truskawki szypulkujemy i myjemy Wrzucamy do blendera i miksujemy Dodajemy cukier i kefir i znow razem mieszamy w blenderze Gotowy sos odkladamy Teraz gotujemy makaron, wedle przepisu na opakowaniu Ugotowany makaron nakladamy na talerze i polewamy sosem truskawkowym, jesli jest malo slodkie dosladzamy Smacznego! Ps Mozna robic taki sos z innych(...)owocow tj. maliny. Ciekawym pomyslem jest zrobic makaron z serem (http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/07/makaron-z-serem.html) i polac sosem owocowym
Klaudynkowa kuchniaczasem takie dni ,kiedy nie ma ochoty na stanie przy garach..i wtedy można sięgnąć po prawie gotowe danie..wystarczy ugotować makaron, podgrzać sos i gotowe.. Prawdę mówiąc nie jestem zwolenniczką takich kupnych gotowych sosów itd..ale czasem warto coś wypróbować...w tym przypadku użyłam gotowego sosu pieczarkowego Orzech, dodałam dodatkowo cebulkę i kiełbaskę i było szybkie i smaczne(...)kostkę, lekko zeszklić na oliwie.Dodać pokrojoną kiełbasę i razem smażyć kilka minut.Dodać również sos ze słoika oraz trochę wody.Wymieszać i chwilkę jeszcze poddusić.Makaron ugotować i odcedzić .Podawać z sosem
Moje domowe kucharzenieJakiś czas temu otrzymałam do przetestowania Makarony Międzybrodzkie. Nadszedł czas, by je wypróbować:) Przygotowałam makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem chrupiącego boczku i odrobiny sera. Danie bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu okazało się też bardzo smaczne i sycące:)) Użyłam makaronu w kształcie wstążki ząbkowanej, który świetnie pasował do tego dania, ponieważ był odpowiedniej wielkości. Składniki: 400g makaronu(...)suchej patelni. Śmietanę zmieszać z rozkłóconymi żółtkami, startym serem, drobno posiekanym czosnkiem, oraz gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę wylać na chrupiący boczek. Mieszać, aż sos stanie się gęsty. Wymieszać z ugotowanym makaronem i od razu podawać. A zobaczcie ile prawdziwków udało nam się zebrać podczas ostatniej wyprawy na grzyby... Ale będzie pysznie
Z miłości do słodkościKolejny przepyszny pomysł na makaron. Gęsty, kremowy sos serowy możemy przygotowac z ulubionych serków topionych w dowolnych kombinacjach - ja wybrałam wyraziste w smaku mazdamery, łamiąc ich smak jednym serkiem o smaku śmietankowym. Myślę, że dobrym pomysłem mogą również by serki z ziołami, bądź innymi dodatkami. Wodę możemy zastąpic śmietaną, wtedy uzyskamy gęsty dip :) Składniki: - 400 g dowolnego makaronu(...)Następnie dodajemy śmietanę i czekamy, aż całośc się zagotuje. Teraz pora na serki. Wrzucamy je pokrojone w kostkę, by szybko się rozpuściły. Gdy sos będzie już jednolitej konsystencji, dodajemy pietruszkę i doprawiamy. Podajemy rzecz jasna z makaronem :)Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosa